ASpire One, Netbooks, Dell Mini 9 sa Ubuntu 8.04

[quote=maher_]evo ja sam narucio aspire one sa ssd-om od 8gb , sdhc karticu od 8 gb , 6 celija bateriju , 1gb rama dodatno - suma sumarum
netbook sam 223 eura , baterija 57 eura , sdhc 14 eur-a , 1gb ram-a 16 eura

ocekujte od mene iduce sedmice nadam se (ako mi stigne do tad) malo performance optimizacije na linuxu :)[/quote]
jel’ dos’o? ja jos cekam…

:smiley:

[quote=afan][quote=maher_]evo ja sam narucio aspire one sa ssd-om od 8gb , sdhc karticu od 8 gb , 6 celija bateriju , 1gb rama dodatno - suma sumarum

ocekujte od mene iduce sedmice nadam se (ako mi stigne do tad) malo performance optimizacije na linuxu :)[/quote]

:D[/quote]
doso juce, ubacio sam jos 1 gb ram-a u njega i evo testiram malo 6 celijsku bateriju. odradio sam i update linpus-a pa da vidimo sta su sve promjenili i onda installiranje debian-a najvjerovatnije na njega.

[quote=maher_][quote=afan][quote=maher_]evo ja sam narucio aspire one sa ssd-om od 8gb , sdhc karticu od 8 gb , 6 celija bateriju , 1gb rama dodatno - suma sumarum

:D[/quote]
doso juce, ubacio sam jos 1 gb ram-a u njega i evo testiram malo 6 celijsku bateriju. odradio sam i update linpus-a pa da vidimo sta su sve promjenili i onda installiranje debian-a najvjerovatnije na njega.[/quote]
hajde, hajde… cekam na “report”
:slight_smile:

ovaj me tvoj post obradovo jako :wink:

danas sam kupio asus eee 4gb surf i na njemu je bio xp. bio je jako trom, pogotovo jer je imo neki firewall i av,office 2007. ja neki dan sa ovog sajta narucio ubuntu eee(kad sam procito post) i danas ga uz malo googlanja instaliro sa usb-a.
cudno mi je bilo da je sama instalaciaj zauzela 1.9gb od 4. mislio sa da je manje. inace ubuntu eee je strasno lijep,pouzdan,i dosta brz. po defaultu ima skoro sve sto treba. jedino sam ja install vlc(nemogu bez njega :P), firestarter, real player i jos poneku sitnicu.
ono sto sam primjetio da je slabiji signal na wifi mrezama. moj wireless router je udaljen 1.5 m od asusa i signal je 87%. sa xp-om je u sobi koja je udaljena 15 m bio 80%, a na 1.5m 98%.
da li postoje neki drveri za wifi? mislim da su na ath.

moja topla preporuka ubuntu eee :wink:

ako koga zanima mogu staviti i screnshoot-ova

Pa to je otprilike koliko je potrebno za kompletan gnome desktop, openoffice, firefox i sve neophodne drajvere…

[quote=febo]ono sto sam primjetio da je slabiji signal na wifi mrezama. moj wireless router je udaljen 1.5 m od asusa i signal je 87%. sa xp-om je u sobi koja je udaljena 15 m bio 80%, a na 1.5m 98%.
da li postoje neki drveri za wifi? mislim da su na ath.[/quote]
Primijetio sam i ja da ovaj atheros drajver prikazuje nerealno slab signal, ali se bez problema spajam na AP sa slabim signalom, problem je kad signal varira. Svakako taj procenat ne znači ništa konkretno.

i? hocemo li?

ja pokusavam naci AAO sa SSD ali sa 6-cell baterijom (da ne kupujem posebno jer bii me dosla 3 puta skuplja) ali nema. izgleda da 6-to celijska baterija ide samo na “regularnim” mashinama :frowning:

Pa to je otprilike koliko je potrebno za kompletan gnome desktop, openoffice, firefox i sve neophodne drajvere…

[quote=febo]ono sto sam primjetio da je slabiji signal na wifi mrezama. moj wireless router je udaljen 1.5 m od asusa i signal je 87%. sa xp-om je u sobi koja je udaljena 15 m bio 80%, a na 1.5m 98%.
da li postoje neki drveri za wifi? mislim da su na ath.[/quote]
Primijetio sam i ja da ovaj atheros drajver prikazuje nerealno slab signal, ali se bez problema spajam na AP sa slabim signalom, problem je kad signal varira. Svakako taj procenat ne znači ništa konkretno.[/quote]
Ma primjetio sam da ne znaci nista. I sa 30% signala uspijem postici maksimalnu brzine downloada. Sve u svemu prezadovoljan sam :wink:

i? hocemo li?

ja pokusavam naci AAO sa SSD ali sa 6-cell baterijom (da ne kupujem posebno jer bii me dosla 3 puta skuplja) ali nema. izgleda da 6-to celijska baterija ide samo na “regularnim” mashinama :([/quote]
frka na poslu kako se blize ovi bozici, al bit ce u toku iduce sedmice. vec sam skupio pofino materijala, samo mi fali da sjednem i installiram debian (odlucio sam se za njega, jer imam mirror paketa na disku od normalnog komp-a )

to je sa atherosom normalno ! driver nepokazuje (ili jedino on pokazuje) tacne procente ! kao sto vedran kaze nije problem!

provjeri brzinu neta

[quote=pingvin]to je sa atherosom normalno ! driver nepokazuje (ili jedino on pokazuje) tacne procente ! kao sto vedran kaze nije problem!

provjeri brzinu neta[/quote]
zavisi koji driver koristis. ako je madwifi on pokazuje dobro stanje , ako je ath5k il ath9k oni pokazuju pogresno …

Ja imam problema sa aktiviranjem atheros kartice, vidi je registruje al nista od konektovanja, mislim da je problem u wifi switchu koji ne detektuje.
Ima li neka solucija?

Usput Toshiba N100 ide sa ubuntu 8.10 podesenim za Toshibine potrebe, vrlo solidno djeluje, osim naravno paprene cijene.

Za AAO 110 sam gledao ssd-ove i plafon su 16gb za sad al im je brzina rada poprilicno ocajna, jedini plus je potrosnja baterije.

Jel vama ide ok gnome na AAO

ukoliko nekoga interesuje:
http://www.mwave.com/mwave/SkuSearch_v2.asp?SCriteria=ba25872

koliko je komplikovano zamjeniti SSD na Eee PC?

[quote=Stihoklepac]Ja imam problema sa aktiviranjem atheros kartice, vidi je registruje al nista od konektovanja, mislim da je problem u wifi switchu koji ne detektuje.
Ima li neka solucija?

Usput Toshiba N100 ide sa ubuntu 8.10 podesenim za Toshibine potrebe, vrlo solidno djeluje, osim naravno paprene cijene.

Za AAO 110 sam gledao ssd-ove i plafon su 16gb za sad al im je brzina rada poprilicno ocajna, jedini plus je potrosnja baterije.

Jel vama ide ok gnome na AAO[/quote]
kod mene kde radi kako treba na AAO , firefox i te gluposti … mada sam u firefox-u iskljucio cache skroz sa disk-a , i /tmp particiju sam mounto kao ramdisk … naravno kompletan ssd je kriptovan sa cryptsetup (luks)… ne bunim se sto se tice performanci. mozda jednog dana zamjenim taj ssd sa CF karticom , ali to kad mi bude praaaaaaaaavo dosadno .

sto se tice wireless-a idi na google pisi acer aspire one debian , otidji na debian wiki i tamo imas objasnjeno zasto wifi ne radi i kako ga natjerat da radi. osim toga iduci put bi bilo dobro da napises koji kernel koristis itd …

Ovisi o verziji. Što se tiče ove najuobičajenije verzije (701 4G) SSD se ne može zamijeniti jer je zalemljen na matičnu ploču, ali ima slot za dodatni SSD koji kada iskoristiš, ugrađeni SSD se isključi. Pristup ovom slotu je vrlo jednostavan, imaš mali poklopac koji se skida preko dva šarafa.

