[quote=vedran][quote=SamirBL]sta vi radite na ovom eee PCu . Ja sam imao neki smokljanski nagon da ga kupim i stavim linux ali onda se zaustavim i nikako da skontam za sta bi mi sluzio
Osim surfanja neta i slanja emailova, radi li iko od vas nesto produktivno na njemu? (Cisto da vidim sta se produktivno moze raditi na ultra lakoj masinici)[/quote]
Pa ne da ga koristim produktivno, nego mi je to sada maltene jedina mašina Nekih 95% vremena je ukopčan u “docking bay” tj. utaknem veliki monitor, tastaturu i miša i koristim kao klasičan desktop. Za razliku od desktopa, mogu ga ponijeti sa sobom u onih 5% slučajeva i koristiti npr. u kafani ili u parku. Za razliku od 15" laptopa koji sam imao ranije, na stolu ostane mjesta i za kafu Ljudi me ne gledaju kao geeka koji hoda okolo sa ruksakom, mogu normalno spavati bez bolova u ramenima, neću pobiti potomstvo ako ga slučajno koristim kao LAPtop, mogu ga držati jednom rukom a tipkati drugom itd. da ne nabrajam. Za razliku od clamshell PDA, imam sav standardni software na koji sam navikao i konekcije (usb, ethernet, wifi) za normalne pare, a tastatura je (barem meni) savršeno upotrebljiva. Jednom riječju: kompjuter kakav sam oduvijek želio :)[/quote]
tako nesto sam i ja kontao. Ovaj od 15" sto ja imam je taman dovoljno velik da mi se nenosi nigdje ali sam sumnjao da atom procesor moze ista koristno raditi
[quote=SamirBL]sta vi radite na ovom eee PCu . Ja sam imao neki smokljanski nagon da ga kupim i stavim linux ali onda se zaustavim i nikako da skontam za sta bi mi sluzio
Osim surfanja neta i slanja emailova, radi li iko od vas nesto produktivno na njemu? (Cisto da vidim sta se produktivno moze raditi na ultra lakoj masinici)[/quote]
na svoj aspire one sam imao SAV software koji i sada imam na svoj “reovnom” laptopu.
na godisnjem odmoru su mi srusili server, otkazali hosting tako da sam tokom tih par dana odmora navece presao na drugu hosting kompaniju, ponovo dig’o stranice + dodatna programiranja. mislim da se to moze smatrat “produktivno”.
sto vedran rece - isto sto i laptop - samo manje pa time i laks za nositi.
ja sam svoj vratio jer mu je prikljucak za struju rikno pa nisam mogao puniti ga. ali bih ga i inace vratio jer je 3-cell baterija premalena za moje potrebe. nikad nije izdrzala vise od 2 sata.
samo sam sada u “razmisljanju” sta da kupim. na pozitivnog osnovu iskustva, volio bih aspire one od 10" i 6-cell baterija. svidja mi se i lenovo s10 a i HP mini… jedino mi i dalje predstavlja problem odluciti se izmedju SSD i HD. razlicita iskustva i razlicite informacije
ja sam razmisljao o s10 kao primarnoj masini. Docket station kod kuce. Ali onda mi na poslu dadose dzaba neki bezveze dell laptop od 15" tako da gotovo vise i nemam potrebe za laptopom ali mi se i dalje svidja ideja ultra lakog laptopa u docking stanici kao primarnoj masini
Po nekim testovima koje sam čitao Atom je definitivno slabiji od Celerona na istoj frekvenciji, ali pitanje je koliko je danas uopšte CPU kritičan za rad? Recimo u eeepc 701 je Celeron M 900MHz sa Dothan jezgrom downclockovan na 600MHz i može se sasvim normalno koristiti OpenOffice, gledati filmiće na youtube koristeći firefox, video-chatati preko Skype itd. čak bi i neke manje zahtjevne igrice radile da je iole kvalitetnija grafička. Čak radi Compiz bez problema Glavni faktor sporosti je mali RAM i custom OS ako se ne optimizuje za SSD (onaj Xandros koji dođe na njemu je ludo brz, ali je već bio zastario kada je izašao).
