[quote=Amar]Windows SBS 2008, imamo u firmi, cini mi se da je dosao sa Exchangeom 2007, ali nisam 100% siguran.
A cek, kako je to vmware standard? Ili kako su to neka rjesenja koja kostaju bruku $ standard? Ja evo vec u drugoj firmi imam haman sve na opensourceu, osim spomenutog Windowsa i Win klijenata. I to zato sto eto sef to hoce, a komotno bi mogao i neki opensource, odnosno, zadovoljavao bi apsolutno sve nase potrebe.
Ono sto imamo opensource, izmedju ostalog:
- Virtualizacija: Citrix Xen
- Backup: iSCSI+rdiff
- Serveri: LAMP
A za AD i Mail se moze komotno koristiti Zimbra+neke dzidze…
Standard je ono sto ti omogucava da obavis posao.
Firme, bar vani, kupuju komercijalna rjesenja ne zato sto sa opensource rjesenjima ne mogu obaviti posao, nego sto komercijalna rjesenja uglavnom nude standardizovani support sa definisanim response time-om. Koji se naravno posebno placa. Al jbg, kad od investitora trazis x miliona € investicije, onda taj investitor hoce da zna u slucaju da dodje do sranja, za koliko ce tacno vremena to s*anje biti otklonjeno.[/quote]
jah samo što small busines košta malo više od windows server standard…
ih Amare ti meni sad o rješenjima a ja ispeko zanat u prvoj firmi gdje smo radili bukvalno sve živo što je moglo išlo je linux based, odnosno opensource, od maila, dns, web servera, firewalla, virtuelizacije, routera, radiusa, vpn, database, backup, voip, antispam, antivirus, ma da ne nabrajam, bukvalno ono “you name it we have it”, ne zato što je po svaku cijenu, moralo, nego zato što je bila ekipica sposobna da to sve iznese i što nam je bilo drago da to uradimo na opensourceu, spojili smo ugodno s korisnim, u drugoj firmi gdje sam bio bilo je pola pola, recimo u prvoj je proxmox bio taman a u drugoj je vmware bio taman, a recimo kod obje je bilo ok da je web server i baza postgresql, tu je otprilike situacija bila malo drugačija, sastav nije bio toliko jak odnosno management je više vjerovao microsoftu, u trećoj ono ljudi su giganti, kolko košta da košta, uzimaju najbolje, nema puno priče. ako je to linux za neku stvar, stavlja se linux, ako je to windows onda windows, vrijeme je novac, parola je “nemamo dovoljno para da kupujemo jeftino”, bilo za hardware bilo za software, jer kad kupiš nešta samo da uštediš kasnije se naplaćaš na servise, na hackanje itd. btw kad sam bio između poslova pa išao na intrvju u ovu jednu firmu, direktor mi reče ma dobar je taj linux ali mi jednostavno ne smijemo da se upustimo u to, nema dovoljno ljudi koji ti zna, ode radnik iz firme i onda belaj…
u svakom slučaju, poenta je da ne treba biti zaslijepljen (neki inatom, neki neznanjem) kako je to generalno kod nas (ali ne i u svijetu, bar ne u zadnje vrijeme), pa da se tuši samo miscrosoft ili samo opensource/linux, jer u oba slučaja ćeš biti na gubitku, recimo pola firmi bi mogle da žive sa nekom linux distro plus libreoffice, ali oni po inerciji/neznanju kupuju lopatom svega, isto tako dok neko linux/opensource rješenje nacicaš mogao si komotno kupiti gotov proizvod… znači google pa vidjet šta raja kažu pa probat pa onda reć, e ovo je za nas taman.
pričao sam na forumu kako je jedna firma bukvalno preko noći skinula sve M$ i stavila linux, njima je trebao shared folder, nabacili sambu imaju libreoffice, imaju neki linux imaju browser i to je to, a imaju cca 30zaposlenika koji po vazdan budu za računarom, jes da im je malo teže naći nekoga da to održava, ali u startu su dobro prošli, skontali su da im ne treba outlook, da može i evolution/thunderbird itd itd.
nejse