Could not start the X server [ubuntu 8.04]

Jednostavno, pokusas drugu distribuciju, npr. Mandrivu 2008, Fedoru ili cekaj OpenSuse 11 da izadje za mjesec dana.
Na tvom mjestu okusio bi srecu sa Mandriva One 2008 Spring, to je Live CD i instalacijski sa driverima za graficku, a ako imas adsl mozes povuci Mandriva Free 2008 Spring samo moras manuelno instalirati drivere za graficku.
Drugo ako je jos taj Ubuntu na disku pokusaj izbrisati quiet i splash
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=722034
Kada ti se pojavi grub prilikom paljenja komp. izaberi Ubuntu 8.04, kernel 2.6.24-16-generic (mislim da je prvi po redu :slight_smile: )
klikni slovo E na tastaturi idi na /boot/vmlinuz-2.6.24-16-generic root=UUID=xxxxxxxxxxx ro quiet splash
opet slovo E na tastaturi
izbrisi quiet splash, znaci da ostane /boot/vmlinuz-2.6.24-16-generic root=UUID=xxxxxxxxxxx ro
Enter
Slovo B za boot.
Ako upali javi onda se moze editovati u menu.lst.

ok medo, pokušam. al opet menu.lst ja ti pojma neam šta je to i kako editovati. :slight_smile:

al hvala :slight_smile:

[quote=kvaju]ok medo, pokušam. al opet menu.lst ja ti pojma neam šta je to i kako editovati. :slight_smile:

al hvala :)[/quote]
Menu.lst ne diras, rekoh kada palis kompjutor klikni na slovo E na tvojoj tastaturi za editovanje komande u Grub-u, pogledaj dole nize u prozoru Gruba komande ‘e’ ‘c’ ‘b’ itd…
Pokusaj editovati komandu i izbrisi quiet i splash prilikom boota linux kernel-a za pocetak, ako bude bootao normalno kasnije je lako to odraditi u menu.lst, da nebi prilikom svakog paljenja morao editovati komande.
Ovo je samo pokusaj, ne nadaj se rezultatu :slight_smile:

ok, hvala, i ne nadam se :smiley:

Promijeni računar više! S tim možeš da treniraš svoju bejzbol palicu i mišiće ruke.

Najlakše tako :smiley:

Pa već si testirao (reinstalacija nije pomogla).

Evo pokušao sam s mandrivom večeras, nadajući se da će ona moći da se pokrene, međutim…

nakon ovoga, comp se ugasi.
vidim spominju se neke kritične temperature, al meni se čini da nisu toliko kritične

Jel možda netko može šta iz ovih kodova pročitati da mi pomogne, osim da mi kaže mjenjaj distro, il comp?

65 C nije kritična temperatura. Otiđi u BIOS i tamo povećaj temperaturu na kojoj se gasi računar, takođe isključi opciju za gašenje računara kada fan nije upaljen.

Edit: Korisna sličica:
http://www.pcresource.co.th/html/product/final%20computer/review%20ssf%20tech/image/biosshutdown.jpg

Otidji ti tom majstoru koji je stavljao ventilator neka stavi malo vise mastike izmedju ventilatora i procesora, netreba stediti ili vidi dali je ventilator dobro stegnut :wink:
Pokusaj iz zezancije konvertirati nekakav film na windowsu ili nekako malo opteretiti CPU da vidis dali ce se ugasiti.
Povecaj temperaturu na 75°C.

Evo da ti ja nesto predlozim:
Sa linuxom sam pocetnica ali sam za windows pravi geek:-)
Spomenuo si da si cooler mijenjao i da ti se javljao BSOD?U mom dugogodisnjem iskustvu sa windowsom BSOD se vecinom javlja zbog hardware-skih gresaka ili zbog losih drivera sa nekim software-om koji ti je na masini(najcesce su to aplikacije za enkripciju)a bice da je kod tebe hardware u pitanju.Ne znam da li si zapisao gresku koju ti javlja kada ti se javio BSOD.Ako jesi postaj pa ti mogu vidjeti u cemu moze biti frka.
By the way moj prijedlog je ovaj:

U windows-u instaliraj Acronis Disk Director Suite(on takodje osim sto sa particijama radi vidi i linux-ove) i zatim pobrisi totalno linux swap i glavnu linux particiju,
Zatim ubacis win xp cd i pustis da boot-a sa njega i kad se pojavi plavi ekran odaberi opciju ® Recovery console.
Loguj se na win particiju i ukucaj FIXMBR i zatim YES a onda kucaj REBOOT i pusti da podigne windows.
A onda fino probaj fresh instalaciju linuxa(ubuntu) nanovo sve.
A sto se tice linuxa tu ti je Medo kralj ako iko zna on zna hehe

POZDRAV

AFAIK IMHO NSFW temperatura 65C je sasvim ok, imam jednu desktop mašinu sa Athlonom koju koristim kao server… dok nisam dodao još jedan cooler temperatura na procesoru je dostizala 90C a u kućištu 75C - i radio je, osim što je disk crkao par puta :wink:

Kako ba nije prevelika temperatura, na screen-u CPU ventilator radi na 6000 obrtaja u minuti (wtf, vjerovatno se čuje ko mlaznjak).
Tolike temperature (60+ C) nisam vidio još od starih Athlona (Thunderbird) ili loše overclockiranih procesora.

Nije mi normalno da tako lako digne temperaturu prilikom boota (ventilator, najprije mastika ona kolomast :smiley: ), al eto…
Mozes vidjeti dali je uredno stegnut ako su plasticni oni sarafi ili klinovi moguce prilikom transporta da su olabavili.
Diskovi njih sam zamjenio tri komada u zadnje cetiri godine losa roba, prijasnje sa 10-tak Gb nikada se nisu kvarili.
Sto se tice Mede i Linux-a njega koristim na desktop masini, znaci nula ako dodje do veceg problema ili npr. pravljenja konekcije ne znam niti kako se to radi :slight_smile:

60 stepeni nije nikakva ekstremna temperatura vec sasvim normalna. Evo kod mene je trenutno 58 stepeni, procesor radi sa 6% (Core2Duo 2GHz) a ventilator se i necuje.

Zasto ventilator radi sa 6000 obrtaja je misterija.

[quote=DadoV]60 stepeni nije nikakva ekstremna temperatura vec sasvim normalna. Evo kod mene je trenutno 58 stepeni, procesor radi sa 6% (Core2Duo 2GHz) a ventilator se i necuje.

Zasto ventilator radi sa 6000 obrtaja je misterija.[/quote]
Ne mogu da vjerujem da ti se core 2 toliko grije!!!58C na 6% load-a!!!Pa to je meni nebuloza!!!
A ja kuci recimo imam tj bratov core 2 duo e6750 i kad tek bootam temp je zakucana na 38c a takodje i athlon 3200+ s939 koji mama koristi ne prelazi 34c kad se sistem podigne.

38° C na gnome upaljen samo firefox.
pentium 4 2.8GHz
Na konvertiranju filmova dize se na 47°C i dalje se ne mice.

[quote=mladapartizanka81][quote=DadoV]60 stepeni nije nikakva ekstremna temperatura vec sasvim normalna. Evo kod mene je trenutno 58 stepeni, procesor radi sa 6% (Core2Duo 2GHz) a ventilator se i necuje.

Zasto ventilator radi sa 6000 obrtaja je misterija.[/quote]
Ne mogu da vjerujem da ti se core 2 toliko grije!!!58C na 6% load-a!!!Pa to je meni nebuloza!!!
A ja kuci recimo imam tj bratov core 2 duo e6750 i kad tek bootam temp je zakucana na 38c a takodje i athlon 3200+ s939 koji mama koristi ne prelazi 34c kad se sistem podigne.[/quote]
Nema tu niceg cudnog. Recimo da procesor trosi 50W. Uglavnom se sva ta energija preobrazava u toplotnu. Uporedi sa jednom obicnom 40W sijalicom gdje se takoder vecina energije pretvara u toplotnu. 40W sijalica moze biti jako vrela…

Drzati racunar na samo 30+ stepeni je nepotrebno. Ventilator ima dobro da se naradi pokusavajuci procesor da rashladi na samo par stepeni iznad sobne temperture.

Dado nemogu se sloziti s tobom,
Moj primjer:
Stari ventilator mi je dizao temperaturu i Cpu bez razloga prilikom pokretanja firefoxa-a na 55-59°C
U mirnom stanju temperatura je bila 44-49°C
Dobio je nogu u kuciste i ventilator je olabavio, nabavim drugi preko net-a sa nekakvim bakrenim cjevima i fixnim sarafima, sada drzi na 38-39°C, znaci nema veze sa sijalicom vec sa materijalom koji je ugradjen.

Nemam sad pri ruci priručnike, ali i Intel i AMD imaju cifre za preopručene i “normalne” temperature, npr da je unutrašnjost kućišta +7C u odnosu na ambijetalnu temperaturu, temperatura procesora kada miruje i pod punim opterećenjem i sl.

Ako procesor dostigne 60C odmah nakon boota, definitivno nešto nije u redu (puno opterećenje generalno može biti još dodatnih +15 stepeni ili slično)