[quote=afan]samo sam sada u “razmisljanju” sta da kupim. na pozitivnog osnovu iskustva, volio bih aspire one od 10" i 6-cell baterija. svidja mi se i lenovo s10 a i HP mini… jedino mi i dalje predstavlja problem odluciti se izmedju SSD i HD. razlicita iskustva i razlicite informacije
:([/quote]
Ako ne planiraš Windows koristiti, sačekaj još jedno 3-4 mjeseca da postanu dostupni ovi netbooks bazirani na ARM procesoru cijena ispod dna, nečuveno dug rad na bateriji, Ubuntu 9.04… a moje mišljenje o SSD znaš
ne ne zuri mi se toliko (mada danas, na putu, bih se stvarno bolje osjecao da sam imao netbook u mom rancu umjesto T61p. a da ne govorim o onome sto si spomenuo jednom: jednom rukom drzim netbook drugom kuckam :))
posto izgleda da znas nesto vise o tome - mozes li dati nesto vise informacija o toj novoj masinki?
nego, “istrazujuci” po internetu naletjeih i na ovo
[quote]Verdict
The Acer Aspire One has a great keyboard but poor battery life. The Asus Eee PC 1000 has a great runtime but a just-too-small keyboard. Anyone who’s waited for netbook makers to combine the best of these two leading mini-laptops into a single product have had their prayers answered, by Samsung with its NC10. All hail the new netbook champ. url[/url][/quote]
cuo sam za samsung ali uglavnom se samo spominje a rijetko poredi direktno sa asus, acer, HP…?
[quote=villalobos]ma jarane kupi sebi kompjuter Macbook air i reijesio si probleme za narednih par godina
P.S.Ako ne znam sta je dobro znam sta je skupo[/quote]
ni lud! davati 3 puta vise para za istu konfiguraciju?!?
vjeruj mi, ni jedan mac ne traje duze neg’ drugi kompjuteri. to te neko slag’o
Potpuno isto, s tim što sam ja još prebacio firefox-ov cache na /tmp tako da imam i cache i dobre performanse. Osim toga sam isključio syslog i montirao /var/tmp kao ramdisk. Stvarno brzo radi dok se ne potroši RAM, onda se zablokira jer nema swap particije :)[/quote]
sto nestavite cache/tmp/swap na sd card ili usb stick? performance bi trebao biti OK, u svakom slucaju kod mene je na sd, nikakvih pogorsanja a RAM korise aplikacije.
btw. Pegatron izgleda huiiiiiyehaaaa…moj je sao da izadje, hvala za Info
Potpuno isto, s tim što sam ja još prebacio firefox-ov cache na /tmp tako da imam i cache i dobre performanse. Osim toga sam isključio syslog i montirao /var/tmp kao ramdisk. Stvarno brzo radi dok se ne potroši RAM, onda se zablokira jer nema swap particije :)[/quote]
sto nestavite cache/tmp/swap na sd card ili usb stick? performance bi trebao biti OK, u svakom slucaju kod mene je na sd, nikakvih pogorsanja a RAM korise aplikacije.
btw. Pegatron izgleda huiiiiiyehaaaa…moj je sao da izadje, hvala za Info[/quote]
ne treba mi firefox cache uopste
Meni je ovaj lenovo presladak,a u ovomjesecnom Info magazinu ima i recenzija o njemu.Super je sto pored standardnog hdd-a dodje i mali ssd od 4gb ako se ne varam.I kosta 695KM.Sitnica:-)
a pitanje je bilo vise u smislu “dali je netbook od 10” dovoljan da me pogura tokom dana na faxu"
hvala za odgovor ;)[/quote]
ja u svom acer one imam 6-celijsku bateriju i traje mi do 6 sati, zavisi sta radim. ssd je malo spor, sad ganjam neki sata ssd koji bi mogo ugurat u kuciste i njega spojit na sata port (zalemit). Onda cu imati vise prostora i brzi disk , sto ce puuuno bolje radit