u medjuvremenu sam instalirao Ubuntu i za sad radi ok.
pazi, kad kazem KORSNIK mislim na to da ja koristim sve to kao “tools”, a ne interesuje me KAKO VMware radi. niti instaliram ista direktno iz “source”-a. kontas?
imao sam problema sa wireless konekcijom (mislim da sam trazio pomoc ovdje) 11-ka je trebala da ppravi to - a inije. zato sam i morao iskljuciti wireless 2WIRE modem/router, kupiti Linksys wireless router i sad njega koristim. jer ni opensuse (kao ni sada Ubuntu) ne mogu prepoznati 2WIRE. sta vise, svaki put kada sam pokusao se konektovati sa opensuse10.3 na 2WIRErouter - router bi se reboot?!?!? no, to sad nije tema ovog posta.
znas, ukoliko neko nauci voziti auto vozeci ford i ako mora ponovo neke stvari uciti ako hoce da predje na toyotu - vecina necenikad preci na drugo auto. to je ljudsko i ne mozes to im uzeti za “zlo”.
pa. filezilla-u sam tako instalirao. thunderbird, mysql browser…
medjutim, Zend nisam uspio na taj nacin. download-ovao sam ga ali nisam znao instalirati ni sa kakvim GUI software manager-om nego kroz komadnu liniju. Ni Add/Remove, ni Synaptic? za “novajliju” i onog koji nema pojam oko komandne linije - problem. “double-click on exe file ili installer file ne radi”?
@villalobos
hrpu distra sam isprobao pomalo nisam nista radio sa njima neg samo da vidim sta i kako. medju njima je bila i mandriva. instalirao sam i gentoo , slackware, zenwalk(bootao sa live cd-a) sa kojima sam veoma zadovoljan. probao sam i knoppix i trixbox mislim da se tako zove. ubuntu studio sam par puta pokrenuo, koji je za mene veoma interesantna distribucija :D. al vjerujem da cu se drzati fedore i slackware-a :).
sve je stvar navike. kad se stekne neki osjecaj redoslijeda radnji onda sve ide podmazano. ista stvar bila i da sjednes na windows nakon 10 godina linuxa vjerojatno :S. odrastao sam na win 95 pa zatim 98. samo sto sam na njima imao problema sa driverima i tim glupostima(trebalo mi je tjedan dana da namjestim printer xD). iako sam bio prvo na windowsu kad sam tek sjeo za komp nisam znao kako cu mis drzati a ne nesto drugo. covjek uci dok je ziv.
[quote=die7]Afane
vidis ja koristim ,administriram Linux vec preko 11 godina, tacnije receno Red-Hat, Fedoru, Debian, Slack, novije Ubuntu i par mini distribucija na starim PC i notebookovima.Upravu si u mnogim stvarima ali nazalost mnoge stvari leze u izboru distribucije ali i zelji korisnika nesto nauci o sistemu i aplikacjama.[/quote]
ja se iskreno nadam da ovim presaltavanjem na Ubuntu ce se moja “kriza” rijesiti.
naravno da ce uvijek bitii problema. to je ipak software. insan je kvarana da ne bude software. k’o i auto i televizor ili puknuti beton ispred kuce.
[quote=die7]Sto se tice windowsa i usporedbe je tvoj subjektivni stav i kao takav je OK, ali nije susta realnost.
Ja sam u zivotu izvrsio stotine ili mozda i preko hiljadu sistema 70% od toga windows i mogu ti ispisati price o raznim nepogodnostima, sem toga instalacija traje relativno dugo, trazenje drajvera jos duze (ako se pro ruci nema driver cd na kojoj je netcard driver trazenje je avantura), onda instalacija programa…trazi cd, trazi serials (dali orginal ili ilegalni) koji po kvaliteti nista nisu bolji od Open Sourca ako ne gori.[/quote]
kako sto rekoh, to je moje iskustvo i moja “realnost” i trudio sam se da nicim ne “izazovem” na rat linux vs. windows.
