Zašto ste prešli na linux?

Evo ovako juče sam na portalu(neću navoditi kojem) proveo skoro čitav dan čitajući teme linux v. windows pa po razni segmentima programiranje lakoća upotrebe multimediaj i sl stvari. Toliko je bilo teksta, interesantih komentara da me nesto natjeralo da postavim ovu temu ovdje.

Ono zasto koristite linux…Nemojte samo one spike zato sto je stabilini nema palvog ekrana sigurni i sl.Sve se to može i na winu ukoliko se uloži vrijeme/trud i rad. Mislim ako realno sagledamo linux korisnici su dosta obrazovani po pitanju OS dok se to obrazovanje kod wina gubi na masi ako razumjete sta hocu reci.

Eto ako ko ima raspoložan da malo na ovu temu.

neki dan mi zatrebao neki jednostavan http proxy server.

Google, download 400 kb, ./configure && make && sudo checkinstall, 2 minute citanja config filea, pokrenuo, radi. Sve zajedno 5-6 minuta. Zar treba jos nesto pojasnjavat ?

Ili desktop ? uglavnom imam 2 kdea pokrenuta (ja i sestra), u trayu imam ravno 11 aplikacija, amarok stalno radi. kompajliram i gledam film,igram call of dutija sa aktivnim vmwareom sa windowsima xp, uglavnom uvijek masina radi 5-6 stvari istovremeno. I ne nemam zvijer, nego prosjecan racunar :slight_smile:

Sloboda…
www.gnu.org

evo malo sa strane server-a … uzmes windows 2000 i windows xp znaju izmedju sebe s*at , nevide se u mrezi itd … uzmes m$ mail exchange server verzija 4.0 nije kompatibilna sa 5.0 tj. sve sto si radio godinama na 4.0 i sad hoces da predjes na 5.0 haman pa nije moguce …
dodijeli windows masini vise ip adresa jednoj mreznoj kartici ?
drugo ono sto mozes uradit na prosjecnoj masini u Linuxu (sto se server-a tice itd …) , za to ti treba exxxtra masina na windows-u …
windows nije multiuser system , kod njega postoji group i others , a u Linuxu postoji owner, group i others tj. sigurniji je Linux itd… itd… itd…

na ovu se temu moze razglabat danima bez potrebe, ja koristim sta ja hocu i . .

Mnoge stvari odradim brže i lakše na Linuxu nego na Windowsu.
Stanje sa mojim živcima je mnogo bolje otkad koristim Linux.
Ne razmišljam o virusima, spyware-u i sl.
Protivnik sam piraterije, a Win i prateće aplikacije su mi previše skupi.

Dovoljno?

Programi koje pravim 95% se odnose na *nix systeme, racunar radi ono sto ja hocu da radim a ne ono sto on smatra da je najbolje. Instalirati i iskonfigurisati server na linuxu je smjesno reci koliko lakse i brze nego na windowsu, s razlikom da ovaj na linuxu tesko da ce pasti, ista stvar je s firewall masinama, proxy serverima itd.

Ne baš argumentovano:
-Ko u Bih od nas plaća softver? (realno gledajući) mislim da i to i nije baš neki opravdan razlog da se pređe na neku linux distribuciju
-Igre, neke funkcionišu i te što funkcionišu treba vremena da prorade, dok većina ne opet realno gledajući slabo ide u korist linuxa
-Ja koji se bavim Audio Produkcijom linux je jedno 5-10 godina trenutno iza windowsa, a što se tiče hardwera takođe sam uvjeren da se sve može dotjerati u red da nema padanja samo je pitanje znanja i vremena.
-Što se tiče lakoće upotrebe opet tu nekako windows vodi, uzmite samo postupak instalacije naročito source programa(sa sigurnošću tvrdim da 95% početnika treba relativno dosta vremena da na ovaj način instaliran neki program što demantuje ono vrijeme od 2-3 min za instaliranje programa, dok kod wina 95% početniak će instalirati većinu programa sa next/next)
-Pa eto svi se opet hvataju za tu sigurnost, postoje razne statisitike koje opet ne znam koliko se relevante ali i tu situacija je na neki način izjednačena.
-Programiranje, kažu linux je za ovo tatamata ali ja ne mislim tako np win opet ima alate koji bježe godinu dvije tri od linux alata, ok pravite programe za linux ako to gledamo sa malo prof nivoa kome np da prodate te programe kad vecina linux usera hoce sve free, ovdje ne mislim na vaša zezanja vec ono baš programiranje gdje učestvuju timovi i vrijem uloženo u to se kreće 1000 sati.Mislim kad ste vi kupili neki program za linux:)A cemu 1000 sati programiraja kad od toga nema hljeba.
-I tako dalje i tako dalje

Možda vam ovo djeluje kao da sam ja u taboru windowsa i sl ali ovu su samo neka moja realna gledanja na sve ovo.Vec zadnjih godinu i pol konstantno koristim linux za većinu stvari (surfanje/prog mysql_php_perl/gledanje filmova i slični zezancija)ali windows(radi se o posbnom kompu) je tu za muziku koji je samo podešen za rad sa muzikom i određenim hardwerom.

