haj’ da i dido nesto kaze
mislim da prvo treba razdvojiti na one koji linux/windows koriste na serverima i one koji koriste na svojim desktop kompjuterima.
ja uglavnom koristim windows jer je citava firma u windows-ima i jedini linux je moj drugi kompjuter. uskoro ce biti i jedan server jer “postavljamo” web server “u kucu” (do sada bio u jednoj hosting kompaniji). bice SuSE ES 9 na AS400.
znanje (znanje nije automatski i obrazovanje) onih koji se “igraju” sa serverima je ipak iznad prosjecnog tako da takvima nije problem izvuci iz linux-a ono sto windows ne moze. stabilnost, sigurnost, … dokazano je (magazini , javne polemike i sl.) da su serveri (web, file, mail, proxy,…) sa linux-om bolji od onih sa windowsima. a, da su i potpuno iste kvalitete - cijena je druga ali isto tako vazna stvar u biranju OS-a.
kao desktop, jako slicna situacija kod desktopa koje koriste “napredniji” kompjuterasi. imaju sve ili skoro sve kao i kompjuteri sa win-om, a ako i nemaju lako se “snadju”.
no, kao OS za “siroke narodne mase” mislim da je trenutna situacija takva da je win popularniji i “laksi”. Laksi jer je lakse naci neki program i instalirati ga. A da ne govorim da najveci dio firmi svoj software rade ZA win, eventualno Win i Apple. Ne sjecam se kada sam zadnji put vidio neki product koji se prodaje a da je kompatibilan za Win, Mac i Linux ili BSD OS?
Znaci, trenutno veliku ulogu u raspravi Linux vs. Windows imaju proizvodjaci software-a i hardware-a. a koji su uglavnom skoncentrisani na Win. Zamisli situaciju da Adobe, Macromedia, i ostale hadzija prave podjednako svoje produkte i za Linux?
Ili, ja kako pocetnik, kupujem sebi super povoljan Maxtor HD u pola cijene na kojem pise “Radjen za Win i Mac”. Pitam prodavca da li je kompatibilan i sa Linux-om a on slijeze ramenima. Znam da je 99% da jeste, ali ja sam pocetnik (bolje receno dugogodisnji pocetnik :)) i opet me zakopka malo jer mi treba bas za mog Lindzu.
Znaci, posmatrati Linux vs. Win u dvije odvojene grupe (server/desktop) ali “izbaciti” iz razmisljanja podrsku koju Win ima u ovoj “neravnopravnoj” borbi.
Kao sto napomenuh ranije, ja uglavnom radim na Winu a potpomazem se sa SuSE-om. Kod kuce se trudim da sto vise stvari radim na SuSE-u.
Razlog? “americka paranoja”: Win i njegovi “dijelovi” koji “posmatraju” svaku tvoju akciju, kretnju, … sve. Gates-ova zelja za monopolom i - najvaznije: cijena proizvoda. + citava ideja Free Software, Open Source i ostalo mi se svidja i nalazim sebe u tome.
Virusi, krahiranje i sl. nije razlog jer kao dugogodisnji korisnim Win-a (jos od 3.11) nisam nikad imao problema. Nikad.
toliko od mene