Cisto me zanima da li koristite antiviruse na Linux distribucijama bez obzira sto znate da nepostoji puno virusa za Linux OS :_D
Ja ne koristim
Mislim da nema ni potrebe …
Na desktop Linux-u nema potrebe, antivirusi su uglavnom reaktivni, tako da uvijek neko prvo fasuje virus, pa onda ovi naprave potpis, pa onda antivirus “zna” šta treba da radi (ili flaguje sam sebe kao što se to u zadnje vrijeme dešava :-D)
Antivirus ima smisla na email serverima i file serverima (FTP/Samba), čisto zbog Windows klijenata. Mi kao dobri susjedi ne želimo da susjed sa Windows-om strada. Dovoljno je ta nesreća što koristi Windows
Jedino ako zelis skenirati windows particiju sa linux-a mozes koristiti clamav. Navodno je dobar.
Ne znam zašto bih se peglao sa antivirusom kada nikad do sada nisam vidio Linux virus u realnosti (znači ne računam to da odem i downloadujem ga sa sajta )
naravno da ne koristimo! da bi neko napravio virus koji bi predstavljao opasnost za linux mora da bude pravi maher. a takvih je jako malo, i stvarno bih volio da čujem za neki slučaj, do sad nisam nikad…
Koristim samo kada skeniram windows paticije, ali kao zastita za linux ne…
lol al’ stvarno!!!
[quote=adis]
Mi kao dobri susjedi ne želimo da susjed sa Windows-om strada. Dovoljno je ta nesreća što koristi Windows ;-)[/quote]
Imao sam ja nekad prije 100 godina virus prilikom testiranja ELF infectora…oteo se kontroli
Uspio sam ocistiti, ali sam opet na kraju reinstall za svaki slucaj.
ima virusa i trojanski konja i root kitova itekako i pod linuxom i se daju programirati mada treba vise znanja nego za windows za kojeg ima alata sa kojima mogu i prvacici skockati virus.
No medjutim ima i efikasnih zastita za linux od rkhuntera, tripwire,LIDSa, i bezbrojnih, ja licno ne koristim na desktopu ali na serveru je minimalno 1000 zastitnih programa i konfiguracija i svaki skinuti paket se kontrolise putem md5 (mada ni on nije vise siguran) ali netreba bas luditi ali to treba svako znati za sebe evo nekih intresantnih stranica:
http://www.geekzone.co.nz/foobar/6229
https://help.ubuntu.com/community/Linuxvirus
http://vx.netlux.org/lib/static/vdat/tulinuxv.htm
Linux nema potrebe za instalacijom antivirusa
jedino ako su ti vezani na linux server windowsi
priporucujem c
lamtk
antivirus za linux
i firewal ufw
te firestarter
samo moras nastimat djelovanje i uskladit oba firewalla.Vecinom s esve stima i instlira preko terminala
Terminal ti je v dashu
u terminalu das komandu sudo ufw enable
sudo ufw default deny
sudo freshclam
te za instalaciju firewalla u terminalu sudo apt-get install firestarter
sudo apt get install gufw
sudo apt-get install ufww
poslije instalacije das isto u terminalu komandu
sudo apt-get update
restartiras konp
kod ponovnog zagona naces sve u dasu
samo poslije moras nastimat firewwal
antivirus isto
pozdrav svima u bih iz Italije Hacker
Za rootkit
instalacija debian ubuntu
terminal
sudo apt-get install chkrootkit poslije istaliranja odmah na terminalu dajete sledecu komandu
sudo apt-get update
poslije dajete komandu
isto u terminalu sudo chkrootkit
i kontrolira vam na rootkit conp
za brzo ciscenje conpa
sledece komande
sudo apt-get autoremove
sudo apt-get autoclean
sudo apt-get purge
sudo apt-get clean
za kontrolu hard diska
clamscan
druga komanda clamdscan
za danas dosta probajte
conpa ?
sudo ?
ma bjezi… kakav si ti haker ako koristis sudo
[quote=amar-ze]conpa ?
sudo ?
ma bjezi… kakav si ti haker ako koristis sudo :D[/quote]
jest jest, nek si mu rekao
ma a sta ti koristis su
vi ste u Bosni jos 100 godina z anama u evropi covjece
[quote=hacker]ma a sta ti koristis su
vi ste u Bosni jos 100 godina z anama u evropi covjece[/quote]
to majstore hahah, neki si im reko
[quote=nidla][quote=hacker]ma a sta ti koristis su
to majstore hahah, neki si im reko[/quote]
odsad kad mi neko šta kaže na “sudo” slijedi mu ova ^, joj legendarno, uljepšao si mi jutro hvala legendo
[quote=hacker]ma a sta ti koristis su
ja GUI koristim, taj sudo je umrooo… Neki dan mu bila sahrana, rahmet mu dusi…
Al dobro vi ste evropa, vas sudo garant ima para pa moze da zivi ko car…
Mi imamo para i mozemo kupit bosnu skupa sa hercegovinom bre to je evropa ne selo stos e zove bosnom