Pošto sam novi korisnik Linuxa, tačnije Red Hat 8.0 volio bih da čujem vaše razloge o tome zašto ste vi izabrali baš Red Hat? Iskreno, moj največi razlog je zato što mi je Red Hat bio prvi pri rucu kada sam se odlučio baviti linuxom :lol:
Hvala!!!
Pošto sam novi korisnik Linuxa, tačnije Red Hat 8.0 volio bih da čujem vaše razloge o tome zašto ste vi izabrali baš Red Hat? Iskreno, moj največi razlog je zato što mi je Red Hat bio prvi pri rucu kada sam se odlučio baviti linuxom :lol:
Hvala!!!
Sorry, ja nisam korisnik crvenog šešira nego zelenog pacova tj SuSE-a (znam da se radi o kameleonu ) ali ipak pitanje je interesantno, iako ti samo mogu reći zašto sam se ja odlučio za baš tu distribuciju .
Sigurno je za početnika najvažnije da mu neko pomogne ako bude imao nekih problema, pa zato je najbolje početi sa distribucijom koju neki od tvojih drugova već koristi.
Inace su ti sve velike distribucije jako slične i malo razlika kojih ima nisu toliko odlučujuće. Svi kažu da je Mandrake naj jednostavniji
za instalaciju, iako za mene SuSE-ov Yast ostaje nenadmašiv.Pošto si već instalirao RH netreba da te to brine. Kod RH 8 su KDE i Gnome saljeveni u jedan Desktop što je za početnika sigurno lijepo, ali ko npr. neće da koristi gnome (radi njegovih biblioteka i updatea ) imaće problema. Cuo sam da je u novij 8-mici izbaceno nekoliko vaznih paketa, pa su se neki zalili kod RH.
Ja ti koristim DSL , pa i to je jedan od razloga, jer SuSE ima tool u Yastu sa kojim je put do interneta preko DSL 1 Min. udaljen. Cuo sam da je Knopix u ovom pogledu isto jednostavan.
Osim toga draže mi je da podstaknem Njemačku privredu (jer ovdje živim) nego neku drugu
Eto par razloga , inace sve je to slično
Mnoge knjige koje pišu o linuxu isključivo se skoncentrišu na RH i SuSE tako da je i to prednost.Eto par razloga…
PS.: ali zeleni pacov ostaje naj…
Veliko hvala na odgovoru…ako bude još ovakvih mislim da će mi to jako puno pomoći, kako meni tako valjda i drugima koji tek startaju sa Linuxom pa ne znaju baš odakle da krenu…ja koristim Red Hat 8.0 kao što sam već spomenuo a dodatni razlog korištenja istog je i što ga već neki koriste u mom okruženju tako da uvijek mogu očekivati neku vrstu podrške kad negdje nešto zapne…
Evo ovo mi je pomoglo da moja druga verzija linuxa bude SuSE ako ikad budem odlučio da Red Hat promjenim…
Još jednom hvala na odgovoru…
Ja ti korstim rh i fercera na mom web/ftp serveru 24/7.
Dobar je, stabilan i nije nesto tezak za koristenje.
Koristim SUSE 8.1 na laptopu i pici kao munja, dobar je jer ima dosta programa koje sigurno neces koristiti a koje ces htjeti da instaliras i da vidis kako koji radi itd…
Usput, evo vam adresa gdje mozete malo nase muzike skinuti:
http://www.D-Tech.d2g.com/muzika/
a uskoro ce da bude jos vise samo da nadjem vremena da je stavim na server
Pozdravi od
Dine
Joj Dino haveru stari, svaka cast za ovo. Bas sredjujem svoju mp3 kolekciju i neke stvari od dugmeta mi jos fale. Vidi se da si moja generacija
Cujemo se
bice jos, bice jos, samo vremena mi fali.
Ako neko ima kakve muzike i voljan je da dijeli sa drugima, neka mi posalje i ja cu da stavim na svoj server za ostalu raju da moze da skida.
Svaka ćast momci…več sam skonto da RedHat nemože da postigne odlične performanse bez mp3 fajlova jer su mu oni važni…hajmo sad razlaz sa mog topica…pomislit će ljudi da se radi o MP3 a ne o “Zašto baš RedHat”…šalim se ljudi…samo vi al ipak mi navucite još nekog da napiše nešto iz svog iskustva…hvala!!!
Hm, logican izbor kada sam se prvi put susrela sa Linuxom je bio RH (u to vrijeme je bio “najpopularniji”). Medjutim, odustala sam od njega od 6.0 verzije, prvenstveno zbog loseg kvaliteta. A danas mi se ne svidja zato sto favoriziraju neke proizvode na ustrb drugih, a i americki je proizvod, tako da je “logicnije” (u ovom trenutku) izabrati nesto evropsko, pogotovo ako je mnogo kvalitetnije (mislim na SuSE). Inace, za Desktop racunar koristim Mandrake (lokalizovan + nasa bs tastatura), jer je instalacija lagana i “maksimalno” user-friendly.
U zavisnosti od sfere interesovanja ili iskustva/znanja biras i distribuciju. Npr. jedno vrijeme sam koristila LFS (www.linuxfromscratch.org), jer je bilo interesantno skontati kako jedna dist. radi. Debian mi zbog svoje “cistoce” odgovara za servere, a Slackware sam samo jednom instalirala.
Poz,
Samo da se zahvalim na super odgovoru…HVALA HVALA necete vjerovati ali i ovako vec nesto ucim…o Linuxu…hvala!!!
Next Please 8) !!!
Dino: Pogledaj privatne poruke :arrow:
RED HAT: Cuo sam da jos nisu ubacili Bosanski KDE , jel to istina ?
Kao prvo RH je rock solid program narocito za servere. Poznati su i po sigurnosti itd… ja ih licno volim i volim da imam na mom web/ftp serveru koji fercera sa RH. Uvijek downloadiram novu verziju ISO fila, sprzim na cd, instaliram, updatiram redovno i nemam nikakvih problema sa ovim distrom.
Za web server sluzi mi apache a ftp je sa vsFTPD-om, koristim i Webmin za laksu administraciju…
Za desktop sluzim se SUSE-om koji mi se svidja zbog jednostavnosti i kamare programa, podrske hardware-a, itd…
Mandrake mi se nikad nije svidjao mada je lagan za instaliranje i podrzava dosta hardware-a i baziran je na RH.
Debian sam jednom uspio da instaliram i odmah ga izbrisem jer mi se nije svidio.
Corel linux sam koristio jedno vrijeme, vrlo mi se svidjao jer je bio lagan za instalaciju i koristenje i poprilicno slican i prilagodjen win os.
TurboLinux sam instalirao par puta i drugi dan izbrisao.
Gento nisam nikad probao mada cujem da je dobar i brz i stabilan.
Xandros sam skinuo sa adisovog servera i moracu da ga probam cih uhvatim malo vremena.
Probao sam jos neke distro’se kao sto je E-smith, itd… a koje mi se nisu svidjele, tako da sam ostao sa RH od verzije 5.1 i svaki put je bolji i bolji, tako da mi se sve vise i vise svidja.
Ako te interesuje jos nesto, slobodno pitaj haveru.
Usput mozete naci i neke programe i knjige na http://www.D-Tech.d2g.com/downloads/
pa vam zelim hepi davnloading.
Pozdravi od
Dino von Kusturica
I hate I hate I hate REDHAT…
broken KDE/Gnome , nightmare for programers…remindes of MS
nuff said
Kupi SuSE i bićeš zadovoljan !
I ja isto samo nisam htjeo odma reci :lol:
Sto se SUSE linuxa tice, ne mores ga kupovati. Dovoljno je da nadjes da ti neko presnimi cd-ove i pici.
Ako si negdje u USA, javi se pa cu ti ja snimiti i poslati.
Vozdra,
Dino von obersturmbanfuehrer Kusturica
Vecina ljudi izabere distribuciju zato sto je ona ta koja u datom trenutku najbolje radi sa njegovim/njenim hardverom, a poslije se navikne na nju, skonta joj “fazone”, pomiri se sa nekim nedostacima, iskoristi prednosti itd.
Tako npr. se meni RedHat popeo na vrh glave jer nije prepoznao moj mis sa tockicem, skener, printer nikako nije htio raditi (mada je prilicno standardan - HP LJ 5L) - samo printa prazne stranice, imao sam stalnih problema sa zvukom. Za sve ove probleme sam utrosio sate i sate pokusavajuci da ih rijesim, slao pitanja na RedHat support i druge mailing liste, nikad nisam dobio pametan odgovor. Konkretno, u pitanju je RH 7.3.
Takodje me nervira sto forsira GNOME, a ne moju omiljenu okolinu KDE.
