Htjedoh vec ranije napisati koju rijec, a kako vec neki i ocekuju moju recenziju Kindle.a, evo ukratko moje impresije. nakon dva mjeseca koristenja.
Ja generalno volim pametno dizajniran i napravljen proizvod, bio to komad softwarea ili neki hardwareski gadget. Cesto se desi da da nesto kupim i ako mi ne treba, ako je, po mojoj procjeni, spoj genijalne ideje pretocene u dobar proizvod. Kao npr. Raspberry Pi. Ne treba mi, ali sam ga kupio jer mi je ideja i realizacija iste pregenijalna. Ali ovo nije tema o Piti.
Jedan takav genijalan proizvod, od ideje do realizacije, je Amazon Kindle. Amazon Kindle je E-book reader. Samo to i nista vise. I ta cinjenica je jedan od razloga zasto ja mislim da je Kindle genijalan proizvod. Meni je trebao samo e-book reader i zbog toga sam se odlucio na kupovinu Kindlea. Dakle, nije mi trebao internet, browser, mail, igrice, GPS, portable rocket launcher… nego samo i iskljucivo uredjaj na kojem cu moci, sto ugodnije, citati knjige, te eventualno casopise i novine. Da mi je trebala jos neka od nabrojanih funkcija, odlucio bih se za neki tablet.
Kindle nije tablet, Kindle je e-book reader. Zato cu se osvrnuti samo na njegovu funkcionalnost kao e-book readera, a svi eventualni komentari tipa “ali sa iPadom mogu poslati mail, igrati se 3d zmije i provjeriti sadrzaj mog frizidera” nemaju ovdje mjesta.
DISCLAIMER:
Ne radim za Amazon i niko mi nije platio da napisem ovu recenziju. Jednostavno sam odusevljen uredjajem i rado cu napisati sva moja iskustva kako bih nekome pomogao u odabiru e-book readera.
Ova recenzija ce biti jaaaaaako duga jer cu se potruditi da pokrijem sve sto znam o Kindleu. Zato sam i ukljucio podnaslove za one koje zanima samo odredjeni aspekt uredjaja.
Pa da pocnemo.
- Modeli -
Na evropskom trzistu su dostupne cetiri varijante:
- Kindle
- Kindle Touch
- Kindle Touch 3G
- Kindle Keyboard 3G
Na americkom trzistu se jos mogu uzeti i:
- Kindle DX 3G
- Kindle Fire
DX ima tastaturu i display od 9". Samim time je dosta veci i tezi, a baterija traje nesto krace nego kod ostalih varijanti (vise o bateriji kasnije). Fire je vise tablet nego e-book reader. Ima color display, sa dosta dodatnih funkcija osim citanja knjiga. Samim time je i trajanje baterije oko 8 sati, sto je za Kindle uzasno malo.
Ja sam kupio ova obicni Kindle, bez tastature i bez touch screena. Tako da se sve sto napisem odnosi na taj Kindle. Kratko sam koristio i ovaj sa tastaturom tako da cu ponekad napraviti poredjenje gdje postoje neke razlike.
- Display -
Kindle koristi E-Ink tehnologiju za svoj display. Znaci display nema backlight i nije dodatno osvjetljen. To ima svoje prednosti i mane. Mane su da je citanje pod smanjenim osvjetljenjem tesko, kao i kod pravih knjiga. Prednosti su: jako mala potrosnja energije, mogucnost citanja i pod punim suncem i look&feel prave knjige. Kod citanja e-knjiga na racunaru ili nekom tabletu, bar ja imam neki neprirodan osjecaj, previse mi je svijetlo, brzo me umara i slicno. Kod Kindlea nisam primjetio nikakvu razliku u odnosu na citanje pravih knjiga. Boja podloge je slicna blago pozutjelom papiru neke pocket knjige, velicina i tip fonta je promjenjiv, tako da mogu podesiti podesiti moju knjigu onako kako meni odgovara.
Vecina modela ima display od 6", izuzimajuci DX koji ima 9" i Fire koji dolazi sa 7" displayom.
- Velicina i ergonomija -
Kindle dolazi u nekoliko varijanti. Ako ne racunamo DX koji ima 9" display i novi Fire koji je vise tablet nego e-reader, duzina 4 standardne varijante Kindlea varira od 166mm do 190mm, sirina od 114mm do 123mm i debljina od 8.5mm do 10.1mm. Osim debljine, to su mjere standardne pocket knjige.
Pri displayu od 6" i ovim mjerama, Kindle tezi od 170 do 247 grama, opet ne racunajuci Kindle DX i Kindle Fire. To je znatno lakse od standardne pocket knjige.
