[quote=Amar]Rekoh da cu se drzati teme, ali moram prokomentarisati. Izvinjavam se unaprijed.
nidla, hajd ovako. Otvoris ti firmu i pored sebe, zaposlis jos jednog programera. Budes posten pa hoces sve legalno. Uplacujes sebi neku realnu platu, recimo 1500 KM netto. Tom uposleniku placas takodjer neki prosjek, znaci recimo 1200 netto.
Samo na plate ces potrositi:
(1500+800)x12=27600
(1200+600)x12=21600
Znaci samo na plate za dva uposlenika trosis cca. 50.000 KM godisnje, ili nesto preko 4.000 KM mjesecno (ovo su pretpostavljam prosjecne programerske plate, sa nekom procjenom poreza i doprinosa)
Sa druge strane, licenciranje te kosta:
Windows 7 Pro: 2x150= 300
Office H&B: 2x350= 700
Kaspersky IS= 2x60= 120
Total: 1120 KM
I ovo su, osim antivirusa, jednokratni troskovi.
Ako pricamo o nekoj startup maloj firmi (a jeste ultra mala sa dva zaposlena), onda sigurno neces razmisljati o VMWareu, ultra skupom hardwareu i slicno. Pocinjes firmu, trebaju ti dva racunara i eventualno ovaj software sto sam gore nabrojao da imas sve up and running.
Znaci na ovu cifru gore dodaj i lovu za dva dobra racunara, neki i7, 16 GB RAMa i slicno. Kada i ako firma pocne dobro da radi, ostvaruje dobit, onda taj dobit ulazes u novi hardware, novi software, nove ljude i slicno.
Slazem se da je pitanje cash flow-a i da nije lako iskesirati lovu, ali opet, kao nisi u stanju, radije adaptiraj podrum pa se bavi uzgojem gljiva.
Problem je megalomanija velikog broja nasih ljudi (i ne samo nasih, imam jednog takvog za sefa), pa bi odmah sve preko noci, ako moze. Odmah VMWare licencu, odmah Cisco ASA-u, odmah veliku kancelariju, odmah bar 10 uposlenih (a posla nidje) odmah . Tako i jeste skupo.
I jos malo o standardima. Klijenta ne zanima u cemu si ti i kako si ti nesto programirao sve dok dobije tacno ono sto je trazio. Hoces li ti kuckati code na nekom starom laptopu ili na nekom Ivy Bridgeu, zaboli klijenta neka stvar. Jesi li pri tome na Linuxu ili Windowsu, isto (osim ako ne razvijas aplikacije za .NET i slicne MS tehnologije). Opet, imaj u vidu da pricamo o maloj startup firmi. Sigurno takva firma nece za klijente imati ogromne korporacije kojima sve mora biti po ISO standardu. Kada i ako dodjes u situaciju da dobijes takvog klijenta, onda vise uopste ne pricamo ni o maloj ni o novoj firmi. Pa ni ova kalkulacija ne pije vode.
Businessa nema generalno ako se pruzas preko svojih mogucnosti. Sto masa raje radi. Otvori programersku firmu sa jednim i po zaposlenim i odmah bi da razvija enterprise aplikaciju za Telecom. How yes no. Prvo napravis web prezentaciju za DJL Djemidjic koji se bavi prodajom eksera, klepis jedno 700 KM i budes presretan. Pa tako par godina dok ne dodjes u poziciju da radis sa velikim klijentima kojima sve mora biti po standardu.
Ovo za cjenkanje oko plate, u pravu si potpuno. Ali kada jednom ugovoris platu, onda je to to. Nema “joj izvini burazeru, nije mi legla uplata”. A sto se tice licenci, vjeruj mi da sve i jedna firma racuna s tim prije otvaranja. Jer prije ili kasnije dodje kontrola. To je jednako bitan trosak kao i onaj za kompjuter, radni sto, stolicu, telefon…
Eto, jos jedno izvinjenje zbog duzine posta, i uglavnom offtopica. nidla, nemoj sta zamjeriti, nista lose nisam mislio.[/quote]
a ta ti računica nešto skresana, ko da si računao win7 starter i to jednokratno je dugačko cca 3-4 godine (osim ako vrtiš npr. asp na winsrv 2000 na kojem nemaš update itd. plus ne podržava ti ništa novo aspx itd) i onda opet kupuj, kupuj a godina začas prođe kad ti m$ fakturiše račun ono mrak ti na oči…
uglavnom av (nod32) cca 100KM godišnje po kompjuteru, windows 7 pro ti je cca 300KM, office ti je cca 500KM
firmi treba neki ms sql računovodstvo, mail server (jer neće hostati kod utica :D), domain controller, ono da sve ide po psu, tj po microsoftovim best recomended i best practice-sima jer im je tamo neki Kemo reko microsoft ti je za to najbolji i da kupiš kod Meme jer on to nabavlja, za vmwre pa oni su ti glavnim nema čuj neki kvm xen i bakrači, a na vmware fino možeš da nakačiš svo j kupljeni SAN dodaš kao kao datastore pa onda fino šibaš virtuelne mašine na ne moraš kupovati posebno server mašinu za svoj web server, nego nakljukaš sebi virtuelnih mašina a za virtuelne mašine nemoj ništa slobodno gledati osim vmware jer oni su ti glavni u svijetu (ko što i jesu ;))
nejse firma od 15-20 ljudi od toga sekretarice, tehničari, itd kojima plata ne prelazi neto 700KM i sad ti kao “gazda” kontaš ma nije to ništa ili ma joj puno je ovo…
pogotovo što moraš odmah da pljuneš odmah cca 50 000 - pa i do 100 000KM
da se ne vrtim i ne ponavljam, poenta je da je relativno da li su licence skupe, meni recimo ne bi bile da su reda desetaka km ili npr kao na android marketu reda nekoliko dolara… ono možete vi pričati šta hoćete ali realnost je takva, da ljudi nemju pojmam i da ih M$ guli, svojim očima sam gledao kako ljudi bjesomučno kupuju licence za win kad je bila ona legalizacija, takođe realnost je da veoma malo ljudi zna da to može da se radi i bez njih
nejse, ne znam ni što se raspravljamo mlatimo praznu slamu…
hoću reći nekome je skupo nekome nije, meni generalno jeste, nekada je recimo audio cd bio 30-50Km sad ih ima po 1-5KM, microsoft štanca li štanca samo kopira cd, ono troškovi proizvodnje ~0 ja bio volio da malo spuste cijene, malo su se i popravili, ono daju sada bukadar triala, od office do servera i to po 90 180 dana
za hamu, porediti licenciranje na zapadu i ovdje je smiješno, jer ovdje licenca košta kao nečija plata, a cijena licence i za naše i za zapadno tržište je ista…