Molim da se svi zainteresovani za rad na BHLDu tuspase ako je moguće ukratko šta bi željeli i mogli raditi, tj. šta ih interesuje. Zamoliću da se ova tema ne pretvara u diskusiju šta bi BHLD trebao ili netrebao biti, to je savršeno jasno a ko se ne slaže može slobodno pokrenuti svoj projekat i dobiće svu podršku ULKa.
Pa sve je ovo pocelo recimo jer jer se cak ljudi i iz Hrvatske javljaju koji bi bili voljni pomoci na realizaciji projekta.
Za pocetak ono sto ja sigurno mislim da nam je potreban “bhld tim” tako bi molio da se ovdje na ovom istom mjestu prijave zainteresovni, te da obavezno kazu sta bi mogli da rade. Tj support, programiranje, skrpitanje, dokumentacija i itd…
Znaci nista diskusije o BHLD kao o distro, vec da vidi se koliko bi bilo zainteresovanih. Kasnije kako bi to islo vidjecemo
Evo jedno moje veliko ZA, od programiranja do dokumentacije. Nemam vremena sad više pisati, ali kad se krene šaljem svoje komentare.
Pozdrav ljudi!
Ja sam neloš sa shell skriptiranjem pa sam tu voljan pomoći. Skripte (programi) bi mogle pomoći manje iskusnim korisnicima da namjeste neke stvari po volji bez ručnog editiranja datoteka.
Ujedno sam dobar poznavatelj Linux OS-a (korisnik Debian distribucije).
Eto za sad u roku od 1sat nas ima 5 sigurnih, ja mislim da bi ovaj broj trebo da bude oko 10-15 konstatnih i to je to. Idemo dalje
Evo javljam se i ja. Ne programiram niti radim skriptiranje ali siguran sam da se može naći nešto posla i za mene.
I kaj bi trebali raditi. Prevoditi knoppix ili razvijati svoju
u pitanju je pravljenje BHLD-a a ne prevodilacki maraton…ako neces da ucestvujes onda nemoj ni peglat bezze!
I ja bih volio pomoći onoliko koliko mi moje slobodno vrijeme dozvoljava.
potpis,
valjda ce se naci nesto i za mene
Jao koji ste
Ako sta ostane i za mene, voljan sam pomoci naravski … tj. zavisno od vremena
Poz svima!
e ovako:
sad ko god se prijavi da ucestvuje u ovom projektu neka se javi ovdje…ali nemojte sad ono “hocu ja” pa onda kad dodje vrijeme nema vas nigdje…
znaci samo oni koji imaju vremena i volje za ovime…
kad se skupi “dovoljno” ljudi napravicemo neki kao online sastanak (do kraja sedmice nekad da se pobrojimo svi) da se podijelimo u grupe ko ce sta raditi, i kako cemo sve i ostalo…
ajde eto tako…
Imam volje! Vrijeme cu naci nekako … znaci, prijavljujem se (dobrovoljno naravno :))
Posto se uopste ne osjecam Linux geek-om, mogao bih i zelim pomoci oko dokumentacije (tutorijali za ovo i ono :))
Poz svima,
UM
hmm… ako netko zna kako bih mogao pomoci neka kaze i rado cu to uciniti
Recimo da sam se bavio photoshopom prije prelaska na linux, sad izucavam gIMP i Blender, pa ako mogu kako pomoci eto recite…
Odziv je fantastičan, moram reći da nisam to očekivao
Ok sada je došlo vrijeme da se organizujemo i skiciramo otprilike šta je to što bismo željeli raditi. Prije svega pitanje instalacije. Prijašnje verzije BHLDa nisu bile baš predviđene za instalaciju na HD, odnosno mogle su se instalirati ali se dobijao nefunkcionalan sistem. Ovo nije dobro iz razloga što smo imali desetine pitanja i pritužbi od ljudi koji su instalirali BHLD i onda imali probleme. Dalje, mnoge firme i institucije su nas kontaktirale sa željom da instaliraju BHLD i npr. distribuiraju ga na računarima koje prodaju. Njima nije bitno jel to Windows, Linux, Dos bitno je da je (koliko toliko) domaći proizvod. Ne trebam naglašavati kako bi to bila velika promocija za Linux i FOSS. Zbog toga mislim da bi iduća verzija BHLDa trebala imati dobro podržanu HD instalaciju što uopšte nije teško jer veliki broj distribucija to radi sasvim dobro (Ubuntu, Mandriva One, PCLinuxOS, Mepis).
Drugo pitanje je na čemu bazirati distribuciju. Po mom mišljenju, super je što se ovoliko ljudi javilo ali ti ljudi ne bi IMHO trebali gubiti vrijeme izmišljajući toplu vodu tj. radeći nešto što je neko već uradio. Znači ako su se ljudi iz Knoppixa, PCLOS i drugih već potrudili da razrade jako dobre skripte za remastering i napišu opsežnu dokumentaciju, što bismo se mi sad pravili pametni i razvijali nešto naše? Trebamo uzeti te skripte i napraviti ih još boljim, uz ove ljude koji su se javili možemo napraviti beton distribuciju.
Što se tiče ideologije, mislim da Linux je Linux a free sw je free sw, znači dok god je nešto Linux i free svejedno je kako se distro zove. BHLD treba biti 100% free ali ne treba zaboraviti da ljudi ne mogu koristiti Linux ako njihov hardware nije podržan, znači treba razmisliti da se određeni kompromisi naprave po pitanju drajvera.
Eto to su neka moja razmišljanja, naglašavam da se vi uopšte ne morate složiti, ako većina smatra da ne treba razmišljati o hd install ili da treba pisati vlastite remastering skripte - podržavam, a eto ja sam dao svoje argumente volio bih čuti vaše
Otvorio sam wiki topic pa možete dopuniti vaša razmišljanja:
http://start.linux.org.ba/BHLD2
Ja sam za to da se više vremena posveti instalaciji na HD. Kao i da se koriste druge skripte, programi, prijevodi, rad, znanje i sl., jer je to open source način razmišljanja, ali razloge treba naglašavati u promotivnom materijalu za BHLD 2.
Evo malo sam editova wiki.
[quote=bono]Ja sam za to da se više vremena posveti instalaciji na HD. Kao i da se koriste druge skripte, programi, prijevodi, rad, znanje i sl., jer je to open source način razmišljanja, ali razloge treba naglašavati u promotivnom materijalu za BHLD 2.
Evo malo sam editova wiki.[/quote]
Ali zar nebi BHLD trebao da bude neka vrsta prezentacije Linuxa u BiH, koja ce bit na nasem jeziku i izgledat lijepo da bi se ljudima svidilo…
Mislim kao sto je Vedran rekao za izmisljanje necega sto vec postoji, isto tako i ovdje…ima toliko jakih i dobrih distribucija za koristenje, da mislim da nema potrebe da i mi ovdje pravimo jednu takvu!
Znaci ja sam za Live distro koja ce imati mogucnost instaliranja na hdd, ali da pri toj instalaciji se dobije funkcionalan system, ali ne sada nesto sto ce se koristiti duzi period, nego nesto kao “tryout version”…
Ja sam protiv naglašavanja instalacije. Nije uopšte tako jednostavno raditi instalaciju, a ako je instalacija zvanično podržana ljudi očekuju nekakvu dugotrajnu podršku, a ne take “the money and run” filozofiju. Npr. kako i odakle raditi update instaliranog BHLD2? Da li će update skršiti nešto, ko će to testirati?
Što se tiče izbora distribucije, lično navijam za Slax, a ako će biti Debian based (DebianConf anyone?) onda Kanotix. Inače, iskustva sa Knoppixom su jako jako loša, mislim da će se i Vedran složiti samnom …
P.S.
Sve je to fino, verbalna podrška, me too i sl. ali treba zavrnuti rukave i radit. Za početak prijevode KDE-a gnome i sl. Da vidimo koliko će se ljudi pojaviti na sljedećem maratonu.
P.P.S.
Šta je sa idejom BHLD-om kao meta-distribucijom (lokalizovani rpm, deb i tgz paketi)
Slažem se s vedranom; i smatram da BHLD ne bi trebao biti neki l33t g33k OS, vec sto jednostavniji i user friendly… nije se lako boriti sa Windowsom na našem području gdje je sav software FREE (kkhmm, pirati anyone :/), tako da ga treba što više približiti korisnicima koji nisu bas stručni ni u Winu, a kamoli linuxu, a ti su kod nas većina
Nisam ni ja neki stručnjak, ali pitam, googlam, imam želju da naučim, a većina želi da sjedne za računar, gleda DiVX, sluša mp3, ne zanimaju ih “napredne” funkcije
Što se tiče prevođenja također ako mogu rado ću pomoći…
Zato postoji licenca! Ignore!