Da se razumijemo, ja ne pokusavam da zapocnem neki “flame” linux vs. windows. To mi nije namjera. Sve ovo sto cu reci je moje licno iskustvo i moje licno misljenje.
Moj prvi susret sa linux-om je bio RedHat 9 - par mjeseci prije nego sto ce obustaviti podrsku i nastati Fedora. No, to mene nije toliko “pogodilo” jer ja sam tek poceo sa istrazivanjem linuxa.
Nesto poslije, nakon sto sam probao (kod kuce, cisto informativno) mandrake i par drugih ditribucija, nasao sam da mi je “najblizi” SuSE (tada SuSe 9). Jedan od glavnih razloga je bio taj sto nekoliko prijatelja u firmi u kojoj sam radio se isto igralo Suse-om. A savjetovan sam na php.co.ba (na zalost stranica koja vec poodavno je down) da je najbolja distribucija ona – koju koristi tvoj prijatelj. I to uvijek savjetujem svima kad se postavi “slavno” pitanje “koja distro je najbolja?”. Ona koju koriste ljudi oko tebe. Jer ce ti takvi najcesce i pomagati. A jednom, kad naucis tu distribuciju – lako ces se prebaciti na onu koja tebi STVARNO najvise odgovara”.
Zatim sam, srecom, imao na poslu dva desktopa, jedan windows a jedan linux. Na linux-u sam pokusavao da odradjuem sve svoje dnevne aktivnosti, ali sam windows imao iz razloga jer sam jos uvijek puno brze uradio sve sto je trebalo, plus sam imao programcice koji “zivot znace” i koji mi olaksavaju rad – a koje nisam imao na linux-u. Bilo da nisu postojale ili im nisam bio vican.
Da napomenem jos jednu bitnu stvar. Poznati “blue screen of death” mi se stvarno rijetko javljao. Uglavnom kada mi je RAM rikn’o ili motherboard ili neki drugi dio hardware-a. Cak I zamrzavanje je bila totalna rijetkost. Sa windows-om imam jaaako dobro iskustvo. Jedno vrijeme sam uspjesno “parirao” sefici na poslu sa njenim Mac-om dokazujuci joj prednost windows-a jer je ona najmanje jednom, u prosjeku 3 puta dnevno restartala svoj G3, G4 i G5 a ja jedino kad instaliram neki novi program. A mashinku nisam nikad gasio. Do neki dan sam koristio W2K na zeninom desktopu (sad presao na XP) i apsoltno nikad nisam imao nikakvih problema.
Prije skoro dvije godine sam presao u firmu koja, izmedju ostalog, ditribuira i “support” Novell/Suse proizvode. Na komjuter na poslu sam instairao opensuse 10.2 ali sam, za svaki slucaj, imao pri ruci i svoj stari laptop sa XP-jem. Uglavnom zbog Photoshop-a (nikako da se presaltam na GIMP) i par drugih programcica za poredjenje fiel-ova i sl. Ali sam 99% vremena radio na Suse-u.
Prije 6-8 mjeseci sam dobio od firme laptop (IBM T61p) i instalirao opensuse 10.3, a prije mjesec dana openSuse 11. Cijelo to vrijeme AKTIVNO koristim openSuse. Svoj XP laptop sam ostavio kod kuce. Apsolutno sve potrebe sam obavljao sa Suse-om. Uglavnom nemam nikakvih problema. Kazem “uglavnom” jer sam u zadnjih mjesec dana bio na doooobroj vatri. U stvari, to je i razlog ovog mog pisanja.
Kad sam instalirao 10.3 nisam mogao aktivirati mp3. Znam za copyright cake. Instalirao sam codecs-e i sve kako treba. Amarok radi ali zvuka nema. I onda, nakon 3-4 dana, uz pomoc opensuse mailing liste, skontam da, iako pojacam zvuk do kraja, moram prvo da “uncheck” mute u zvuk preferences?!?!? znaci, glavni, tako da kazem, prekidac na glavno toolbar-u nije bas “glavni”. Da li je to suse ili linux problem ne znam, ali nije ni vazno.
Takodje sam izgubio dobrih 4 sata da omogucim gledanje video file-ova. Codecs-i se jednostavno nisu htjeli instalirati. Sve se instalira kako treba – ali video opet ne radi. Za “hackere” je to minuta posla. Za mene, obicnog korisnika je 4 sata.
Na 10.3 sam instalirao Vmware bez problema. Na 11.0 nije islo i morao mi je kolega, inace mali manijak, srediti to. I njemu je uzelo haman sat vremena. Slucajnost ili ima veze – ne znam, ali kako je on instalirao Vmware – tako mi je prestao raditi Zend Studio. Jednostavno ga ne mogu pokrenuti, bilo klikanjem na ikonu bilo pokretanjem iz konzole. 2-3 “linuxasa” su pokusala odgonetnuti i nisu uspjela. Na kraju sam (danas) 3 puta nanovo instalirao (i uninstall-irao) Zend Studio. Svaki put instalacija bi prosla bez problema, bez greski, ali bi na kraju, kada startam Zend, otvorio se program bez ikakvog toolbar-a ili bilo sta drugog. Samo siva povrsina i u vrhu onaj tamnozeleni dio koji ima ikone u desnom cosku za minimizaciju window-a i za ukidanje aplikacije?!?!?
