Ako ti neko da zaražen stik pretpostavka je da mu je i kompjuter već odavno zaražen i brisanje virusa sa stika uzaludno gubljenje vremena.
Ustvari to je pretpostavka ako koristi Windows :)[/quote]
al ako ništa ne širiš zarazu dalje
Ako ti neko da zaražen stik pretpostavka je da mu je i kompjuter već odavno zaražen i brisanje virusa sa stika uzaludno gubljenje vremena.
Ustvari to je pretpostavka ako koristi Windows :)[/quote]
al ako ništa ne širiš zarazu dalje
[quote=adioe3]Sudo je (kao sto manual kaze) originalno namijenjen da odredjenim korisnicima se dodijele prava da izvrsavaju komande za koje trebaju root privilegije i zbog sigurnosti da to mogu bez root passworda. Sudo je izmisljen za special-case scenarije gdje recimo neki user treba da moze restartat apache ali ne i da moze cackat po /etc/passwd i to prvenstveno za prave multiuser masine (citaj: servere).
Sad, ljudi se zale sto se sudo koristi za full-blown administraciju cijelog sistema i to vecinom na racunarima gdje ima samo jedan user. Mislim, i to je rjesenje samo sto je rjesenje tipa “trebam zakucat ekser – evo ti malj” te pored toga vecinom se koristi na Ubuntuu koji je trenutno dominantna desktop (stagod to znacilo) distribucija. Znaci vecinom na racunarima koji imaju samo jednu osobu koja koristi taj racunar i ta jedna osoba mora mlatit sudo svako malo (a ionako zna root password).
Pametno rjesenje je da predjes u elevated privilege stanje sa “su” (switch user), odradis sta treba u okruzenju kog ima root user i onda se vratis u normalni user state. To sto je neko mislio da bi bilo pametno klapit “sudo” ispred svake komande, te jos bolja rjesenja tipa “sudo -i”, su izmisljanje tople vode.
[/quote]
uradiš “sudo su -” i možeš čačkati đe hoćeš? ne znam kako je onda namijenjen samo
taj primjer sa ekserom meni više odgovara opisu kad se su koristi a ne sudo
Mislim da bi bilo pametno postaviti temu (što ću i uraditi) sudo vs su (http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=6756), pa fino konkretne argumente, a ne ovi ubuntu loveri/hateri da samo mlataraju bezveze pa vako kad se đe pomlatimo fino prebacimo igru na drugi teren
evo dvije činjenice
ma vi što ste natakareni na “sudo” samo mlatite bezveze džaba vam
slažem se s maherom_ (i s ostalima) samo u jednom, da je fakat kloc ko ima 50 naredbi ispred kojih je sudo i ako ih ručno kuca, normalno tu treba da mu se upali lampica i da se prešalta u root-a, međutim ako radi copy paste, lakše i brže će to sve odraditi ako ništa ne barče nego samo copy paste (programeri i sysadmini su lijeni? bar bi me vedran trebao podržati ako je dosljedan sa short_open_tags :))
čak u ovoj situaciji šta je prednost sudo komande je to što kad jednom ukucate šifru neko vrijeme vas ne prompta za istu i možete onda rokati sudo komanda sudo komanda koliko hoćete
p.s.
evo recimo jedan annoying “problem” kod “su” je što se ako se su-ate na root-a nećete (na nekim distro) moći pokretati (bez malo googlanja i podešavanja x related config-a) jer za vašeg usera nije startan X
Joj sto ste se upalili. Mislim da niko nema nista protiv sudo,ideja oko sudo je skroz OK…
Jednostavno pravi hakeri ne koriste sudo
[quote=amar-ze]Joj sto ste se upalili. Mislim da niko nema nista protiv sudo,ideja oko sudo je skroz OK…
Jednostavno pravi hakeri ne koriste sudo :D[/quote]
pravi hackeri koriste ubuntu
Ne moze sa sudo sve. Pokusaj:
echo powersave > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor
i propast ce. Pogledaj permisije pa ces skonati. U stvari, kada se sudo namjesta dodajes sebe u grupu wheel i onda se ta grupa u /etc/sudoers otkaci sa komentara.