Licni utisak prilikom citanja, dosta je ugodnije drzati Kindle u jednoj ruci, nego neku pocket knjigu. Prelistavanje stranica ide dosta brze, jer je dovoljno pritisnuti tipku za naprijed ili nazad. Obje ove tipke se nalaze i na desnoj i na lijevoj strani uredjaja. Tipka za naprijed je dosta veca i nalazi se ispod manje tipke za nazad. Na taj nacin je uvijek na mjestu gdje se nalazi nas palac kada drzimo Kindle, sto znatno ubrzava i olaksava listanje knjige. Listanje je nesto manje brzo i ugodno kod Kindlea sa tastaturom, jer se zbog tastature tipka za naprijed nalazi nesto visocije. Ali pretpostavljam da je i to stvar navike.
- Memorija -
Kindle nema mogucnost dodavanja memorijskih kartica. Memorija je built-in i krece se od 2 GB kod obicnog Kindlea bez tastature, do 4 GB kod ostalih, izuzev Firea koji ima 8 GB memorije. Naravno, nije sva memorija dostupna za storage. Kod obicnog Kindlea od 2 GB, dostupno je oko 1.25 GB za korisnika. Ja sam kupio njemacku verziju koja je dosla sa dva rjecnika, Duden njemacki i Oxford engleski rjecnik, oba su teska preko 20 MB i njihovih 40 MB je uracunato u onih 0.75 GB zauzete sistem memorije. Zasto su rjecnici bitni, napisacu kasnije. Oko 3.2 GB je dostupno za one verzije sa 4 GB memorije.
Ovo se mozda cini malo, ali ako se uzme u obzir da prosjecna knjiga od 300 stranica, konvertovana u MOBI format zauzima izmedju 0.4 i 0.7 MB prostora, onda se moze lako izracunati koliko knjiga moze stati na taj 1.25 GB memorije. Specifikacija kaze oko 1500. Nisam testirao puni kapacitet, trenutno imam oko 200 knjiga na uredjaju i zauzetost memorije je ispod 10%.
Jos jedna bitna stvar kod memorije, svaki vlasnik Kindlea dobija i neogranicen prostor na Amazon Cloudu na kojem moze arhivirati knjige u slucaju da na Kindleu ponestane prostora. Arhivirane knjige se fizicki ne nalaze na uredjaju, ali se pojavi Archive folder sa linkovima na sve arhivirane knjige. Jedan click je dovoljan da se knjiga iz arhive prebaci na uredjaj, i obratno. Prilikom arihiviranja, knjige se dodatno kompresuju. Uz Cloud, storage prostor na Kindleu je teoretski neogranicen.
- Baterija -
Baterija je jedna od najboljih karakteristika Kindlea. Specifikacija kaze da na modelima od 4 GB, baterija traje 2 mjeseca uz iskljucen WiFi/3G i citanje u prosjeku od 3 sata dnevno. Prijateljica ima Kindle Keyboard i kaze da njoj baterija traje oko 7 sedmica. Kod modela od 2 GB, baterija bi trebala trajati mjesec dana, uz iste uslove. Ja cu samo reci da u prosjeku citam 2 sata dnevno i da sam bateriju punio dva puta, jednom kada sam tek kupio uredjaj i drugi put nakon otprilike mjesec dana. Znaci, otprilike je tacno ono sto specifikacija kaze.
Uz ukljucen WiFi/3G, trajanje baterije je znatno krace. Ali kome treba WiFi/3G kada cita knjigu?
Baterija se puni pomocu micro USB kabla koji dodje uz uredjaj. Moze se puniti ili spajanjem na racunar ili spajanjem na strujni adapter (koji treba posebno kupiti). Trajanje punjenja je 3 sata, za potpuno praznu bateriju.
- Interface i navigacija -
Kindle bez tastature na dnu uredjaja ispod ekrana u sredini ima five-way cursorpad, te cetiri tipke, po dvije sa svake strane cursor pada. Sa lijeve strane su tipke Back i tipka Keyboard koja poziva on-screen tastaturu a sa desne strane se nalaze Menu i Home tipka.
Back tipka uvije vraca na prethodni ekran, osim u slucaju kada se zelimo vratiti na prethodnu stranicu za sto postoje dvije posebne tipke. Keyboard tipka poziva on-screen keyboard po kojem se krecemo pomocu five-way cursorpada. Ako je nekad neko koristio mobitel sa five-way joystickom, zna o cemu pricam. Tipka Menu je context dependent i poziva razlicit Menu ovisno o tome gdje se trenutno nalazimo. Tipka Home nas uvijek vraca na pocetni Screen. Sa obje strane Kindlea se nalaze po dvije tipke za listanje stranica knjige ili listanje stranica nekog interface-a, ako taj interface ima vise stranica. Recimo, ako na uredjaj prebacimo vise od 10 knjiga, sigurno cemo imati vise od jedne stranice na kojoj su nazivi tih knjiga prikazani. Za listanje i tih stranica koristimo tipke na desnoj i lijevoj strani uredjaja.
Na samom dnu uredjaja, na donjoj strani se nalazi micro USB port i tipka sa On/Off. Zanimljivo je napomenuti da Kindle, po defaultu, nikada nije potpuno iskljucen nego je, kada ga ne koristimo uvijek u sleep modeu. Znaci, kratak pritisak na On/Off tipku i uredjaj je za otprilike jednu sekundui spreman za koristenje. Jos zanimljivije je da se prilikom “budjenja” uredjaja, vracamo na stranicu knjige koju smo posljednju citali. I dodatno, Kindle pamti tacnu poziciju na kojoj smo se nalazili kod citanja bilo koje knjige. Znaci, ako iz nekog razloga citamo vise knjiga paralelno, pozicija na kojoj smo se posljednji put nalazili ce biti zapamcena kod svake knjige. Ako tipku drzimu pritisnutu nekoliko sekundi, uredjaj ce se iskljuciti, dakle nece otici u sleep mode. Nisam testirao pa ne znam da li se pozicije u knjigama u ovom slucaju gube.
Naravno, trajanje baterije se podrazumijeva uz uredjaj koji se nikada ne iskljucuje, dakle ili citamo ili je u sleep modeu. Uredjaj ide automatski u sleep mode nakon par minuta nekoristenja,
Uredjaj podrzava linkove, znaci ako neka knjiga ima dobar index, moguce je iz indexa ici do zeljenog poglavlja.
- Napajanje i ostale karakteristike -
Kao sto sam vec rekao, uz uredjaj dodje i micro USB kabl. Ne postoji neki dodatni software potreban za koristenje Kindlea, plug&play, na bilo kojem sistemu. Za napajanje bez racunara, potreban je bilo koji USB strujni adapter. Kada je uredjaj prikljucen na racunar, prebacuje se u USB mode i po defaultu nije moguce citati knjige dok se uredjaj puni. Medjutim, moguce je iskljuciti USB mode i koristiti Kindle dok se puni. U tom slucaju se produzava vrijeme punjenja.
Svi modeli imaju podrsku za WiFi 802.11 b/g/n sa WEP, WPA i WPA2 enkripcijom. Ad-hoc WLAN nije podrzan. Odredjeni modeli imaju i besplatan 3G. Ovo je mozda korisno za one koji zele a) kupovati knjige ili casopise i b) ne maju pristup WLANu/racunaru ili ne mogu cekati dok ne dodju kuci i prikljuce Kindle na racunar. Otherwise, mislim da je 3G funkcija (kao i WiFi) poprilicno beskorisna. (Osim ako sam na pustom ostrvu jedno mjesec dana, i u tom periodu izlazi meni omiljen casopis na koji ne mogu cekati jos x dana a nekim cudom imam 3G/WiFi signal).
Svi modeli su opremljeni nekom beta verzijom Web-kit browsera. Nisam testirao pa ne mogu nista vise reci.
Ranije sam spomenuo rjecnike. Uz svaki uredjaj dodje engleski Oxford rjecnik te rjecnik zemlje u kojoj je kupljen uradjaj. Moguce je besplatno skinuti i rjecnike za francuski, njemacki, italijanski, portugalski, spanski… Sto su rjecnici bitni? Recimo da citamo knjigu na jeziku koji nam nije maternji i naidjemo na rijec koju ne razumijemo. Dovoljno je da je da cursor postavimo na pocetak rijeci i njena kratka definicija ce se pojaviti na vrhu ekrana. Nakon toga, imamo opciju da pogledamo punu definiciju rijeci, markiramo dio teksta ili dodamo komentar. Sve markacije i komentari ostaju u knjizi, cak i ako je prebacimo u arhiv. Postoji i direktni pristup svim markacijama i komentarima ako ih zelimo izmjeniti ili izbrisati. Pritiskom na Menu tipku dok citamo, dobicemo Menu sa gornje desne strane sa nekoliko opcija, jedna od njih je pretraga knjige po keywordu. Ostale su: aktiviranje WiFia/3Ga, prebacivanje u Kindle Shop, promjena velicine i tipa fonta itd. Takodjer, vidimo status baterije, trenutno vrijeme i naziv knjige u gornjem dijelu ekrana te stranicu i poziciju na kojoj se nalazimo u donjem dijelu ekrana. Za vrijeme citanja na ekranu je samo tekst, uz jako mali procentualni bar u samom dnu ekrana koji pokazuje koliko smo procenata knjige procitali.
- Biblioteka, konverzije, formati -
Kindle podrzava odredjen broj formata dokumenta. Native Kindle format je AZW i sve kupljenje knjige i casopisi ce imati ovaj format. Bitno je napomenuti da su kupljenje knjige zasticene, odnosno da se bez nekog carckovanja ne mogu jednostavno otvoriti na racunaru. Ali moguce je kupljenu knjigu posuditi nekome ko ima Kindle. Posudba moze trajati maksimalno do dvije sedmice i tokom tog vremena knjgu moze citati samo osoba kojoj smo knjigu posudili.
Osim AZW formata, natively podrzani su i MOBI, PDF i PRC. Automatsku konverziju sam uredjaj radi i za slijedece formate: HTML, JPEG, PNG, BMP, DOC, i DOCX. Ostali formati se moraju konvertovati pomocu nekog softwarea, kao sto je recimo Calibre.
Calibre je opensource software za e-biblioteku koji podrzava odredjen broj e-book readera, medju njima i Kindle. Konvertuje sve zivo u sve zivo :D. Najbitnije, konvertuje bilo koji e-book format u MOBI, jako lijep kompresovani format prikladan za Kindle. Iako je moguce citati recimo PDF-ove direktno na Kindleu, ja bih uvijek preporucio konvertovanje svih formata u MOBI. Na taj nacin, ne samo da dobijemo jako mali fajl (izmedju 0.4 i 0.7 MB sa knjigu od cca. 300 stranica) nego mozemo i koristiti in-book search, mozemo mijenjati tip i velicinu fonta, koristiti rjecnik, dodavati komentare i markacije… Naravno, prije prebacivanja knjige na uredjaj, moguce je podesiti dosta tagova, popraviti naslov knjige, autora, ISBN, cover… Sve se ovo moze automatski pokupiti sa vise servisa, kao sto su google, amazon, openbook i sl.
Calibre je dostupan i za Linux i stvarno je odlican program. Knjige je moguce na Caliberu organizovati u serije, recimo citav Frank/Brian Herbert serijal je moguce sloziti hronoloski i tek onda prebaciti na Kindle koji ce prepoznati sortiranje i tako poredati knjige na uredjaju.
Na samom uredjaju je moguce dodavati razne foldere i tako organizovati prebacenu biblioteku.
- Accessories -
Uz Kindle dodje samo micro USB kabl. Dvije stvari su preporucljive za dodatnu kupovinu: strujni adapter i futrola.
Strujni adapter je zgodno imati ako ne zelimo uredjaj stalno spajati na racunar, ili ako idemo negdje na odmor i ne nosimo laptop. Bilo koji USB strujni adapter will do, ne mora se kupovati preporuceni Amazon adapter koji je skup.
Futrola bih U SVAKOM SLUCAJU preporucio. Iako je sam uredjaj napravljen od visoko kvalitetne plastike, ipak nije predvidjen za torbu ili ruksak u kojem se nalaze neki ostriji ili metalni predmeti. Posebno je osjetljiv display koji se lako moze ogrebati. Opet, ne preporucujem kupovinu standardnih Amazon futrola jer su preskupe. Ja sam recimo uzeo Duragadget futrolu koja je dostupna u nekoliko boja, od prave je koze i sa strujnim adapterom me kostala 15€ sa dostavom. Od dodatnih stvarcica, moguce je uzeti i malu USB lampu koja se napaja preko uredjaja i zgodno se nakaci ili na sam uredjaj ili na futrolu. Nisam uzeo lampu pa ne znam nista vise o tome.
- Cijene i dostupnost -
Iz BiH je moguce naruciti odredjene verzije Kindlea sa americkog Amazona. Cijena najeftinije varijante (Kindle 2GB, bez tastature) je 109€ sa dostavom.
U Evropi je Kindle skuplji nego u USA. Ova bazicna varijanta kosta 99€ dok je u USA 79$, ili oko 65€. Naravno, samo za kupce iz USA. Zato, ako imate nekoga u USA, najbolje je da narucite tamo.
Eto, to bi bilo to, ukratko.
Ako ima pitanja, feel free to ask.