Zašto ste prešli na linux?

Ali ne razumijem - s vecinom linux distribucija dolazi programa i vise nego sto treba prosjecnom korisniku. Prinudjen sam da se bavim mnogim stvarima na kompjuteru (od grafickog dizajna do programiranja) i sve to mogu raditi s programima koji dolaze uz linux distribucije. Dakle nema potrebe za trazenjem programa.
Hajde nabroj nekoliko programa koji su potrebni prosjecnom korisniku a nema ih u ovim popularnim, easy to use distribucijama?

Ali ne razumijem - s vecinom linux distribucija dolazi programa i vise nego sto treba prosjecnom korisniku. Prinudjen sam da se bavim mnogim stvarima na kompjuteru (od grafickog dizajna do programiranja) i sve to mogu raditi s programima koji dolaze uz linux distribucije. Dakle nema potrebe za trazenjem programa.
Hajde nabroj nekoliko programa koji su potrebni prosjecnom korisniku a nema ih u ovim popularnim, easy to use distribucijama?[/quote]

pazi, ova recenica je izvadjena iz konteksta.
prvo, govorio sam o linux vs. win na desktop kompjuterima - “obicnih” korisnika. kao sto je moja zena, neki prijatelji, klinac u skoli. oni cuju za neki program od nekoga kako cini cuda (ne vezao da li se radi o mp3 player-u, ili igrici ili receptima za kuhanje ili program za downloadiranje i citanje novina, magazina i knjiga - ovaj slucaj sam imao skoro), onda ga traze bilo od raje, cesto u prodavnicama ili se skine sa interneta sa stranice vlasnika software-a. i instaliraju.
da bi to isto uradio na linux-u moras potrositi malo vise vremena da nadjes tako nesto (da li uopste i postoji), pa dok skines, pa dok instaliras, pa dok (jako cesto, da ne kazem uglavnom) konfigurises - babo ruc’o! puuuno komplikovanije.

slucaj dva (malo modifikovana istina :)): imam stariji win kompjuter i dobio sam nov printer, canon, ali bez cd-a sa driverima. driver ne postoji vec na kompjuteru jer je kompjuter stariji. odem na canon.com, ndjem model printera, skinem driver, instliram ga i printer ready nakon 10-tak minuta.
ako zamjenimo win sa linux-om, nesto komplikovanija (za mene) situacija jer ne znam gdje da idem i sta da downloadiram. na kraju, kao sugestiju da je najbolje rjesenje, da downloadiram TurboPrinter. medjutim, to kosta.
???

hajd’ da probam objasniti svoje vidjenje ovoga ovim primjerom:
vecina amera voze auta sa automatskim mjenjacem jer je lakse, jednostvanije, pa makar skuplje (benzinom i odrzavanjem). imaju soluciju da kupuju auta sa manuelnom transmisijom (classic) gdje ce dobiti prvo auto sa nizom cijenom, jeftinijem odrzavanjem, manjom potrosnjom, nema problema sa sklopom za automatsku transmisiju koja se jako cesto kvari itd.
medjutim, presaltavanje sa automatika na manueac nije tako jednostavno za vecinu OBICNE raje. to vided kao problem.
a, oni (tu ubrajam i sebe) koji uzivaju u voznji autom, koji zele da sami kontrlisu stvari i kojima to nije problem - prelaze na manuelce. znaci, treba da imas vece znanje/sposobnost i onda dobijas od auta vise nego oni OBICNI sa svoijm automatikom.
ne zaboravi da mnoge ni ne interesuju sve te stvari koje ja sa svojim manuelcem/linux-om mogu uraditi, postici, dobiti, … OBICNI hoce da instaliraju program SAMO klikanjem misem. hoce da voze auto SAMO jednom rukom i jednom nogom. ja se ufuravam poalko da koristim command line za instaliranje programa a ne samo klikanjem misa. ne zato so moram nego zato sto mi je cejf. ja uzivam (a i moram) da koristim obe ruke i obe noge dok vozim svoju mashinu.
:wink:

znaci, linux vs. windows je po meni malo kompleksnije pitanje. koka ili jaje.

[quote]pazi, ova recenica je izvadjena iz konteksta.
prvo, govorio sam o linux vs. win na desktop kompjuterima - “obicnih” korisnika. kao sto je moja zena, neki prijatelji, klinac u skoli. oni cuju za neki program od nekoga kako cini cuda (ne vezao da li se radi o mp3 player-u, ili igrici ili receptima za kuhanje ili program za downloadiranje i citanje novina, magazina i knjiga - ovaj slucaj sam imao skoro), onda ga traze bilo od raje, cesto u prodavnicama ili se skine sa interneta sa stranice vlasnika software-a. i instaliraju.[/quote]
Isto važi i za Mac. Suština je: ljudi moraju shvatiti da ta prividna “jednostavnost” Windowsa proizlazi iz činjenice da sam OS i dobar dio softvera pravi jedna te ista firma. Ko zna koliko bi nam život bio jednostavniji da sve od igle do lokomotive pravi jedna megakorporacija :wink: Možda ne bismo ni znali šta znače riječi “igla” i “lokomotiva”, samo bi kupili jedan veliki paket koji se zove Microsoft Život 2008 i maltretirali se sa svakakvim besmislenim problemima samo da ne moramo učiti šta je igla i koji sve modeli igala postoje.

A to što spominješ je samo jedna strana medalje, druga je da svi ti Windows programi traže nekakve aktivacije, šifre koje treba prekucavati i koje se zagube, da obavezno instaliraju po 3-4 parazitska programa koji ti uspore sistem, da ti instalacija postavlja svakakva glupa pitanja tipa gdje instalirati program, da li staviti ikonu na desktop itd. dok na Linuxu samo označiš jedno polje i sve se samo odradi, bez nepotrebnih gluposti. To je za mene razlika između automatske i manuelne transmisije.

Znači, ako nekome “podvališ” Linux vjerovatno će imati vrlo loše mišljenje o sistemu (i o tebi) jer pola stvari ne rade, ali ako im objasniš da je to alternativa Windowsu koja nije kompatibilna (znači Windows programi u principu ne rade na Linuxu i obratno) i koje su njene prednosti i nedostaci, mislim da ljudi neće imati nikakav problem da tim prijateljima koji im predlažu npr. Winamp odgovore sa “A radi li to na Linuxu? Znaš na Linuxu je lakše instalirati programe i nema virusa i spywarea. Jesi li ti probao/la XMMS? Nisam siguran da radi na Windowsu… ali na Linuxu je super.”

joj vas. :lol:
ode tema u helac

Programiranje?
Koliko je tu win u prednosti, mislim na prof programiranje ne neke zezancije za ličnu upotrebu.I da li je moguće naplatiti te programe ako radite za linux?

Mislim da je arfan pogodio srža čim uhvatim vremena malo se više raspišem na ovu temu.

[quote]ako zamjenimo win sa linux-om, nesto komplikovanija (za mene) situacija jer ne znam gdje da idem i sta da downloadiram. na kraju, kao sugestiju da je najbolje rjesenje, da downloadiram TurboPrinter. medjutim, to kosta.
???[/quote]
Imam jedno pitanje. Kolika je krivica/odgovornost Linuxa (zajednice?) što je to tako, a koliko kompanija koje proizvode te uređaje?

Nisam pročitala sve komentare, ali moram da primjetim da se u ovakvim raspravama često zaboravlja na dimenziju vrijeme. Uporedite stanje GNU/Linuxa iz 1997, kada smo bili sretni da naštimamo grafičku kartu/modem, sa današnjim stanjem, pa iz toga izvucite zaključak! A da ne ulazim u raspravu o poređenju uloženog/dobivenog novca od ova dva prozivoda…

[quote]Programiranje?
Koliko je tu win u prednosti, mislim na prof programiranje ne neke zezancije za ličnu upotrebu.I da li je moguće naplatiti te programe ako radite za linux?

Mislim da je arfan pogodio srža čim uhvatim vremena malo se više raspišem na ovu temu.[/quote]

1. nije arfan nego afan :slight_smile:

2. cekaj malo. da li se ovdje govori o linux vs. Win ili programiranje za Linux vs. programiranje za Win?
    Ali u svakom slucaju nisi u pravu jer ako je neki program za Linux OS ne znaci da je besplatan. Ni Linux nije bas TOTALNO besplatan. Enterprise verzije nisu free, mda te niko nece ganjati ako koristis jaranove CD-ove.

Free software i besplatan sofware nije jedno te isto (iako je prevod isti :)).
S drue strane, linux je kreiran od ljudi koji misle da nije sve u novcu i da je to community stvar. I ja potpisujem tu stvar. Tebi je korist da prodas program, ali je veca korist drustvu ako ga ponudis “for free”.

Nego, izgleda da se tema prelazi u “varijacije an temu”…

Windows je za ljude koji konzumiraju.

[quote][quote]ako zamjenimo win sa linux-om, nesto komplikovanija (za mene) situacija jer ne znam gdje da idem i sta da downloadiram. na kraju, kao sugestiju da je najbolje rjesenje, da downloadiram TurboPrinter. medjutim, to kosta.
???[/quote]
Imam jedno pitanje. Kolika je krivica/odgovornost Linuxa (zajednice?) što je to tako, a koliko kompanija koje proizvode te uređaje?

Nisam pročitala sve komentare, ali moram da primjetim da se u ovakvim raspravama često zaboravlja na dimenziju vrijeme. Uporedite stanje GNU/Linuxa iz 1997, kada smo bili sretni da naštimamo grafičku kartu/modem, sa današnjim stanjem, pa iz toga izvucite zaključak! A da ne ulazim u raspravu o poređenju uloženog/dobivenog novca od ova dva prozivoda…[/quote]

da, nisi procitala. :slight_smile:
ne radi se ni o cijoj krivici. ja ovorim o TRENUTNOM stanju (moje misljenje, naravno). Takodje mislim da se rasprava Linux vs. Win moze voditi po odredjenim poljima a nikako “u globalu”.
A sto se tice samog razvoja - svakako da se slazem sa tobom. Ih, da Linu komuna ima M$-ova pare za razvoj - M$ ne bi ni postojao :slight_smile:

ODLICNO RECENO! Svaka cast!
:slight_smile:
Ovo bi moglo posluziti kao moto!
:stuck_out_tongue:

pa, osim parazitskih programa, ovo ostalo ti i nisu neki razlozi. sta vise, lakse mi je tokom instaliranja kliknuti da mi se ikona nasadi nadesktop nego kasnije da to sam trazim kreirajuci linkove, browsajuci po konqueru i sl.
ako zagubis serijeski broj, onda je to do tebe a ne do software-a :slight_smile:

Ovaj termin “podvalis” mi nije bas najjasniji? U kom ti je to kontekstu? Jer, Linux se ne moze podvaliti. Uzima ga onaj ko je zainteresovan za njega. Nije on trul paradajz, brate slatki. Ja zagovaram linux na svakom cosku. I kao clan CIALUG-a i privatno. I kao prednosti navodim upravo ovo sto ti navodis. Sve nejgove vrline. Samo napomenem da prelazak sa Win-a na Linux MOZE (a ne mora) biti tezi i da se ne odustaje tako lako. Uostalom, i ja sam sam prvi put “sje’o za Linux” prije haman 3 godine. i jos uvijek se smatram pocetnikom ali se trudim. razlozi zast tako sporo - uglavnom sticaj okolnosti.

cekajte samo dok izadje mac na intelu na ljeto - ima sve da ode helac naskroz :slight_smile: :slight_smile:

usput: ako je win za kucne korisnike a linux za servere bolji - za sta mislite da je mac? :slight_smile:

[quote]cekajte samo dok izadje mac na intelu na ljeto - ima sve da ode helac naskroz :slight_smile: :slight_smile:

usput: ako je win za kucne korisnike a linux za servere bolji - za sta mislite da je mac? :)[/quote]

bar ovdje u americi, i dalje SAMO za skole da se djeca uce odmah na pocetku - sta ne trebaju koristiti!
:smiley:

sala mala! :slight_smile:

Eh da se i ja nadovezem…

Ovako Mac je dobar za graficke dizajnere, producente, video editing. Kao server ja mislim da ga samo www.apple.com / www.mac.com koristi. A za rat izmedju Windows and Linux kao desktop/workstation/server… sve ima svoje prednosti i mane. U svakom slucaju sve je stvar izbora na kraju krajeva.

I danas bismo živjeli u mlađem kamenom dobu. Konkurencija je pokretač razvoja, a ne monopol. :wink:

pa, osim parazitskih programa, ovo ostalo ti i nisu neki razlozi.[/quote]
Kako nisu? Pa vjeruj mi, x puta kada sam instalirao legalno program došlo mi je da samo skinem crack da se ne bih morao zaj*avati sa svim glupostima koje autori programa izmišljaju. Pitanja nisu tebi glupa, ali jesu korisniku koji ne zna ni šta znače a kamoli šta je odgovor na njih.

Kakav konqueror? Samo povučeš ikonu iz menija na desktop :slight_smile: radi i na Linuxu i na Windowsu :wink:

Podvališ u smislu da ne kažeš čovjeku punu istinu o tome šta mu instaliraš na kompjuter, i to ne iz nekih loših namjera nego zato što misliš da ćeš time pojednostaviti stvari.

Genijalno :icon35: :kul:

Kako definišeš “prof programiranje”? Razvoj sistema po narudžbi / za korisnike? Tu si sa Linuxom u prednosti jer imaš more gotovih besplatnih komponenti koje možeš koristiti. Shareware? Hm mislim da je shareware mrtav i za Windows, ali i tu treba shvatiti da je free software samo novi model, znači možeš tražiti donacije, nuditi/tražiti bounties itd. Zaposliti se u velikoj firmi kao što je Microsoft? Pa ima i toga :smiley: mada znatno manje naravno, ali i to se lagano mijenja. Ostalo? Trenutno je velika potražnja za ljudima koji portaju softver sa Windowsa na Linux… Osoba sa programerskim sposobnostima može raditi širok izbor poslova vezanih za Linux i tu se nalaze u prednosti u odnosu na point&click administratore a.k.a Microsoft Certified Solitaire Expert.

Zaboravio sam još: embedded sistemi - e tu tek Linux šije Windows za jedno 1582 kilometra :wink: Danas sve veći procenat programiranja se dešava upravo na embedded sistemima.

Ja ću od danas cifru od 1582 kilometra koristiti uvijek kada budem govorio o nekoj udaljenosti… :wink: 8)

afane prema ovome što vidim tebi bi najbolje odgovarao PC BSD. On je prevazišao ove bolesti oko instalacije softvera. http://www.pcbsd.org

A Mac koriste ljudi koji imaju para! :wink: 8)

Kako i kad ste počeli koristiti Linux ? - http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?t=1109
Zašto koristim linux ? - http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?t=345
:slight_smile: