juce sam kupio Aspire One za XP-jem i 160GB HD. $350
u svari, to su one prodavnice gdje imas pravo vratiti kupljeno do tri mjeseeca. tak da sam uzeo ovo da ga probam. prvenstveno tastaturu, ekran, lmitiranu 1024x600 rezoluciju i sl.
a, XP sam uzeo - jer je jedini bio u ponudi
sto se tice tastature, stvarno treba vremena da se covjek nauci na manje tipke. onaj kāo ubada sa dva prsta nece imati problema.
sto se tice rezolucije, ovo je mne ok jer ja i onako koristim rezoluciju 1680x1050 tako da meni ije presitno.
naetio sam na par web stranica kojima se pojavio horizontalni skroler, ali jako malo. uglavnom je rijetko potrebno mrdati lijevo-desno. pogotovo, sa desne strane su uglavnom reklame
posto cu ga ātrositiā sljedeca 2-3 mjeseca, odmah sam nabacio firefox, thunderbird, filezilla-u, putty, WinSCP, TextPad. moram nabaciti neki kod editor, stariju verziju HomeSite-a ili nesto drugo besplatnoā¦
nabacio par video file-ova da vidim kako ide gledanje videa i filmova na ovome. nabacio nestu mjuze da cujem kako zvuciā¦
i onda sam poceo razmisljati o necemu sto moze biti problem.
ja sam zaintersovan za Dell-ov Mini 9 sa Ubuntu-om. mislim da je to optimalno za mene. medjutim buni me (bolje receno plasi me) kako āizdrzatiā sa 4 ili 8 GB SSD-a? jer, da sam ovo sve gore navedeno uradio naDell-u ili mi nebi stalo ili bi bila knapara. znam da postoji i 16GB SSD, ali onda cijena toliko poraste da pocnem razmisljati da nije malo vec previse za jednog ālako prenosivogā?
znam i da ima i SD slot pa mogu lako da dodam novih 4/6/8/12ā¦ GB i da mogu sve ovo instalirati na taj SD ali nekako mi ānije to toā. opet se osjecam nekako ālimitiranā.
interesuje me, aki neko ima linux verziju, sa SSD, da li imao kakvih problema, kako ih je rijesio i sl.