Android 4.0 Ice Cream Sandwich (ICS)

Najpopularniji mobilni OS na svijetu je dobio novu verziju Prije neke 2 sedmice je izasao Android 4.0 Ice Cream Sandwich pa evo za android geekove na forumu da napravim malo teme.
Android 4.0 je zapravo mjesavina Androida 2.3 (Gingerbread) za mobitele i 3.0 (Honeycomb) za tablete. Prva stvar sto vam upadne u oci jeste poboljsani UI sa novim google Roboto fontom. UI izgleda puno ljepse, krece se brze, granice izmedju homescreenova su nevidljive. Homescreen dolazi sa tim prepoznatljivim widgetima, ali u ovoj verziji androida widgetima se moze mijenjati velicina

Druga stvar je zanimljivi lockscreen, koji je slican onome na Honeycomb tabletima. Prevlacenjem kruzica desno otkljucavate uredjaj, dok lijevo otvarate kameru ili neki drugi app. Takodjer drop-down meni je sada dozvoljen i na lockscreenu, sto je dobra stvar jer nemorate otkljucavati uredjaj da bi ukljucili necujno ili tako nesto. Lockscreen mozete zamjeniti face unlockom koji iako je cool je sve samo ne siguran (vec je dokazano da se moze pobijediti jednostavnom fotokopiranom slikom korisnika), tako da je ova opcija korisna samo kada treba zadiviti dame ili se hvaliti prijateljima :).
Meni dugme je uklonjeno tako da meni nije prisutan na mjestima gdje ste navikli da vidite meni, nego samo nekad dobijete meni ikonicu kada sve opcije za tu aplikaciju nemogu stati na sami ekran.

Za sada jedini uredjaj koji “vozi” android 4.0 je Google Galaxy Nexus ali samsung je obecao update na svojim high-end telefonima. Za one koji nemaju high-end telefon ili su previse nestrpljivi da cekaju vec su se pojavili custom romovi za odredjene telefone. Te je Cyanogenmod tim obecao ce updateat sve podrzane smartphoneove na ICS.
Eto ga manji review novog Android OS-a ako ima neko nesto nadodati na ovo, slobodno pisite

Cyanogenmod rulez ! :slight_smile: Open Source Rulez! :slight_smile:

Jedva cekam novu stabilnu verziju cyanogen moda pa da updateujem svoj inace od googlea oficijelno vise nepodrzani Nexus One …
:slight_smile:

Ti bar mozes ocekivat nesto od nexus one, sta cu ja sa Tattoo radit :smiley: i onako je na granici zivota, na njemu cyanogenmod 2.3.7 :smiley:

Ja vrtim ICS (CM9) skoro mjesec dana (Nexus S) i odličan je.
Ima pokoji bug, ali ubrzo izlazi službeni relesse, jedva čekam…mnogo bolje od Gingera, dosta stvari što su me živcirale kod njega
su ispravljene, i jako fluidno i brzo radi, i browser je puno brži.

meni mrsko to nabacit, sad sam na CM7 :smiley:

Koliko sam upucen HTC nece updateovat odredjene modele (ukljucujuci moj Desire S) na 4.0 :frowning:

Uvijek imas CyanogenMod!

A ja sada saznajem da CM nece upgrade-at motorola droid uredjaje, a posto moj HTC Tattoo ima iste specifikacije, guess it`s time to upgrade :(…

Vjerujem da je vecina koja ima Nexus S cula da je ICS oficijelno izasao za isti uredjaj.

[quote=forum.xda-developers.com]How to install:

Grab the OTA package here http://android.clients.google.com/pa…o/VQ8PQk_V.zip
TMO version
Update 4.0.3 from the google servers (128mb download)

Rename it to update.zip.

This isn’t needed for the Nexus S bootloader, but it makes things easy, if that’s how you prefer them.

Copy it over to the internal storage on your Nexus S.

Power off, then hold volume up and power to reboot to the bootloader.

Using the volume key to navigate, select recovery, then use the power button to confirm

When you see the warning triangle and arrow, hold the power button and tap volume up. You’ll see a menu.

From the menu, select “apply update from /sdcard”, and choose update.zip from the list.

Let it do its thing and update your system, radio, and other partitions. When finished, choose "reboot system now"
Enjoy![/quote]