Potpuno isto, s tim što sam ja još prebacio firefox-ov cache na /tmp tako da imam i cache i dobre performanse. Osim toga sam isključio syslog i montirao /var/tmp kao ramdisk. Stvarno brzo radi dok se ne potroši RAM, onda se zablokira jer nema swap particije :slight_smile:

sta vi radite na ovom eee PCu . Ja sam imao neki smokljanski nagon da ga kupim i stavim linux ali onda se zaustavim i nikako da skontam za sta bi mi sluzio :slight_smile:

Osim surfanja neta i slanja emailova, radi li iko od vas nesto produktivno na njemu? (Cisto da vidim sta se produktivno moze raditi na ultra lakoj masinici)

nekontam ! :frowning: koristite li ubuntu ili eeebuntu ?

eeebuntu pici sve 100% !!! (testiran na 901 20gb )

http://www.ubuntu-eee.com/wiki/index.php5?title=Main_Page

[quote=SamirBL]sta vi radite na ovom eee PCu . Ja sam imao neki smokljanski nagon da ga kupim i stavim linux ali onda se zaustavim i nikako da skontam za sta bi mi sluzio :slight_smile:

Osim surfanja neta i slanja emailova, radi li iko od vas nesto produktivno na njemu? (Cisto da vidim sta se produktivno moze raditi na ultra lakoj masinici)[/quote]
a sta to produktivno ? notebook je namjenjen da nenosas sa sobom kofer od 10 kg , nego torbicu 3kg ! a kome netreba i netreba ga nabaviti !

[quote=SamirBL]sta vi radite na ovom eee PCu . Ja sam imao neki smokljanski nagon da ga kupim i stavim linux ali onda se zaustavim i nikako da skontam za sta bi mi sluzio :slight_smile:

Osim surfanja neta i slanja emailova, radi li iko od vas nesto produktivno na njemu? (Cisto da vidim sta se produktivno moze raditi na ultra lakoj masinici)[/quote]
Pa ne da ga koristim produktivno, nego mi je to sada maltene jedina mašina :slight_smile: Nekih 95% vremena je ukopčan u “docking bay” tj. utaknem veliki monitor, tastaturu i miša i koristim kao klasičan desktop. Za razliku od desktopa, mogu ga ponijeti sa sobom u onih 5% slučajeva i koristiti npr. u kafani ili u parku. Za razliku od 15" laptopa koji sam imao ranije, na stolu ostane mjesta i za kafu :slight_smile: Ljudi me ne gledaju kao geeka koji hoda okolo sa ruksakom, mogu normalno spavati bez bolova u ramenima, neću pobiti potomstvo ako ga slučajno koristim kao LAPtop, mogu ga držati jednom rukom a tipkati drugom itd. da ne nabrajam. Za razliku od clamshell PDA, imam sav standardni software na koji sam navikao i konekcije (usb, ethernet, wifi) za normalne pare, a tastatura je (barem meni) savršeno upotrebljiva. Jednom riječju: kompjuter kakav sam oduvijek želio :slight_smile:

[quote=pingvin][quote=SamirBL]sta vi radite na ovom eee PCu . Ja sam imao neki smokljanski nagon da ga kupim i stavim linux ali onda se zaustavim i nikako da skontam za sta bi mi sluzio :slight_smile:

a sta to produktivno ? notebook je namjenjen da nenosas sa sobom kofer od 10 kg , nego torbicu 3kg ! a kome netreba i netreba ga nabaviti ![/quote]
hej pingvin sta galamis nismo na abaciji cujemo se :stuck_out_tongue: