Pa znači…xp sve lijepo radi, bla, bla…međutim grub mi prepoznaje osim xp-a i debiana i arhaični xp x64 od prije pola godine koji je davnih dana ukinut - kako da to ukinem iz MBR-a? Sa suse ista situacija s tim što suse prepoznaje “windows 1” i “windows 2” - bukvalno tako napisano. Ntloader prepoznaje samo obični xp koji je trenutno instaliran; fixmbr i fixboot nisu promijenili ništa. U igri su dva hdd-a, jedan je za win, na drugom je jedna particija za debian. Sve radi, ali me hebe to što mi je mbr “prljav” i ne želim doć u situaciju da na kraju ne mogu nijedan sistem dići (nikad se ne zna). Pod 2., synaptic mi je na debianu automatski updateovao kernel, pa je situacija još komplikovanija jer imam 4 unosa debiana plus 2 unosa win-a. Jel to čistim grubovom listom (ne sjećam se tačno gdje al se zna na šta mislim) putem editora?
kao root uradi
cp /boot/grub/menu.lst /boot/grub/menu.lst_backup
onda otvori ovaj fajl i “skidaj” redom šta ti ne treba (trebao bi sam skontati dokle da brišeš - a šta da ostavljaš) ako nisi siguran pošalji ovdje tvoj menu.lst pa ćemo ti pomoći kako da ga podesiš da bude onako kako ti odgovara
evo primjer
##############
title Ubuntu
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.20-15-generic root=UUID=13420f95-3bc3-41e9-b40c-efa9eea9da0f ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.20-15-generic
quiet
savedefault
#########
title neki linux
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.20-15-generic root=UUID=13420f95-3bc3-41e9-b40c-efa9eea9da0f ro quiet splash
quiet
savedefault
############
title Debian
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.20-15-generic root=UUID=13420f95-3bc3-41e9-b40c-efa9eea9da0f ro single
#########
title nekilinux2
root (hd0,5)
kernel /boot/memtest86+.bin
quiet
##########