Da li ja u necem grijesim ili Linux nije za mene?

Da se razumijemo, ja ne pokusavam da zapocnem neki “flame” linux vs. windows. To mi nije namjera. Sve ovo sto cu reci je moje licno iskustvo i moje licno misljenje.

Moj prvi susret sa linux-om je bio RedHat 9 - par mjeseci prije nego sto ce obustaviti podrsku i nastati Fedora. No, to mene nije toliko “pogodilo” jer ja sam tek poceo sa istrazivanjem linuxa.

Nesto poslije, nakon sto sam probao (kod kuce, cisto informativno) mandrake i par drugih ditribucija, nasao sam da mi je “najblizi” SuSE (tada SuSe 9). Jedan od glavnih razloga je bio taj sto nekoliko prijatelja u firmi u kojoj sam radio se isto igralo Suse-om. A savjetovan sam na php.co.ba (na zalost stranica koja vec poodavno je down) da je najbolja distribucija ona – koju koristi tvoj prijatelj. I to uvijek savjetujem svima kad se postavi “slavno” pitanje “koja distro je najbolja?”. Ona koju koriste ljudi oko tebe. Jer ce ti takvi najcesce i pomagati. A jednom, kad naucis tu distribuciju – lako ces se prebaciti na onu koja tebi STVARNO najvise odgovara”.

Zatim sam, srecom, imao na poslu dva desktopa, jedan windows a jedan linux. Na linux-u sam pokusavao da odradjuem sve svoje dnevne aktivnosti, ali sam windows imao iz razloga jer sam jos uvijek puno brze uradio sve sto je trebalo, plus sam imao programcice koji “zivot znace” i koji mi olaksavaju rad – a koje nisam imao na linux-u. Bilo da nisu postojale ili im nisam bio vican.

Da napomenem jos jednu bitnu stvar. Poznati “blue screen of death” mi se stvarno rijetko javljao. Uglavnom kada mi je RAM rikn’o ili motherboard ili neki drugi dio hardware-a. Cak I zamrzavanje je bila totalna rijetkost. Sa windows-om imam jaaako dobro iskustvo. Jedno vrijeme sam uspjesno “parirao” sefici na poslu sa njenim Mac-om dokazujuci joj prednost windows-a :smiley: jer je ona najmanje jednom, u prosjeku 3 puta dnevno restartala svoj G3, G4 i G5 a ja jedino kad instaliram neki novi program. A mashinku nisam nikad gasio. Do neki dan sam koristio W2K na zeninom desktopu (sad presao na XP) i apsoltno nikad nisam imao nikakvih problema.

Prije skoro dvije godine sam presao u firmu koja, izmedju ostalog, ditribuira i “support” Novell/Suse proizvode. Na komjuter na poslu sam instairao opensuse 10.2 ali sam, za svaki slucaj, imao pri ruci i svoj stari laptop sa XP-jem. Uglavnom zbog Photoshop-a (nikako da se presaltam na GIMP) i par drugih programcica za poredjenje fiel-ova i sl. Ali sam 99% vremena radio na Suse-u.

Prije 6-8 mjeseci sam dobio od firme laptop (IBM T61p) i instalirao opensuse 10.3, a prije mjesec dana openSuse 11. Cijelo to vrijeme AKTIVNO koristim openSuse. Svoj XP laptop sam ostavio kod kuce. Apsolutno sve potrebe sam obavljao sa Suse-om. Uglavnom nemam nikakvih problema. Kazem “uglavnom” jer sam u zadnjih mjesec dana bio na doooobroj vatri. U stvari, to je i razlog ovog mog pisanja.

Kad sam instalirao 10.3 nisam mogao aktivirati mp3. Znam za copyright cake. Instalirao sam codecs-e i sve kako treba. Amarok radi ali zvuka nema. I onda, nakon 3-4 dana, uz pomoc opensuse mailing liste, skontam da, iako pojacam zvuk do kraja, moram prvo da “uncheck” mute u zvuk preferences?!?!? znaci, glavni, tako da kazem, prekidac na glavno toolbar-u nije bas “glavni”. Da li je to suse ili linux problem ne znam, ali nije ni vazno.

