Zašto koristite Linux?

Mah, slazemo se, uglavnom…

Ti samo rece “standard” pa mi to malo zaparalo usi. Inace, cesto se zna se zna desiti da je konfiguracija neke besplatne varijante skuplja od kupovine tog istog gotovog rjesenja. Banalan primjer, mi imamo Free verziju Citrix Xen Servera koji je dosta bazican. Trebao nam High availability plus Performance reporting and alerting. Za te dvije stvari sam morao da konfigurisem highly available cluster sa DRBDom i Pacemakerom plus dodatno nagios server. A dvije licence su 2000$. Jeftinije nesto sto su mene platili da to sve zavrsim.

Da ne offtopicarim previse, trudicu se da se drzim teme :slight_smile:

Opet ti to nisi dobro skont’o. Ne ciljam ja samo na developerske firme. Ali tako je i sa svim drugim firmama koje se bave informatikom a i onim koje se ne bave. Ako im ne treba puno kompjutera - onda su im licence male opet. Ako im treba (osiguranja i sl) onda opet imaju velike troskove na ljude …

Eto uzmi i 20 hiljada za vmware (iako je to pretjerana cifra ali eto). Opet bi firma platila manje nego za tebe kao uposlenog iako nije programerska.
I ta licenca je na vise godina - a ne godisnje kako sam ja normalizirao cijene u ovom postu tako da je razlika jos veca.
Mislim nisu ni oni budale - cijene licenci ce uvijek biti “isplativije” od samog podesavanja za VECINU scenarija jer ih oni mogu mijenjati kako im volja …

Pravio sam i ja licno drbd cluster ali opet vise vjerujem vmwareovom high availability rjesenju :slight_smile:

Opet ti to nisi dobro skont’o. Ne ciljam ja samo na developerske firme. Ali tako je i sa svim drugim firmama koje se bave informatikom a i onim koje se ne bave. Ako im ne treba puno kompjutera - onda su im licence male opet. Ako im treba (osiguranja i sl) onda opet imaju velike troskove na ljude …

Eto uzmi i 20 hiljada za vmware (iako je to pretjerana cifra ali eto). Opet bi firma platila manje nego za tebe kao uposlenog iako nije programerska.
I ta licenca je na vise godina - a ne godisnje kako sam ja normalizirao cijene u ovom postu tako da je razlika jos veca.
Mislim nisu ni oni budale - cijene licenci ce uvijek biti “isplativije” od samog podesavanja za VECINU scenarija jer ih oni mogu mijenjati kako im volja …

Pravio sam i ja licno drbd cluster ali opet vise vjerujem vmwareovom high availability rjesenju :)[/quote]

ma ja, ti si skonto :slight_smile: kad budeš plaćao iz svog džepa javi se, “cijena prava sitnica”

ma ja samo što microsoftu odmah platiš za licence, a radniku platiš/plaćaš kad zaradi za sebe i za firmu u tome je razlika, a to male firma, pa valjda manje firme imaju manje para, tako da je ratio isti.

ustvari možda mislimo isto, samo što je kod mene prag veći/manji u odnosu na tvoj prag skupoće licenci… kod nas pogotovo, a i vani ono privatnik da može cjenko bi se u marku za platu, a ti pričaš da bi halalio 13tu platu za licence, pa da je tako ne bi 13te plate odavno nestale iz privatluka :slight_smile:

Vidi ziv bio - da je tako kako pricas svi bi ovdje koristili linux :slight_smile:
Ne bi bilo zive firme na windowsu. Ali kad komsijin mali zna naklikati windows i odrzavati ti sistem za 10 maraka po “izlasku”, a nema pojma o linuxu onda halalis tih 300 jednokratnih maraka na licencu ili piratiziras kako ne bi morao placati normalnog administratora da ti administrira sisteme :slight_smile:
TO je ta logika. Podji od tvoje firme - jel tvoji nadredjeni i ostali uposlenici koriste na desktop / laptop racunarima linux ili nesto za sta se placa licenca ?