Mislim sve što ima skoro da ima i na winu cak i vise možda jednostavnije za korisnike uglavnom mislim na desktop rešenja i sl.Mislim kad bi većina korisnika wian zagrizla duboko u srž kao linux korisnici mislim da bi stvar bila dosta drugačija.I kad bi se posvetilo više vremena optimizaciji wina da većina problema koji imaju win korisnici nebi bila tu.I da većina greški/problema koji se jave na winu ili linuxu uglavnom ljudski faktor ne znanja i sl. Sto po meni demantuje onu priču win je sigurni ili linux znači moje neko mišljenje je da ljudski faktor ima jako veliki uticaj u svemu ovome.

Ali opet je tu taj free linux koji daje mogućnost izbora.Ali po meni obadva osa imaju dosta mana.
Ali opet taj citav razvoj ide Windows se ugleda na MAc a linux na Win.

Ako se danas ne plaća softver, ne znači da će tako biti i u budućnosti.

Dosta igara radi na linuksu uz pomoć emulacije. Mislim da linux i nije za one koji računar koriste uglavnom za igrice. Takvim ljudima ne treba ni stabilnost, ni sigurnost podataka. Njima nikakav problem ne predstavlja reinstalacija Windowsa svakih nekoliko mjeseci.

Ako se profesionalno time baviš onda je pametno uložiti novac, ako će se taj novac višestruko vratiti. Uostalom, kada bi proizvođači najkvalitetnijeg softvera portovali svoje programe na linuks ne bi linuks bio 5-10 godina iza Win. Na kraju, računare više ne koriste samo profesionalci, već i mnogi ljudi, koji koriste računar za Internet, napišu koji seminarski, obrade neku fotografiju i sl. a takvima je linuks dobra zamjena.

Dosta distribucija ima vrlo user-friendly sistem instalacije (koji obično zahtjeva širokopojasni pristup Internetu). Problem je što sve distribucije ne koriste isti sistem i što se često zna desiti da zatrebaš neku aplikaciju koje nema prekompajlirane za tvoju distribuciju. Po mom iskustvu, ljudi brzo nauče instalaciju od sourcea, dovoljno je poznavanje engleskog jezika i minimum programerskog znanja (BTW, programiranje, kao i poznavanje engleskog jezika danas spada u osnovno obrazovanje).

Sama činjenica o broju virusa za jednu i drugu platformu govori da je Linux sigurniji, bar dok ga koristi mali broj ljudi. Ne treba ti antivirusni program (koji košta), antispyware program, dodatni firewall, koje na Win moraš instalirati da bi uopšte koristio računar. I kada sve to instaliraš opet postoji 50-50 šansa da zaradiš neki virus ili spyware.

Ukoliko ti je programiranje hobi, linuks je bolji (dostupnost biblioteka, dokumentacije). Takođe, većina programa koje se izrade na linuksu se lako portuju na Win (Qt i GTK podrška za Win).
Za profesionalne programere je bolji Win (bolji razvojni alati, veće tržište, jedinstveno grafičko okruženje).

Svaki sistem ima svoje prednosti i mane. Svako treba sam da odluči šta je za njega bolje, ali to ne može ukoliko nije nikad čuo za Linux/OpenOffice/Firefox i sl.
Dobra stvar je što je Linux sve prisutniji u medijima, pa će se ljudi zainteresovati, probati, pa odlučiti.

Dva razloga = cijena i dosada !

Zaboravljas da timovi u glavnom rade na klijent server programima, a cim su u pitanju serveri - dolazimo na temu UNIXa (kada su u pitanju firme kao sto su neke za koje ja radim) odnosno LINUX, ako neko eto bas zeli da bude besplatno. Npr. mainstream konfiguracije i serveri jos nikada nisam ni cuo a ni vidjeo da rade na Windows masinama, sto automatski sve te turbo alate na Windowsu cini beskorisnim, barem kada je konkretan posao u pitanju. Jos jedan problem su “pametni” kompajleri na Win platformama, koji ti cesto presute neke ANSI neispravnosti, te posebno odstupanje od standarda jezika (licno mislim na C++) kada su Microsoftovi razvojni alati u pitanju, tako da cesto program s Windowsa je lakse ponovo napisati na Linuxu nego ka portati, dok program s linuxa i solarisa mi u 99% slucajeva proradi na Windowsu.
Ako si radio s ovim, shvatices sta ti govorim, a ako nisi zadeveraj se malo pa ces skontati.

cuj igre… pa i igre se plaćaju koliko ja znam lol, a nisi dijete da se “profesionalno” igraš igrica, jer uvijek će ti malo malo trebati ili jači procesor ili više rama ili neka ATi ili nvidia GTI TURBO DIZEL koja košta čitavu ušteđevinu uostalom kupi nintendo ako ti se igra

linux nije borba protiv windowsa kako to mnogi misle, to je nešto više…

i još nešto, šta očekuješ da linux za dan dva slomi windows, pa nijedno carstvo nije propalo za dan, samo jednog dana počne da truhne i poslije toga nema lijeka,

…babilon, rimsko, osmansko, USA (još malo) lol

pogledaj na linux prije 5-6 godina nisi imao aplikacija koliko ih ima sada, a sada ih ima dosta i baš su dobre, a free, to znaci linux više nije toliko siromašan sa aplikacijama koliko mnogi windows laici misle, polako vrijeme će pokazati

ps:
i kad mi neko kaže windows je extra os (a kupio ga na pijaci za petaka), ili office ili visual studio, donesi mi licencirane ove programe pa ćemo razgovarati, lako je biti lopov haj budi pošten

pps
nothing personal

Eh ovako, ono sto bi se morao covjek zadubit u Windows da dostigne nesto sto na Linuxu moze kad hoce jeste kupit M$ dokumentaciju i citat i citat i cupat zivce… da skratim to ti je closed source OS i tu sve sto hoces da mijenjas u njemu moras da saznas od strane proizvodjaca (a sto se placa puuuno $$$$) …
Sa druge strane Windows “posudjuje” ideje sa MAC-a (koji je baziran na UNIX-u), tj. Linux nema nista gledat na Windowsu puuuuno je blizi UNIX-u tj. MAC-u :slight_smile:
Svi znamo da je M$ posudio tcp/ip stack od FreeBSD-a , serveri im rade na BSD-u … bla bla

Jah

Ne znam :slight_smile:

Stabilnost, znatizelja i teznja ka savrsenstvu :slight_smile:

koristio sam windows ne vodeći racuna jel piratski ili nije… jednog dana odlucio sam da ne koristim i držim piratski software u kuci osim u velikoj nuždi, u to vrijeme cuo sam za linux, probao sam linux i gle čuda, imao sam skoro sve što mi je trebalo, a što se inače plaća na windowsu, još plus dobro.

što neko reče: “linux pobija izreku koliko para toliko muzike”

exit(1)

[quote]Ne baš argumentovano:

-Što se tiče lakoće upotrebe opet tu nekako windows vodi, uzmite samo postupak instalacije naročito source programa(sa sigurnošću tvrdim da 95% početnika treba relativno dosta vremena da na ovaj način instaliran neki program što demantuje ono vrijeme od 2-3 min za instaliranje programa, dok kod wina 95% početniak će instalirati većinu programa sa next/next)[/quote]

Posto mi se cini da je ovo vezano zamo post, samo cu ovo komentarisati… Hajd mi nadji neki jednostavan http proxy za win ? Koliko ti treba? Super evo ga, samo je shareware i prestane raditi za 30 dana. Hmm, treba mi crack, kojeg opet nema jer taj proxy malo ljudi koristi, al ima za famozni dinosaurus od ISA servera koji ces skidati 3 dana i podesavati jos 3.

E sad zamisli da ovo radis sve za firmu kojoj mozda i nije interesantno imati pirateriju na racunarima…A ovako ti je maltene za svaki tip programa osim Dreamweavera i jos nekih aplikacija koje realno nemaju Open Source alternativu.

Da ali pocetnik ne treba instalirati programe iz sourcea. Instalacija binarnih programa se vrsi kod mnogih distribucija iz jednog okruzenja obicno klikanjem na checkbox. U zavisnosti od podesavanja - program se ili downloaduje ili kopira sa CD-a i instalira. Kod windowsa moras pslije instalacije winodwsa 1000 programa opet klikati next next … poslije instalacije linuxa obicno ne trebas nista ni instalirati. A instalaciju iz sourcea na linuxu poredi sa instalacijom iz sourcea na windowsu - vidjeces da je na linuxu mnogo lakse …

Dalje, sto se tice instalacije i koristenja samog sistema - primjetio sam da su se potpuni pocetnici mnogo bolje snalazili na Mandrake Linuxu 9.2 nego na windowsu 98 (predavao sam na jednom kursu instalaciju i osnovno koristenje i jednog i drugog).

Da ali pocetnik ne treba instalirati programe iz sourcea. Instalacija binarnih programa se vrsi kod mnogih distribucija iz jednog okruzenja obicno klikanjem na checkbox. U zavisnosti od podesavanja - program se ili downloaduje ili kopira sa CD-a i instalira. Kod windowsa moras pslije instalacije winodwsa 1000 programa opet klikati next next … poslije instalacije linuxa obicno ne trebas nista ni instalirati. A instalaciju iz sourcea na linuxu poredi sa instalacijom iz sourcea na windowsu - vidjeces da je na linuxu mnogo lakse …

Dalje, sto se tice instalacije i koristenja samog sistema - primjetio sam da su se potpuni pocetnici mnogo bolje snalazili na Mandrake Linuxu 9.2 nego na windowsu 98 (predavao sam na jednom kursu instalaciju i osnovno koristenje i jednog i drugog).[/quote]
bravo majstore… ja i zaboravio da potegnem ovaj argument , zamisli da raja snimaju programe na winu iz source-a, bil bilo next?

ako znaš kako se snimaju paketi na linuxu, nije ti ih teško snimiti …

*recimo treba ti xmms, apt-get xmms; ta-da gotovo

*odes u yast stavis kvakicu u program koji zelis; zavrseno

*skines paket desni klik install with yast

treba ti pet minuta da ti neko objasni kako se snimaju paketi na linuxu, i onda ti je svejedno

stvar je u tome da raja znaju samo za windows, pa kontaju da se jedino tako novi programi trebaju instalirati a da je svaki drugi nacin glup ili težak pa ga neće ni koristiti, i sada bi oni htjeli da se i na linuxu snima sa next next next…

možda jeste malo lakše na windowsu ali koliko se prica da je teško instalirati paket na linuxu… nećeš znati dok ne probaš i naučiš

Smatram da je nacin instalacije binarnih paketa na linuxu superiorniji od “wizard” instalacije na windowsu …

haj’ da i dido nesto kaze :slight_smile:

mislim da prvo treba razdvojiti na one koji linux/windows koriste na serverima i one koji koriste na svojim desktop kompjuterima.

ja uglavnom koristim windows jer je citava firma u windows-ima i jedini linux je moj drugi kompjuter. uskoro ce biti i jedan server jer “postavljamo” web server “u kucu” (do sada bio u jednoj hosting kompaniji). bice SuSE ES 9 na AS400.

znanje (znanje nije automatski i obrazovanje) onih koji se “igraju” sa serverima je ipak iznad prosjecnog tako da takvima nije problem izvuci iz linux-a ono sto windows ne moze. stabilnost, sigurnost, … dokazano je (magazini , javne polemike i sl.) da su serveri (web, file, mail, proxy,…) sa linux-om bolji od onih sa windowsima. a, da su i potpuno iste kvalitete - cijena je druga ali isto tako vazna stvar u biranju OS-a.

kao desktop, jako slicna situacija kod desktopa koje koriste “napredniji” kompjuterasi. imaju sve ili skoro sve kao i kompjuteri sa win-om, a ako i nemaju lako se “snadju”.

no, kao OS za “siroke narodne mase” mislim da je trenutna situacija takva da je win popularniji i “laksi”. Laksi jer je lakse naci neki program i instalirati ga. A da ne govorim da najveci dio firmi svoj software rade ZA win, eventualno Win i Apple. Ne sjecam se kada sam zadnji put vidio neki product koji se prodaje a da je kompatibilan za Win, Mac i Linux ili BSD OS?

Znaci, trenutno veliku ulogu u raspravi Linux vs. Windows imaju proizvodjaci software-a i hardware-a. a koji su uglavnom skoncentrisani na Win. Zamisli situaciju da Adobe, Macromedia, i ostale hadzija prave podjednako svoje produkte i za Linux? :wink:

Ili, ja kako pocetnik, kupujem sebi super povoljan Maxtor HD u pola cijene na kojem pise “Radjen za Win i Mac”. Pitam prodavca da li je kompatibilan i sa Linux-om a on slijeze ramenima. Znam da je 99% da jeste, ali ja sam pocetnik (bolje receno dugogodisnji pocetnik :)) i opet me zakopka malo jer mi treba bas za mog Lindzu. :slight_smile:

Znaci, posmatrati Linux vs. Win u dvije odvojene grupe (server/desktop) ali “izbaciti” iz razmisljanja podrsku koju Win ima u ovoj “neravnopravnoj” borbi.

Kao sto napomenuh ranije, ja uglavnom radim na Winu a potpomazem se sa SuSE-om. Kod kuce se trudim da sto vise stvari radim na SuSE-u.
Razlog? “americka paranoja”: Win i njegovi “dijelovi” koji “posmatraju” svaku tvoju akciju, kretnju, … sve. Gates-ova zelja za monopolom i - najvaznije: cijena proizvoda. + citava ideja Free Software, Open Source i ostalo mi se svidja i nalazim sebe u tome.
Virusi, krahiranje i sl. nije razlog jer kao dugogodisnji korisnim Win-a (jos od 3.11) nisam nikad imao problema. Nikad.

toliko od mene
:slight_smile: