Eh, ništa posebno samo bi napravili neku “kancelariju” - virtuelnu - koja će omogućavati ljudima sa ovih prostora da obave neke “poslove” bez potreba da idu u “centar” ULK-a
nabave distribuciju
zatraže uslugu
učlane se u ULK
posjete predavanja i seminare
…
Takođe, mada teško jer velik je to posao, mogli bi jednog dana omogućiti da se sastanci koji su do sada održavani u Sarajevu (itd?) mogu održati i u BL - ili bilo koja druga vrsta - predavanja, intervjui itd …
Potrebno je
Dve litre mlijeka, tri guščija jajeta - ups - pogrešna stranica :oops:
Treba nam host i domena. Šta kažete da bude ovo hostano na vašem serveru i da nam date nešto MB, sa domenom tipa bl.linux.org.ba ?
Ne znam ima li potrebe za tim. Trebalo bi na centralnoj stranici ULK-a da postoje informacije o nabavci distribucija, održavanju seminara, pa ako neki Banjalučanin želi neku distribuciju da može naći koga da kontaktira i sl.
hm… sta fali da ljudi imaju svoju poddomenu - mozda je mogu tako reklamirati i pridobiti raju u BL sto se tice distribucija - trebalo bi navesti kontakt osobe / udruzenja u svakom mogucem gradu
Mislim da ne bi bilo loše da organizujemo jedan sastanak u BL, samo nam vi tu morate pomoći. Također, nije problem otvoriti poddomenu. Na centralnoj stranici će svakako biti informacije o nabavci distribucija, održavanju seminara i sl.
Što se tiče nekog pravnog statusa, morate nam dati vremena do polovine sljedećeg mjeseca (najranije: kraj septembra), da riješimo neka pitanja oko podružnica/distributivnih centara.
U svakom slučaju, važno je da postoji dobra volja i dijalog.
[quote]Mislim da ne bi bilo loše da organizujemo jedan sastanak u BL, samo nam vi tu morate pomoći. Također, nije problem otvoriti poddomenu. Na centralnoj stranici će svakako biti informacije o nabavci distribucija, održavanju seminara i sl.
Što se tiče nekog pravnog statusa, morate nam dati vremena do polovine sljedećeg mjeseca (najranije: kraj septembra), da riješimo neka pitanja oko podružnica/distributivnih centara.
U svakom slučaju, važno je da postoji dobra volja i dijalog. :)[/quote]
znaci poddomena je rijesena
volja postoji … sa vase i sa nase strane sto je veoma dobro
btw. za taj pravni status … ma to je samo papir, vazno je da smo se mi dogovorili , ja mislim da je to najbitnije
[quote]Ne otvorim forum par dana i vidi frke! hehe
Svakako odlične vijesti! Podržavam :smt023 Pozovite nas na osnivački dernek… ovaj skupštinu :D[/quote]
Hm, dernek bolje zvuci
Ocemo li braco zapjevatiiiiiii-iiiii ?
Ja pozivam drage prijatelje iz BL-a da izglasamo predstavnika udruzenja! STOP! Zivjela anarhija Onda moramo ovako - da vidimo stanje - ja imam nekoliko “prostarih” live distribucija, debian sarge, fedoru 3 i josh neke sitnice. Sta vi imate, znam da potaja@co ima SiSE ali to ne primamo …
Zatim, mozete li nam srediti taj prostor da odmah pocnemo sa radom? Ima li shanse da se na mashini pokrene python kao CGI (valjda moze zbog onog sistema za prevodjenje, ako je on na istoj mashini)? Potaja@co izvjeshtavaj sta je rekao onaj lik iz Celinca … itd
Gle ovako, da Vam mi ne msetamo na sajtu jer ne znam ni koliko iamte prostora i sl. aj ako hocete da otvorim FTP i da uzmem domen i podignem portal i forum a da sve bude usko povezano sa vasim sajtom? Da se ne guramo jedino to, a ak Vama ne smeta i mislite da bi moglo ovako da funkcionise onda u redu, obe varijante mi odgovaraju. Samo ako bi islo kao poddomen onda bi trebalo malo vise da da kazem iz reklamira u BL jer znam da ima dosta ljudi koji su na linux forumima… negdje…
Pa hm evo par sugestija: znamo sa iskustvom sa LugZe da nema smisla da podižete vlastiti forum na kojem će ljudi postavljati pitanja koja su ovdje već odgovorena. Ne govorimo kineski Isto se odnosi na dokumentaciju, vijesti i sl. sadržaje koji nisu lokalni po prirodi. Nije baš da nas ima previše pa da možemo tek tako rasipati snage.
Što se tiče hostinga, domene itd. koristite onaj za koji mislite da vam je najbolji!
sad ce ispasti da je banjaluka dobila samo neki podforum… ali stvarno bez uvrede ikome po pitanju truda i voljnosti da nesto uradi - cemu posebni portal? hocete sebi dupli posao naci po pitanju prepisivanja vijesti? forum? fakat - ne govorimo kineski, a ako pocetnik na ovom forumu ne nadje ili ne dobije odgovor u kratkom roku - ONDA JE GRESKA U KERNELU sve dijeliti znaci raditi u dva kontra pravca… bezze da dijelimo - fazon je integrirati
i sam sam razmisljao o pokretanju stranice za korisnika linuxa sa Unsko Sanskog kantona, ali covjek kad bolje razmisli - sve sto bi stavio na stranicu je:
kontakt osobe
sastanci, druzenja, diskusije gdje je tema znate vec sta
kako doci do neke distribucije - “dileri”
kome se obratiti po pitanju neke distribucije - “field expert”
firme koje podrzavaju linux i podruznicu udruzenja + komercijalna podrska i gdje se linux primjenjuje na kantonu/gradu/whatever…
prikazati da je podruznica dio glavnog i najdrazeg nam udruzenja u rep. BiH
pozvati sve na ucesce !
eto… i to skoro sve moze stati na jednu stranicu za koju ti ne treba ni 1MB prostora ( slikama )… sto bi se mucio podizati portal ( damn kako je ova rijec opasna )… bezze instalirati nuke, mambo, typo itd kad nema smisla… ono gore sto sam nabrojao mozes komotno i vim.om otkucati
Ma ne ljudi nista ne govorim da mi smeta i sl. nego je prijedlog bio u pravcu da se ne guramo Vama i da uzimamo prostor a mozemo da uzmemo sebi prostor i da to bude usko vezano sa vama. Naravno vi imate vijesti i sl. i mi ne mozemo da izmisljamo toplu vodu, al i hajde barem onda da se nekako dogovorimo i da vas tj. nas izreklamiramo.
Nek svako kaze sta misli.
Zajedno jesmo jaci, ali ako vec ljudi zele da dobiju svoj prostor i kutak neka se izraze.
Sto se tice distroa i sl. ja vec nabaljam dosta ovih novih tako da mogu oni koji hoce da preuzmu a i ako imaju nesto da takodje ponude.
Pravljenje posebnog portala, foruma i sl. je suprotno onome što bi trebalo da radimo, a to je integracija u jedno veliko i jako udruženje na nivou države. To udruženje kao jedinstveno bi moglo efikasnije da pruži ono što rasparčana društva ne bi - promocija i podrška FOSS.
Vidjeli ste da se iz vlasti BiH žale da “nisu dobili ponudu od Linuxa”. Tu treba da uskoči ULK BiH sa konkretnom ponudom: lokalizovani softver, izrada specijalizovanih aplikacija i tehnička podrška.
Uopće nije problem da se napravi poddomena, obezbijedi prostor, dodijeli nekoliko mail adresa, mailing lista i td. Nama je u cilju da se određeni sadržaji centraliziraju, a da se pri tome ne izgubi sloboda izražavanja i djelovanja. Obzirom da imamo dovoljno resursa, ne znam zašto sve sadržaje ne bi držali na našem serveru.
Za početak, otvorena je poddomena http://bl.linux.org.ba sa ftp pristupom. Mislim da ne bilo loše da se otvori mailing lista bl@linux.org.ba kako bi se efikasnije razmijenile ideje i mišljenja.
Distribucije šaljemo na poštansku adresu potaj@co-a, pa će on dalje distribuirati.
Informacije o ftp pristupu za početak šaljem na adresu che.guevara i potaj@co (jer su oni do sada najaktivniji). sahbaz? Not Now, John? kreso? Dejan? Šta je s vama? Mislim da je već vrijeme da se otvori mailing lista.
P.S. Malo smo u stisci s vremenom zbog organizacije sajma, pa nemojte zamjeriti ako ne odgovaramo pravovremeno.
slazem sa sa ovim sto je Not now, John! rekao … nema potrebe da se pravi nesto novo … dovoljna je poddomena sa par vijesti, kontaktima itd. dzaba tebi da pravis novi portal kad ces imati 10 usera na njemu …
bolje da se svi skupimo u jedno udruzenje na nivou drzave i tako djelujemo …
lakse ce nam biti svima