Takodje sam izgubio dobrih 4 sata da omogucim gledanje video file-ova. Codecs-i se jednostavno nisu htjeli instalirati. Sve se instalira kako treba – ali video opet ne radi. Za “hackere” je to minuta posla. Za mene, obicnog korisnika je 4 sata.

Na 10.3 sam instalirao Vmware bez problema. Na 11.0 nije islo i morao mi je kolega, inace mali manijak, srediti to. I njemu je uzelo haman sat vremena. Slucajnost ili ima veze – ne znam, ali kako je on instalirao Vmware – tako mi je prestao raditi Zend Studio. Jednostavno ga ne mogu pokrenuti, bilo klikanjem na ikonu bilo pokretanjem iz konzole. 2-3 “linuxasa” su pokusala odgonetnuti i nisu uspjela. Na kraju sam (danas) 3 puta nanovo instalirao (i uninstall-irao) Zend Studio. Svaki put instalacija bi prosla bez problema, bez greski, ali bi na kraju, kada startam Zend, otvorio se program bez ikakvog toolbar-a ili bilo sta drugog. Samo siva povrsina i u vrhu onaj tamnozeleni dio koji ima ikone u desnom cosku za minimizaciju window-a i za ukidanje aplikacije?!?!?

Firefox 3.0 mi se svakih 2-3 sata zamrzne, a nakon ove danasnje igre sa Zend-om, kada otvorim banshee – dobijem poruku (alert) da cak ako i zaklopim poklopac laptop-a, program moze da nastavi sa radom i da mi potrosi bateriju – alert koji nisam prije dobijao. Konqueror mi ne radi. Mogu g akoristiti kao browser I file browser, ali ne mogu za ftp/sftp. MySQL Browser ne radi tako dobro kao na XP-ju i puno cesce mi trokira.

Suma sumarum, bio sam puno sretniji i zadovoljniji i imao manje problema dok sam koristio XP nego danas kada koristim suse. Vjerujte da sam cak htio KUPITI opensuse 11.0 i time kupiti 90 dana support-a jer na pomoc (koju svakako na kraju i dobijem – forumi, mailing liste i community u globalu rade PERFEKTNO) cesto moram cekati dan-dva-tri. A i na poslu sam postao poznat kao “dosadni bosanac” koji non-stop pita i trazi pomoc. :slight_smile:

Ubjedjen sam da 99% mojih problema vecina na ovom forumu rjesava za nekoliko minuta – ako uopste ovo mogu i navesti kao problem. Zasto? Jer je vecina ovdje, kao i u mome LUG-u u Des Moines-u (cialug.org) su linux hakeri i ljudi koji imaju linux u malom prstu. Predproslog vikenda smo imali software freedom fest u gradu. Sakupilo se nesto raje. Pored jedne grupe koja je pokusavala da instalira linux na Xbox – dual boot, i pored jedne grupe koja je planirala (zajebancija) da instalira linx na toster, jedino sam ja imao “normalne” probleme. Jedan momak mi je uspio pomoci da instaliram Cisco VPN (da mogu se priheftati na mrezu na poslu kada radim od kuce) – uz par nekih trikova koje ja definitivno nisam bio kadar uraditi, a Zend problem i problem zasto mi VMware ne radi kod kuce a radi na poslu – nisu uspjeli odgonetnuti.

No, moram napomenuti jos jednu stvar. Ja sam linux KORISNIK a ne linux haker ili linux majstor. Ovdje ne govorim o serverima nego o desktop/laptop linuxu. Ja ZELIM da koristim linux i mislim da zafrkavajuci se AKTIVNO sa njim zadnjih 2 godine to mogu i potvrditi. Ali meni treba STABILAN linux, da kao obican korisnik, koristeci GUI, mogu lako instalirati neki novi program bez nekih vecih zahvata ili problema. Ili da vec postojece aplikacije koristim bez krahiranja. NE VOLIM komandnu liniju, niti me interesuje da ucim rad na komandnoj liniji. Niti sam je ikad koristio dok sam koristio windows. Ja zelim da koristim linux. Ne da ga usavrsavam i da se igram sa njim nego SAMO da ga KORISTIM.

Mislim da danas postoji veliki “kanjon” izmedju linux mahera i onih obicnih korisnika, kanjon koji se tesko premoscuje i gdje postoje velika nerazumjevanja. Cak i ovdje na forumu cesto naletm na pitanja pocetnika koja i mene muce a onda mu neko odgovori sa: “ukucas
$> po -l -xss | tbc+ m > $#task.
Blah blah blah”
Mene ove linije totalno zbune i nema pojma o cemu se radi. Jer ja, ako nesto radim hocu da znam STA radim a ne da ukucavam hrpu nekih slova i minusa. A da ne govorim o strahu da cu nesto pogresno ukucati i da ce sve otici u helac.
Ako je sve ovo NEOPHODNO da bih koristio linux – onda linux nije za mene. Prihvatam da instalirati LAMP na desktop/laptop mashinku zahtjeva neko znanje i koristenje komandne linje (iako sam ubjedjen da nije neophodno), ali instalirati neki program MORA biti jednostavno kao sto je jednostavno na win-u. Double click – i gotovo. A ne da moram otvarati YAST ili sta ja znam…

Mozda se meni uznedalo sve ovo i mozda drugi KORISNICI nemaju ovakvih problema. K’o sto se svi zale na windows a ja NKAD nisam imao nikakvih problema. Naravno, ovo ne znaci da je windblows ok, daleko od toga.

Upravo dok ovo pisem, instaliram Ubuntu na svoj laptop. Preko openSuse-a. Pokusavam jos jednom. Ali, iskren da budem, postajem umoran od problema i situacija koji se rjesavaju nakon dva-tri dana. Iskreno se nadam da cu “naci mir” sa Ubuntu-om (mada mije zao og tako dobro sklepanog potpisa na ovom forumu :-)). ali ako se scenario ponovi ostaje mi jedino da se natakarim opet na windows a da liux ostavim za desktop koji startam jedanput hefticno, pa i mjesecno, cisto da me zelja mine.

Ali bih htio uputiti “poruku”, ako to tako mogu da nazovem, svim linux majstorima, da linux, ma koliko tvrditli suprotno, jos uvijek nije za obicnog korisnika, da je previse komplikovan i da njega MORAS imati neko znanje. K’o sto rece danas jedan momak “Sta mi vreijedi imati mustanga 1964. godiste sa hrpom nekih uredjaja – ako ga ne znam odrzavati. Meni treba obicna Kia da mogu doci na posao”.

:smiley:

Koliko “običnih” korisnika treba CiscoVPN, VMWare ili ZendStudio? Koliko običnih korisnika instalira novu verziju OS-a svakih 6 mjeseci? Ako ti je sve radilo na SuSE 10.3, zašto si prelazio na SuSE 11? Za mene je to znak da si ti napredni korisnik, living on the edge, ali koji baš i nema vremena/želje postati napredni Linux korisnik, što je sasvim OK. Ako misliš da te Linux koči u radu, znaš šta ti je činiti :wink:

IMHO, mnogo veći problem za obične korisnike je multimedijalna podrška. Tu imaš problema ponajviše zbog distribucije koju koristiš (SuSE), koliko sam vidio po defaultu nemaju mp3 podršku, ima nekakav (crapy) one-click install fluendo codec-a gdje nudi kupovinu drugih codec-a (wtf), pa onda xine-engine ne radi kako treba itd. (BAD SUSE). Ovo više zavisi od izbora distribucije, te je preporuka probati nešto drugo …

P.S.
Linux jeste lakši za instalaciju/korištenje, problem je što su ljudi spremni nešto sjesti i naučiti samo onda kada prvi put koriste MS Windows (recimo da ne znaju ni miša koristiti), a od Linux-a zahtijevaju da magično riješi sve probleme, ili da radi identično kao MS Windows.
Kako je moguće da je instalacija Windows-a od N sati lakša od instalacije moderne Linux distribucije (ispod 1h, zajedno sa svim aplikacijama). Da je lakše ganjati drajvere, antispyware/antivirus i obične aplikacije po internetu (neke i masno platiti).

Po meni je jedino fer dati na početku vremena i Linuxu da se dokaže, kao što ste dali MS Windows-u, pa tek onda nešto zaključiti. Ako ne ide, Bože moj, koristite ono što vam se sviđa.

ne volim ogromne postove :slight_smile:

Ja kad sam probao OpenSuse 11 jednostavno sam zakljucio da jos uvijek Suse nije spreman ni zasto.Onaj 9.3 im je bio zakon ali… Suse je razlog zbog kojeg sam ja zamrzio .rpm based distribiucije. 99% sam siguran da neces imati tih belaja sa Ubuntu

suse je mozda i bio ok prije jedno 5-6 godina…
kad je to sve radila SUSE ekipa a ne sad ovi novell i ostali mrzovoljni i pohlepni ljudi…

ako hoces jednostavnost koristenja i da ti radi sve bRez problema, toplo savjetujem Ubuntu…(reko bi i Debian, ali to je to, samo sto ces se lakse snac na ovom afrikancu…)

instalacija programa ide ko mlijeko: zakacis kvakicu za zeljenu app, i kliknes “install”…sacekas par minuta i ti vec surfas na talasima svog novog programa :smiley: (jeum, koja poezija…)

PLUS, ovdje jedno dobrih 50% ljudi na forumu koristi ubuntu, pa iako se desi da zapnes pomoc ces dobit u roku od par sati…

down with suse…!!!

Afane

vidis ja koristim ,administriram Linux vec preko 11 godina, tacnije receno Red-Hat, Fedoru, Debian, Slack, novije Ubuntu i par mini distribucija na starim PC i notebookovima.Upravu si u mnogim stvarima ali nazalost mnoge stvari leze u izboru distribucije ali i zelji korisnika nesto nauci o sistemu i aplikacjama.
Ja sam pratio razvoj Suse godinama jos od 7 pa do 10.3 i nikada nisam bio zadovoljan jer ljudi jednostavno lose implementiraju mnoge relevantne stvari za sistem.Jedina dobra stvar kod Suse je instalacijiski proces i yast sve ostalo je lose a to je po meni : mulitimedija, ovisnost paketa, koristenje resoursa , stabilnost.

Sto se tice windowsa i usporedbe je tvoj subjektivni stav i kao takav je OK, ali nije susta realnost.
Ja sam u zivotu izvrsio stotine ili mozda i preko hiljadu sistema 70% od toga windows i mogu ti ispisati price o raznim nepogodnostima, sem toga instalacija traje relativno dugo, trazenje drajvera jos duze (ako se pro ruci nema driver cd na kojoj je netcard driver trazenje je avantura), onda instalacija programa…trazi cd, trazi serials (dali orginal ili ilegalni) koji po kvaliteti nista nisu bolji od Open Sourca ako ne gori.
O sigurnosti windowsa ne zelim da razgovaram, windows nepoznaje ni s od sigurnosti i amin.

Vidis ja sam instalirao svojoj zeni Debian etch prije vise od godinu dana (1,5) nabacio codece
http://www.debiantutorials.org/content/view/161/211/
vmware, i putem wine portirao i par ms32 aplikacija na linux i zena bez problema cijelo vrijeme radi, pise, obradjuje slike, surfa, i slusa muziku, radio, gleda filmove i ine stvari a ja jos ni jednom nisam morao da “uskocim”, isto tako je koristila Red-Hat 2 godine…ikoa moja zena zna sta je konzola siguran sam da je nikad nije koristila…pa ti sad vidi dali je do tebe, do suse ili cega drugog :)…

P.S ja znam da je do suse 99%

Pozdrav

Instalacija softvera na Linuxu je ubjedljivo laksa i bolje osmisljena nego na Windowsu.Koristim Ubuntu vec nekih 5 mjeseci i jedini problem koji sam do sada imao su drajveri.Za moj printer Canon Pixma MP220 nigdje da nadjem drajvera (mogu ja stampati ali ne mogu skenirati)…Al’ hajde moze se progledati kroz prste posto ne skeniram cesto.Ali ne krivim ja za to Linux vec proizodjace hardvera koji ne podrzavaju Linux.Odsad kad budem kupovao printer to ce da bude HP-ov model jer kako vidim podrzavaju linux i stvar rijesena.
Ne znam ali ja sam vise postao prezasicen Windowsom… :lol:
Zasad koristim dual boot zbog roditelja koji su navikli na Office paket pa nikako da se snadju sa Open Office-om, u suprotnom ostavio bih samo Ubuntu…

Ne predaji se afane :smiley: I ja sam koristio Suse preko tri godine, vazda neke patnje oko codec-a, instaliranje driver-a za graficku, hem zastekaj ovdje, skrhaj se ondje i sl. O openSUSE 11 necu nikako ni da pricam (jah, imam ga instaliranog. Uh…) Rjesenje je na kraju bilo Ubuntu. Ali ako ti ni Ubuntu ne bude “lezao”, onda obavezno probaj Mandrivu

evo bas htjedo da preporucim Mandrivu, bio sam na ubuntu nekih par prvih mjeseci sa linuxom, ali mi je nekako bio bezze, a na mandrivi sam vec evo vise od pola godine, i stvarno sam zadovoljan, nema nekih problema, a i kad ima najcesce se rjesi stvar sa google.com mada i kad nema problema ja to iscackam da vidim sto nema, pa ih sam napravim! :S

Prva distribucija koju sam uspjesno instalirao i koristio je bila Suse 9.1!!

hm, slatki linux (SuSE :slight_smile: ) mi se nikad nije svidio, al’ iskreno… nisam ga nikad instalirao (mozda i jesam, al’ da se ne sjecam :slight_smile: ) ali sam imao ogromnu frku kada sam morao da sredjujem isti kod drugih, da ne pricam kada sam u jednoj firmi dosao na frisku instalaciju suseta i zadatak da omogucim rad neke fiskalne aplikacije u DZavi (pola dana propalo)… Razlog zasto su odabrali SuSE ? mozda prilicno naivan, jedina knjiga koju su mogli nabaviti in da bookstore je bila o njemu. Situaciju sam resio instalacijom ubuntu-a, 7.10 (zato sto je user friendly a i meni najlaksi posto je koliko toliko debian :slight_smile: ) tada cini mi se, a posto im je net bio problematican, sve potrebne pakete (nakon nekoliko sati download-a) sam sredio aptonCD i napravio auto-installer skriptu za sve ostale prilike, te ih “obucio” kako da dobiju potpuno isti sistem. Pokupio svoj cache i otisao na kafu :slight_smile:

Trenutno, u firmi kojoj radim su samo dvije masine SuSE, one najproblematicnije, po sistemu, “radi, ne diraj, ako rikne instaliraj nesto drugo”. Ali to su serverske masine, sto nije tema danasnje emisije :smiley:

A sto se tice mog iskustva, pa evo, slackware 12.1 primjer, na relativno slabom laptopu instalacija se zavrsila za 15-ak minuta, dodao sam korisnika i usao na frisak sistem. Jedino sto sam morao da se “pomucim” je instalacija ATI drivera, koja je protekla bez ikakvih problema, te drivera za WiFi.
Onda sam naletio na problem sa nekim codec-om, koji je resio slackfr media pack ( http://linux.softpedia.com/get/Multimedia/Video/Slackfr-Media-pack-22046.shtml ) I sada imam fully usable GUI sistem :slight_smile: , zbog neke lijenosti koristim slapt-get i gslapt za instalaciju i update paketa, koji sa dobrim mirror-om radi extra.

vpnc, zend studio, netbeans, virtualbox… ni sa jednim od navedenih nisam imao problema, tako da ipak mislim da je do suseta, a ne do linux-a uopsteno :slight_smile:

b.t.w.
instalriao bih gentoo, ali nisam imao toliko vremena…

u francuskoj studenti najcesce koriste debian
ja koristim ubuntu nekako mi najvise lezi
instaliran je uporedo sa windowsom na lap-top acer aspire 5102WLMi turion 64x2 TL50
ati radeon Xpress 1100 za sada sam super zadovoljan evo upravo isprobavam verziju 8.10 beta
za sada sve radi cak mi je cartu atheros pozno direktno

Ljude koji koriste racunar (u smislu koristenja sarafcigera) ne zanima sta je operativni sistem, njih samo zanima da to radi – da on moze odstampat svoj dokument, poslat slike, skenirat, etc, i sve to bez da cita ikakav dodatni manual. Tome se tezi - danom za danom GNU/Linux se priblizava “obicnom” covjeku (KDE4 hem lijep hem od ove 4.1.1 ko i koristan; GNOME hem lijep hem koristan), al svako ima svoju ideju kako nesto uradit, tako da je to belaj. Linux je pro choice - ne svidja ti se ovo? Probaj Ubuntu? Nece ni to? Probaj Mandrivu? Nece ni to? Probaj PCBSD? (Nisam mogo odolit :smiley: )

Znaci, ako nemas volje naucit mnogo novih stvari, sta ti radi, to koristi! Meni radi Windows Vista! Besprjekorno. Al meni radi i Slackware i Debian i Mandriva i Ubuntu i BeOS :smiley:

Suma sumarum: Ako radi kako treba, ne diraj!

Nikome zdravom i normalnom na ovom forumu se neces zamjerit ako ti GNU/Linux ne fercera (izuzevsi nekolicinu nabrijanih newcomera) i koristis Windows. Moguce je da ti necemo pomoc da stimas Windows (imaju MUGovi il WUGovi za to) ali sumnjam da ce neko odbit odgovorit na dobro postavljeno FOSS pitanje.

suse… beton

@adioe3, MUG ? WUG ? :smiley: LOL

@nidla, matter of ones choice and knowledge :wink:

MUG = Microsoft User Group
WUG = Windows User Group
FUG = Foo User Group
:slight_smile:

[quote=Bo]b.t.w.
instalriao bih gentoo, ali nisam imao toliko vremena…[/quote]
Minimal install, naravno? Standardni recept. Rjesenje za sve probleme, hehehe :smiley:

[quote=adioe3]MUG = Microsoft User Group
WUG = Windows User Group
FUG = Foo User Group
:)[/quote]
me knows Dat, but sounds funny :smiley:

Afan-e grijesis u par stvari, jedno puk’o si na Suse (od 10.0 ni jedna nova verzija nije ostala vise od pola dana na kompjutoru) , ako ne valja mjenjaj distribuciju.
Drugo ne zelis konzolu ili terminal, moras shvatiti da je to ne izbjezno, vidjeces na Ubuntu (ako ga nisi vec izbrisao) ono copy-paste u terminal , izgleda lakse nego na windowsu instalacija programa, next, next, ukoliko sredis repository kako treba u Synapticu ),
Trece VmWare, jesi li pokusao sa Wine pokrenuti te programe, ili rijesis problem sa Virtualbox-om.
Cetvrto i najvaznije kada sam dosao ovdje na forum i prvi koraci sa linux-om, lakse da citiram Vedranov post od 07.06.2006-te:

To je bio najbolji savjet kojeg sam dobio na forumu :wink:
Ako sa Ubuntu-om ne nadjes mir neces ga naci niti sa bilo kojom drugom distribucijom, zvala se ona Suse, Mandriva, Fedora, Gentoo… u to sam siguran 100%.
Naravno ipak mislim da fulas ipak u jednoj stvari tesko prihvacas promjene, makar na ovome i zamjerio.

zna bog da sam ja cupao kosu oko drivera za windows. najvise oko zvucnih jer su vecinom integrirane bile prije 5-6 godina kada su svi kupovali jeftine konfiguracije. ja sam naravno bio, a i dalje sam skeptican. sto se tice ubuntu-a on je stvarno, sto jest jest, stvoren za pripremu za linux. prvo sam na njemu pokusao raditi, nije islo, puno stvari fali biblioteka i toga… trebalo mi je pola godine da ga stvarno savladam al ev danas sve zivo radi od multimedije pa nadalje… debian sam probao i stvarno mi se svidjela distribucija kako podrskom tako i stabilnoscu. nisam imao problema sa debianom, pomislio sam evo napokon distra za mene, al onda sam shvatio, posto sam takav, da ne volim kad sve uspije iz prve. fedoru obozavam mada sam sve polovicno uspio instalirati na njoj, necu odustati :D. suse ne mogu komentirati samo sam instalirao jednom da vidim kako izgleda i o cemu se radi. nije mi se ni malo svidjela, mada izgleda prijateljski nisam stekao taj dojam. sve sto sam trebao uspio sam namjestiti na linuxu tj. muzika i gledanje filmova i instaliranje igara cisto radi dosade. prilicno sam zadovoljan. ja linux ucim radi administriranja mreze nekad u buducnosti. zasad sam prilicno impresioniran time. mlad sam i imam jos mnogo uciti. tek sam 2. godina faksa… toliko od mene:D

pa ostalao ti je da probas mandrivu:)