Najpopularniji mobilni OS na svijetu je dobio novu verziju Prije neke 2 sedmice je izasao Android 4.0 Ice Cream Sandwich pa evo za android geekove na forumu da napravim malo teme.
Android 4.0 je zapravo mjesavina Androida 2.3 (Gingerbread) za mobitele i 3.0 (Honeycomb) za tablete. Prva stvar sto vam upadne u oci jeste poboljsani UI sa novim google Roboto fontom. UI izgleda puno ljepse, krece se brze, granice izmedju homescreenova su nevidljive. Homescreen dolazi sa tim prepoznatljivim widgetima, ali u ovoj verziji androida widgetima se moze mijenjati velicina
Druga stvar je zanimljivi lockscreen, koji je slican onome na Honeycomb tabletima. Prevlacenjem kruzica desno otkljucavate uredjaj, dok lijevo otvarate kameru ili neki drugi app. Takodjer drop-down meni je sada dozvoljen i na lockscreenu, sto je dobra stvar jer nemorate otkljucavati uredjaj da bi ukljucili necujno ili tako nesto. Lockscreen mozete zamjeniti face unlockom koji iako je cool je sve samo ne siguran (vec je dokazano da se moze pobijediti jednostavnom fotokopiranom slikom korisnika), tako da je ova opcija korisna samo kada treba zadiviti dame ili se hvaliti prijateljima :).
Meni dugme je uklonjeno tako da meni nije prisutan na mjestima gdje ste navikli da vidite meni, nego samo nekad dobijete meni ikonicu kada sve opcije za tu aplikaciju nemogu stati na sami ekran.
Za sada jedini uredjaj koji “vozi” android 4.0 je Google Galaxy Nexus ali samsung je obecao update na svojim high-end telefonima. Za one koji nemaju high-end telefon ili su previse nestrpljivi da cekaju vec su se pojavili custom romovi za odredjene telefone. Te je Cyanogenmod tim obecao ce updateat sve podrzane smartphoneove na ICS.
Eto ga manji review novog Android OS-a ako ima neko nesto nadodati na ovo, slobodno pisite
Ja vrtim ICS (CM9) skoro mjesec dana (Nexus S) i odličan je.
Ima pokoji bug, ali ubrzo izlazi službeni relesse, jedva čekam…mnogo bolje od Gingera, dosta stvari što su me živcirale kod njega
su ispravljene, i jako fluidno i brzo radi, i browser je puno brži.