Ja licno da imam firmu ne bi nikad koristio windows, ali bih razmislio o placanju licence na neke stvari. Npr. sublime text 2 bih rado kupio … eventualno licencu za cpanel ako se bavim hostingom itd. itd… ali to je zato sto znam koristiti linux i administrirati linux. Nesto u sto sam ulozio 10ak godina slobodnog vremena. Tj. ja sam to vec platio “iz svog dzepa” … :slight_smile: nema nista besplatno …

Rekoh da cu se drzati teme, ali moram prokomentarisati. Izvinjavam se unaprijed.

nidla, hajd ovako. Otvoris ti firmu i pored sebe, zaposlis jos jednog programera. Budes posten pa hoces sve legalno. Uplacujes sebi neku realnu platu, recimo 1500 KM netto. Tom uposleniku placas takodjer neki prosjek, znaci recimo 1200 netto.

Samo na plate ces potrositi:

(1500+800)x12=27600
(1200+600)x12=21600

Znaci samo na plate za dva uposlenika trosis cca. 50.000 KM godisnje, ili nesto preko 4.000 KM mjesecno (ovo su pretpostavljam prosjecne programerske plate, sa nekom procjenom poreza i doprinosa)

Sa druge strane, licenciranje te kosta:

Windows 7 Pro: 2x150= 300
Office H&B: 2x350= 700
Kaspersky IS= 2x60= 120

Total: 1120 KM
I ovo su, osim antivirusa, jednokratni troskovi.

Ako pricamo o nekoj startup maloj firmi (a jeste ultra mala sa dva zaposlena), onda sigurno neces razmisljati o VMWareu, ultra skupom hardwareu i slicno. Pocinjes firmu, trebaju ti dva racunara i eventualno ovaj software sto sam gore nabrojao da imas sve up and running.
Znaci na ovu cifru gore dodaj i lovu za dva dobra racunara, neki i7, 16 GB RAMa i slicno. Kada i ako firma pocne dobro da radi, ostvaruje dobit, onda taj dobit ulazes u novi hardware, novi software, nove ljude i slicno.
Slazem se da je pitanje cash flow-a i da nije lako iskesirati lovu, ali opet, kao nisi u stanju, radije adaptiraj podrum pa se bavi uzgojem gljiva.
Problem je megalomanija velikog broja nasih ljudi (i ne samo nasih, imam jednog takvog za sefa), pa bi odmah sve preko noci, ako moze. Odmah VMWare licencu, odmah Cisco ASA-u, odmah veliku kancelariju, odmah bar 10 uposlenih (a posla nidje) odmah . Tako i jeste skupo.

I jos malo o standardima. Klijenta ne zanima u cemu si ti i kako si ti nesto programirao sve dok dobije tacno ono sto je trazio. Hoces li ti kuckati code na nekom starom laptopu ili na nekom Ivy Bridgeu, zaboli klijenta neka stvar. Jesi li pri tome na Linuxu ili Windowsu, isto (osim ako ne razvijas aplikacije za .NET i slicne MS tehnologije). Opet, imaj u vidu da pricamo o maloj startup firmi. Sigurno takva firma nece za klijente imati ogromne korporacije kojima sve mora biti po ISO standardu. Kada i ako dodjes u situaciju da dobijes takvog klijenta, onda vise uopste ne pricamo ni o maloj ni o novoj firmi. Pa ni ova kalkulacija ne pije vode.
Businessa nema generalno ako se pruzas preko svojih mogucnosti. Sto masa raje radi. Otvori programersku firmu sa jednim i po zaposlenim i odmah bi da razvija enterprise aplikaciju za Telecom. How yes no. Prvo napravis web prezentaciju za DJL Djemidjic koji se bavi prodajom eksera, klepis jedno 700 KM i budes presretan. Pa tako par godina dok ne dodjes u poziciju da radis sa velikim klijentima kojima sve mora biti po standardu.

Ovo za cjenkanje oko plate, u pravu si potpuno. Ali kada jednom ugovoris platu, onda je to to. Nema “joj izvini burazeru, nije mi legla uplata”. A sto se tice licenci, vjeruj mi da sve i jedna firma racuna s tim prije otvaranja. Jer prije ili kasnije dodje kontrola. To je jednako bitan trosak kao i onaj za kompjuter, radni sto, stolicu, telefon…

Eto, jos jedno izvinjenje zbog duzine posta, i uglavnom offtopica. nidla, nemoj sta zamjeriti, nista lose nisam mislio.

[quote=testni_hamo2]Vidi ziv bio - da je tako kako pricas svi bi ovdje koristili linux :slight_smile:
Ne bi bilo zive firme na windowsu. Ali kad komsijin mali zna naklikati windows i odrzavati ti sistem za 10 maraka po “izlasku”, a nema pojma o linuxu onda halalis tih 300 jednokratnih maraka na licencu ili piratiziras kako ne bi morao placati normalnog administratora da ti administrira sisteme :slight_smile:
TO je ta logika. Podji od tvoje firme - jel tvoji nadredjeni i ostali uposlenici koriste na desktop / laptop racunarima linux ili nesto za sta se placa licenca ?

Ja licno da imam firmu ne bi nikad koristio windows, ali bih razmislio o placanju licence na neke stvari. Npr. sublime text 2 bih rado kupio … eventualno licencu za cpanel ako se bavim hostingom itd. itd… ali to je zato sto znam koristiti linux i administrirati linux. Nesto u sto sam ulozio 10ak godina slobodnog vremena. Tj. ja sam to vec platio “iz svog dzepa” … :slight_smile: nema nista besplatno …[/quote]

a možda je razlog (da ne kažem sigurno) to što ljudi nisu nikad čuli za linux, i zato što su možda čuli da sada na linuxu mogu raditi 90% daily stvari i zato što su možda probali linux nekada davno i sad kad im je naumpao sjetili su se one crne konzole… mislim realno koilko ljudi u bih zna šta je macosx? e sad to još smanji pa još smanji pa još i onda su možda neki čuli za linux, osviješćeni ljudi znaju koje su im opcije i njima je skupa opcija da u startu daju cca 1500KM (puta recimo 15-20 ljudi) po osobi a mjesečna plata je cca 350-750KM

pa i ja zagovaram plaćanje za ono što ti treba, a ne zagovaram bacanja para, za ono što ti ne treba uzmeš ekvivalent/open source, fol je što je pitanje praga, nekom je recimo 50% para/troškova na licence puno, nekom je puno 5%, sve zavisi od “praga”

baš radi licenciranja/crackovanja (i to u doba najveće piraterije u BiH) sam i prešao na full time linuxaša :slight_smile:

a to da ništa nije bespalatno, vidi npr ako si website admin, npr za IIS-a ti moraš platiti licencu, pa onda platiti “učenjem/vremenom” da u neka doba budeš dobar IIS admin, a što se tiče apache, skineš “džaba”, “platiš” vremenom, računica, za IIS si platio dva puta za apache jednom. e sad imaš druge varijable, nekome više leži učenje microsoft technologija i onda kaže ma pusti jes da je jeftiniji linux ali jednostavno meni je ovo draže/lakše pa ću platiti… recimo, u BiH ili u svijetu ćeš naći prije neki microsoft kurs da naučiš i onda si u prednosti s te strane

[quote=Amar]Rekoh da cu se drzati teme, ali moram prokomentarisati. Izvinjavam se unaprijed.

nidla, hajd ovako. Otvoris ti firmu i pored sebe, zaposlis jos jednog programera. Budes posten pa hoces sve legalno. Uplacujes sebi neku realnu platu, recimo 1500 KM netto. Tom uposleniku placas takodjer neki prosjek, znaci recimo 1200 netto.

Samo na plate ces potrositi:

(1500+800)x12=27600
(1200+600)x12=21600

Znaci samo na plate za dva uposlenika trosis cca. 50.000 KM godisnje, ili nesto preko 4.000 KM mjesecno (ovo su pretpostavljam prosjecne programerske plate, sa nekom procjenom poreza i doprinosa)

Sa druge strane, licenciranje te kosta:

Windows 7 Pro: 2x150= 300
Office H&B: 2x350= 700
Kaspersky IS= 2x60= 120

Total: 1120 KM
I ovo su, osim antivirusa, jednokratni troskovi.

