Znate li nešto o UPS uređajima?


#1

Treba da kupim UPS uređaj (koji održava napon i nakon nestanka struje). Obzirom da ove iz električnog boli k**** za moj računar i to što radim, moram da se zaštitim. Treba mi informacija oko izbora - kako da odaberem snagu, model i ostalo što je bitno. Takođe, postoje li UPS-ovi koji nisu namijenjeni samo za računar, već univerzalni - koje mogu koristiti i za druge uređaje ( pumpu za centralno grijanje kad računar spasim od šoka :slight_smile: )

Hvala ljudi


#2

Koliko ja znam, na UPS mozes prikopcati sve sto ide preko standardnog strujnog kabla koji koristis i za racunar. Siguran sam da postoje i modeli sa dodatnim prikljuccima.

Kod UPS-a moras prvo skontati sta ti konkretno treba, Surge Protector koji samo odrzava stabilni napon ili klasicni UPS uredjaj koji nudi i funkciju baterije.
Surge Protectore mozes naci po cijeni vec od 40-tak KM, dok ces za neki bazicni UPS morati izdvojiti 100+ KM.

Skuplji modeli imaju mogucnost i skriptiranja, odnosno mozes pisati custom bash skripte za razne scenarije (shutdown racunara ako je baterija slaba, wake-on-LAN i sl.).

Imas bruku ponudjaca i firmi, ja bih ti preporucio nesto od APC-a jer sam sa njihovim proizvodima uvijek imao dobro iskustvo.


#3

Pogledaš šta ti piše da je maksimalna snaga UPSa (npr. 350 W) pogledaš snagu svojih uređaja (npr. kompjuter sa monitorom se uglavnom može uklopiti u nekih 200-300 W). Istina većina ovih jeftinih UPSova ti daje taman toliko vremena da završiš što si započeo i ugasiš. Realno više se isplati kupiti laptop :slight_smile: Pumpa od centralnog bojim se da troši znatno više.


#4

Do any of you guys know whats the best brand for UPS? I am considering of purchasing one but still need some expert suggestion on which brand to choose and where to buy.


#5

APC is considered to be one of the top brands in the world of UPS. It is not so cheap ( what’s your budget ?) I just bought
CyberPower, and still testing it.

It has very primitive software for Linux, which you have to download manually:

Linux software

Where to buy ?

Pik.ba


#6

Don’t feed the trolls :slight_smile:


#7

Ko ga šiša - nek’ on ode sa ovog foruma lijepo ugošćen i sa odgovorom na svoje pitanje. Sve ostalo može riještiti admin.


#8

Stavise, mozda je cak i bot :smiley:


#9

Pa i botove treba lijepo ugostiti, zašto ti diskriminiraš vještačku inteligenciju???


#10

Ma ko šiša botove i trolove još jednom :slight_smile:

Nego, nakon kupovine ovog UPS-a sam shvatio koliko nekvaliteno napajanje el. energijom imam, tj. koliko nekvalitetan proizvod plaćam ( jer i struja je proizvod valjda ). Napon varira od nekih 195 V pa do 220 V.
Kad padne onda UPS lijepo ugasi računar.


#11

Zato ja imam laptop :slight_smile:


#12

Ma i ja sam dugo razmišljao da li da kupim laptop ili desktop al na kraju za 2000KM sam dobio puno više u desktop varijanti ( uključujući monitor ). Naravno, moja sledeća investicija će svakako biti laptop - upravo zbog ovih problema sa strujom.


#13

Ja sam nedavno kupovao UPS-ove ali za firmu. IBM 6000 VA, sumnjam da ces to za kuce :slight_smile:
Zavisi sve koliko love mislis potrositi, ali odprilike za nekih 200KM mozes kupiti solidan UPS za kucu.
Ja sam nalazio i polovnih za male pare. Ljudi ne znaju za sta sluzi, kontaju obican akumulator i onda obore cijenu, ali si onda
sa baterijama na lutriji.


#14

E pa mogli bi si kupiti i kakvu hidro ili termo elektranu :slight_smile: