Xubuntu-snimanje live cd postavki?

Interesuje me kako da snimim postavke xubuntu distra podignutog sa live cd-a tako da sve promjene koje napravim(instalacija programa,bookmarksi i ostalo)ostane na usb sticku,tako da kada iduci put podinem live cd da se te postavke ucitaju sa usb sticka???Instalacija ovog distra niti bilo kojeg dr ne dolazi u obzir jer nemam hdd-a a laptop ne moze bootati sa usb-a.Da li je moguce ovo napraviti nekako?Pratila sam neki tutorial za ubuntu-ono sa “casper-cow” ili “casper-rw” ili sta vec ali to ne funkcionira.Ima li ikakvo dr rjesenje za ovo?
Hvala

ne znam za ubuntu ali ovo čudo ima tu opciju da je na usbsticku i da snima promjene nakon reboota

http://www.slax.org/

[quote=nidla]ne znam za ubuntu ali ovo čudo ima tu opciju da je na usbsticku i da snima promjene nakon reboota

http://www.slax.org/[/quote]
meni je slax odlican :smiley: za USB :smiley:

A de mi sad fino objasnite kako fino od a do ž da namjestim adsl konekciju u ovom pravo finom slaxu:-)???Znaci sve fino kako i sta.
Hvala

[quote=mladapartizanka81]A de mi sad fino objasnite kako fino od a do ž da namjestim adsl konekciju u ovom pravo finom slaxu:-)???Znaci sve fino kako i sta.
Hvala[/quote]

1. otvori novu temu (ako se mijenja tema)
  2. http://lmgtfy.com/?q=slax+ADSL

pppoe-setup pppoe-start/pppoe-stop
ps:
slax može ići na “Slackware” sekciju

a što se tiče ubuntu-a, evo probao sam i potvrđujem da i na njemu radi “offline” mode, standardna procedura (next, next…)

System -> Administration -> Create USB startup disk

bootao stick, napravio folder na Desktopu, rebootao na desktopu stoje podaci, obrati pažnju na slici “Stored in reserved extra space”

Meni je radilo to sa casper-* samo je važno da je sam stick formatiran FAT32 sistemom (ne može ni NTFS ni ext3 ni nešto treće) i da je “utaknut” prije nego što se počne startati live sistem.

[quote=nidla]a što se tiče ubuntu-a, evo probao sam i potvrđujem da i na njemu radi “offline” mode, standardna procedura (next, next…)

System -> Administration -> Create USB startup disk

bootao stick, napravio folder na Desktopu, rebootao na desktopu stoje podaci, obrati pažnju na slici “Stored in reserved extra space”

http://aldin.linux.org.ba/screenshots/ubuntu_USB.png[/quote]
NIdla ti ovdje pricas o bootanju sa usb-a i spasavanju live postavki na doticni,a ja pricam o bootanju sa cd-a i spasavanju live cd postavki na usb!
A sa casper-rw ne moze nikako,bez obzira kojim sistemom formatiram(bilo da je ext2,3 ili cak fat,32 ili ntfs)ali ja mislim da je to do mog racunara!

Moralo bi moći, nešto sam hackao skripte svojevremeno i sigurno prođe kroz sve diskove tražeći fat32 particiju i na njoj fajl koji se zove casper-rw. To mora biti loopback particija formatirana sa ext3. Jesi li sigurna da si ispravno napravila fajl?

Pa evo,pratila sam fino od a do z upute sa ove stranice : https://help.ubuntu.com/community/LiveCD/Persistence

A ako imas ti kakvu dr stranicu ili da mi ti pojasnis ukratko,bujrum:-).Nasla sam jos na nekoj kakav je princip za ntfs i fat.Isto sam probala napraviti ono preko ubuntu-a usb startup disk pa mu ime promijeniti u casper-rw pa na boot meniju dodati ono persistent ali ne ide.

do mene

ps:
nisam primjetio da laptop ne može da boota s usb-a

do mene

ps:
nisam primjetio da laptop ne može da boota s usb-a[/quote]
Ma nema uopste opcije u biosu!Onda kontam nesto mozda zbog toga i ne moze,ali kako moze sa puppy linuxom,jer mi s njim takodje u toku bootanja podigne sa usb-a sve postavke.Ma necu da se zezam s tim,ne bitno,svakako mi ova kanta od laptopa ne sluzi nista nego cisto za zajeb…ciju,ali eto cekam hdd da mi dodje za nekih 20ak dana pa cu fino nesto da inst normalno jer nemam hdd-a uopste na laptopu i zato sve ovo pitam.

Ne valjaju ova uputstva, kažu da može biti filesystem ext3 što po mom iskustvu sa ubuntu 8.10 nije tačno. Trebaš koristiti dio sa “Using a Loopback File” ali se taj fajl mora nalaziti na USB sticku. Znači ovako:

1. Otkrij na kojem uređaju se nalazi USB stick, znači npr. /dev/sdb
  2. umount-aj stick ako je mount-ovan.
    sudo mount
    Ova komanda bi ti trebala dati spisak mountovanih uređaja. Onda možeš kucati npr.
    sudo umount /dev/sdb1
  3. Pobriši Linux particiju sa sticka onako kako je objašnjeno da se brišu particije na linku koji si poslala
  4. Kreiraj novu particiju tipa FAT32
    Command (m for help): n
    Command action
    e extended
    p primary partition (1-4)
    p
    Partition number (1-4): 1
    First cylinder (1-495, default 1):
    Using default value 1
    Last cylinder or +size or +sizeM or +sizeK (1-495, default 495):
    Using default value 495

Command (m for help): t
Selected partition 1
Hex code (type L to list codes): b
Changed system type of partition 1 to b (W95 FAT32)

Command (m for help): w
The partition table has been altered!

Calling ioctl() to re-read partition table.

WARNING: Re-reading the partition table failed with error 22: Invalid argument.
The kernel still uses the old table.
The new table will be used at the next reboot.
Syncing disks.

Obrati pažnju na dio sa komandom T koji sam boldirao.

1. Formatiraj particiju filesystemom FAT32
    sudo mkfs.vfat /dev/sdb1

2. Mountaj novonastalu particiju
    sudo mount /mnt /dev/sdb1

3. Kreiraj persistence file u rootu sticka:
    dd if=/dev/zero of=/mnt/casper-rw bs=1M count=128
    128+0 records in
    128+0 records out
    134217728 bytes transferred in 0.947819 seconds (141606919 bytes/sec)

4. Formatiraj persistence file sa ext3. Opet howto kaže da nije bitan tip, a jeste bitan je i treba biti ext3:
    sudo mkfs.ext3 /mnt/casper-rw

5. Sada restartaj sistem sa persistence opcijom, stick mora biti utaknut cijelo vrijeme.

6. Da vidimo da li ne radi :slight_smile:

Mada našao sam sada stotine rezultata na googlu gdje ljudima radi onaj prvi fazon što bi reklo da nešto ne radiš ispravno.