I tako sam stavio Mandrake, i sve je proradilo od prve! Cak i onaj problem koji drugi ljudi imaju na MDK sa auto-mounterom (CD nece da se zatvori i slicno) kod mene se ne javlja iz nekog razloga. Tako da je za mene MDK perfektan. U medjuvremenu sam rijesio i najveci dio problema sporog boota (poizbacivao sve iz SysV-Init i prebacio par servisa da se pokrecu NAKON startanja desktopa, kao sto je slucaj na Windowsu), skontao fazone sa mirrorima i sada mi se ne mijenja distra. Osim toga, cuo sam da ce 9.1 biti bomba!
Vecina ljudi smatra MDK “levatskom” distribucijom, u smislu da joj nesto fali, da ima puno bugova itd. Pa MDK je interno izuzetno slican RHu, koji se smatra “ozbiljnom” (vecina Linux servera koje sam vidio su RH), a te bugove ja nisam iskusio. Bilo je problema na 8.2 kad sam pokusao upgradovati KDE na 3.0 i sve je otislo u helac ali to je “user error - replace user”, naravno, igram se hakera a nisam prethodno istrazio stvari.
A da ne zaboravimo i cinjenicu da su RH debeli Amerikanci, a MDK su dosljedni i posteni Francuzi salim se, to nema veze, softver je softver, a pogotovo GNU softver.
Sto se suseta tice, nervira me to sto yast ukljucuje i lavabo, da se izrazim figurativno upravo razlog zbog kojeg ne koristim Mozillu. Ja sam pobornik niza malih alata umjesto jednog velikog (KISS). Uz 3 MDK cda i rpmfind nisam jos osjetio da mi nesto fali od aplikacija (a koristim MDK kao jedini desktop vec preko pola godine). 7 CDova je ipak pretjerivanje. Takodje me nervira susetova hinjska politika gdje nece otvoreno da kazu da li se cd-ovi smiju kopirati ili ne (tehnicki nije GPL, ali mislim da se smije kopirati).
Za ostale distre nemam puno vremena da ih testiram. Mada sudeci po screenshotima, Xandros bi mogao biti dobar alat za pridobijanje zabludjelih Winblow$ ovcica, samo sto nije 100% GNU, sto se malo krsi sa osnovnim razlogom zasto uopste koristiti Linux a ne Windows.
Interesantno sve ovo, ćini mi se da ova bitka “za i protiv” red hata’a počinje da se rasplamsava…ali također da do izražaja dolaze i lični ukusi pojedinaca kod opredeljenja za ovaj ili onaj linux…šta da kažem još osim da barem ovih par “glavnih” distribucija imaju dosta sličnog i dobrog…
Pozdrav,
Ja nikad nisam koristio Red Hat, ali sam na samom početku saznao da on nije dobar tako da nikad nisam pokazivao interesovanje.
Koristim SuSE i smatram da je to najbolji Desk. Linux
Koristio sam Turbo Linux, Caldera Linux, Mandrake, Slackware Linux. Namjeravam instalirati Debian.
Male su razlike, i distro. treba birati prema iskustvu, kao i prema potrebi.
Server = Slack, Debian (ili SuSE)
Kuća = SuSE, Mandrake
Knoppix će poharati Svijet 8)
Oprosti, ali ipak bi trebao nesto isprobati, pa onda reci da li je dobro ili ne.
Po meni “losa” distribucija znaci da mi ta dist. ne odgovara, da negdje ima bolje rjesenje koje cu ja koristiti. Svaka dist. se moze dovesti do stanja da bude server, samo je pitanje koliko vremena (ili resursa) ce ti trebati da je dovedes do odredjenog stanja. I Mandrake se moze koristiti kao server, ukoliko ste dovoljno iskusni da ga dovedete do tog “stanja”. Debian takodjer mozes koristiti kao Desktop racunar, LFS too.
Poz,
Isprobali su drugi… :borg:
[quote]Po meni “losa” distribucija znaci da mi ta dist. ne odgovara, da negdje ima bolje rjesenje koje cu ja koristiti. Svaka dist. se moze dovesti do stanja da bude server, samo je pitanje koliko vremena (ili resursa) ce ti trebati da je dovedes do odredjenog stanja. I Mandrake se moze koristiti kao server, ukoliko ste dovoljno iskusni da ga dovedete do tog “stanja”. Debian takodjer mozes koristiti kao Desktop racunar, LFS too.
[/quote]
Slažem se sa tobom
Bez uvrede ali mislim da je Red Hat daleko od lošeg…mislim da mu svi pomalo i zavide sad da li radi njegovog kvaliteta ili marketinških sposobnosti amerikanaca da uljapšalju svoj proizvod ostaje tajna…uglavnom kada su u pitanju OS i ako o ovome nemam pojma mislim da se ocjena istog može davati tek nakon dužeg vremena korištenja,…