Zastoj Firefoxa i Konekcija za Internet

Selam alejkum,

Instalirao sam sebi juče Ubuntu 9.10 i imao sam problema s konekcijom. Jedva sam našo komandu “sudo pppoeconf” da pokrenem setup jer se baš putem VPN add - nisam snalazio. Bio sam baš zadovoljan Ubuntuom sve do sada :frowning:

Naime;

[quote]1. Upišite about:config u Firefox adresnoj traci i pritisnite “Enter”.

 1. Kliknite na gumb “I’ll be careful, I promise!”.

 2. U “Filter” polje upišite pipelining.

 3. Dvaput kliknite na opciju network.http.pipelining kako bi izmjenilo svoju vrijednost na “True”.

 4. Dvostruki klik na opciju network.http.proxy.pipelining.

 5. Dvostruki klik na opciju network.http.pipelining.maxrequests, zatim postavite vrijednost na 100 u prozorčić koji se pojavi. Kliknite na “OK” da biste potvrdili izmjene.

 6. Restartirajte Firefox.[/quote]
  i sada… kada upalim računar, sačekam na primjer… 5 minuta (ništa ne radim) , zatim kliknem na Firefox… otvori se ona meni, i kad uđem u nju kao da nešto odrađiva u pozadini… (pojavi se onaj krugić koji se okreće - kao na windowsima pješčani sat) … pa me to malo živcira. Koliko je pametno raditi ovo “friziranje” molio bih stručnija mišljenja … ako baš nije preporučljivo da ja vratim postavke na default… i: ova vrijednost 100 što sam ja stavio (po tutorijalu) jel da je 4 po defaultu, može li neko provjeriti?

#2

kao što sam napisao; jedva sam našo komandu: “sudo pppoeconf” i uspio nariktati… međutim doživio sam RAZOČARENJE u Linux kada sam vidio koliko dugooo treba proći vremena da se on konektira automatski sam… pa mene sada zanima, kako da sebi napravim konekciju (koristim BiHnet ADSL) znači, da gore kod sata (13:00) imam ikonicu za connect to the Internet :slight_smile: ??? Jer stvarno, pomalo me srce boli što moram čekati… pa do 60 sekundi nakon što se upali računar (ako ne i više) da bi ostvario konekciju.

Hvala!

Prioni malo vise oko te tematike pa se razocaraj u nesto drugo.

to sto si stavio network.http.pipelining.maxrequests znaci da posalje hrpu zahtjeva serveru, maksimum 100, a ne mora doseci tu vrijednost, ovisi koji je response time. znaci ako on u odredjenom vremenu ne dobije odobrenje za jedan zahtjev salje drugi, pa treci, pa cetvrti sve do vrijednosti network.http.pipelining.maxrequests, onda imas hrpu pending zahtjeva koje firefox treba sacekat i procesirat. odatle ti taj kruzic sto se okrece. preopterecujes svoju mrezu i u isto vrijeme server. zamisli sad da 10 korisnika pristupa u isto vrijeme jednom serveru i svi imaju postavljenu vrijednost network.http.pipelining.maxrequests na 100. to je 1000 zahtjeva odjednom.

onda da vratim na 4 ? (mozes li pogledati Wizz kod sebe da li je 4 ili 2 po defaultu. Ne sjećam se, a baš me zanima)

Postoji li “rješenje” po pitanju ovog problema s konekcijom tek da znam…

Sada mi je ovo stvarno bitnije: dajte mi molim vas upute kako da putem “Network Connections” kreiram sebi dvije konekcije. Jednu za ADSL BiHnet drugu za Freezonu tako da ne moram svaki put pokrećati terminal; sudo pppoeconf …

Ve alejkumusselam, root0. Evo default postavke: http://bit.ly/aRt6On

Čisto informativno, jučer je ADSL bio otprilike kao Dial-up kod mene, nešto su opet izgleda zeznuli (oh, pardon, naravno, da ne zaboravim, nije to Telecom-a, nadprovajder redovno pravi probleme; da ne spominjem što npr. kod mene u postavkama router-a već dva mjeseca upload stoji na 140 a “stručnjaci” nemaju pojma šta je).

EDIT: Za konekcije, desni klik na Network Manager > DSL > Add, unosiš username i password (za FreeZonu sa dodatkom @bihnet nakon username).

selam alejkum

Tačno me je sramota više pisati… Pokušao sam međutim ne može. Ne uspijem ni kreirati. Odem u Network connections -> DSL -> add , unio user name i pass (prvo i treće polje… drugo polje stoji: server , tu ostavim prazno) … i naravno nakon to ništa, kao da nisam “aplay” :S . Baš čudno. Moram reći da sam juče bio instalirao ubuntu i sve ovo sam mogao uraditi (dodati) međutim tad me je zezao ovaj Wirde … (sad trenutno na wirde nemam nikakve konekcije, niti na dsl, a kad preko sudo pppoeconf pokrenem - radi Internet) .Međutim, to juče, kad sam napravio konekciju, nije htjelo konektirati…

više mi je zbog žene… pošto sam odlučio izbaciti Windowse… želim i sebi i njoj napraviti sve pristupačno…

esselamu alejkum meho_r ,

V.a.s.

Ubuntu (ili možda Network Manager, nisam siguran) u zadnje vrijeme pravi probleme mnogima (ni kod mene neće da zapamti konekciju). Hajd’ probaj ovako:

 1. Napraviš konekciju sa pppoeconf. Nakon toga aktiviraj konekciju (sudo pon dsl-provider) i instaliraj ppptray. To možeš uraditi kucajući u Terminal sljedeću komandu:
 1. Nakon instalacije, u Terminalu kucaj sljedeće:

Otvorit će se folder peers u kojem ćeš vidjeti file dsl-provider. Preimenuj dsl-provider u npr. adsl.

 1. Napravi novu konekciju pomoću pppoeconf za FreeZonu, a zatim ponovi korak 2., s tim što ćeš sada dsl-provider preimenovati u npr. freezona. Nakon ovoga, u folder-u peers trebalo bi da budu dva file-a: adsl i freezona (odnosno nazivi koje si im ti dao).

 2. Pokreni ppptray (nalazi se u Applications > Internet) i odaberi konekciju pomoću desnog klik-a na sličicu.

Napomena: Ako želiš da se ppptray starta automatski prilikom svakog pokretanja, dodaj ga u Startup Applications (System > Preferences > Startup Applications). Pod “name” unosiš PPPTray (ili šta već hoćeš), a pod “Command” unosiš ppptray.

nakon prve ukucane komande izbaci ovo: E: Couldn’t find package ppptray

grr

Moras biti konektovan, i prije prvog koraka ukucaj u terminal: sudo apt-get update pa onda uradi prvi i sledeće korake.

Evo u prvom post-u ovdje naći ćeš link za ppptray_0.1-0ubuntu1_all.deb. Instaliraj ovaj paket (poželjno je da ipak budeš konektovan ukoliko bude tražio dodatne pakete).