Zaboravljeni pass i (ili) username

Ukratko,novi sam korisnik linux-a i imam instaliran red hat 9.Medjutim,posto sam izgubio dosta vremena trazeci ex modem,nisam dugo koristio linux pa sam (nevjerovatno) zaboravio pas ili username :? :? Ima li ikakav nacin da se ovaj problem rijesi bez reiinstalacije?

Predpostavljam da si zaboravio root password +tuzan+ . Google je pun informacija na ovu temu. Odmah da ti kazem da ćeš morati malo dublje u materiju.
-pokreni računar sa diskete ili nekog CD-a u single user modu
-izbriši u datoteci /etc/shadow string sa passwordom koji otprilike ovako izgleda: * root:xiR&sK13Dopt782:11155:0:10000::::
-butaj sistem ponovo i logiraj se kao root bez passworda

  • sa naredbom passwd napravi novi password

Mislim da kod RedHat možeš dobiti prava root korisnika ako ga pokreneš u Single User režimu, tako što ćeš na kraj kernel parametara dodati “1”, dakle uradi sljedeće:
Kada dobiješ GRUB meni u kojem možeš da biraš koji sistem da se učitava, onda strelicama izaberi Linux i pritisni taster E. Idi na liniju koja počinje sa “kernel” i ponovo pritisni E. Na kraj linije dodaj jedan razmak i “1”. Pritisni Enter, pa taster “B”. Nakon učitavanja, trebalo bi da imaš sva prava, pa i da promijeniš lozinke.

A gdje ne radi automatsko podizanje u runlevelu 1 (npr. kod SuSE-a), na grub komandnoj liniji proslijedi ‘init=/bin/bash’

Kada se sistem podigne, promijeni password sa komandom ‘passwd’