Could not start the X server [ubuntu 8.04]

Pozdrav ljudi
Ja s ovim Linuxom stalno u nekim problemima :), evo na par foruma sam već napisao sličnu temu, tako da ću i ovdje, na ostalim forumima niko ne zbori, nadam se da ćete mi vi pomoć.

Evo C/P

Evo jutros sam nosio comp na servis, promjenio sam cooler na procesoru.
Večeras sam pokušao da startam Ubuntu, ono kao i obično, ništa posebno nisam radio, nit prčkao.
I odjednom me došekalo ovo:

Could not start the X server (youre graphical enviroment)
due to some internal eror.
Please concact your system administrator or check your syslog to diagnose.
In the meantime this display will be disabled. Please restart GOM when the problem is corrected.
Ubuntu8.04(none)tty1
(none)login

kad ukucam tu user i pass
izbaci ovo
-bash:no job control in this shell

Kad neće neće!

Koji mu je sad pojma neam.
i šta da uradim da vratim sve kako je bilo.

Samo da se zna, u servisu je radio ispravno(bio sam tu čitavo vrijeme, dok se cooler mjenjao,i frend mi radi tu), kad sam ga kući donjeo i upalio, radio je super, i kad sam pokušao da pređem na linux,znači restart comp i da ga pokrenem ovo me je dočekalo.

Intel Pentium 4 630, 3000 MHz
Nvidia Geforce 7200/7300SE 256MB
MSI 915PL Neo
1GB RAM DDR400

Help

jesi li mijenjao grafiču?

haj probaj live CD, probaj hoće li on podići sistem (isti CD sa kojeg si instalirao ubuntu)

Grafička nije mjenjana, live CD se može podići

Ubaci taj LiveCD,otvori terminal, sudo su, mkdir /home/tvojuser/kvaju, mount /dev/sdax /home/tvojuser/kvaju/, cp /etc/X11/xorg.conf /home/tvojuser/kvaju/,rebootaj,kad ti se X ne startuje vjerovatno te baci u konzolu (ili pokusaj sa ALT+F2 F3), cp /home/tvojuser/kvaju/xorg.conf /etc/X11 , /etc/init.d/xdm restart

Nakon što te izbaci u konzolu, pokušaj sa ALT+F2 ili F3 da se prebaciš na drugu/treću konzolu.
Loguj se, odradi:
sudo rm /etc/X11/xorg.conf
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
samo klikaj yes :slight_smile: (hardware bi trebao automatski biti detektovan) i kad završi kreiranje nove xorg.conf datoteke odradi:
sudo /etc/init.d/gdm restart
To bi trebalo biti to, trebao bi vidjeti login screen ili automatski biti logovan u grafičko okruženje.
Nadam se da će biti od pomoći.

hvala na savijetima
odem na alt+f2
ukucam user i pass

zatim sudorm/etc/x11/xorg.conf
izbaci ovo:
sudo: unalble to resolve the host
sudo:rm/etc/x11/xorg.conf : command not found

zatim probam ovaj drugi sudo
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg
prebaci me na neki drugi ekran gdje piše pacage configuration
ima nekog teksta, neku teoriju spominje
i na kraju piše cuse karnel framebuffer device interface
i imam izbor yes ili no
stoji mi na no, i nemogu ništa poslje toga da uradim, znači nemogu da prebacim na yes niti išta.
čekam po 2 min, al opet ništa.

nekad kad restartam komp i pođem na ubuntu prvo izlista nešto jako brzo, ima par onih status FAIL
zadnji što sam upravtio je bio
"bus connection failed" - i nakon toga se izgasi comp.

nakon ovoga ukucavanja kad želim da pređem u XP, evo baš ovaj sad zadnji put, probao sam jedno 3 puta, i tek od 3 puta sam uspio da pokrenem XP, pojavi mi se BSOD na tren i ugasi se komp.

mislio sam da nije nesto do grafičke, temperature i to, kretale su se do 80°C, sad sam stavio kuler i na nju, a prije toga i na procesor, sad je temp graf 55, a procesore oko 45.

nije mi jasno nikako zašto mi Win nemože da normalno pokrene, ako već nemože linux.
neznam šta mi je radit

Meni se čini da je tebi nešto hardverski loše sa tom mašinom, a to što u servisu radi pripisujem marfijevom zakonu.

Uradi memtest… imas ga na Ubuntu LiveCd-u . Pusti nek odradi par sati

Ozbiljno, radio je, bio sam tu dok je coolere stavljao čitavo vrijeme, frend mi radi tu, znači bio sam čitavo vrijeme tu, i kad je završio odnjeo sam ga kući, pokrenuo sam prvo XP, navečer sam uradio restart comp-a da pređem na Linux i onda se to dogodilo.

Evo sad ću da uradim mem test, nadam se da će poslje toga bit ok sve,
još mi nije jasno zašto dira XP.
A što se hardvera tiče, dal postoji neki način da vidim jel do hardvera, jer na XP-u kad se Digne sve sasvim normalno radi, tako da nebi rekao da je do hardvera.

Pozz

Stani stani stani… rekao si ranije:

A sad kažeš da XP radi. Šta je od to dvoje? Tvoj opis problema na Linuxu je nedovoljan da se išta zaključi, tako da sam pretpostavio da je hardverski problem zato što ni XP ne radi. Ako XP radi ok onda reinstaliraj Linux jer imaš nekih 5-6 odvojenih problema za koje je prosto nevjerovatno da su se slučajno pojavili istovremeno. Takođe postoji dosta hardverskih problema koji se javljaju povremeno i nepredvidivo, npr. ako ti memorija nije ispravna.

vedrane, nisam ja rekao da XP ne radi, nego da mi ne pali “odprve”, znači kada god prčkam po linuxu i kasnije želim preći na XP, XP pali tek od 3-4 puta.
za moj opis problema znam da je nedovoljan, al zaista neznam kako drukčije da vam ga opišem, da bar malo više znam o linuxu, druga bi priča bila.

amar-ze, radio sam sinoć mem test negdje od 23:00, pa maloprije do 09:30, nisam mogao više, trebao mi je comp. pisalo je dotad 0 erora da je našlo.

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=591664&page=2

zamolio bih vas ako možete da vidite šta je ovaj uradio pa mu je proradilo, slabije znam ve linux izraze tako da mi se teško snaći…
ako i ovo ne mogne, onda reinstaliram ubuntu

Sta god da uradis, nova instalacija je naj-clean. Ubuntu se instalira za 20 min tako da ne vidim razlog zasto ne uraditi to…

kako ga “preko” ovog instalirat, samo ubacit cd, install, i kad pita gdje, odaberem mjesto gdje je ovaj bio i to je to, tako nešto?
to ću večeras da uradim

Ja sam izvršio USPJEŠAN upgrade-reinstall sa 7.10 na novi koristeći DVD 8.04 LTS uz manuelno particionisanje bez formata uz import usera sa home dir i sve je bilo vanilla :). Sve je pokupio …NPR. i za aMSN i firefox plug-in-e …Po meni, jako poboljšan SETUP …

Evo pokušao sam ponovo snimit Ubuntu.
Išao kao i kad sam preko 7.10 snimao 8.04.
Manual, pa sam preko dev/sda6 ext2 editirao, išao use as ext2 file system, štrihirao format, i mount point stavio /.
Kad je instalacija završila, restar sam comp, i pokušao da uđem u Ubuntu, tamo me je dočekala ova poruka.
Server Autorizatio directory(deamon/ServAuthDir) is set to var/lib/gdm but is not owned by user 106 and group 114.
Please correct the ownership or GDM configuration and restart GDM.

Pri biranju koji ću os (grub il kako se to već zove) imao sam standardni odabir kao i prije, ubuntu,ubuntu recovery i mem test tako nešto, a ispod XP.
Kod odabira XP-a pojavio mi se još jedan grub XP ili samo Ubuntu (bez onih brojeva iza) znači ova 2 izbora.
Kod odabira Ubuntu-a imao sam opciju da instaliram ubuntu itd…one opcije što dođu na Lice CD-u samo u crnom ekranu.
XP sam pokrenuo iz 5og puta. Stalno resetiralo comp il ugasilo totalno.

Imal tko neke predpostavke do čega je?

što uze ext2, uzmi ext3 filesystem, jesi li to nekad pravio particije preko Partition Magica :slight_smile:

Preporucujem da u subutu sa racunarom se zaputis put Sarajeva : )

Da, preko Partition Magica sam pravio :slight_smile:
Vjeruj mi, stvarno bi volio se zaputit u Sarajevo,da upoznam malo Linux ekipice, ali nemogu sada.

Ovaj Ubuntu me tolko zna naživcirat, da sve kontam danas ću, sutra ću ga totalno izbrisati.
Al opet neću, jer me nešto vuče stalno općenito toj Linux filozofiji.
Još mi jutros Ubuntu 8.04 poštar donio,meni kez od uha do uha… :slight_smile:
Ništa, opet ću se večeras patit s njim, i probat ga pokrenut.

nemoj zaboraviti da preformatiraš u EXT3 filesystem