Zajednicki projekat

Sta mislite da svi zajedno uradimo neki CMS u php-u/htmlu/javi itd. koji bi na neki nacin predstavljao ovo udruzenje …
Steta je da imamo toliko informaticara a da nista nismo odradili zajedno.
Znaci mozemo uraditi neki CMS, ne bi trebalo biti tesko…

Ja sam vec radio na jednom takvom projektu sa drugarima www.youngcoders.com i CMS se moze naci na mnogim sitovima i ako ima nekih bugova na kojima moramo raditi… Sta mislite … ? Ako ne CMS mozda nesto drugo …
Uglavnom projekti ovoga tipa stvaraju prijateljstva i sigurno mnogo iskustva i novog znanja…
Razmislite :slight_smile:

hyp3R

Upravu si potpuno.Zajedno smo jaci(ili nas je barem vise,ak nis)

Hajdemo za početak nešto korisnije, i realnije: punBB to phpBB konvertor

Obrazloženje:

Nekada davno, ULK forum se vrtio na phpBB, life was good, ali avaj, taj phpBB je bio pravi švicarski sir što se tiče sigurnosti, pa smo odlučili promijeniti forum software (link1, link2). Tada smo se odlučili za punBB, koji je poslužio i još služi svojoj svrsi, ali još uvijek čekamo verziju 1.3, a ovo što trenutno imamo poprilično je uhakano sa third party modulima (osnovni nedostatak punBB-a je nedostatak funkcionalnosti u defaultnoj instalaciji).

phpBB uskoro izdaje verziju 3.0, imaju svu funkcionalnost koja će nam ikada trebati, a popravili su odnos prema sigurnosnim pitanjima (ironijom sudbine i njima su ljudi iz hardened php-a radili security audit). Znači, bilo bi zgodno kada bi neko napravio konvertor, čisto da možemo razmišljati o phpBB-u i uraditi eventualnu procjenu da li nam se isplati prelaziti.

Ovo bih svrstao beginner to intermediate level task, ako je ko zainteresovan, nudim pomoć/savjet, ako ne, ionako će se samo napisati :wink:

Naravno, ja se prijavljujem da odradim ovo, samo mi treba vise informacija …
Kakav konkretno konvertor treba ? Da konvertujete tj prebacite ovu bazu na novu verziju ili ?

punbb 1.2.x bazu treba konvertovati u phpbb 3.0

Pošto je phpbb funkcionalno nadskup u odnosu na punbb, taj početni korak ne bi trebao biti previše komplikovan. Treba “prevesti” koncepte: user, forum, topic, post, post id …
Poslije ćemo skontati kako konvertovati privatne poruke i ankete (za to koristimo odvojene punbb plugine).

Ajde pocni, cisto da vidim kako si zamislio, ja cu nastaviti i zavrsiti …

Ako baza nije bas ogromna posalji mi je na mail : cooley.rusty@gmail.com cisto da mogu testirati na localhostu kada budem radio …

Baza jeste veća, ali ti i ne treba. Napraviš testni punbb forum, probaš konvertovati u phpbb…

http://www.phpbb.com/community/viewtopic.php?t=298342&highlight=punbb

Šta nije uredu sa ovim konverterom?

Pa ne znam, možda čak i radi, punbb 1.2.x -> phpbb 2.0.x -> phpbb 3.x; ako baza preživi dvije konverzije :smiley:

Valjda hoće, ako prvi korak bude solidan. Ipak je upgrade krucijelan za forum softver, ne bi trebalo biti problema sa phpbb 2.0.x > 3.x.

Valjda hoće, ako prvi korak bude solidan. Ipak je upgrade krucijelan za forum softver, ne bi trebalo biti problema sa phpbb 2.0.x > 3.x.[/quote]
Evo upravo sam testirao, konverzija je uspjela. Nisam testirao konverziju privatnih poruka, avatari nisu konvertovani (mada je to najmanji problem), vjerovatno ankete neće biti konvertovane, ali ipak bih rekao da je dobar početak.

PS: Što se tiče phpBB3-a, poboljšanja su brojna, ali je još uvijek par svjetlosnih godina iza IPB-a. Možda plugin-i ipak poprave situaciju.