Xpde - sve mi je interesantniji

Imam i ja jos jedan bolji:
Svi bi ginuli za open source a nikada nisu ni pogledali u njega.

ha, ha, malo je provokantan , ali nije namijenjen mom kolegi Grungiju, nego sam ga negdje citao pa mi onako pade na um posto dobro pase. Nas Linux i jeste otvoren za sve, i nema mu granica. Sta god zelis radi na njemu . +uzdravlje+

Nema sumnje da xpde ima svoje mjesto u Linux svijetu, naraočito ako uzmemo u obzir činjenicu da sve veći i veći broj Win korisnika prelazi na Linux. Po mom mišljenju xpde je odlično prelazno rješenje, ali za one tvrdokorne Win korisnike.

Dobro rečeno[/quote]

Pogledaj faq na www.xpde.org pa ces vidjeti koja je ciljana publika ovog projekta.
Meni ne pada na pamet da ga koristim, ali postoje kategorije korisnika koje bi mogle.

1. Pa sta ako nisu pogledali? Ne znaci da nece nekad u buducnosti.
  2. Otkud ti znas da nisu?
  3. Ispada da je bolje biti los programer nego dobar, jer onda neces naci posao (barem ne u informatickoj struci), imaces mnogo slobodnog vremena, pa ces raditi na nekim trecerazrednim OSS projektima i pisati po forumima kojekakve kodove koji su sami sebi svrha.
  4. Ispada da je bolje praviti se vazan i pametovati (praviti beskoristan kod i gubiti vrijeme na forumima), nego raditi konkretne stvari (pisati dokumentaciju, drzati kurseve, lokalizovati, baviti se advokacijom itd.)
  1. Pa sta ako nisu pogledali? Ne znaci da nece nekad u buducnosti.
  2. Otkud ti znas da nisu?
  3. Ispada da je bolje biti los programer nego dobar, jer onda neces naci posao (barem ne u informatickoj struci), imaces mnogo slobodnog vremena, pa ces raditi na nekim trecerazrednim OSS projektima i pisati po forumima kojekakve kodove koji su sami sebi svrha.
  4. Ispada da je bolje praviti se vazan i pametovati (praviti beskoristan kod i gubiti vrijeme na forumima), nego raditi konkretne stvari (pisati dokumentaciju, drzati kurseve, lokalizovati, baviti se advokacijom itd.)[/quote]

…jos bolje receno ! (:

Usput: zar je neko od win korisnika zavirio u windows sources ? (:

XPDE kada dođe do svoje 1.0 verzije, imat će veliki broj korisnika. Mene mnogo i ne interesuje ko su, šta su, na koji način zarađuju i sl, sve dok se ispod sminke ovog GUIa nalazi linux. Jedna stvar koja mene mnogo interesuje, a i na samom početku privukla je činjenica da je rađen u Delphiju, te se mnogo radi na tome da XPDE ostane kompatabilan sa OpenEdition verzijom Kylixa(Delphija). Kako sam ja informisan, da bi neko mogao programirati KDE aplikacije mora se striktno držati c++, odnosno Kdevelop/QT a svi znamo da ovi alati i nisu baš toliko rasprostranjeni. Mnogo više ima Delphi programera a mnogo više dokumentacije, source codova, a i XPDE je fin komand coda, ja lično često otvorima njegov source i interesantna mi je stvarcica, da ljudi pisu nešto kao svoje appije, naravno opet slične windowsu, npr:

XPAPI.ShellExecute(cbOpen.text,false);
XPAPI.getsysinfo(siSystemDir)
XPAPI.showaboutdlg

Bio sam u mnogo situacija, gdje sam predstavio linux, najkrajnijim korisnicima, naravno KDE, i odmah na početku im nije bilo ništa jasno, sjeli, miš u ruke i blokada…pitam ih ja,‘gdje ba zapelo?’ …‘GDJE START DUGME?’ bijaše njihov odgovor, i opet, nakon tolikih demonstracija…hvali ima taj slavni sturt button, ne leži im KDe bez Start-a. A Opet sam imao i malo testiranje, gdje 90% osoba nije ni primjetilo da XPDE ustvari nije windows…:wink:

A garantujem, da bi i Vedran adaptirao XPDe kao main Desktop env. na BHLDu kada bi znao da bi raja masovno pocela koristiti BHLD.

Opet mi je XPDE fino okruženej za programiranje u Delphiju, jer prilikom startanja loadira sve potrebne librarije, tako da kompajlirani delphi progami samo jednim klikom se pokreću i rade, sok to pod KDEom ne može…znam da ovo nije problem, al ipak da spomenem, jer mnogim početnicima, bi stvar olakšala ova mala caka…

[quote]Fuj :slight_smile:
:P[/quote]
ha, ha .
Jesili ovo ti sebi samom dodijelio pravo za salu na ovom forumu ili kako ?
Izgleda da mi “sto se pravimo vazni” imamo zabranu.

Mislim da je došlo do zabune. Po mom mišljenju xpde ima svoje mjesto u Linuxu, ali samo kao prelazno rješenje. Nije valjda da će Linuxaši dozvoliti da Win uđe u Linux doslovno rečeno. Meni se prvom ta ideja ne sviđa. Uvijek ću radije pokrenuti Enlightenment nego xpde. Zašto?
Zato što ne kopira nikoga. Ponavljam, xpde je idealno rješenje za škole, te za korisnike koji se tek počinju baviti Linuxom.

[quote]Meni se prvom ta ideja ne sviđa. Uvijek ću radije pokrenuti Enlightenment nego xpde. Zašto?
Zato što ne kopira nikoga. Ponavljam, xpde je idealno rješenje za škole, te za korisnike koji se tek počinju baviti Linuxom.[/quote]

Eh, a mozes li pod Windowsom pokrenuti Enlightenment? i tu upravo dolazimo do poente - nije bitan GUI, ionako ce svako prilagoditi GUI svojim potrebama, bitno je da se ispod nalazi Linux tj. open-source. A ja znam sta cu koristiti :slight_smile:

Sala ili ne, ako ne mozes odbraniti svoj stav, bolje ga zadrzi za sebe.

[quote]

Eh, a mozes li pod Windowsom pokrenuti Enlightenment? i tu upravo dolazimo do poente - nije bitan GUI, ionako ce svako prilagoditi GUI svojim potrebama, bitno je da se ispod nalazi Linux tj. open-source. A ja znam sta cu koristiti :)[/quote]

Slažem se da je najbitnije da je Open Source i da se na tome radi. Ja bi prvi okrenuo leđa Enlightenmentu kada bi ga napravili u nonopensource verziji :8

U jednom od starijih brojeva INFOa sam pročitao tekst koji se tiče promjene izgleda Windowsa. I u pozadini teksta bila je tema Window Makera koji radi pod Win (dakle tema za Win). Pomislio sam:
Koliko čovjek mora biti jadan da bi takvo nešto napravio, a ono postoji pod drugim operativnim sistemom…
Mislim stvarno mi se zgadilo.
xpde je poprilično interesantan projekat koji će se naći u svijetu Linuxa sigurno.
Interesantan je grungijev prijedlog da se on stavi u BHLD…
Ali po mom mišljenju ja ga nikad ne bi stavio u onu pravu verziju BHLDa jer se gubi sama svrha Linuxa…
Možda bi ga stavio u neku modificiranu verziju namjenjenu školama ili ljudima koji tek počinju sa Linuxom

Koji stav ? Moj stav je : Da je to bila sala isto kao i kod tebe.
Samo , ti si preveo par redova KDE-a pa ocekujes da svi priznaju tvoj humor, a mi “sto pisemo nebitne stvari” bolje da ne pisemo nista.
Trebao si onda odmah napisati nesto o svom stavu kojeg podstices a ne prvo “Fuj” pa onda onaj klasicni osmijeh na kraju svakog posta.
I dok se svi slazu s tobom, moram ti reci da sam ja jedini koji se neslaze, ne uvezi XPDE-a, nego u vezi tvojih postova koji uvijek traze dlaku u supi .
Pa u tom smislu: "Zelim vam dobar apetit ! "
+sunny+
[-o< [-o< [-o<
[-o< :twisted: [-o<
[-o< [-o< [-o<

hajde ba metalac, na ovom forumu covjek dozivi toliko gluposti… vise mi je dosta prepucavanja s bilo koje strane, a i ne inteersuju me gluposti i prepucavanja. Nego hajde, Wedrane, da ubacimo XPde u BHLD, da navucemo ove sekretarice, hmmm, inteersting…BHLD - Domaca Linux Distribucija za guzonje, direktore, i sve ostale koji vozaju mercove i BMW, hajde moze i Felicija…

ma joj Grungy “jarane” i, sto se mene tice nemam nista protiv da se ubaci, ali sad ces vidjeti kad pronadje neku svoju klasicnu npr: kako bi bilo da nas dvojica to ubacimo ili tako slicno. Moguce je i da pronadje razlog zasto se nemoze ubaciti itd…U medjuvremenu vec slutim kakav je njegov odgovor. :wink:

Mislim da smo sad svi kolektivno pretjerali. Mi ovdje nemamo pravo da omalovažavamo rad između sebe, jer nas to ne vodi nigdje. U redu je da se u nekim stvarima ne slažemo, ali da dođe do ovoga nije vrijedno…

važno je da nas XPDE sve spaja!

Ja ću “(ne)redom” pa koga zakačim :lol:

To bi značilo da samo “superiorniji” ljudi imaju pravo na stav/mišljenje (jer će ga uvijek moći odbraniti “inteligentno” odabranim argumentima). Zašto bi neko morao zadržavati svoje misljenje za sebe? Zar samo zbog toga što mu neko može reći “Ništa to ne valja, ja znam bolje…” Meni se ne sviđa stav “Open source RULEZ, svi ostali f… off”, između ostalog i zbog toga jer je suviše isključiv.

Dosta je neozbiljno omaložavati tuđi rad, to nije PAR REDOVA, nego malo (čitaj: mnogo) više. A da ne spominjem što ima još puno uloženog rada i truda koji drugi ljudi nikada i neće vidjeti!

Da bude nešto i u vezi topic-a:

Razumijem zašto bi XPDE mogao biti zanimljiv (“preobraćanje” korisnika), ali neko oduševljavanje “tehnologijom” koja se ispod toga nalazi (po meni) je besmisleno (“zbog poradi slijedećeg”):

1. Win32 API je SMEĆE (sam pogled na najčešće korištene funkcije CreateWindow() i CreateProcess() izaziva glavobolju) tako da ne vidim neku svrhu u imitiranju tog API-ja. Možda i pretjerujem kad kažem da je smeće, ali meni lično programiranje na nekom UNIX klonu je neuporedivo ljepše i elegantnije od Win32 API-ja

UNIX filozofija - mali programi/biblioteke koji surađuju (odvojen kernel, GUI, GUI framework)

WINDOWS - sve u jednom velikom zalogaju koji se ponekad ne može progutati.

1. Premda je Delphi jaaaaako dobar alat (IMHO ubjedljivo najbolji), Kylix to nije. Osnovna zamjerka je to što je zasnovan na QT-u (ovo je već flame, ako ste rasploženi za mali meč QT3/GTK2 započnite novu temu) i još uz to na zastarjeloj verziji QT-a (2.x). Ima još mnogo razloga zašto Kylix nije ono što je trebao biti, najverovatnije zbog unutrašnje krize unutar Borlanda (1998-99 pre bankrotom, mijenjanje imena u Inprise Co., 2000. izdavanje source code-a za InterBase 6.0, pa onda sramotno povlacenje - ponovnim “zatvaranjem” Interbase-a 6.5 - pogledati iskustva Firebird DB; Ponovno vraćanje imena Borland; stalni odliv mozgova u Microsoft - skoro svi važniji ljudi iz Delphi projekta su u periodu 1995-2000 prešli u M$ - .NET okruzenje je na leđima iznio tim ljudi koji su došli iz Borlanda - različiti jezici koriste isti framework (Delphi i C++ Builder) - a poslije je to uvedeno u .NET) I još dosta stvari koje sad neću nabrajati.

(Primjetite da ja zaista smatram Object Pascal, VCL i Delphi IDE najboljim frameworkom do sada napravljenim, na bilo kojoj platformi; samo što je trenutno stanje na Linux platformi nezadovoljavajuće. Iskreno se nadam da neće dugo biti tako :cry: )

+ministry+

Stav “Svi bi ginuli za open-source…”

Sve što kažeš tj. napišeš, bilo duhovito ili ne, takođe je i stav. Ja imam pravo da se ne slažem sa tim stavom i da ga kritikujem. To je sve što sam uradio. Možda je ono “svi bi ginuli…” bilo npr. ironično, ali eto ja ne primijetih nikakvu ironiju. Osim toga mi nije ni smiješno. Nigdje nisam zabranio ljudima da se šale, ali ću se usprotiviti kada pričaju gluposti.

Sad se ja mogu našaliti u stilu “mujo suljic je glupan haha” - molim te reci mi jel’ to šala i da li mene opravdava i oslobađa svake odgovornosti to što je ta izjava bila napisana kao šala???

I toliko o tome, dosta omalovažavanja tuđeg rada.

Mislio sam da na Linux forumu ne treba obrazlagati zašto je Windows fuj!?!??!? izgleda da sam pogriješio

Priznajem da je interesantno. Treba vidjeti kakva je situacija sa disk prostorom, već ima ljudi koji se bune zašto originalni Knoppix ne sadrži Gnome?! Možda je bolje napraviti zasebno BHLD/KDE, BHLD/GNOME, BHLD/XPde…

BTW kakva je mogućnost lokalizacije XPde?

Pa kad sam napisao citirano, smatrao sam kao jednu od mogućih “odbrana” i “to je moje mišljenje i imam pravo na svoje mišljenje, MYOB, f… you all” itd. Ali ne prihvatam kao odgovor jadikovanje da nekom ne daju ni da se našali. Vidi argument gore.

I dalje mislim da je korisnije prevesti par redova KDEa nego napisati kompletan novi kernel i to u Lispu.

localizacu xpde sam ‘zapoceo’, odnosno poslao mail autoru da vdim njegovo misljenje, inace se loaklizacija radi pomocu LinLocalize programa …HAIL!

[quote] Ali ne prihvatam kao odgovor jadikovanje da nekom ne daju ni da se našali. Vidi argument gore.
[/quote]
Jaaooo, cuj ti samo ovu recenicu ! Ma ko si ti da prihvatas ili neprihvatas moje "jadikovanje ? Kad te covijek sretne sazalio bi se , dodje ti da mu das marku da sebi kupi sladoled, a ovdje u forumu pises kao neki svetac.
Za mene je ovdje break jer ne zelim vise o tome da pricam . Dovidjenja