Ako pricamo o nekoj startup maloj firmi (a jeste ultra mala sa dva zaposlena), onda sigurno neces razmisljati o VMWareu, ultra skupom hardwareu i slicno. Pocinjes firmu, trebaju ti dva racunara i eventualno ovaj software sto sam gore nabrojao da imas sve up and running.
Znaci na ovu cifru gore dodaj i lovu za dva dobra racunara, neki i7, 16 GB RAMa i slicno. Kada i ako firma pocne dobro da radi, ostvaruje dobit, onda taj dobit ulazes u novi hardware, novi software, nove ljude i slicno.
Slazem se da je pitanje cash flow-a i da nije lako iskesirati lovu, ali opet, kao nisi u stanju, radije adaptiraj podrum pa se bavi uzgojem gljiva.
Problem je megalomanija velikog broja nasih ljudi (i ne samo nasih, imam jednog takvog za sefa), pa bi odmah sve preko noci, ako moze. Odmah VMWare licencu, odmah Cisco ASA-u, odmah veliku kancelariju, odmah bar 10 uposlenih (a posla nidje) odmah . Tako i jeste skupo.

I jos malo o standardima. Klijenta ne zanima u cemu si ti i kako si ti nesto programirao sve dok dobije tacno ono sto je trazio. Hoces li ti kuckati code na nekom starom laptopu ili na nekom Ivy Bridgeu, zaboli klijenta neka stvar. Jesi li pri tome na Linuxu ili Windowsu, isto (osim ako ne razvijas aplikacije za .NET i slicne MS tehnologije). Opet, imaj u vidu da pricamo o maloj startup firmi. Sigurno takva firma nece za klijente imati ogromne korporacije kojima sve mora biti po ISO standardu. Kada i ako dodjes u situaciju da dobijes takvog klijenta, onda vise uopste ne pricamo ni o maloj ni o novoj firmi. Pa ni ova kalkulacija ne pije vode.
Businessa nema generalno ako se pruzas preko svojih mogucnosti. Sto masa raje radi. Otvori programersku firmu sa jednim i po zaposlenim i odmah bi da razvija enterprise aplikaciju za Telecom. How yes no. Prvo napravis web prezentaciju za DJL Djemidjic koji se bavi prodajom eksera, klepis jedno 700 KM i budes presretan. Pa tako par godina dok ne dodjes u poziciju da radis sa velikim klijentima kojima sve mora biti po standardu.

Ovo za cjenkanje oko plate, u pravu si potpuno. Ali kada jednom ugovoris platu, onda je to to. Nema “joj izvini burazeru, nije mi legla uplata”. A sto se tice licenci, vjeruj mi da sve i jedna firma racuna s tim prije otvaranja. Jer prije ili kasnije dodje kontrola. To je jednako bitan trosak kao i onaj za kompjuter, radni sto, stolicu, telefon…

Eto, jos jedno izvinjenje zbog duzine posta, i uglavnom offtopica. nidla, nemoj sta zamjeriti, nista lose nisam mislio.[/quote]

a ta ti računica nešto skresana, ko da si računao win7 starter :wink: i to jednokratno je dugačko cca 3-4 godine (osim ako vrtiš npr. asp na winsrv 2000 na kojem nemaš update itd. plus ne podržava ti ništa novo aspx itd) i onda opet kupuj, kupuj a godina začas prođe kad ti m$ fakturiše račun ono mrak ti na oči…

uglavnom av (nod32) cca 100KM godišnje po kompjuteru, windows 7 pro ti je cca 300KM, office ti je cca 500KM

firmi treba neki ms sql računovodstvo, mail server (jer neće hostati kod utica :D), domain controller, ono da sve ide po psu, tj po microsoftovim best recomended i best practice-sima jer im je tamo neki Kemo reko microsoft ti je za to najbolji i da kupiš kod Meme jer on to nabavlja, za vmwre pa oni su ti glavnim nema čuj neki kvm xen i bakrači, a na vmware fino možeš da nakačiš svo j kupljeni SAN dodaš kao kao datastore pa onda fino šibaš virtuelne mašine na ne moraš kupovati posebno server mašinu za svoj web server, nego nakljukaš sebi virtuelnih mašina a za virtuelne mašine nemoj ništa slobodno gledati osim vmware jer oni su ti glavni u svijetu (ko što i jesu ;))

nejse firma od 15-20 ljudi od toga sekretarice, tehničari, itd kojima plata ne prelazi neto 700KM i sad ti kao “gazda” kontaš ma nije to ništa ili ma joj puno je ovo…

