E ovako sve ovo funkcionise lijepo itd. (pratim vec neko vrijeme) ali ja bi zelio doci do detaljnih informacija o prelasku sa windowsa na linux.
Godinama radim na w. i presao bi na linux sa obzirom na sve.
Vidio sam sve upute na sajtu medjutim zelio bi cuti iskustva ljudi direktno ( i savjete naravno).
Nevezano za to uzimam sebi novi racunar tacnije laptop pa sam se vjerovatno zato i odlucio na ovo ali koliko ce mi to vremena oduzeti dok se uhodam i dali je takav korak uopste isplativ itd. :?:
Unaprijed hvala
Lijep pozdrav,
Prije svega zelim da ti kazem da je pitanje islativosti prelaska na Linux samo po sebi na ovom forumu suvisno
Sto se tice pocetnih koraka predlazem ti da posjetis http://start.linux.org.ba/ i http://howto.linux.org.ba/
Takodjer, predlazem ti da redovno pratis forum, jer ces sa njega najvise nauciti.
Lijep pozdrav i sretno
Hm trebace ti vremena da se ustelis.Ja kako sam prvi put odlucio koristiti Linux 3 puta sam se vracao na Win(iako nisam bas levat sto se tice racunara bavim se programiranjem,ali jednostavno kad si nesto koristio dugo nije se bas lako presaltati na nesto drugo),ali eto Linux je nakon dosta zivciranja ipak na mom kompjuteru.Najvise sam imao problema oko konfiguriranja,a ne sa samim programiranjem.
Ipak nije kriv Linux,vec mi koji smo navikli se na windowse.
U svakom slucaju malo ces se nazivcirati ali isto tako ces dosta toga nauciti.Ja mogu za sebe reci da sam jos pocetnik ali sam se ustelio u neke stvari i svaki dan naucim nesto novo jer Linux to zahtijeva.
[quote]E ovako sve ovo funkcionise lijepo itd. (pratim vec neko vrijeme) ali ja bi zelio doci do detaljnih informacija o prelasku sa windowsa na linux.
Vidio sam sve upute na sajtu medjutim zelio bi cuti iskustva ljudi direktno ( i savjete naravno).
Nevezano za to uzimam sebi novi racunar tacnije laptop pa sam se vjerovatno zato i odlucio na ovo ali koliko ce mi to vremena oduzeti dok se uhodam i dali je takav korak uopste isplativ itd. :?:
Unaprijed hvala :D[/quote]
Bez da ti bilo ko puno filozofira, prvo reci šta pretežno radiš na kompu, i koje alate koristiš, da li želiš koristiti nešto slično itd… tek tada će neko moći reći objektivan odgovor… Ovako je lupanje napamet… jer se može desiti da ti treba aplikacija X koje nema na Linuxu a neko ti je reko “ima sve što ti treba”… Korak po korak…
nemoras se brinut, sve sta ti treba mozes naucit u tri popodneva, ako ti ima tko pokazat.
ja kad sam stavio suse8.1, prvi puta, nisam imao pojma, tek kad sam procitaio malo upute, help, i tako dalje nije bilo problema.
sve sta ti treba za pocetak, je instalacija programa.
ja sam i prezadovoljan sa linuxom.
nemas mas komercijalnih alata kao sto su photoshop, corel draw, itd.
ali imas sve za kucni rad.
[quote=“Markoleo”]nemoras se brinut, sve sta ti treba mozes naucit u tri popodneva, ako ti ima tko pokazat.
ja kad sam stavio suse8.1, prvi puta, nisam imao pojma, tek kad sam procitaio malo upute, help, i tako dalje nije bilo problema.
[/quote]
To i jest po meni najveci problem jer win korisnici nisu navikli citati dokumentaciju.Ja sam prvi put procitao neku dokumentaciju kad sam morao instalirati Apache PHP i MySQL na windows.
[quote]nemoras se brinut, sve sta ti treba mozes naucit u tri popodneva, ako ti ima tko pokazat.
ali imas sve za kucni rad.[/quote]
E Čakovec? Znaš li ti Emu? :lol:
[quote]
To i jest po meni najveci problem jer win korisnici nisu navikli citati dokumentaciju.[/quote]
Sve dok je na nivou “rpm -i” & “Next->Finish” ne čitaju je nijedni
Kad ustreba, čitaju i jedni i drugi (naravno oni koji cijene svoje vrijeme)…
Ako ko hoce da se nacita dokumentacije predlazem da instalira Slackware Linux distribuciju
Sto se mene tice najbolja distribucija za ucenje Linux-a ali zahtjeva puno citanja i nerava, a narocito vremena.
No na kraju se isplati.
Pozdravi
[quote=“crazy_m”]Ako ko hoce da se nacita dokumentacije predlazem da instalira Slackware Linux distribuciju
Sto se mene tice najbolja distribucija za ucenje Linux-a ali zahtjeva puno citanja i nerava, a narocito vremena.
No na kraju se isplati.
Pozdravi[/quote]
Lijepo je to kad imas vremena za uciti,ali kad ti moras raditi nesto drugo onda ocekujes os OS-a da je vecinom konfiguran i automatiziran.
Jer recimo ti pises neki program i zajebajes se sa tim,onda ti nepada napamet konfigurirati nesto.Cak sto vise ,to i zivcira.
ma par dobra howto-a ili jedna dobra debela knjiga (Unix do kraja koja je oko 100km u Šahinpašiću) i sve će biti uredu
Ništa ne fali SuSE-u, barem za početak (prvu godinu ili dvije).
Sjednete, između klikanja po Yast-u nešto pročitate, a kada se osjetite spremnim, pređete na nešto “primitivnije” Debian, Slackware. Početak je težak, nema ga smisla činiti još težim.
Naravno, nakon “perioda privikavanja” može se desiti da skontate da vam je i SuSE (ili Mandrake, ili Fedora), sasvim dovoljan…
P.S. Ak’ se ko pita, ja sam na Slacku, odrasto na SuSE, a ni Debian mi nije mrzak
Kao što rekoh, čovjek treba sebi (pa nama) definisati prvo šta želi da radi na kompu (Linuxu) tj šta mu je bazna aktivnost… “Besciljno i beskonačno čačkanje čačkanja radi” ili “Linux as tool to get some job done”
[quote][quote]E ovako sve ovo funkcionise lijepo itd. (pratim vec neko vrijeme) ali ja bi zelio doci do detaljnih informacija o prelasku sa windowsa na linux.
Unaprijed hvala :D[/quote]
Bez da ti bilo ko puno filozofira, prvo reci šta pretežno radiš na kompu, i koje alate koristiš, da li želiš koristiti nešto slično itd… tek tada će neko moći reći objektivan odgovor… Ovako je lupanje napamet… jer se može desiti da ti treba aplikacija X koje nema na Linuxu a neko ti je reko “ima sve što ti treba”… Korak po korak… :)[/quote]
Pa ovako navescu bas programe kojima se bavim (uglavnom oblast je multimedija,gtafika i sl. te music sheme), a to su u svakom slucaju stalno Corel draw,Adobe p. … Flash i njegove komponente a kad je obrada zvuka u pitanju reason,cubase.
Ujedno studiram grafiku i graf. dizajn pa onda mislim da mozete predpostaviti moje kretanje po racunaru
Programiranjem se ne bavim, ali svakako na linuxu bi zelio nauciti ono sto mislite da je najpotrebnije za nekog ko pravi ovakav prelaz (a vjerujem da ce toga biti sve vise i vise).
U infu se moze naci dosta cika cakica itd vezanih za linux to sam zapazio.
Jos jedan problem mi predstavlja to sto sad uzimam laptop, kao sto sam naveo (mislim da jesam ) -sta da uradim da instaliram linux na startu / ako je to uopce moguce ili moram pustiti da mi postave recimo neki operativni sistem pa da dodjem do vaseg udruzenja i onda mi neko rijesi problem a ujedno me i uputi u osnovu.
