Debian versus Slackware

Evo pitanje mjeseca …

Puno raje koju poznam koristi Slackware, mada mi je Slackware bio strašan nekako od prvog puta kada sam ga tek instalirao i morao ručno štimati X.org… Debian mi se u drugu ruku pravo svidio, posebno apt-get (probao sam i Debian-based Distro Ubuntu 5.04 i fino izgleda)…

Zanima me generalno mišljenje raje, evo kao neka vrsta ankete …
Koji je bolji (argumenti zašto naravno)?

[quote]Evo pitanje mjeseca …

Puno raje koju poznam koristi Slackware, mada mi je Slackware bio strašan nekako od prvog puta kada sam ga tek instalirao i morao ručno štimati X.org… Debian mi se u drugu ruku pravo svidio, posebno apt-get (probao sam i Debian-based Distro Ubuntu 5.04 i fino izgleda)…

Zanima me generalno mišljenje raje, evo kao neka vrsta ankete …
Koji je bolji (argumenti zašto naravno)?[/quote]

if (u are početnik) debian else slack

ps:
ma uzmi suse

Eh … zavisi za sta :slight_smile: slackware mi je easier to use (alat za instalaciju mu nema dependencies checking :wink: ) ;)))

To ti je isto k’o da kažeš “čekić je lakši za korištenje od šarafcigera”… hmm da, jeste :lol: :wink:

ha brate mili pazi ovo:

http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?t=1971
http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?t=1964
http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?t=1923

i da ne trazim dalje … svaki put ista prica…svako preferira svoju distro a ne daje nikakve prave razloge za to !.. pa ljudi svako ima svoj ukus … glupo je vise postavljati ovakva pitanja!

@adioe3: probaj stari oba i slack i debian pa vidi koji ti bolje lezi !..jer neces nikad dobit odgovor koji trazis od nekog drugog…mogu te samo nafurat kako neka od ovih distribucija je bolja od druge, ali opet ti sam mozes odluciti koja TEBI najbolje lezi !

rip

Debian je mainstream distribucija.

Dignes ti server na slacku, sve radi stabilno, nema potrebe provest jos dan instalirajuci updatese itd…

Uradis ti to isto sa debian-om, ma mozak ti popije, sve tsabilno radi, al npr najobicnija ti skriptica nece radit radi praistorijske verzije php-a pa ti to updatas, i odma nisi vise stable. A da ne pricam o tome da cekas 3 godine na neku stable verziju.
Neznam nemogu se fino izrazit al sam upravu :stuck_out_tongue:

Al opet na slacku nemozes instalirat CP, mozes ti al…a debian moze bas radi tog mainstreama. Neznam opet kosto rece veljo sve se to radi o ukusima, al iskreno meni je laksi Slackware nego Suse il Fedora. Normala distribucija, o seb pri seb.

Za mene je Slackware i Debian bile neke top 2 distribucije, al nakon sto sam upozno Debian-a bolje pao je u mojim ocima skroz. Slack mi je na nekoj skroz gore skali, zapravo mi je svaka druga distro bezze.

slack je stvar proslosti. na listama koristenih distro-a pada svaki mjesec. jedini razlog sto se i dalje drzi je taj sto ima staza pa ima jos vjernih korisnika. nekada je bio odlican distro i pitam se kakav bi bio da se malo modernizira.

staces modernizovat?

ubacit Neku nasminkanu KDE themu i ljepse ikonice :stuck_out_tongue: heheheh … daj molim te … zato i jest najbolji sto ti nista ne diraju neg tebi ostave da nastimas sve po svom ukusu !

Narucio sam Debian 3.1 Sarge i Slackware 10.2 pa cu oba instalirati … Eventualno kroz vrijeme odlucicu se za jednu. Sada, pitanje: ima li na forumu tema za dual-boot dva linux sistema (treba li neka procedura) ili (posto su obje distribucije dobre) moze se nastimati u installeru?

Thanx.

Distro Wars Episode 2**64

Dosadno. :o

Meni bolji Slack.

Narucio sam Debian 3.1 Sarge i Slackware 10.2 pa cu oba instalirati … Eventualno kroz vrijeme odlucicu se za jednu. Sada, pitanje: ima li na forumu tema za dual-boot dva linux sistema (treba li neka procedura) ili (posto su obje distribucije dobre) moze se nastimati u installeru?

Thanx.[/quote]

pa samo u LILO nastimas i to je to :slight_smile:

Kod mene Slackware bolje reproducira multimediju od nor. SuSE 9.3 koji je po tebi
sigurno moderan.

Sto se mene tice mogli bi malo preurediti instalaciju, uvijek se izgubim kod odabira paketa…

Debian, je po meni super koristim g ai nemam neka loša iskustva sa njim …Slack hm nekako mi nije legao …ovo je samo moje mišljenje…
pozdrav

Za mene … Slackware :slight_smile:

@alzan - Ma je probaj LL (Loreal Linux) Nesto fola oni sponzorilari ovo ono, super stvar moderna, ima i ono dobre trebe vec za wallpapers ono pravo mi je sik distro.

Koju ti koristis, koja je tebi moderna/

@Metalac - Ma kod slacka je instalacija odlicna, ja sam se u slack zaljubio jos za vrijeme instalacije :stuck_out_tongue:

[quote]@alzan - Ma je probaj LL (Loreal Linux) Nesto fola oni sponzorilari ovo ono, super stvar moderna, ima i ono dobre trebe vec za wallpapers ono pravo mi je sik distro.

Koju ti koristis, koja je tebi moderna/

@Metalac - Ma kod slacka je instalacija odlicna, ja sam se u slack zaljubio jos za vrijeme instalacije :P[/quote]

Ma i meni je odlicna dok ne dodje do onoga da izaberem pakete. Nikako da se snadjem…Sve ostalo je odlicno.

Kako li je neko shvatio da ja napadam slack-a ili da govorim kako ne valja?! :?

Htio sam reci da bi slack bio mnogo bolji distro kada bi autori konacno shvatili da smo u 2005.god. i da trebaju modernizirati (citaj osuvremeniti) distribuciju. Mozda neko i voli da mu dodje gola distribucija, ali taj neko je osoba koja duze koristi linux i ima neke svoje teme ili wallpapere koje koristi.

Medjutim, Linux je i dalje alternativni OS i dok ne predje u mainstream, vizualni dojam mora biti na prvom mjestu. Npr. nisam sreo pocetnika kome se nije svidjela Mandriva ili SUSE (od isntalacije pa do desktopa), dok to nije slucaj sa Slack-om. kome god sam ga preporucio, rekao mi je: ‘Ma sta si mi ono dao. Ne znam ga ni pokrenuti.’ :wink:

A koji je moj omiljeni distro? Mandriva, Debian i Gentoo (iako ga rijetko palim u zadnje vrijeme). Tri distribucije za tri ukusa. :smiley:

Znam da je bila ali sad ne mogu naći :frowning: u suštini ide ti tako da jednu distribuciju instaliraš normalno, pa kod instalacije druge odrediš da bootloader ide u prvi sektor particije a nipošto u MBR, pa onda restartuješ računar, uđeš u prvu distribuciju i tu podesiš chainloader.

Inače omiljena distribucija zavisi i od toga kako doživljavaš Linux, mnogi ljudi koriste Linux upravo zato što im daje priliku da masu stvari odrade ručno, pa su takvi obično fanovi Slacka mada nisu loši ni Gentoo ili LFS. S druge strane imaš distribucije koje ti sve odrade automatski tako da imaš garantovano ispravnu konfiguraciju koju onda možeš po želji mijenjati, a možeš i samo sjesti i koristiti Linux onako kao što bi Windows ili MacOS. Takve obično preporučujemo početnicima :slight_smile: Debian je negdje između.

Evo stigao je dan kad mi je donesen moj Sarge (samo prvi DVD al’ nema veze)… Ubacio sam CD i pokusao pokrenuti instalaciju kao Ubuntu, tj. expert + enter … I on se zamrzne (nije nasao nv_sata). Onda ga lipo restartam, uzmem 2.6 kernel i sve prodje glatko. Medjutim, kada sam startao ga (1st boot) gdm nece da starta dobijem error (EE) No screens found. Sada upalim (bloody, goddamn, idiotic) Windows (koji je tu samo zbog buraza jer on ima neke issues sa Linom) i surfam, googleam, askam, etc. Nasao sam i upute i rjesenje i evo moj slucaj dosad:

Moja konfiguracija je AMD64 Athlon 3000+ , nVidia nForce 4 chipset (ASUSova maticna, SLI Deluxe), nVidia GeForce 6600 GT (nisu mi stavili SLI graficku gadovi jedni!), mis i tast. su wireless Logitech Cordless Desltop Pro.

Nakon puno foruma otkrio sam da trebam nVidia drivere za graficku (probao sam u XF86Config-4 stavljati vga ili vesa, ne pali) pa sam ih skinuo za x86_64 (1.#.7676…). Probao instalirati, neki error … bla bla … samo extractujem probam make install … nece … Opet na %$#&$ Windowse… Onda otkrijem da nVidijin installer i Debian se ne vole plaho nego treba skinuti kernel-headers, nvidia-glx (imam spisak uglavnom)…

NO, to treba skinuti pomocu apt-geta a ja jedan Ubuntu GUI newbie user! Nema veze, otkrijem ja aptitude i instaliram pppoeconf, pokrenem nastimam i super… Radi apt-get.

Krenem skidat, skinem gotovo sve i dodjem do apt-get install nvidia-glx i nvidia-glx-dev i ne moze mi naci paket na netu.

Zna li iko koje repositories da dodam da ovo radi (jer mi je momentalni sources.list jedan file sa 100 nekih dodanih repositories i nema nista)?
I da li grijesim u necemu u proceduri?

P.S. Slazem se da bi Slackware trebao poraditi malo na GUI-u, i smatram da bi trebali napraviti izbor instalacija (graphical za newbies, standardna sadasnja za regular slack users).

Thanx once again.