Da li da Slackware ili da ne?

Isprobah gomilu distribucija ali nikako da se skrasim. Jednoj fali ovo, drugoj fali ono i tako to. zadnji je bio Gentoo koji je super ali kompajliranje upotrebljivog sistema traje bar tri dana a ja ni u teoriji nemam toliko vremena plus vrlo cesto selim sa masine na masinu.
Evo sad malo citam o Slackware-u pa mi se on cini kao dobar kandidat za probu. Posebno mi se svidja naglasak na jednostavnosti (u smislu txt instalera i konfiguracije, fuck GUI) a malo me zabrinjava package management (dependencies). Inace za Slackware se govorilo da je veoma komplikovan za upotrebu ali prema zadnjim recenzijama mi se cini upravo suprotno.
Ima li ko da koristi Slackware i kakvi su njegovi utisci. Skinuo bih novi 9.1 (kad skinem javim pa kome treba, ja sam u Sa.), ali bi dobro doslo da neko napise svoje misljenje ako koristi doticni…
Za kraj jos nesto, imam skinut Knoppix 3.3 i Gento 1.4 na dva CD-a, a nisam siguran da li mogu doci do CSI-ja cetvrtkom pa ako neko zeli ove distribucije (i da ih odnese na sastanak, naravno) nek se javi pa cu mu ja to dobaciti (meni bi odgovaralo kod bivseg Polarisa ali je lokacija podlozna dogovoru).
ovaj post je ionako predug…

Pozdrav,

Mislim da bi ti mnogo bolje na ovo pitanje odgovorio neki od tuzlaka ali nema veze. I ja sam nekad koristio Slack i ja sam prezadovoljan.
Što se tiće paketa pkgtool alt je strašan.
Sve u svemu mislim da je jako dobar. ako ti GUI nije bitan probaj sa Debianom također.

Dobar je ali…
da bi imao iole svjeze pakete moras poskidati pola Interneta. Knoppix je pun nepotrebnih paketa. Libranet je solidan ali se placa…
U medjuvremenu sam nasao Slackware-Live pa evo kuckam pored tastature dok se ne zavrsi download. Slack-live zvuci dobro - konacno se neko sjetio da postavi Mplayer u Live distribuciju - IMHO: naj vido player uopste, cak i u poredjenju sa Windows player-ima (tu je negdje sa MV2), qicktime, divix, xvid, sve radi…
Elem vidjecemo, a Slackware dobija sve vise i vise poena, pa ce vjerovatno zasluziti sansu…

Nećeš se pokajati.

Ne znam… ako ti smeta izbor paketa koji po defaultu dolazi uz distribuciju (a znaš da ga možeš promijeniti) onda čisto sumnjam da ćeš ikad naći distribuciju koja ti odgovara.

Nije stvar u izboru paketa, to se relativno lako moze promijeniti. Najvise mi smeta nepostivanje standarda - svaka distribucija ima svoj raspored direktorija i conf fajlove. RedHat i SuSE su vjerovatno najgori po ovom pitanju, dok je mozda Debian najbolji (i naravno SLackware).
I naravno pretrpavanje paketima, pogotovo kad se izabere default instalacija.
Kad ja sebi instaliram Linux sve ovo i nije veliki problem, ali jako me zanima primjena LInux-a na desktopu, znaci ona neka instalacija tetki, sekretarici, malom od komsije i sl. E sad instalacija i osnovno podesavanje i nije veliki problem, medjutim ono kasnije itekako jeste. Mislim da je upravo odrzavanje (tudjeg) sistema najveca prepreka sirenju Linux-a na desktopu.
Zbog toga i moja silna potraga za nekom normalnom distribucijom, koja ce sadrzavati umjeren broj standardnih paketa te koliko toliko postivati standarde.
Naravno, ovo je moje razmisljanje i ostali se ne moraju sloziti sa tim, ali mislim da je upravo nepostivanje standarda (idu li aplikacije u /usr/lib, /usr/local, u /opt ili negdje cetvrto i sl.) najveca kocnica Linux-a. Za hard core nerdove to nije problem ali za ostali svijet itekako jeste. A bez vece baze korisnika nema ni slobodnog softvera, sto je i glavni cilj sve ove moje price…
Hvala svima koji su izdrzali do kraja ovog predugog posta :stuck_out_tongue:

Slažem se oko strukture direktorija. Mislim da bi za početnike najbolje bilo da se instalira samo go desktop bez ikakvih dodatnih aplikacija, pa da poslije izaberu da li žele nešto instalirati. Ali to je neka kao blasfemija za postojeće Linux distribucije koje se nisu značajnije promijenile već 10 godina.

Mali odgovor na to pitanje u vezi aplikacija je SOURCE.
Znači zavrni rukave i sve iz početka. Nemora to biti Gentoo ili Debian ili
LFS nego bilo koja distribucija ( gola = base ). Onda dodaj ono što ti treba
sa tar.bz paketima ( izaberi gdje ćeš da se instaliraju ) i to je to. Slažem se u potpunosti sa Vedranom jer je gotovo nemoguće natjerati sve postojeće distribucije da prate jedan plan i program. Meni je to opet nekako osobina Linux-a. Šta kako i gdje hoćeš , zar ne ? :slight_smile:

Sve je to istina kad ja sebi instaliram (cak je i zabavno, hehe), ali sta da radim kod komsijinog malog, sekretarice (ma u stvari znam sta da radim kod sekretarice ;-), tetke, kuma ili nekog slicnog. Tesko da njima mogu instalirati sve od pocetka.
Zato mi treba to nesto i zato sam i pitao vas i zato provodim besane noci.
Ali neka, jednog dana doci ce i mojih (nasih) pet minuta.
Hvala svima na odgovorima, a Slack ce bit kod mene vjerovatno sutra ujutru pa kome treba 9.1 nek se javi, posto ja cetvrtkom nikako ne mogu stici do CSI-ja.

Pa dobro, sasvim te razumijem, ali taj te problem prati zato što se šaltaš od distroa do distroa 8)

Ali ipak nije li to još jedna od čari Linuxa ? 8)

Ma nije problem što sve nisu takve… nego što nijedna nije takva :slight_smile:

Kao što reče gomez, taj problem ti je zato što stalno mijenjaš distre umjesto da se ušteliš u jednoj. Npr. Mandrake je kilometrima da zadovolji sve moje potrebe, ali nakon što sam ga instalirao jedno 50 puta sada mogu u nekom razumnom roku da ga prilagodim svojim potrebama… uz ona 3 njegova CDa kopiram i četvrti sa nekim RPMovima i postavkama.

[quote]
Za kraj jos nesto, imam skinut Knoppix 3.3 i Gento 1.4 na dva CD-a, a nisam siguran da li mogu doci do CSI-ja cetvrtkom pa ako neko zeli ove distribucije (i da ih odnese na sastanak, naravno) nek se javi pa cu mu ja to dobaciti (meni bi odgovaralo kod bivseg Polarisa ali je lokacija podlozna dogovoru).
ovaj post je ionako predug…[/quote]

Hej … meni trebaju te distribucije, a i mislio sam otici na sastanak da vidim sta ima … pa eto. Btw. jel Polaris na Grbavici ???

Ja sam misljenja da ne treba postati ovisan o jednoj distribuciji. Poredi npr. konfiguraciju SuSe-a i slackwarea … covjek koji nema iskustva i navikne se npr. na yast on se ni u jednoj drugoj distribuciji ne moze snaci. Cestim mijenjanjem distribucija dobijas na efektivnosti prilagodjavanja SVAKE distribucije svojim potrebama, a ne samo jedne (ne kazem da je slackware lakse prilagoditi nego mandrake … ali covjeku koji je koristio puno dist. je lakse podesiti neku trecu distribuciju nego onome ko je navikao na alate koje dolaze uz jednu distribuciju)

I eto u tom duhu mijenjanja distribucija sam upravo instalirao slackware 8.1 :slight_smile: jer mi je suse 8.2 dosadio i posebno me naljutio kada sam procitao da zbog verzije gcc-a koju su ukljucili ne moze se kompajlirati kernel sa kernel.org … Naravno … kernel iz suse distribucije se moze kompajlirati. Bljak. I ja sam 3-4 dana lupao glavom da kompajliram kernel 2.6.test-3 i na kraju uspio uz izbacivanje svega sto mi ne treba.