Eto toliko pa hvala jos jednom na pomoci
[quote]
Pa ovako navescu bas programe kojima se bavim (uglavnom oblast je multimedija,gtafika i sl. te music sheme), a to su u svakom slucaju stalno Corel draw,Adobe p. … Flash i njegove komponente a kad je obrada zvuka u pitanju reason,cubase[/quote]
Uh… ne mislim baš da ćeš naći dovoljno kvalitetne i tog nivoa zamjene na Linuxu. “Corel & Photoshop Like” nećeš imati na Linuxu to je 100%
I sa profesionalnim muzičkim programima bi moglo biti problema…
Sad opet zavisi na kom nivou radiš, ali već si rekao da studiraš grafiku pa možeš naletiti na ozbiljna ograničenja… Zato kažem: “Prvo dobro provjeri ima li alata za koje misliš da su ok za tebe” u slučaju da želiš preći na novi OS a nastaviti raditi svoje stvari…
http://www.linuxlinks.com/Software/Graphics/
http://www.linuxlinks.com/Software/Multimedia/
poceo sa Redhat, onda Slackware, SuSE, sada Fedora, FreeBSD i OpenBSD
Kao što reče Anel, multimedijalni alati je oblast u kojoj je Linux trenutno najslabiji.
Dobra stvar je što većina tih alata postoji i za Windows pa možeš vidjeti otprilike šta te čeka. Recimo, za Linux nema PhotoShopa (kažu da se mogu neke verzije pokrenuti CrossOver Office-om ali… :rolleyes: ) ali zato ima Gimp http://www.gimp.org/ .
Nekog industrijskog programa za vektorsku grafiku nema, mislim da je najjače što možeš naći OpenOffice.org Draw komponenta. Flash ne postoji.
Za muziku imaš solidne programčiće npr.
http://www.rosegardenmusic.com/
http://audacity.sourceforge.net/
itd.
Ono što možeš uraditi je kada budeš u Sarajevu doći na ETF i ponijeti laptop da instaliramo Linux na dual boot. Usput možemo isprobati te neke stvari što te interesuju. Ako ništa možeš jedno vrijeme koristiti Windows za grafiku i igre a Linux za surfanje (pošto je sigurniji) dok malo ne sazrije situacija.
[quote]
Nevezano za to uzimam sebi novi racunar tacnije laptop [/quote]
Da ti uštedim nervozu razočarenja i svakakve probleme… Prvo izaberi šta kupuješ ako planiraš uzeti lap za Linux.
http://www.linux-laptop.net/
http://tuxmobil.org/
Vrlo vrlo vrlo sivo područje
U velikoj većini slučajeva zaboravi na power management i slične stvari (apm, acpi…) ili se pripremi na beskonačna čačkanja i rekompajliranja sa manje ili više učinka…
Off topic: Ja sam imao relativno dobra iskustva sa Acerom Aspire 1355LC (modem, nic i sl… radi skoro sve “out of box”)
[quote][quote]nemoras se brinut, sve sta ti treba mozes naucit u tri popodneva, ako ti ima tko pokazat.
ali imas sve za kucni rad.[/quote]
E Čakovec? Znaš li ti Emu? :lol:[/quote]
To si mogo pitat privat, a ne na forumu.
I ja studiram graf. dizajn sa “B diplomom” u “Primjenjenoj tehnologiji”-(citaj computer science sa manje programiranja). Ako trazis sistem za tu vrstu rada, iskreno ti preporucujem ti da se okanis linuxa (za jos kojih 5-6 godina u najmanju ruku). Prvo je sto nemas adekvatan softver a drugo sto ce ti se tehnikalije non-stop izlijetat na put, sto generalno ne zelis u takvoj vrsti posla.
Posto ovo rekoh, linux svakako preporucujem kao masinu na kojoj obavljas kucne poslove, i iz hobija - ako te generalno interesuje “problem solving” i slicne stvari (pogotovo programiranje).
PS. Da sam na tvom mjestu debelo bi razmislio o investiciji u Macintosha za prof rad. (znam da kosta bubreg i kusur ali mislim da se isplati)