Asus EeePC pomoć

Negdje oko 1. marta u BiH je konačno stigao Asusov ultraportabilni, ultrajeftini, Linux-bazirani laptop Eee PC i prve informacije su da je planuo k’o halva :smiley: Dobar broj ljudi odmah zamjenjuje preinstalirani Linux Windowsom što je šteta jer OS koji dolazi uz Eee znatno bolje radi i vrlo je jednostavan za upotrebu. Odlučio sam da pokrenem ovu temu kako bismo pomogli korisnicima Eee, a posebno onim koji se odluče da zadrže instalirani OS.

Gdje se može nabaviti?
Genelec
Imtec
IT Computers
MobilMedia
Plus
(pošaljite još linkova…)

Resursi na engleskom
http://forum.eeeuser.com/ http://wiki.eeeuser.com/ - Dva sajta na kojima se može naći stvarno sve o Eee

Često postavljana pitanja (FAQ)
http://start.linux.org.ba/EeePC

Ukratko o OSu (za Linuxaše ;))
U pitanju je Xandros distribucija bazirana na Debian Etch. Po defaultu podešen je samo jedan apt repozitorij koji sadrži samo update. Može se dodati repozitorij za Xandros server 2.0 ili Debian Etch, ali većina KDE paketa će biti nekompatibilna. Spisak korisnih repozitorija se može naći ovdje.

Grafičko okruženje je IceWM sa prilagođenim desktopom koji se zove AsusLauncher, a njegov dizajn je inspirisan grafičkim interfejsima raznih PDA uređaja. Aplikacije su uglavnom KDE (instaliran je skoro čitav kdebase) sa izuzecima OpenOffice.org 2.0.4, Firefox 2.0.0.9, Pidgin. Može se startati puni KDE desktop (objašnjenje je na wikiju).

Prijevod okruženja na bosanski (lokalizacija)
Ovdje je prijevod za osnovno Simple mode okruženje koje se zove AsusLauncher. Tooltips i slično nisu prevedeni:
http://vljubovic.members.epn.ba/eee/simpleui.rc
Da biste instalirali ovaj prijevod, kreirajte ispod home direktorij pod imenom .AsusLauncher i iskopirajte ovaj simpleui.rc u njega, a zatim:
sudo update-locale --no-checks LANG=bs_BA.UTF-8
(ako neki Debianovac zna zašto se mora staviti --no-checks neka javi). Sada samo restartujte GUI koristeći Ctrl+Alt+Backspace.

Nešto laganije objašnjenje za početnike se nalazi na FAQ gore.

Što se tiče ostalih aplikacija, jedino što je lokalizovano je Pidgin i to loše :slight_smile: Planiram napraviti paket sa .mo datotekama za većinu KDE komponenti i openoffice, tako da bi jedino nepreveden ostao Firefox i Pidgin.

Kako se šta novo bude javljalo, editovaću ovaj post a svakako pratite i wiki.

A-net ne vrsi maloprodaju …

Moji roditelji su se toliko zainteresovali da je babo rekao da ce finansirati da kupim AP :slight_smile: da bi on mogao ici na internet iz dnevne sobe. Inace on nije nikad koristio kompjuter. Pokazalo se da je ovaj asus launcher interfejs vrlo lagan za koristiti …

iako je onaj xandrosov easy mode dosta ogranicen,moguce je uz debianove repozitorije nastimat da funkcionise kako treba…probao sam full degsktop mode, tj. kde u punoj verziji i mogu da mi se vise svidja onaj easy mode…naravno uz par dodataka…kao altool koji omogucava lagano gui dodavanje ikona u vec predefinisane tabove…altool se moze nac na 3eportal.com , kao i jos nekolicin jednostavnih alata namjenjena nastimavaju easy moda…preporuka je da se uz debianove repozitorije koristi pinning…kompletno uputsvo se nalazi na wiki.eeeuser.com
da li je neko probao instalirat neki drugi linux na eee …?

ja kako sam cuo, ova Mandriva 2008.1 je testirana i spremna za Eee PC, evo link
http://wiki.mandriva.com/en/2008.1_Tour#Asus_Eee-friendly

Svaka cast! :smiley:

Jos kad bi bio kakav dobar howto za instaliranje GTK 2.10 nebih morao sjedjeti u ovo gluho doba i cupati kosu nakon neznam kog neuspjelog pokusaja :wink: .

Ukratko - kako osposobiti FF3?

Disclaimer: Oprostite ukolliko sam postovao na pogresnom mjestu i molim moderatora da premjesti post u tom slucaju.

ja sam instalirao ubuntu sa nekim modifikacijama za eee i radi perfektno…

Kakva je brzina podizanja sistema u poredenju sa xandros? I sve ostalo radi (hibernate, tipke za smanjenje i pojacavanje osvjetlenosti monitora, zvuka…)? Kakve si modifikacije radio?

