Nisam ranije vidio ovaj članak, pa rekoh možda bi nekom mogao biti interesantan:
http://ktown.kde.org/~seli/memory/
Ma koliko Lubos pokusavao biti objektivan, ovdje jednostavno nije. Ono sto mrzim kod KDE ekipe je njihova cuvena izreka “Desktops like XXX are not comparable competition.” Sta je za njih “comparable”, bas bi me interesovalo ?
Xfce 4.2.2 (as shipped with SUSE Linux 10.0) as the so-called lightweight desktop,
Cini mi se da testovi upravo tako i pokazuju
Steta sto je ovdje uzeo windowmaker kao “plain wm”. Sta, nije smio ici dalje pa uzeti recimo icewm ?
Pa mislim da bi icewm imao slabije rezultate od window makera zato što ne uključuje apsolutno nikakve aplikacije i minimalan izbor appleta, dakle u pojedinim testovima bi se morali koristiti third party appleti. Dovoljno je reći da dva “IceWM control centra” su pisana u Qt i Gtk respektivno
Ali ono što je suština Lubos-ovog članka je da shared biblioteke proizvode povećan overhead pri startupu, ali se kasnije višestruko isplate kod aplikacija, npr. Konqueror na KDEu je neusporedivo lakši od bilo koje druge kombinacije DE+browser.
Šteta što nema fluxbox, twm u testu… Mislio sam da je raskorak izm. ovih light-weight desktopa i KDE, Gnome
dosta veći… Tako ga barem ja osjećam na svojoj kanti koja ima 64 MB.
Također me Gnome dosta iznenadio svojom potrošnjom. Nikad ga nisam posebice volio, jer pokušava parirati
KDE-u, a nema ni blizu tako dobre i razrađene programe. Mislim da je ipak KDE low end po potrošnji, uzmemo
li u obzir šta sve nudi (u usporedbi sa GNOME-om).
Instalirajte XP i hrpu programa koji će vam nadomjestiti sve to što ima KDE (KOffice, K3B, amarok, Kaffeine,…)
i vidjećete kako brzo ode 512 MB RAM-a.
KDE je sretan i sa 256. A kome smetaju gladne biblioteke, može dosta toga uštediti koristeći druge window
managere, izbacujući ikone i dr. karafeke.
Lično ga ne koristim, niti ću kad budem imao pristojan računar, ali mislim da su osude na preveliku potrošnju
ponekad ipak prenapuhane. Opet, ako će osude rezultirati na tome da KDE iz verzije u verziju biti brži i brži,
možda su i konstruktivne.