Treba da kupim UPS uređaj (koji održava napon i nakon nestanka struje). Obzirom da ove iz električnog boli k**** za moj računar i to što radim, moram da se zaštitim. Treba mi informacija oko izbora - kako da odaberem snagu, model i ostalo što je bitno. Takođe, postoje li UPS-ovi koji nisu namijenjeni samo za računar, već univerzalni - koje mogu koristiti i za druge uređaje ( pumpu za centralno grijanje kad računar spasim od šoka )
Koliko ja znam, na UPS mozes prikopcati sve sto ide preko standardnog strujnog kabla koji koristis i za racunar. Siguran sam da postoje i modeli sa dodatnim prikljuccima.
Kod UPS-a moras prvo skontati sta ti konkretno treba, Surge Protector koji samo odrzava stabilni napon ili klasicni UPS uredjaj koji nudi i funkciju baterije.
Surge Protectore mozes naci po cijeni vec od 40-tak KM, dok ces za neki bazicni UPS morati izdvojiti 100+ KM.
Skuplji modeli imaju mogucnost i skriptiranja, odnosno mozes pisati custom bash skripte za razne scenarije (shutdown racunara ako je baterija slaba, wake-on-LAN i sl.).
Imas bruku ponudjaca i firmi, ja bih ti preporucio nesto od APC-a jer sam sa njihovim proizvodima uvijek imao dobro iskustvo.
Pogledaš šta ti piše da je maksimalna snaga UPSa (npr. 350 W) pogledaš snagu svojih uređaja (npr. kompjuter sa monitorom se uglavnom može uklopiti u nekih 200-300 W). Istina većina ovih jeftinih UPSova ti daje taman toliko vremena da završiš što si započeo i ugasiš. Realno više se isplati kupiti laptop Pumpa od centralnog bojim se da troši znatno više.
Do any of you guys know whats the best brand for UPS? I am considering of purchasing one but still need some expert suggestion on which brand to choose and where to buy.
APC is considered to be one of the top brands in the world of UPS. It is not so cheap ( what’s your budget ?) I just bought CyberPower, and still testing it.
It has very primitive software for Linux, which you have to download manually:
Nego, nakon kupovine ovog UPS-a sam shvatio koliko nekvaliteno napajanje el. energijom imam, tj. koliko nekvalitetan proizvod plaćam ( jer i struja je proizvod valjda ). Napon varira od nekih 195 V pa do 220 V.
Kad padne onda UPS lijepo ugasi računar.
Ma i ja sam dugo razmišljao da li da kupim laptop ili desktop al na kraju za 2000KM sam dobio puno više u desktop varijanti ( uključujući monitor ). Naravno, moja sledeća investicija će svakako biti laptop - upravo zbog ovih problema sa strujom.
Ja sam nedavno kupovao UPS-ove ali za firmu. IBM 6000 VA, sumnjam da ces to za kuce
Zavisi sve koliko love mislis potrositi, ali odprilike za nekih 200KM mozes kupiti solidan UPS za kucu.
Ja sam nalazio i polovnih za male pare. Ljudi ne znaju za sta sluzi, kontaju obican akumulator i onda obore cijenu, ali si onda
sa baterijama na lutriji.