Firefox 3.0 mi se svakih 2-3 sata zamrzne, a nakon ove danasnje igre sa Zend-om, kada otvorim banshee – dobijem poruku (alert) da cak ako i zaklopim poklopac laptop-a, program moze da nastavi sa radom i da mi potrosi bateriju – alert koji nisam prije dobijao. Konqueror mi ne radi. Mogu g akoristiti kao browser I file browser, ali ne mogu za ftp/sftp. MySQL Browser ne radi tako dobro kao na XP-ju i puno cesce mi trokira.
Suma sumarum, bio sam puno sretniji i zadovoljniji i imao manje problema dok sam koristio XP nego danas kada koristim suse. Vjerujte da sam cak htio KUPITI opensuse 11.0 i time kupiti 90 dana support-a jer na pomoc (koju svakako na kraju i dobijem – forumi, mailing liste i community u globalu rade PERFEKTNO) cesto moram cekati dan-dva-tri. A i na poslu sam postao poznat kao “dosadni bosanac” koji non-stop pita i trazi pomoc.
Ubjedjen sam da 99% mojih problema vecina na ovom forumu rjesava za nekoliko minuta – ako uopste ovo mogu i navesti kao problem. Zasto? Jer je vecina ovdje, kao i u mome LUG-u u Des Moines-u (cialug.org) su linux hakeri i ljudi koji imaju linux u malom prstu. Predproslog vikenda smo imali software freedom fest u gradu. Sakupilo se nesto raje. Pored jedne grupe koja je pokusavala da instalira linux na Xbox – dual boot, i pored jedne grupe koja je planirala (zajebancija) da instalira linx na toster, jedino sam ja imao “normalne” probleme. Jedan momak mi je uspio pomoci da instaliram Cisco VPN (da mogu se priheftati na mrezu na poslu kada radim od kuce) – uz par nekih trikova koje ja definitivno nisam bio kadar uraditi, a Zend problem i problem zasto mi VMware ne radi kod kuce a radi na poslu – nisu uspjeli odgonetnuti.
No, moram napomenuti jos jednu stvar. Ja sam linux KORISNIK a ne linux haker ili linux majstor. Ovdje ne govorim o serverima nego o desktop/laptop linuxu. Ja ZELIM da koristim linux i mislim da zafrkavajuci se AKTIVNO sa njim zadnjih 2 godine to mogu i potvrditi. Ali meni treba STABILAN linux, da kao obican korisnik, koristeci GUI, mogu lako instalirati neki novi program bez nekih vecih zahvata ili problema. Ili da vec postojece aplikacije koristim bez krahiranja. NE VOLIM komandnu liniju, niti me interesuje da ucim rad na komandnoj liniji. Niti sam je ikad koristio dok sam koristio windows. Ja zelim da koristim linux. Ne da ga usavrsavam i da se igram sa njim nego SAMO da ga KORISTIM.
Mislim da danas postoji veliki “kanjon” izmedju linux mahera i onih obicnih korisnika, kanjon koji se tesko premoscuje i gdje postoje velika nerazumjevanja. Cak i ovdje na forumu cesto naletm na pitanja pocetnika koja i mene muce a onda mu neko odgovori sa: “ukucas
$> po -l -xss | tbc+ m > $#task.
Blah blah blah”
Mene ove linije totalno zbune i nema pojma o cemu se radi. Jer ja, ako nesto radim hocu da znam STA radim a ne da ukucavam hrpu nekih slova i minusa. A da ne govorim o strahu da cu nesto pogresno ukucati i da ce sve otici u helac.
Ako je sve ovo NEOPHODNO da bih koristio linux – onda linux nije za mene. Prihvatam da instalirati LAMP na desktop/laptop mashinku zahtjeva neko znanje i koristenje komandne linje (iako sam ubjedjen da nije neophodno), ali instalirati neki program MORA biti jednostavno kao sto je jednostavno na win-u. Double click – i gotovo. A ne da moram otvarati YAST ili sta ja znam…
Mozda se meni uznedalo sve ovo i mozda drugi KORISNICI nemaju ovakvih problema. K’o sto se svi zale na windows a ja NKAD nisam imao nikakvih problema. Naravno, ovo ne znaci da je windblows ok, daleko od toga.
Upravo dok ovo pisem, instaliram Ubuntu na svoj laptop. Preko openSuse-a. Pokusavam jos jednom. Ali, iskren da budem, postajem umoran od problema i situacija koji se rjesavaju nakon dva-tri dana. Iskreno se nadam da cu “naci mir” sa Ubuntu-om (mada mije zao og tako dobro sklepanog potpisa na ovom forumu :-)). ali ako se scenario ponovi ostaje mi jedino da se natakarim opet na windows a da liux ostavim za desktop koji startam jedanput hefticno, pa i mjesecno, cisto da me zelja mine.
Ali bih htio uputiti “poruku”, ako to tako mogu da nazovem, svim linux majstorima, da linux, ma koliko tvrditli suprotno, jos uvijek nije za obicnog korisnika, da je previse komplikovan i da njega MORAS imati neko znanje. K’o sto rece danas jedan momak “Sta mi vreijedi imati mustanga 1964. godiste sa hrpom nekih uredjaja – ako ga ne znam odrzavati. Meni treba obicna Kia da mogu doci na posao”.