Kupio i kao veliiiiki stručnjak za linux poslije 15 minuta čačkanja sam morao da odradim restore sistema.

Jel mi možete preporučiti nešto kao što je frontpage pod win-om a da radi na ovom čudu?

Kakva je brzina podizanja sistema u poredenju sa xandros? I sve ostalo radi (hibernate, tipke za smanjenje i pojacavanje osvjetlenosti monitora, zvuka…)? Kakve si modifikacije radio?[/quote]
sve radi sem hibernacije,nju nisam probavao…znaci rade i shortcut dugmad,radi suspend…podizanje sistema je kao kod desktopa, nacekaces se…:smiley:
modifikacije nisam nikakve radio…drzim sistem onakav kakav je dosao…i cini mi se nesto duze od mjesec dana radi bez greske…

Planiraš praviti web stranice na 8" ekranu? coooooool :smiley:

i taman kad sam “odlucio” da sebi nabavim EeePC - za oko mi zapade Acer Aspire One. Po meni bolji a jeftiniji.
medjutim, na raznim mjestima sam nasao razna poredjenja ova dva proizvoda i razlicite preporuke.
sad sam na stand by.
imal’ ko kakvo iskustvo, misljenje ili komentar?

i ja se razmisljam oko ta 2 lapa !
ali mislim da cu uzeti eeepc 901 . ovo nije preporuka da ga uzmes jer mozda se i ja predomislim ! :slight_smile:
baterija mi je interesantnija na eeepc-u 4 - 7.5 sati i atheros wireless .
ja cu uglavnom da sacekam 1-2 mjeseca pa cu da odlucim ! mozda jos neka firma krene sa proizvodnjom mini pc-a .
cuo sam da i zepto ima u planu natjecanja oko minia!

ima i HP2133 i MSI Mini PC U100 ali ja hocu sa ssd HD tako da ovaj otpada sto se tice mene

eee pc nije preporucljiv za duzi rad…ovo je iz licnog iskustva…po meni najbolji subnotebook je hp-ov mini one…
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/us/en/sm/WF25a/321957-321957-64295-321838-306995-3687084.html

[quote=dado.p]eee pc nije preporucljiv za duzi rad…ovo je iz licnog iskustva…po meni najbolji subnotebook je hp-ov mini one…
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/us/en/sm/WF25a/321957-321957-64295-321838-306995-3687084.html[/quote]
e, de jos zakuhaj sa novim kakvim modelom! ne mogu odluciti izmedju dva, a ti ubaci i treci!
:smiley:

evo jedan komentar sa opensuse mailing liste:

[quote][opensuse] Acer AspireOne Vs Asus EeePc 901 advice

Hi all,

I want to buy a UML and, I’m currently pending my decision on Acer AspireOne and Asus EeePc 901. Here are the pros and cons on each one.

Acer AspireOne Pros:

• I already installed openSUSE 11.0 on this machine. Works 100% all devices.
  • Keyboard a little bit larger. May prove better for continuous typing.
  • Price.

Acer AspireOne Cons:

• No Bluetooth.
  • 8GB storage is way slow. 3-4 MB/s write speed.
  • Wireless is not ‘802.11g’.
  • “Only” up to 3 hours of battery life.
  • Access to hardware cannot be made without voiding warranty.

Asus EeePc 901 pros:

• Up to 8 hours battery life.
  • Bluetooth.
  • 4GB internal storage is fast ( don’t know exactly how much ) witch can hold root file system. 16GB extra storage is also slow.
  • Access to hardware can be made without voiding warranty.
  • Wireless ‘802.11g’
  • 20GB total storage

Asus EeePc 901 cons:

• Extra cost of €60,00
  • Smaller keyboard.
  • Do not know if anyone successfully installed openSUSE 11.0 ( or other openSUSE ) on one of these…

Bottom line: I’m inclined to go for the Asus despite of it’s €60,00 increased cost but, I would like to know if anyone has installed it on openSUSE. Has anyone on this list has any experience on this ?
If anyone has any option that may contradict any my claim please, do state your option.

Thanks,
Rui Santos[/quote]
dio
Acer AspireOne Cons:

• Wireless is not '802.11g’
    mi se ne svidja uopste :frowning:

[quote=dado.p]eee pc nije preporucljiv za duzi rad…ovo je iz licnog iskustva…po meni najbolji subnotebook je hp-ov mini one…
http://h10010.www1.hp.com/wwpc/us/en/sm/WF25a/321957-321957-64295-321838-306995-3687084.html[/quote]
interesuje me sta podrazumijevas pod “duzi rad”?
mene u sustini intersuje ovako neko malo cudo sa kojim cu se lako priheftati na internet u kakvom kafeu, biblioteci, aerodromu,… pregledati email, odgovoriti na email, brows-ati po internetu (google, maps, yahoo,…) za nekim podatkom,…

prosle godine nosio Dell-ov Inspiron 8500 u rancu kad sam hodao po jednom gradu. sjedne se, popije se i kahva i pivo, jede se… odmaralo se, ali mi opet ranac (laptop) ramena odvalio. a da ne kazemkad sjednem u neki kafic da se odmorim i provjerim email - svi mi se iskrivili od smijeha sa svjim ne vecim od 12 incha laptopima :smiley: morao prikuciti jos jedan sto za case i flase a jedan za laptop.

ove godie kupio Nokia N800. ih, preporodio se! medjutim, ako trebam pisati malo duzi email - ono nabadanje slova sa trkljom nije ni najmanje zabavno. bilo je jos par slucajeva kada mi je zafalio pravi laptop, ali u sustini, mashinka je zamijenila laptop na ledjima veoma uspjesno.

ja sam prije par godina kupio polovan NEC MobilePro 780. upravo ono sto mi treba 100%. tastatura, velicina, … WinCE je up and running u nevjerovatnih 2 sekunde. medjutim, nisam ga nikad uspio natakariti na internet (moje neznanje). postoji solucija da instaliram freeBSD umjesto WinCE-a (neki tip je vec to upjesno uradio) medjutim, slaba pomoc. dobio sam dosta odgovora sta treba da uradim, ali nio da shvati da ja nisam expert i da pola stvari ne kontam ni sta pricaju a kamoli da uspijem uraditi. tako da ni taj projekat nikad nije zavrsen.

e, zato sada mislim da je Aspire One, odnosno EeePC idalno za mene. malo i lagano za nosati, ima tipke da mogu bez problema napisati email sa bar 2 paragrafa a da ne pop[beeep], a i, ako treba, pogledati kaki film dok cekam zenu u prodavnici… :smiley:

za to sto si ti naveo nema boljeg od eee-ja…i to ovog od 7"…ja ga nosam u bubregu(mislim na onu torbicu,nisam jos uvijek srastao sa njim toliko…:D) i uvijek je pri ruci…al moj je problem sto mi djavo ne da mira u kuci da ucim,pa odem do tih kafica sa hot-spotovima…i onda kad krenes kucat kod u onom terminalu na ekranu 7",tu nastane belaj…oci mi ispadoshe…:D…al fakat,sto se tice prenosivosti neprevazidjen je…

Ima li neko iskustava sa MSI Wind-om?

[quote=afan][quote=dado.p]eee pc nije preporucljiv za duzi rad…ovo je iz licnog iskustva…po meni najbolji subnotebook je hp-ov mini one…
e, de jos zakuhaj sa novim kakvim modelom! ne mogu odluciti izmedju dva, a ti ubaci i treci!
:smiley:

evo jedan komentar sa opensuse mailing liste:

[quote][opensuse] Acer AspireOne Vs Asus EeePc 901 advice

Hi all,

I want to buy a UML and, I’m currently pending my decision on Acer AspireOne and Asus EeePc 901. Here are the pros and cons on each one.

Acer AspireOne Pros:

• I already installed openSUSE 11.0 on this machine. Works 100% all devices.
  • Keyboard a little bit larger. May prove better for continuous typing.
  • Price.

Acer AspireOne Cons:

• No Bluetooth.
  • 8GB storage is way slow. 3-4 MB/s write speed.
  • Wireless is not ‘802.11g’.
  • “Only” up to 3 hours of battery life.
  • Access to hardware cannot be made without voiding warranty.

Asus EeePc 901 pros:

• Up to 8 hours battery life.
  • Bluetooth.
  • 4GB internal storage is fast ( don’t know exactly how much ) witch can hold root file system. 16GB extra storage is also slow.
  • Access to hardware can be made without voiding warranty.
  • Wireless ‘802.11g’
  • 20GB total storage

Asus EeePc 901 cons:

• Extra cost of €60,00
  • Smaller keyboard.
  • Do not know if anyone successfully installed openSUSE 11.0 ( or other openSUSE ) on one of these…

Bottom line: I’m inclined to go for the Asus despite of it’s €60,00 increased cost but, I would like to know if anyone has installed it on openSUSE. Has anyone on this list has any experience on this ?
If anyone has any option that may contradict any my claim please, do state your option.

Thanks,
Rui Santos[/quote]
dio
Acer AspireOne Cons:

http://en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_netbooks