Ja ako zelim izvrsiti sekvencu naredbi ili ulazim dublje u sistem, necu koristiti sudo. Sudo mi je za jednu naredbu koju moram na brzinu izvrsiti. Na debian serveru nemam uopce sudo jer ako cu nesto ceprkat po sistemu znam da to obicno nije samo jedna naredba.
Ako netko misli da je sudo za generalnu upotrebu tko mu brani da koristi, samo se meni ne da tipkati ispred svake naredbe. A i nemate pravo da se uvrijedite, jer tko misli da pravi hakeri ne koriste sudo nego samo su to je samo njegovo misljenje.
[quote=Wizz][quote=nidla]
evo dvije činjenice
echo powersave > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor
i propast ce. Pogledaj permisije pa ces skonati. U stvari, kada se sudo namjesta dodajes sebe u grupu wheel i onda se ta grupa u /etc/sudoers otkaci sa komentara.
Ja ako zelim izvrsiti sekvencu naredbi ili ulazim dublje u sistem, necu koristiti sudo. Sudo mi je za jednu naredbu koju moram na brzinu izvrsiti. Na debian serveru nemam uopce sudo jer ako cu nesto ceprkat po sistemu znam da to obicno nije samo jedna naredba.
Ako netko misli da je sudo za generalnu upotrebu tko mu brani da koristi, samo se meni ne da tipkati ispred svake naredbe. A i nemate pravo da se uvrijedite, jer tko misli da pravi hakeri ne koriste sudo nego samo su to je samo njegovo misljenje.[/quote]
ima lijeka i za taj echo, sa kombinovanje tee
echo “hello” | sudo tee root_owned_file > /dev/null
This example shows tee being used to bypass an inherent limitation in the sudo command. sudo is unable to pipe the standard output to a file. By dumping its stdout stream into /dev/null, we also suppress the mirrored output in the console.
[quote=nidla][quote=amar-ze]Joj sto ste se upalili. Mislim da niko nema nista protiv sudo,ideja oko sudo je skroz OK…
Jednostavno pravi hakeri ne koriste sudo :D[/quote]
pravi hackeri koriste ubuntu :)[/quote]
nije vec backtrack, kako sam ja primjetio
ali svejedno.
cuj pravi hackeri koriste abantu i backtrack…
odoK malo da poslozim cinjenice…
Nema veze tko sta koristi nego ja vidim neke ovdje migolje se posto su se smatrali vjerojatno hakerima ili nesto slicno, pa kad netko izvali svoje misljenje sta hakeri koriste ili ne koriste odmah im to nekako da povoda da se raspravljaju o nebitnim stvarima.
I jedno i drugo ima prednosti i mane, ali je bitno da oba alata obavljaju posao za ljude koji ih koriste i oba imaju svoje korisnike. (tacka)
A sto se tice hakera…
Meni je rahmetli nena pricala da hakeri koriste sve sto im padne u sake ha sudo, ha su, ha windows, ha linux ha mreze, kablove, routere, telefone… tako su mi od malena pricali i ja im vjerujem
[quote=trip0d]I jedno i drugo ima prednosti i mane, ali je bitno da oba alata obavljaju posao za ljude koji ih koriste i oba imaju svoje korisnike. (tacka)
A sto se tice hakera…
Meni je rahmetli nena pricala da hakeri koriste sve sto im padne u sake ha sudo, ha su, ha windows, ha linux ha mreze, kablove, routere, telefone… tako su mi od malena pricali i ja im vjerujem :D[/quote]
na kraju kad čovjek malo sazri onda skonta da što su stari pričali da su bili u pravu