Ma hej pa Dado sta bi onda rekao na moj taj athlonac koji trosi jebenih 90w!!!A core 2 duo mnogo manje trosi!!!
Da, 90W pri punim opterecenjem, jeli? Ako su ti samo Firefox ili OOo podignuti mnogo manje. Zato i navodim primjer sa 50W.
Nemam sad pri ruci priručnike, ali i Intel i AMD imaju cifre za preopručene i “normalne” temperature, npr da je unutrašnjost kućišta +7C u odnosu na ambijetalnu temperaturu, temperatura procesora kada miruje i pod punim opterećenjem i sl.
Ako procesor dostigne 60C odmah nakon boota, definitivno nešto nije u redu (puno opterećenje generalno može biti još dodatnih +15 stepeni ili slično)[/quote]
Na mom MacBook-u se temperatura procesora penje na gotovo 60 stepeni i onda se drizi na tom nivou sa povremenim skokovima na blizu 80 pri velikom opterecenju. Ovako izgleda sa webbrowerom i OOo podignutim:
Ova kompletna diskusija je offtopic i biće pobrisana. Ko hoće da raspravlja o temperaturama neka pokrene novu temu. Činjenica je da se kvaju-ov računar restartuje jer je u BIOSu naštimano da se gasi na 65C, zašto je tolika temperatura - nije bitno, bitno je da će to riješiti tako što isključi opciju u BIOSu.
Hvala svima na odgovorima
Danas sam pokušao da odradim test pomoću ovoga Video memory stress Test http://www.majorgeeks.com/Video_Memory_Stress_Test__d5896.html
Nešto slično kao Memory test u ubuntu. Nakon jedno 1h vremena, čuo se neugodan miris iz kompa, pa sam prekinuo test, al nije pokazivao nikakve erore.
Također da napomenem da sam radio Memory test u ubuntu, radio ga je nekih 10-ak sati, nije nikakv eror pokazao, al mi se više nije dalo čekati, pa sam test prekinuo.
Što se BIOS-a tiče, tamo mi pokaziva uvijek da mi je temp CPU-u 75°C, dok u everestu sada npr. pokaziva da je 48.
Evo slika
CPU smart fan temp je:
Nigdje ne vidim opciju ručnog mjenjanja okretaja ventilatora.
Čak sam i snimio bios, da vidite sami kako je šta podešeno, pa možda otkrijete nešto (malo je lošiji snimak, al možda nešto značajno vidite)
http://www.youtube.com/watch?v=H_coeTOwbdg
A inače kako izgleda to neuspješno dizanje XP-a vidite sad.
http://www.youtube.com/watch?v=OHTZb2x7NUk
Nekada se desi i da blicne BSOD, al nemogu da pročitam koja je šifra erora, jer veoma brzo nestane.
Upalio sam ga tek nakon što sam pustio da se “ohladi” kojih 5min računalo, i tek onda je isprve uradilo.
Sada su temperature npr. ok u Everestu.
I komp radi bez ikakvih problema.
Kako je offtopic? Zašto bi bila obrisana? Čovjek ima problema zbog upravo tih stvari o kojima smo raspravljali. Možda da sve diskusije imaju 2 posta, pitanje i savršen odgovor ;-D valjda to nije offtopic.
@kvaju
Bronzana mastika (krema, mast) ili je nema dovoljno izmedju ventilatora i procesora ili je olabavio ventilator prilikom transporta. Nema potrebe raditi druge testove to je to 99%, ako ne vjerujes pregledaj ventilator dotegni ga, ako nije to onda nabavi mastiku i natroljaj dovoljno da se uhvati malo deblji film izmedju procesora i ventilatora, da bi ventilator imao dobar kontakt sa procesorom.
a zasto niko ne kaze jednostavno termalna pasta
Pa nisam znao kako se kaze na naski *ebi ga :mrgreen:
Evo radio sam test neki za CPU, da vidim kolika će temp. da bude pri većem opterećenju.
uradio sam p95 test, odabrao sam opciju
Blend (Tests some of everything, lots of RAM tested)
Evo rezultata za vrijeme rada (oko 9-10min sam testirao)
Temperatura CPU je bila max 73-74°C, što mislim da uopće nije puno.
Nakon završetka testa, piše 0 erora.
Sada se nije čuo nikakv smrad iz kućišta.
A što se tiče obrtaja ventilatora, zamjenio sam one utore na matičnoj, sada je od CPU-a hladnjak prikopčan skroz na kraju(kod grafičke)na matičnu, a mali ventilator od grafičke je spojen na utor gdje je bio hladnjak od CPU-a(kod CPU-a).
Sada su obrtaji ok.
medo, probat ću još i to, al nešto čisto sumnjam da je do toga.
Nikako mi nije jasno, zasto ovakve temp. pri ovakvom opterećenju u XP-u su male, a u biosu ogromne.
Fleshanje biosa da uradim? šta mislite?
Ima li još ovih alata za testiranje?
kvaju : Nakon završetka testa, piše 0 erora.
Sada se nije čuo nikakv smrad iz kućišta.
A što se tiče obrtaja ventilatora, zamjenio sam one utore na matičnoj, sada je od CPU-a hladnjak prikopčan skroz na kraju(kod grafičke)na matičnu, a mali ventilator od grafičke je spojen na utor gdje je bio hladnjak od CPU-a(kod CPU-a).
Sada su obrtaji ok.
medo, probat ću još i to, al nešto čisto sumnjam da je do toga.
Nikako mi nije jasno, zasto ovakve temp. pri ovakvom opterećenju u XP-u su male, a u biosu ogromne.
Fleshanje biosa da uradim? šta mislite?
Ima li još ovih alata za testiranje? icon_biggrin
nadji manual od maticne ( google ) i vidi gdje koji ventilator se prikljucuje ! imas vise voltaza !
Moderni OS-ovi češće “šalju” CPU na spavanje (C-state), dok BIOS to ne zna uraditi:
Evo, problem je riješen…napokon
Problem je bio kod procesora, i pregrijavanja velikoga.
Skinuo sam cooler koji sam nedavno stavljao, i vidio da je pasta sva razmazana, i nije fino stavljena.
Pa sam je obrisao papirom, i navukao prema sredini.
Nakon toga temperatura se ne penje skoro nikako preko 40 stupnjeva.
Linux i XP se izprve dižu, bez problema ikakvih.
sta, pasta uradi od covjeka , hehe, da ne bi tih temperatura ne bi ovako zavrsilo sto me napomenu da kad dodjem kuci da provjerim svoje ventilator na krntiji, grije ko radijator mada je kod mene procesor koji je poznat po grijanju