amin
[quote=die7]Vidis ja sam instalirao svojoj zeni Debian etch prije vise od godinu dana (1,5) nabacio codece http://www.debiantutorials.org/content/view/161/211/
vmware, i putem wine portirao i par ms32 aplikacija na linux i zena bez problema cijelo vrijeme radi, pise, obradjuje slike, surfa, i slusa muziku, radio, gleda filmove i ine stvari a ja jos ni jednom nisam morao da “uskocim”, isto tako je koristila Red-Hat 2 godine…ikoa moja zena zna sta je konzola siguran sam da je nikad nije koristila…pa ti sad vidi dali je do tebe, do suse ili cega drugog :)…[/quote]
upravo o tome i govorim. ti, koji imas znanje si sve sredio i tvoja hanuma ga koristi. ja sam u fazi kada kada moram da pripremim svoj laptop da dodje u fazu u kojoj je spreman za rad. razlika je sto si ti sredio sve sto treba tovjoj zeni u nekoliko sati a meni taj proces traje danima. vjerujem da si mi ti sredio laptop sa opensuse-om da ja sada ne bih ovo pisao :D?
zamisli da si instalirao debijan i dao hanumi i ona sada treba da sredi ostatak? ha!?! vjerujem da bi bio to pakao u kuci k’o sto je kod mene kada moja hanuma ne moze sa svojim iBookom na internet ili neki problem sa printerom ili windows word ne prinat onako kako ona hoce ili…
instalacija software-a na inuxu je bolje rjesena. ok. slazem se.
ali ne vidim sta je to tako tesko za korisnika da instalira neki program na windowsu? downloadira, double-click na exe file i - to je sve. neki programi traze jos neko dodatno klikanje po checkbox-ovima (hoces ovo il hoces ono) ali u 90% slucajeva je klikanje next, pa next…
kod linux-a moras instalirati pomocu komandne linije ili moras otvoriti neki program manager (yast, syncaptic ili …)?
hej! ja ne glumim djavoljeg advokata i tvrdim da je windows bolji, ali neke (ne tako mali broj) stvari bi se mogle doraditi nalinuxu i napraviti zivot laksi. jel’ to tako tesko da, nakon downloadiranja tar-a i extraktovanja da double-cklick na install ili bin file da se pokrene instalacija? vjerujete ovim bi linux dobio kod “sitne raje” u mnogome.
pazi, zend sam uspjesno koristio na suse 9, suse 10, opensuse 10.1, 10.2, 10.3, 11.
a onda jednog dana odjednom stane. ne reaguje ni na klikanje ikone na desktopu niti na startanje iz komandne. jednostavno se apsolutno nista ne desava.
medjutim, prestao je nakon sto sam instalirao vmware. koincidencija ili “ima neka tajna veza”?
a i vmware sam ja poceo sa instalaciom pa me je onda pitalo neka pitanja na koje nisam znao odgovor pa sam zvao pomoc tipa koji radi samnom i onda je on potrosio sat vremena da zavrsi sa instalacijom jer nesto oko Java-e nije pasalo.
obrisao sam zend 3-4 puta i ponovo instalirao i svaki put dobijem totalno sjeban (pardon) Zend.
vjerujem da je neko od vas bio na mom mjestu da bi sredio za par minuta. ja nemam tog znanja a ni zivaca da potrosim 6 sati ili 2 dana pokusavajuci da pravim nesto - sto na kraju mozda ni ne moze biti popravljeno.
zend je napisan za linux a ne za suse tako da ovo mze biti i linux a ne suse problem. ne tvrdim, ali mozda… ?
(p.s. jel’ ovo vazi i za zenu? ako “ne pase” jel’ i nju da mijenjam? :D)
pa, nisam trebao nista raditi u DOS-u, odnosno u win komandnoj…?
?!?
kako mogu naci zend na synapticu?
nisam nikad probao Wine jer mi je VMware vise svidja kao solucija
nije li virtualbox isto sto i vmware?
[quote=medo]Cetvrto i najvaznije kada sam dosao ovdje na forum i prvi koraci sa linux-om, lakse da citiram Vedranov post od 07.06.2006-te:
To je bio najbolji savjet kojeg sam dobio na forumu [/quote]
apsolutno se slazem. to mi nije nikakav problem sta vise, merak mi je kupiti knjigu i onda uporedo, citanje i probavanje na kopmjuteru.
medjutim, nije li malo neloicno da moram da studiram linux da bih mogao korisiti zend ili mysql browser? ne vidim zasto da moram da znam kako transmisija i karburator rade ako hocu da kupim auto da idem na posao i nazad?!?
[quote=medo]Ako sa Ubuntu-om ne nadjes mir neces ga naci niti sa bilo kojom drugom distribucijom, zvala se ona Suse, Mandriva, Fedora, Gentoo… u to sam siguran 100%.
Naravno ipak mislim da fulas ipak u jednoj stvari tesko prihvacas promjene, makar na ovome i zamjerio.[/quote]
naravno da ne zamjeram. zato smo i ovdje da “pricamo”.
ne kazem da mozda podsvjesno nisam tezak po pitanju promjena, ali, razmisljam, da sam tako tezak ne bih bio ovoliko uporan i pokusavao toliko puta?
pa recimo hoces podic php server negdje…
znam da je u winu “klik klik” i cao…ali ako se sjecam i tamo je trebalo malo config fileove podesit…
svaka greska koja se desi trebas znat nac gdje i popravit…a koji bolji alat za to od konsole??
ne vidim razlog sto se bojis toliko konsole, to je toliko super alat za rad na racunaru, i ne samo za “linux experte” nego za sve ljude koje se bave informatikom…
eno i ms je izdo neki power shell belaj…valja su i oni skontali da je to ipak dobro…
jah…mozda je i do mene, mozda sam previse ovisan o njoj (konsoli) pa mi nekako logicno zvuci da je potrebna ukoliko programiras i tak to…
To zenu preupiraj, kompjutor je samo masina bez duse
Nikad nije kasno imas mogucnost i na XP i Visti Start–>>Run–>>cmd
Zend Framework imas na Synapticu, a za komercijalu ne znam.
Tvoja greska 70% programa pokrenuces na Wine, ali postoji ona citaj, citaj
Sluzi istoj stvari, ali ipak komplet drugacije, ja nekako vise volim Virtualbox i do sada mi nije stvarao neprilike, na Ubuntu jedino sto moras rucno uraditi par datoteka da bi pokrenuo USB.
[quote=afan]apsolutno se slazem. to mi nije nikakav problem sta vise, merak mi je kupiti knjigu i onda uporedo, citanje i probavanje na kopmjuteru.
medjutim, nije li malo neloicno da moram da studiram linux da bih mogao korisiti zend ili mysql browser? ne vidim zasto da moram da znam kako transmisija i karburator rade ako hocu da kupim auto da idem na posao i nazad?!?[/quote]
Transmisija i karburator pa cak i komplet motor bio bi Kernel, tu mijesas pojmove.
Prije bi bilo kupio si auto, a nemas vozacke dozvole, ili jos preciznije imam B kategoriju zelim voziti kamion, polozi za C i E, pa jos i drzavni uz to
Zasto imam osjecaj da afan ovo copy/pastea na svoj blog?
Da bi koristio neki sistem moras sjest i naucit ga. Uglavnom odgovor na pitanje postavljeno u topicu:
Da, u necem grijesis - Toyota ima drukcije kontrole od Forda, volan je tu al klima se ne pali na istom mjestu - k’o i sistem, osnovno je tu (desktop, file manager, browser) ostalo moras skontat (vmWare, Zend Studio, etc).
Vjerovatno si samo fulio sistem, a to sto neces da naucis koristit terminal se objasnjava jednom debelom podvucenom rijeci: ljenost, i to narodna ljenost. Neki dan haveru objasnjavam kako da neki HTML meni stavi u .php fajl pa ga includea na ostalim fajlovima (te se spasi muke kad treba nesto dodat u meni). Ne, njemu je “mrsko” (mrsko mu naucit nesto ali nije copy/pasteat 17 puta isti meni).
Ljudi jednostavno nauce nesto na jedan nacin i (poneki) ga se nikad ne mogu rijesit il nece. Ja imam naviku uvijek dizat rucnu kad parkiram (dosta ljudi nema) i nerijetko mi se ugasi zbog dignute rucne, no ja ipak mislim da je to dobra navika te je se ne rjesavam. Ako me neko uputi da je bolje ostavit je dole ja cu ostavljat.