pogotovo što moraš odmah da pljuneš odmah cca 50 000 - pa i do 100 000KM

da se ne vrtim i ne ponavljam, poenta je da je relativno da li su licence skupe, meni recimo ne bi bile da su reda desetaka km ili npr kao na android marketu reda nekoliko dolara… ono možete vi pričati šta hoćete ali realnost je takva, da ljudi nemju pojmam i da ih M$ guli, svojim očima sam gledao kako ljudi bjesomučno kupuju licence za win kad je bila ona legalizacija, takođe realnost je da veoma malo ljudi zna da to može da se radi i bez njih

nejse, ne znam ni što se raspravljamo mlatimo praznu slamu…

hoću reći nekome je skupo nekome nije, meni generalno jeste, nekada je recimo audio cd bio 30-50Km sad ih ima po 1-5KM, microsoft štanca li štanca samo kopira cd, ono troškovi proizvodnje ~0 ja bio volio da malo spuste cijene, malo su se i popravili, ono daju sada bukadar triala, od office do servera i to po 90 180 dana

za hamu, porediti licenciranje na zapadu i ovdje je smiješno, jer ovdje licenca košta kao nečija plata, a cijena licence i za naše i za zapadno tržište je ista…

E jbg nidla. Ne znam jesi li kada otvarao firmu, cini mi se da nisi. Ako kada budes, nadam se da hoces, sigurno neces odmah imati 10-15 zaposlenih. Niti ce ti padati na pamet da odmah angazujes i cistacicu, sekretaricu i slicno.
Ne lupam to onako, prije pola godine dvojica jako dobrih jarana, inace bivsih kolega otvorili svoju programersku firmu. Pa prvih 6 mjeseci radili od kuce. Bez ikakvog ulaganja, osim za registraciju firme, vizitke i bazicni webhosting. Sve skupa ispod 300€.
Pa kad je posao krenuo, nakupilo se klijenata, ostvario se neki dobit, iznajmili kancelariju, uzeli namjestaj, uveli internet. Ali jos uvijek donijeli svoje privatne racunare od kuce. I rade, posluju, zaradjuju. Pa ce eventualno kasnije zamjeniti privatne racunare sa firminim, pa mozda zaposliti sekretaricu ili jos jednog programera… Mislim da kontas sta hocu reci.

Ono sto ti pricas stoji, takve stvari se desavaju, ali ne zato sto ne moze drugacije nego sto ljudi ne znaju da moze drugacije. I ako neko otvara firmu a prije toga se nije informisao sta, kako, gdje i zasto, onda njegov problem. Sam pao, sam se ubio. Nije ni firma za svakoga.

Za cijene licenci, google is your friend :slight_smile:
Ukratko: Win 7 Pro 64-bit, Office 2010 H&B 64-bit i KIS 2013 je moguce nabaviti, potpuno legalno, za manje od 250€.
evo i linkovi:

http://www.amazon.de/Microsoft-Office-Home-Business-Product/dp/B0017863PU/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1347381052&sr=8-1
http://www.amazon.de/Windows-professional-bit-Reinstallations-DVD-multilingual/dp/B004CR7Y6U/ref=sr_1_2?s=software&ie=UTF8&qid=1347381214&sr=1-2
http://www.amazon.de/Kaspersky-Internet-Security-2013-Minibox/dp/B008MW1JGC/ref=sr_1_3_title_0?s=software&ie=UTF8&qid=1347381248&sr=1-3

165+46+29=240€

Sve se ovo moze dostaviti i u BiH.

Dalje, startup firmi ne treba ms sql racunovodstvo, nece se tu jos vrtiti milioni KM. Dovoljno je i bazicni racunovodja koji ce mjesecno proci kroz knjige. Ne vjerujem da je to, za tako mali obim posla, vise od 200KM mjesecno. Uz webhosting, koji moze biti i kod utica, ne kontam dje tu problem, obicno dodje i mail server.
Sta ce ti AD za dvije osobe? SAN? Virtualizacija? Itd. itd.

Ocigledno pricamo o dvije razlicite stvari. Ti pricas o firmi koja ima 10+ uposlenika, vise kancelarija, pomocno osoblje i uz to pratecu IT infrastrukturu. Koju ocigledno ne moze da podrzi jer nema posla. A ja pricam o startup firmi koja tek pocinje s poslom. Da bi dosao do nivoa gdje imas 10+ uposlenika, valjda moras imati toliku dobit da to mozes podrzati. Ukljucujuci i licence. Ako nemas, onda poslujes sa gubitkom, i to masovnim. Ili ne placas ljudima plate/doprinose.

