XPDE kada dođe do svoje 1.0 verzije, imat će veliki broj korisnika. Mene mnogo i ne interesuje ko su, šta su, na koji način zarađuju i sl, sve dok se ispod sminke ovog GUIa nalazi linux. Jedna stvar koja mene mnogo interesuje, a i na samom početku privukla je činjenica da je rađen u Delphiju, te se mnogo radi na tome da XPDE ostane kompatabilan sa OpenEdition verzijom Kylixa(Delphija). Kako sam ja informisan, da bi neko mogao programirati KDE aplikacije mora se striktno držati c++, odnosno Kdevelop/QT a svi znamo da ovi alati i nisu baš toliko rasprostranjeni. Mnogo više ima Delphi programera a mnogo više dokumentacije, source codova, a i XPDE je fin komand coda, ja lično često otvorima njegov source i interesantna mi je stvarcica, da ljudi pisu nešto kao svoje appije, naravno opet slične windowsu, npr:
XPAPI.ShellExecute(cbOpen.text,false);
XPAPI.getsysinfo(siSystemDir)
XPAPI.showaboutdlg
Bio sam u mnogo situacija, gdje sam predstavio linux, najkrajnijim korisnicima, naravno KDE, i odmah na početku im nije bilo ništa jasno, sjeli, miš u ruke i blokada…pitam ih ja,‘gdje ba zapelo?’ …‘GDJE START DUGME?’ bijaše njihov odgovor, i opet, nakon tolikih demonstracija…hvali ima taj slavni sturt button, ne leži im KDe bez Start-a. A Opet sam imao i malo testiranje, gdje 90% osoba nije ni primjetilo da XPDE ustvari nije windows…
A garantujem, da bi i Vedran adaptirao XPDe kao main Desktop env. na BHLDu kada bi znao da bi raja masovno pocela koristiti BHLD.
Opet mi je XPDE fino okruženej za programiranje u Delphiju, jer prilikom startanja loadira sve potrebne librarije, tako da kompajlirani delphi progami samo jednim klikom se pokreću i rade, sok to pod KDEom ne može…znam da ovo nije problem, al ipak da spomenem, jer mnogim početnicima, bi stvar olakšala ova mala caka…