Zvučna AC 97 VIA integrisana (ploča K7VT2)

radi mi u Realplayer-u perfektno al mi neradi ni u jednom drugom programu za slušanje muzike(Amarok, xmms, beep i drugi) tako da moram stalno ubacivati ručno svaku pjesmu u rplayer jer nepodržava playist-u. Probao sam sva moguća podešavanja i da izaberem onaj engine Akode i Arts i ništa. Il se nešta nečuje il zablokira.
Instalirani su ALSA driveri i zvuk radi u GNOME okruženju

killall arts
U xmmsu ili beepu klikni na ono slovo O i izaberi ALSA driver.
Slicno mozes i u amaroku.

kad ukucam killall arts, ispiše mi no arts killed. xmms mi stalno blokira i zamrzne mi se cijeli sistem kad ga upalim i kad mijenjam Output tako da sam od njega odustao. A u amarok-u nisam nigdje našao podešavanja da mogu da ubacim Alsa driver-e , imam samo opciju da biram između Akode i Arts i neradi muzika ni sa jednim. Možda bi mi bila bolja opcija da skinem neki drugi program. Imam ih deset i sad trebam da skidam jedanaesti.
:?

#ps -efl |grep arts
#kill -9 PID

Sretno u ubijanju arts procesa ::smile::

Nakon blokiranja možeš sa ctrl+alt+F10 promijeniti konzolu i pogledati koju grešku javlja kernel, jer predpostavljam da je do modula a ne do programa. Zadnji redovi su interesantni. Sa ctrl+alt+F7 se vrati na grafičko sučelje i javi šta si saznao. :slight_smile:

Kad ukucam prvu liniju izbaci mi :
0 R root 10079 10057 0 77 0 - 75 - 17:56 pts/0 00:00:00 grep arts

Kad ukucam drugu liniju izbaci mi :
bash: kill: PID: arguments must be process or job IDs

Interesantno, arts nije ni pokrenut!?
Evo da objasnim zasto napisah ono: na Linuxu postoje dva audio sistema: oss i alsa (koja zna simulirati oss). Kod oba ova sistema u principu (fusnota) moze samo jedan program istovremeno koristiti audio uredjaj. Zbog toga se koriste tzv. sound mixer demoni kao sto su arts (kde) i esd (gnome) cija je svrha da u real-time mixaju vise zvukova. Problem je sto aplikacije poput xmms-a su po defaultu podesene da koriste oss, tako da pokusavaju direktno pristupiti uredjaju koji je sada zauzet jer ga koristi arts odnosno esd. xmms se moze podesiti da koristi arts. Takodje se sjecam da je nekad trebalo pokrenuti xmms naredbom “soundwrapper xmms” (bez navodnika) da bi radio pod kde-om.

Sto se tice amaroka siguran sam da podrzava alsu direktno (bez artsa) ali trenutno sajt amarok.kde.org ne radi pa ti ne mogu dati link.

Fusnota: alsa se uz dmix plugin moze podesiti da radi vise zvukova istovremeno ali nikad to nisam pokusao.