[quote=Amar]E jbg nidla. Ne znam jesi li kada otvarao firmu, cini mi se da nisi. Ako kada budes, nadam se da hoces, sigurno neces odmah imati 10-15 zaposlenih. Niti ce ti padati na pamet da odmah angazujes i cistacicu, sekretaricu i slicno.
Ne lupam to onako, prije pola godine dvojica jako dobrih jarana, inace bivsih kolega otvorili svoju programersku firmu. Pa prvih 6 mjeseci radili od kuce. Bez ikakvog ulaganja, osim za registraciju firme, vizitke i bazicni webhosting. Sve skupa ispod 300€.
Pa kad je posao krenuo, nakupilo se klijenata, ostvario se neki dobit, iznajmili kancelariju, uzeli namjestaj, uveli internet. Ali jos uvijek donijeli svoje privatne racunare od kuce. I rade, posluju, zaradjuju. Pa ce eventualno kasnije zamjeniti privatne racunare sa firminim, pa mozda zaposliti sekretaricu ili jos jednog programera… Mislim da kontas sta hocu reci.

Ono sto ti pricas stoji, takve stvari se desavaju, ali ne zato sto ne moze drugacije nego sto ljudi ne znaju da moze drugacije. I ako neko otvara firmu a prije toga se nije informisao sta, kako, gdje i zasto, onda njegov problem. Sam pao, sam se ubio. Nije ni firma za svakoga.

Za cijene licenci, google is your friend :slight_smile:
Ukratko: Win 7 Pro 64-bit, Office 2010 H&B 64-bit i KIS 2013 je moguce nabaviti, potpuno legalno, za manje od 250€.
evo i linkovi:

http://www.amazon.de/Microsoft-Office-Home-Business-Product/dp/B0017863PU/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1347381052&sr=8-1
http://www.amazon.de/Windows-professional-bit-Reinstallations-DVD-multilingual/dp/B004CR7Y6U/ref=sr_1_2?s=software&ie=UTF8&qid=1347381214&sr=1-2
http://www.amazon.de/Kaspersky-Internet-Security-2013-Minibox/dp/B008MW1JGC/ref=sr_1_3_title_0?s=software&ie=UTF8&qid=1347381248&sr=1-3

165+46+29=240€

Sve se ovo moze dostaviti i u BiH.

Dalje, startup firmi ne treba ms sql racunovodstvo, nece se tu jos vrtiti milioni KM. Dovoljno je i bazicni racunovodja koji ce mjesecno proci kroz knjige. Ne vjerujem da je to, za tako mali obim posla, vise od 200KM mjesecno. Uz webhosting, koji moze biti i kod utica, ne kontam dje tu problem, obicno dodje i mail server.
Sta ce ti AD za dvije osobe? SAN? Virtualizacija? Itd. itd.

Ocigledno pricamo o dvije razlicite stvari. Ti pricas o firmi koja ima 10+ uposlenika, vise kancelarija, pomocno osoblje i uz to pratecu IT infrastrukturu. Koju ocigledno ne moze da podrzi jer nema posla. A ja pricam o startup firmi koja tek pocinje s poslom. Da bi dosao do nivoa gdje imas 10+ uposlenika, valjda moras imati toliku dobit da to mozes podrzati. Ukljucujuci i licence. Ako nemas, onda poslujes sa gubitkom, i to masovnim. Ili ne placas ljudima plate/doprinose.[/quote]

uredu je Amare, ja tek počeo živit, prohodo tek, ono znaš… de ba, što sam glup što uopšte ulazim u raspravu

Ma to je nekad vazilo - sada su cijene plata porasle. Mislim podaci s terena te opovrgavaju. Mozemo mi misliti “svi su drugi idioti i nemaju pojma” ali stvar nije takva. Ima firmi u Bosni i uspjesnih kojima menadzment zna baratati troskovima pa opet koriste Windows. I to vise ih je takvih nego onih koji koriste linux.
Moras malo sire razmisljati. “Meni skupo” je bezveze argument. I meni je licenca skupa - sta ja imam davati 300-400 maraka tamo nekom microsoftu za softver pun spywarea, pa jos 500 maraka za office i slicno kad mogu koristiti linux.
Ali kada je biznis u pitanju onda se treba racionalno razmisljati a ne “ja volim ubuntu” i “bas onaj RMS fino prica” …

Nećemo sad pričati o desktop mašinama i small business rješenjima, al ljudi zar vi stvarno dajete pare za VMWare? Sad su ukinuli harač na memoriju, ali je i prije toga bilo fakat smiješno, za cijenu licence za dual socket server, ja mogu kupit čitav server.

Ili npr, apsolutno svaki uspješan web business se zasniva isključivo na open source tehnologijama. Gdje ste vi čuli da je neko mali postao veliki koristeći fantastične tehnologije sa povoljnom cijenom kao što su Oracle ili MS SQL?

[quote=adis]Nećemo sad pričati o desktop mašinama i small business rješenjima, al ljudi zar vi stvarno dajete pare za VMWare? Sad su ukinuli harač na memoriju, ali je i prije toga bilo fakat smiješno, za cijenu licence za dual socket server, ja mogu kupit čitav server.

Ili npr, apsolutno svaki uspješan web business se zasniva isključivo na open source tehnologijama. Gdje ste vi čuli da je neko mali postao veliki koristeći fantastične tehnologije sa povoljnom cijenom kao što su Oracle ili MS SQL?[/quote]

Za Oracle se ne bih slozio, ali mali nikada ne mogu sebi priustiti Oracle. Koji opet ima povoljnu cijenu za svoju ciljnu grupu.

A fakat, davati pare za VMWare i posebno za MS SQL je slucaj za obavezni IQ test.

@nidla jarane, ne znam sto se palis, nisam nista lose mislio a ni rekao. Samo sam ti iznio argumente i cijene. Sad sto si ti skontao da sam u pravu, nije povod za cinizam :slight_smile:

evo sracunajte slijedeci scenarij:
server (x2):
4 CPU-a/socketa/sockela
128 GB RAM-a
iSCSI SAN

^-- ova dva servera treba da rade kao VM host sistemi… installirat ce se i windows i linux na to cudo … jeste li ikad izracunali koliko treba za ovakvo nesto za vmware licencu ? xen ? kvm ? khm khm hyper-v ?

kao sto adis kaze ni ja ne poznajem uspjesnu firmu koja se bavi IT-om a uspjela sa produktima koji nisu opensource.
oracle se koristi itekako ali hajde ti to plati i odrzavaj. naravno da postoje firme koje koriste takve stvari ali te firme su tipa OMV itd …

morate uzet u obzir i da firma koja dobro radi nekad ima poteskoca platiti licence. nisu njihovi izdaci samo na software i hardware, mora se nekad i porez platit i struja i internet i telefon i bolesni radnici i 13, 14, 15-ta plata (zavisi u kojem dijelu globusa se nalazi firma) itd…

osim svega toga ako kupis licencu za nesto to automatski ne znaci da ce se to nesto samo installirat i podesit. lagano je vama mlatit ovdje slamu kad znate o cemu se radi. uzmite u obzir da ljudi pogotovo oni koji se nalaze vec u nekom “biznisu” i nemaju pojma o tim stvarima (m$ licencni model? iko?) nemaju se ni kod koga u bosni posavjetovat. na savjet mislim da ce mu dati tacnu informaciju i nece reagovati kao kreten i reci mu da proseta par krugova oko zgrade ili reci “jarane koristi leenux nista se ne placa”. nema od takve informacije NISTA.

jos nesto (vidjeno mojim vlastitim ocima): iko od vas dugogodisnje placa M$ licence ? sta se desi kad baziras svoj software na .net, asp, iis, ms sql, silverlight (npr. pravo mocan monitoring software od emc-a koji svoj admin interface bazira na silverlight-u) i onda dodje m$ i promijeni cijeli model licenciranja ili ukine cijeli software ? od jednom placas drugacije, pocnes code portat na druge “tehnologije” i izmisljas ponovo perfektno okrugao tocak i tako godinama dok vise ne mozes izdrzat. uz to ne mozes installirat postojeci produkt na novi hardware il stari hardware koristit za novi software.