Sad tu pricicu primjeni na svoj problem - imas problem sa sistemom i neces ucit terminal - raja te uputila: probaj promijenit sistem vjerovatno je do distribucije a sto se terminala tice, nauci ga, spasit ces se mnogo muka. Pored toga, narodna uzrecica “naucit terminal” je apsolutno fiktivna. Ne mozes “naucit terminal” nego nekoliko komandi koje tebi trebaju. Tako se i “uci terminal”, imas problem, apropos i whereis i nadjes komandu pa kombinujes. Jedino sto se moze naucit je BASH scripting (toplo preporucujem somune i tldp.org).
kao ex windows power luser moram primjeriti da mi je win+R cmd RETURN bila veoma cesta kombinacija, posto sam radio sa dosta razlicitih masina, (ne, necu nikome reci da sam vidio cirilizator… ) ali cmd je uvijek bio isti, ipconfig nikad nije bio preveden… ping, telnet, batch skripte … (da, pravio sam batch skripte za WoW ) … i jos gomila sitnih i vecih stvar… a sta je sam RUN podnosio… msconfig, gpedit.msc, regedit, %systemroot% … i onda sam jednom naisao na fSQUIRT …
tako da za imalo “naprednijeg” windows korisnika cmd i RUN su nezaobilazni alati
a, da … zend instalacija se kod mene svela (sada govorim o slackware-u) na klick, next next next, I DO, next finish…
virtualbox nije isto sto i vmware, ako hoces poredjenje, gledaj na njega kao lightweight virtuelizacijski software cija je namjena prvenstveno desktop okruzenje, dok je vmware server solution ( da, plaho je jaci i komplikovaniji…)
[quote=afan]ali ne vidim sta je to tako tesko za korisnika da instalira neki program na windowsu? downloadira, double-click na exe file i - to je sve. neki programi traze jos neko dodatno klikanje po checkbox-ovima (hoces ovo il hoces ono) ali u 90% slucajeva je klikanje next, pa next…
kod linux-a moras instalirati pomocu komandne linije ili moras otvoriti neki program manager (yast, syncaptic ili …)?
hej! ja ne glumim djavoljeg advokata i tvrdim da je windows bolji, ali neke (ne tako mali broj) stvari bi se mogle doraditi nalinuxu i napraviti zivot laksi. jel’ to tako tesko da, nakon downloadiranja tar-a i extraktovanja da double-cklick na install ili bin file da se pokrene instalacija? vjerujete ovim bi linux dobio kod “sitne raje” u mnogome.[/quote]
Hajd’ kad si navalio - downloadujes .deb file (govorim o Ubuntu), dvostruki klik na file nakon cega se otvori package installer i instaliras program. Nema cak ni “Next”, samo jedan klik na “Install Package” i jedan password (user pass, naravno). Eto. Zadovoljan?
[quote=change]pa recimo hoces podic php server negdje…
znam da je u winu “klik klik” i cao…ali ako se sjecam i tamo je trebalo malo config fileove podesit…
svaka greska koja se desi trebas znat nac gdje i popravit…a koji bolji alat za to od konsole??[/quote]
ako mislis na LAMP onda to i nije neki problem jer preko konzole otvorim YAST i onda setujem server a config file-ove uredjujem sa zend-om
[quote=change]ne vidim razlog sto se bojis toliko konsole, to je toliko super alat za rad na racunaru, i ne samo za “linux experte” nego za sve ljude koje se bave informatikom…
eno i ms je izdo neki power shell belaj…valja su i oni skontali da je to ipak dobro…
jah…mozda je i do mene, mozda sam previse ovisan o njoj (konsoli) pa mi nekako logicno zvuci da je potrebna ukoliko programiras i tak to…[/quote]
ama,ne bjezim ja od konzole. pa, i ja je koritim. kada nesto pretrazujem pretrazujemo preko konzole jer je najbrze, kad prebacujem file-ove izmedju servera koristim konzolu. koristim rsync za sinhronizaciju i backup, uostalom konzola mi je uvijek otvorena. ako ni zbog ceg drugog ono zbog pregledanja log file-ova.
kad radim ponekad na win-u - bez putty-ja takoreci ne mogu raditi.
ali me niko ne moze ubijediti da je npr. rezoluciju na monitoru lakse podesiti preko konzole nego sa nekim GUI-jem?