[quote]
Ja sam misljenja da ne treba postati ovisan o jednoj distribuciji. Poredi npr. konfiguraciju SuSe-a i slackwarea … covjek koji nema iskustva i navikne se npr. na yast on se ni u jednoj drugoj distribuciji ne moze snaci. Cestim mijenjanjem distribucija dobijas na efektivnosti prilagodjavanja SVAKE distribucije svojim potrebama, a ne samo jedne (ne kazem da je slackware lakse prilagoditi nego mandrake … ali covjeku koji je koristio puno dist. je lakse podesiti neku trecu distribuciju nego onome ko je navikao na alate koje dolaze uz jednu distribuciju)[/quote]

Ne radi se tu o ovisnosti… Tu se radi o potrebi. Recimo ja koristim debian i suse - to ne znači da ja ne znam koristiti Slack ili Mandrake. U suštini ne postojanje standarda u Linux svijetu je njegova čar. Uvijek otkrivaš neštonovo, ali su sve te razlike dosta male. (usput: koristio sam sve što se može naći )

[quote]
I eto u tom duhu mijenjanja distribucija sam upravo instalirao slackware 8.1 :slight_smile: jer mi je suse 8.2 dosadio i posebno me naljutio kada sam procitao da zbog verzije gcc-a koju su ukljucili ne moze se kompajlirati kernel sa kernel.org … Naravno … kernel iz suse distribucije se moze kompajlirati. Bljak. I ja sam 3-4 dana lupao glavom da kompajliram kernel 2.6.test-3 i na kraju uspio uz izbacivanje svega sto mi ne treba.[/quote]

O paketima se misli prije nego što instaliraš Linux 8)
Ja sam svoj kernel kompajlirao jedno četri puta.

[quote]

Ne radi se tu o ovisnosti… Tu se radi o potrebi. Recimo ja koristim debian i suse - to ne znači da ja ne znam koristiti Slack ili Mandrake. U suštini ne postojanje standarda u Linux svijetu je njegova čar. Uvijek otkrivaš neštonovo, ali su sve te razlike dosta male. (usput: koristio sam sve što se može naći )[/quote]

99 % sam siguran da nisi koristio yellow dog linux :))))))))

[quote]
O paketima se misli prije nego što instaliraš Linux 8)
Ja sam svoj kernel kompajlirao jedno četri puta.[/quote]

Ma daj … sta imam da mislim gcc ko gcc … otkud mi pomisao da ce javljati gresko kod kompajliranja kernela prije nego sto sam instalirao dist. Kontam … SuSe … ozbiljna firma …

[quote]
99 % sam siguran da nisi koristio yellow dog linux :)))))))) [/quote]

hahaha
dovoljno da pogriješiš. To je prva distro koju sam skinuo hahaha
verzija 2.2 (poodavno) Link sa kojeg sam skinuo je dobro poznat
http://www.linuxiso.org/distro.php?distro=12

[quote]
Ma daj … sta imam da mislim gcc ko gcc … otkud mi pomisao da ce javljati gresko kod kompajliranja kernela prije nego sto sam instalirao dist. Kontam … SuSe … ozbiljna firma … [/quote]

Pa kažem ti SuSE i Debian 8) :lol:

Jesi li siguran ??? To je distribucija za PowerPC …

verzija 2.2 (poodavno) Link sa kojeg sam skinuo je dobro poznat
http://www.linuxiso.org/distro.php?distro=12

:slight_smile: To i nije neki dokaz … mogu i ja naci link koje god hoces distribucije :slight_smile:

[quote]
Pa kažem ti SuSE i Debian 8) :lol:[/quote]

Aha … to je vec bolje :slight_smile: Ja sam debian koristio u Koreji … (meni se cini da je tad bio “potato” ili je “woody” ne sjecam se) … i primjetio sam da je dosta stabilan … samo ga oni Koreanci i nisu bas dobro podesili …

Hoćeš da ti napravim login na serveru da se uvjeriš… 8)
Što se tiće Debiana ja sam prezadovoljan. Trenutno imam problema sa prepoznavanjmem monitora Philips TFT LCD ali se nadam da ću to srediti u narednom periodu. Ako si zainteresovan za woody 3 nije nikakav problem. Dolazi na osam Cda

Ma nije potrebno, vjerujem ti ;))))

Problem je sto sam ja preselio u Sarajevo :slight_smile:

Pa jarane primjetio sam da nam neko fali u Hard Rocku 8) pardon Music baru :wink:
Pa mislim da ULK ima taj Debian. A nije problem ni taj što si preselio u Sarajevo, svakako u narednih par sedmica planiramo jedan kolektivni dolazak (jedan od narednih četvrtaka)