Slab sam sa programiranjem (zasad ali zanima me kako bi se moglo odradit neki prog u C++ da se napravi compiler za symbian os???
mozes li malo jasnije pitat, posto ja ovo sto si ti pito ne razumijemâŠ
Kompajler za Symbian veÄ postoji i baziran je na gcc (arhitektura: arm) verziji
MoĆŸeĆĄ ga preuzeti sa developers.nokia.com (ili tako neĆĄto sliÄno).
Ima viĆĄe verzija, zavisi koji telefon imaĆĄ, a i onako niĆĄta neÄeĆĄ skontati koju god da izabereĆĄ, Äim i sam kaĆŸeĆĄ da si slab
Mislio sam na program za mob koji bi kompajlirao C code koji unesem na telefonu i na mobu ga izvrshavao (nadam se da sam malo jasniji)
Pa vjerovatno postoji nesto takvo, mada je licno ne vidim smisao programiranja na telefonu
Ako vec hoces pisati kod koji ce se vrtiti na mobilnom uredjaju, nabavi neki cross compiler. To ne bi trebalo da bude problem.
Ne postoji nista takvo.
Jedino da uzmes python, ja ga imam i nekoliko puta mi je ODLICNO pomogao !
[quote=che.guevara]Ne postoji nista takvo.
Jedino da uzmes python, ja ga imam i nekoliko puta mi je ODLICNO pomogao ![/quote]
Postoji ! Uspjesno sam sastavio SDK za Symbian 6.0 FP 1 (v2.0 ili S70) za Linux.
Sastoji se on ARM cross kompajlera, library datoteka za symbian i nekoliko skripti za pomoc pri kompajliranju.
Naravno, ima i dosta primjera
Jos uvijek testiram mogucnosti SDK-a, ali sve u svemu, uspio sam bez po muke kompajlirati program i pokrenuti na mob.
Sto se tice Python-a za S60, to je extra stvar, bez muke do nauke
Pozdravi
A svaka ti cast
mada sumnjam u prakticnost toga
Ozbiljno, zasto bi neko kompajlirao program na telefonu ?
Cross-compiler je za host racunar. Na njemu se kompajlira program i onda tek prebacuje na mob
Sto se tice Python-a S60, py skriptu pises ili na svom racunaru, ili preko interaktivnih konzola direktno na mob.
Pozdravi
Pa fino Äovjek reÄe da traĆŸi kompajler koji bi izvrĆĄavao na mobu, a ne na host raÄunaru.
SlaĆŸem se sa Vedranom, a ti crazy si neĆĄto pobrkao
Ja sam nekoliko puta napisao program na telefonu
u kritiÄnim situacijama i dobro mi je pomoglo
Java ME tool sa http://developer.sonyericsson.com
docs tolls tab --> Sony Ericsson SDK 2.2.3 for the Javaâą ME Platform (62 MB) ⊠sada nisam siguran kako stoje sa linux distrom ⊠ja sam radio na winu âŠ
e sada kompiliras na kompu (mada nije c ali je isti rezultat) a izvrsavas na mobilu
Jao gdje stavi tu sliku :ppp
Naravno da postoji i za Linux - pun jdk dolazi sa netbeansom + mobility.
A i Eclipse naravno.
C++ isporucuju neke firme, ali najbolja podrska je kod Nokie, dok python
za sada ima upravo samo ova firma.
Tako da za programere - Nokia, Nokia i samo Nokia !
naravno profesore ⊠bitan je krajnji rezultat a platforme su samo iionako slova
Write Once, Run Anywhere ⊠ili sto bih ja rekao Write Anywhere, Run Anywhere