hocu reci da je nekad GUI mozda nije najbrze i najsigurnije, ali je “ljepse” i lakse rjesenje
?!?!? od kud ti to? niti sam kad imao blog niti volim blogove. k’o da svako izdaje svoje vlastite novine u kojima samo on pise
[quote=adioe3]Da bi koristio neki sistem moras sjest i naucit ga. Uglavnom odgovor na pitanje postavljeno u topicu:
Da, u necem grijesis - Toyota ima drukcije kontrole od Forda, volan je tu al klima se ne pali na istom mjestu - k’o i sistem, osnovno je tu (desktop, file manager, browser) ostalo moras skontat (vmWare, Zend Studio, etc).[/quote]
slazem se sa ovim 100%
iskren da budem, mislio sam da je sve to linux i da je to uglavnom, manje-vise isto. medjutim, evo vec drugi dan se igram sa ubuntu-om i citam knjigu i - za sada sve fercera kako treba.
pa, da sam lijen - to ne poricem
no “necu da naucim” bas i nije najbolji opis.radije bih koristio “ne da mi se” ili “ne interesuje me”.
stvarno me ne interesuje kako se uzgaja paradajz i krastavac i luk, ali me to ne psrjecava da napravim salatu i jedem. meduitm, kada me uhvatila manija da imam svoju malu basticu sa zdravim i neprskanim povrcem - i to sam naucio. i kako se sadi, okopava, navodnjava…
drz’ se dobro te navike - glavu cuva. stvarno.
a, sto se tice navika, to si 100% u pravu.
sto se tice sistema - promijenio. hvala na predlozenom i na uputama. mislim da sam bio ovdje u zabludi.
sto se tice terminala, kao sto sam odgovorio medi - ja ne bjezim od terminala. sta vise koristim ga jako cesto. ali ja samo pokusavam da skrenem paznju da terminal nije solucija za obicnog korisnika, ili mozda preciznije nije “lijepa i prihvatljiva” solucija. vecina korisnika ce uvijek prije pretrazivati kompjuter u potrazi za neki file-om koisteci “Search” GUI dje ce ukucati keyword, kliknuti na par checkbox-a da “olaksa” pretragu nego pomocu komandne linije. ja pretrazujem pomocu komandne linije jer je brze i znam vec napamet sta i kako ide. ali sa GUI-om je “lakse”. nada se da me razumijete sta pokusavam reci.
ne postoji zend-xxxxx.deb file
mysql GUI tools ima samo rpm i tar
firefox i thunderbird isto tako (znam da firefox i t-bird se instaliraju lakse preko Synaptica. samo kazem…)
salim se… ovo sto si napisao stvarno nisam znao. sad sam nesto naucio.
Adise, ovaj tvoj komentar pokazuje upravo šta je najveći problem sa Linuxom i linuxašima. Za većinu Linux geekova ovdje očito postoje dvije vrste korisnika: “luseri” koji samo treba da klikaju na ikone za Openoffice, Firefox i slično, i “h4x0ri” koji pričaju bash kao maternji jezik. Činjenica je da je velika većina korisnika negdje između, a Linux za te korisnike nikako nije dobro rješenje. Znam jako puno ljudi koji NE ŽELE da postanu hackeri isto kao što ja ni ti ne želimo da postanemo pravnici ili ekonomisti - jednostavno nas to ne interesuje, da sam se htio time baviti završio bih školu za to ili šta već. O tim stvarima znam samo i tačno onoliko koliko mi treba za svakodnevni život. Ali s druge strane, čovjek koji je naučio odraditi par stvari na Windowsu ne želi da koristi OS gdje su mu ruke vezane jer mora pročitati 5-6 knjiga da bi uradio istu stvar.
BTW: instalacija CiscoVPN i Zend uopšte nisu komplikovane stvari. Probaj: Oracle, Eclipse, Matlab. Znam ljudi koji su instalirali i koriste taj softver na Windowsu, a da pojma nemaju ni šta je IP adresa ni šta je skripta, a Linux zovu “onaj crni ekran što liči na DOS”. Tebi se možda kosa na glavi diže od toga, ali to je realnost, i sve dok Linux ne postane prilagođen takvim korisnicima neće preći tih magičnih par postotaka upotrebe.