da ne pricam o stvarima kad m$ ukine 32bit support itd …

Hajd da ne offtopicarimo ovdje, evo diskusije na jednoj drugoj temi gdje nece biti offtopic http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?pid=56443#p56443

Ma to je nekad vazilo - sada su cijene plata porasle. Mislim podaci s terena te opovrgavaju. Mozemo mi misliti “svi su drugi idioti i nemaju pojma” ali stvar nije takva. Ima firmi u Bosni i uspjesnih kojima menadzment zna baratati troskovima pa opet koriste Windows. I to vise ih je takvih nego onih koji koriste linux.
Moras malo sire razmisljati. “Meni skupo” je bezveze argument. I meni je licenca skupa - sta ja imam davati 300-400 maraka tamo nekom microsoftu za softver pun spywarea, pa jos 500 maraka za office i slicno kad mogu koristiti linux.
Ali kada je biznis u pitanju onda se treba racionalno razmisljati a ne “ja volim ubuntu” i “bas onaj RMS fino prica” …[/quote]

ja ne znam šta si ti čitao šta nisi, ali nemam namjeru da gubim vrijeme da se raspravljam više

[quote=Amar][quote=adis]Nećemo sad pričati o desktop mašinama i small business rješenjima, al ljudi zar vi stvarno dajete pare za VMWare? Sad su ukinuli harač na memoriju, ali je i prije toga bilo fakat smiješno, za cijenu licence za dual socket server, ja mogu kupit čitav server.

Ili npr, apsolutno svaki uspješan web business se zasniva isključivo na open source tehnologijama. Gdje ste vi čuli da je neko mali postao veliki koristeći fantastične tehnologije sa povoljnom cijenom kao što su Oracle ili MS SQL?[/quote]

Za Oracle se ne bih slozio, ali mali nikada ne mogu sebi priustiti Oracle. Koji opet ima povoljnu cijenu za svoju ciljnu grupu.

A fakat, davati pare za VMWare i posebno za MS SQL je slucaj za obavezni IQ test.

@nidla jarane, ne znam sto se palis, nisam nista lose mislio a ni rekao. Samo sam ti iznio argumente i cijene. Sad sto si ti skontao da sam u pravu, nije povod za cinizam :)[/quote]

ma nema, da nisi možda kandidat za predsjednika da odmah imam kome da dam glas, de molim te nemoj da ti uslikam fakture sa cijenama, i malo pogledaj .ba firme koje prodaju software, mogao si naći na pik-u ono aukcija za marku office pa ono koliko ko dadne…

druga stvar, kakav crni web business, popustite se IT-a malo ima i drugih grana

arrivederci :slight_smile:

nidla jarane, uzmi kakvu tabletu za smirenje. Ne valja se u tvojim godinama nervirati, stvaraju se bore oko ociju.

A ti inace ne bi glasao za mene, ja se zalazem za legalizaciju lakih droga i istospolnih brakova :smiley:

[quote=Amar]

A ti inace ne bi glasao za mene, ja se zalazem za legalizaciju lakih droga i istospolnih brakova :D[/quote]

amare druže - bila ovo šala ili ne (nebitno) - nekako me razgali pored ovih hi-tech,
(uglavnom) testesteron tema, i od srca se nasmijah :slight_smile:

elem
da se vratimo na temu - zašto koristite Linux ? - pa između ostalog zbog ovog gore.

živjeli

Ne vidim zasto tolika raspravna o tome koliko sta kosta ?
Apsurdno je pricati o informatici na Balkanu i o informatici na zapadu. U svakom mogucem pogledu zaostajemo tako da porediti ko koliko licenci placa tamo i ovdje je apsurdno.
I dalje mislim da je Linux u svaku ruku bolji, stabilniji, sigurniji, zanimljiviji i naravno besplatan za razliku od MAC-a ili Windows-a.
Bas kao sto neko gore rece, zasto bi placao neko smece od sistema za koji se svaki dan smisli hiljade novih spyware-a ?
Pa nije samo platiti licencu za windows, gdje su ostale licence ? Antivirusi, programi itd itd.

I da, nemojte da se raspravljate toliko i svadjate, ovdje smo svi jarani, stvarno nema potreba za tim :).
Zivjeli!