Zauzece memorije

novi sam korisnik linux-a, kubuntu 5.04. pa me interesuje jel normalno da mi KSysGuard cijelo vrijeme prijavljuje da je zauzece radne memorije oko 253MB? kad upalim komp i kad pokrenem nekoliko programa uvijek je isto!

btw neznam jesam li dobro skuzio ali cini mi se kao da svaki put kad upalim linux on kao da se probudio iz hibernacije… to primjecujem po tome sto su svi programi koje nisam ugasio pri gasenju kompa ponovo pokrenuti i u stanju u kakvom su bile prije gasenja. postoji li mogucnost da to ugasim i sta time dobija i gubim?

linux bufferuje dosta memorije, tako da se ne iznenadis ako ti zauzme svu memoriju a ti nista nisi ni radio :slight_smile:
to sa programima sto se pale sami, pa ako ostavis npr. xmms upaljen kad se izlogujes iz X-a , onda ce se on ponovo podici kad se ponovo logujes. jednostavno ugasi program i nece se vise sam startat

to za memoriju sam i skontao sam… samo eto da pitam… bolje pitat nego skitat :wink:

znaci to nije hibernacija? tj i jeste? postoji li mogucnost da kad ostavim programe on ih sve pogasi i ne pali pri sljedecem startu?

[quote]to za memoriju sam i skontao sam… samo eto da pitam… bolje pitat nego skitat :wink:

znaci to nije hibernacija? tj i jeste? postoji li mogucnost da kad ostavim programe on ih sve pogasi i ne pali pri sljedecem startu?[/quote]

na ubuntu-u (gnome), imaš system -> log out -> save current setup
kakav ti je bio prije stavljanja ove kvakice takav ce biti i kada se ponovo upali…

ps:
snimis ubunutu, pa dodaš cd od kubuntu-u i imaš gnome + kde

pps:
pa “raspremi” desktop poslije upotrebe, tj vrati alat na svoje mjesto lol,

Najveći dio zauzete memorije čini disk cache.
To je zapravo dobra stvar, jer nema smisla da imaš veliki dio neiskorištene memorije. :wink:

haha… ma ne spremam ga, mrsko mi :wink:

ma ja sam i htio ubuntu ali nisam mogao da dodjem do cd-a… tj prijatelju se nije dalo narezivati, a kubuntu je imao narezan… za pocetak nije los ni kubuntu.

cek cek…
znaci on je ucitao neke stvari vec u memoriju koje bi mogle da se upotrijebe i tako dobio na ubrzanju? a kako ja mogu da znam koliko je on cache-ovo, a koliko zapravo programi koji vrte zauzimaju? to me cisto zanima radi usporedbe sa wi*dowsom. :wink:

Kod mene u Info Centeru piše (trenutno) 67% Disk Cache, 30% Application Data. Jesli li na to mislio?
Linux ne kešira unaprijed, već svi programi koji su pokrenuti nakon kernela se keširaju, da bi se sljedeći put brže pokrenuli. Probaj da izmjeriš brzinu pokretanja OpenOfficea 1. put i poslije toga. Takođe, svaki fajl sa kojim radiš bilo šta se kešira.
Probaj da uradiš md5sum nad nekim većim fajlom i izmjeri vrijeme:

aham sad sam skontao da mi to prikazuje u jednom od grafova… samo moram da primjetim da taj nacin pregleda nije bash pregledan… no dobro nije toliko pretjerano ni bitan :wink:

Ja obično koristim onaj System Monitor applet (desni klik na kicker /taskbar/ pa Add > Applet > System Monitor) onda gledas samo onaj plavi stubac za stvarno zauzeće memorije.

Što se tiče spašavanja stanja, imaš u KDE Control Centru pod Components / Session Management pa izaberi opciju Start with empty session.

hvala oboje sam skontao! :wink:

[quote]Ja obično koristim onaj System Monitor applet (desni klik na kicker /taskbar/ pa Add > Applet > System Monitor) onda gledas samo onaj plavi stubac za stvarno zauzeće memorije.

Što se tiče spašavanja stanja, imaš u KDE Control Centru pod Components / Session Management pa izaberi opciju Start with empty session.[/quote]

mislim da na kubuntu nema system monitor (po baksuzluku mi nije instaliran KDE samo GNOME, pa ti ne mogu reci 100%, ali nesto sam vise nego siguran da ga nisam mogao dodati na taskbar-u)

evo nabacio sam KDE na ubuntu odnosno kubuntu, i nema system monitora, inače i ja sam ga koristio na suse i mandrake-u, ali ovdje ga nema, probao sam instalirati neki paket koji ga sadrzi ali nisam našao…

prijedlog:
skineš paket superkaramba, nabaciš neku temu koja ti mjeri sve što ti se dešava na kompu:prenosa podataka, zauzeca HDD-a, RAM-a itd

ps:
može se dodati KsysGuard preko add to panel, add aplet, koji je sličan system monitoru, samo malo lošijeg izgleda…

pa ja sam KSysGuard i dodao! nisam mogao da nadjem system monitor… :wink:
a probat cu da ga skinem i instaliram

[quote]pa ja sam KSysGuard i dodao! nisam mogao da nadjem system monitor… :wink:
a probat cu da ga skinem i instaliram[/quote]

ok, nisam znao da si ga add-ovao, mislio sam da si ga pokrenuo iz K-menija.

…a kažem ti možeš uraditi apt-get install superakaramba (tražiće ti xmms i jos nesta oko 3MB) i kasnije dodaješ razne teme

evo nasao sam paket sa synaptic-om, paket se zove gnome-system-monitor nisam ga josh instalirao, proces je u toku :wink: pa javljam jel to to… ali bi trebalo da jeste…

pozdrav

[quote]evo nasao sam paket sa synaptic-om, paket se zove gnome-system-monitor nisam ga josh instalirao, proces je u toku :wink: pa javljam jel to to… ali bi trebalo da jeste…

pozdrav[/quote]

fol je što je: gnome-system-monitor, a nije KDE*

taj system monitor dođe na ubuntu distribuciji uz gnome, i nije to taj koliko je meni poznato, jer ja ga imam instaliranog i opet nisam mogao dodati sysmon na K-meniju

ps:

aldin@ubuntu:~$ apt-cache search gnome-system-monitor gnome-system-monitor - Process viewer and system resource monitor for GNOME 2

je ti ne bih preporucio da skidaš taj paket jer ako povuče za sobom čitav ubuntu-desktop tj GNOME, načekaćeš se osim ako nisi na broadband

ne znam jesi li pročitao sve moje odgovore ja sam prvo snimio ubuntu pa sam dodao kubuntu cd i tako sada imam KDE+GNOME

povukao je za sobom samo 4 paketa… a imam dobru vezu 50-450KB/s zavisno od aktivnosti drugih ljudi u studentskom… :wink:

ja nisam ima ubuntu, vec samo kubuntu… pa zato i ta muka :wink:

sistem monitor nalazi se u paketu kdeaddons

aldin@ubuntu:~$ sudo apt-get install kdeaddons Password: Reading package lists... Done Building dependency tree... Done The following extra packages will be installed: atlantik atlantikdesigner imagemagick kaddressbook-plugins kate-plugins kdeaddons-kfile-plugins kicker-applets knewsticker-scripts konq-plugins ksig kvim libfinance-quote-perl libglib1.2 libgtk1.2 libgtk1.2-common libhtml-parser-perl libhtml-tableextract-perl libhtml-tagset-perl libhtml-tree-perl libio-stringy-perl libjpeg-progs libkdegames1 libmagick6 libmailtools-perl libmime-perl libnews-nntpclient-perl libtidy0 libtimedate-perl liburi-perl libwww-perl noatun noatun-plugins tidy vim vimpart xmms Suggested packages: monopd html2ps kworldclock kdeaddons-doc-html cscope vim-doc libmail-audit-perl libio-socket-ssl-perl tidy-doc ctags Recommended packages: libhtml-format-perl libcompress-zlib-perl libmikmod2 The following NEW packages will be installed: atlantik atlantikdesigner imagemagick kaddressbook-plugins kate-plugins kdeaddons kdeaddons-kfile-plugins kicker-applets knewsticker-scripts konq-plugins ksig kvim libfinance-quote-perl libglib1.2 libgtk1.2 libgtk1.2-common libhtml-parser-perl libhtml-tableextract-perl libhtml-tagset-perl libhtml-tree-perl libio-stringy-perl libjpeg-progs libkdegames1 libmailtools-perl libmime-perl libnews-nntpclient-perl libtidy0 libtimedate-perl liburi-perl libwww-perl noatun noatun-plugins tidy vimpart xmms The following packages will be upgraded: libmagick6 vim 2 upgraded, 35 newly installed, 0 to remove and 177 not upgraded. Need to get 14.9MB of archives. After unpacking 42.5MB of additional disk space will be used. Do you want to continue [Y/n]? n Abort. aldin@ubuntu:~$

ja ga ne mogu skidati lol mrsko mi gurati preko modema 14MB

[quote]povukao je za sobom samo 4 paketa… a imam dobru vezu 50-450KB/s zavisno od aktivnosti drugih ljudi u studentskom…

ja nisam ima ubuntu, vec samo kubuntu… pa zato i ta muka[/quote]

imaš li kubuntu na cd ili dvd-u cisto radi informacije