Da li ja u necem grijesim ili Linux nije za mene?

LSB već godinama sabotiraju Ubuntu i vođstvo Debian projekta (koje je svakako u krevetu sa Canonicalom) - primjer: http://www.linux-watch.com/news/NS8432548714.html
Slackware nije LSB compliant jer ih to ni ne interesuje, praktično svi ostali su LSB compliant.

Nemoguće je napraviti kontrol centar koji bi radio na svim distribucijama jer svi kompajliraju svoj kernel, koriste vlastite startup skripte, različite verzije HALa i slično.

evo, prodje i druga hefta od kako sam se skin’o sa openSuse-a a navuk’o na Ubuntu.
prvi komentar je: hvala svima na sugestiji i pomoci. jer, kako su mnogi tvrdili, Ubuntu je Linux distribucija koja meni treba, bas ono sto ja trazim.
ja necu reci da je openSuse los ili nesto slicno. samo “nije za mene”, ili mozda “nije jos za mene”.

za razliku od openSuse-a, sve sto sam do sada uradio sa/na Ubuntu - uradio sam sam. naravno uz pomoc i objasnjenje vas na forumu, ali uradi osam SAM. nakon instalacije openSuse 11.0, nekoliko stvari su drugi uradili za mene, a gledajuci ih sta rade, ne vjerujem da bih bio u stanju.

jos uvijek ima nekih sitnica koje “zapnu” ponekad ili ne rade (npr, ne mogu otvoriti neke kupovne, originalne DVD-jeve sa filmom niti pomocu jednog DVD player-a, ali pretpostavljma da je vise problem u DVD-ju nego playerima jer da ne radi bas ni jedan - malo tezi slucaj. a, isto tako neke DVD-jev otvaram bez problema… no, o tome drugi put), ali jos nikad nisam bio stvarno zaglavljen da ne znam sta dalje da radim a da ne mogu koristiti kompjuter :smiley:

jos jednom, hvala vam svima na pomoci da “spoznam isitinu” :D. a, malo je falilo da se vrnem na XP :smiley:

Za gledanje dvd-ja instaliraj,

sudo apt-get install libdvdcss2

malo terminala, i pozeljno od plejera, Kaffeine, SMplajer ili VLC. Ili jos lakse ubaci mediubutu repo, http://www.medibuntu.org/.

Afan-e:

Ma samo se cuvaj od windowsa.
A i suSe je eto otpao.

to je ovisnost (kako si eto opisivao promjenu),

postovi su ti zvucali kao da se skidas s kavih droga.
Necu hocu :slight_smile:

Nije ni ubuntu savrsen.
samo trebas vjerovati u zajednistvo dobronamjernih ljudi.
Nikad ne zaboravi “humanity” komponentu.
Socijalni fenomen linux ostaje tema i tako je dobro.
Ljudi ne uce sami, vec u zajednicama. I ovo je dobro.
I mozak je drustveni organ. Samo tako i drugacije nikako.

I vjeruj mi, nije tesko nauciti da npr komanda

ifconfig eth0 192.168.200.01 netmask 255.255.255.0
u po sekunde konfigurira mreznu kartu. I ovo je dobro ko hljeb.
Ne falim se, ja nisam guru i nevolim puno tipkati po trminalu.
Ali to je linux-unix “spicy taste”.
To je super:

kad ripas cd upises cdparanoia /dev/cdrom 01-10 ili slicne komande.
eto to je sve. Ma samo da vidis ( radim-moram koristiti wavelab u studiju, na poslu) koliko opcija ima
"za import cd track". Profesionalni software. CCCCCCC

Iz nautilusa samo povuces .wav file-ove u tvoj /home/afan/sevdah folder i eto muzika na hd-u.

Do viste to nije imao ms na nivou os-a. U visti ne znam i ne interesuje me.

Kad pomalo probas ove komande, skontas da imas sve pod
kontrolom.
Meni pravo sjeda terminal.I bilo bi steta ako ga ne bude ( Vedran ima pravo za gui al
mora proci puno vremena dok se to ne uhoda, svako strika svoje kapice,zato je terminal
spasilacka ekipa :))

Svidja mi se drackconf u mandrivi :slight_smile:

Ja sam pobjego od suseta kadno novell zao-kupi gustera.
Cisto politicki.

E vala neces kazem i eto sve mi radi sad na Ubuntuu ( osim kakvih starih mashina).

A sto se tice paketa zend.deb

Napravimo ga:)
Nismo sisali vesla

Pozdrav

2long, didin’t read :stuck_out_tongue:

Inace kad je u pitanju lin/win, kod mene je to rijeseno na nacin da mi je lin za posao a win za igre. I da budem iskren, cini mi se da je u originalu tako i zamisljeno :stuck_out_tongue:

[quote=anger]2long, didin’t read :stuck_out_tongue:
Inace kad je u pitanju lin/win, kod mene je to rijeseno na nacin da mi je lin za posao a win za igre. I da budem iskren, cini mi se da je u originalu tako i zamisljeno :P[/quote]
Zbog ovoga sam ja na duzim postovima pisao sazetke :smiley: A sto se tice win/lin situacije, postoji cijela filozofija iza toga ali meni se cini kako je PlayStation2 i *NIX na racunaru win/win situacija :smiley:

samo malo nadogradi to na PS3 (naravno sa linuxom) :smiley:

Ljudi, sta ovo znaci 2long didnt read?!

Pa ako nista onda su ove “kompjuterchine i napravljene da zamjene pisace masine”.

A ostalo je prica za sebe.

Eto meni na macu cita textove Ghost reader
http://www.convenienceware.com/ghostreader.php

A na Ubuntu-u Orca :slight_smile:

Ma jednog dana ce nam i guzicu brisat´ ove mashine.
:slight_smile:

Samo moraces instalirati driver da zna koliko podrucje treba obrisati, te da bi znao koliko papira upotrijebiti :mrgreen: