XML vs JSON

Odnosno koliko koristite jedan ili drugi format za prenos podataka ?
Je li XML i dalje relevantan ?

Koliko čitam, XML - a se drže tradicionalni web-programeri, stasali u vrijeme buma Ajax-a. Popularan je i u korporativnim (firme) okruženjima gdje se stvari sporije mijenjaju.
Sa druge strane, JSON je lakši za transport i brži za naučiti. Popularan je kod svih novijih API-ja (Twitter…)

XML je za SOAP babo i to nezamjenljivi babo…

Sve zavisi za sta ti treba, a ta definicija je malo nidje veze…

Ja bih rekao da je možda bolje koristiti JSON za transport podataka (manji overhead), a XML za neki tekstualni/struktuirani storage dokumenata, pogotovo zato što možete koristiti alate tipa Relax-NG za definiciju i validaciju XML šema i podataka.

http://relaxng.org/

http://code.google.com/p/jing-trang/

(SOAP je po definiciji XML tako da tu nemamo šta raspravljati)

Bolja tema bi bila možda SOAP vs. REST+JSON. U tom slučaju SOAP je malo fleksibilniji, neke stvari preko RESTa budu više kao neki hack. Naravno kao što drugi kažu REST+JSON je puno lakši za čitanje, debugging, parsiranje, manja količina podataka itd. Što se tiče data storage-a, JSON je pregledniji kada hijerarhija nije preduboka, u suprotnom XML.

SOAP vs REST je bolja tema
jer moguce je koristiti i REST + XML gdje imas i prednosti resta nad soapom i prednosti xml-a nad jsonom …
meni je glavna prednost XML-a mogucnost automatske validacije, tj. definisana scheme …
a REST mi se pokazao kao mnogo pogodniji nacin komuniciranja u svakodnevnom radu.
(inace primjecujem trend pomjeranja ka REST-u cak i od strane Microsofta koji je prakticki progurao SOAP na trziste)

Sapun il Odmor? Ja uglavnom koristim Odmor i ne vidim potrebe za Sapunom u svojoj dosadasnjoj PHP-orijentisanoj karijeri :slight_smile:

SOAP se vise koristi u enterprise okruzenjima gdje dosadni ljudi u odijelima obrcu velike pare a nama informaticarima kapa po koja kap od tih para :slight_smile:
… uh … naravno - ako dobijes SAPUN imas srece - jednom sam ja imao nesrecu da radim sa EDIFACT-om - to je bilo jako zabavno iskustvo :slight_smile:

Nesto kao :slight_smile:

UNA:+.? ‘
UNB+IATB:1+6XPPC+LHPPC+940101:0950+1’
UNH+1+PAORES:93:1:IA’
MSG+1:45’
IFT+3+XYZCOMPANY AVAILABILITY’
ERC+A7V:1:AMD’
IFT+3+NO MORE FLIGHTS’
ODI’
TVL+240493:1000::1220+FRA+JFK+DL+400+C’
PDI++C:3+Y::3+F::1’
APD+74C:0:::6++++++6X’
TVL+240493:1740::2030+JFK+MIA+DL+081+C’
PDI++C:4’
APD+EM2:0:1630::6+++++++DA’
UNT+13+1’
UNZ+1+1’

naravno ovo je samo sample - dokumenti koje sam parsirao imali su hiljade i hiljade linija :slight_smile: srecom dobio sam par knjiga specifikacije i podrsku emailom od osobe koja 20 godina samo radi to …

Zato - uzivajte kad vam je Bog dao :slight_smile:

Ko je radio kakve telekom softvere zna sta su CDR-ovi… Praviti custom parsere za njih… neprocjenjivo :smiley: Iako, ovaj EDIFACT djeluje vise obecavajuci :smiley: