Dilema

ima li smisla biti iskren i otvoren u životu? da li žrtvovati ljubav zbog karijere ili karijeru zbog ljubavi?

1. da
  2. ne
    :smiley:

Ljubav zbog karijere :wink:
Ima smisla biti iskren i otvoren prema PRAVIM ljudima :wink: (prema ULK BH :D)

kako znati ko su PRAVI ljudi? polaziš od pretpostavke da su svi i onda udariš glavom u zid. i svaki put isto. i zašto ljubav zbog karijere? je l’ to znači da matejalni momenat ipak određuje tok naših života (osim Boga naravno)?

Žao mi je, ali nema drugog načina nego da upoznaš osobu koja ti se sviđa pa riskiraš …

Ovdje sam išao banalnom (no ipak korektnom logikom) - ljubav je prelijepa stvar, no tvoja karijera ti donekle određuje standard u životu. Zamisli trenutak i osjećaj kada te napusti djevojka zbog koje si odustao od karijere???

neee. zamisli ti trenutak i osjećaj da te napusti MUŠKARAC. zbog kojeg si odustao od karijere!!! ili, zamisli trenutak kad nakon ‘uspješnog radnog dana’ kreneš kući a znaš da te tamo na čeka ništa jer si jednom davno umjesto ljubavi izabrao pare i od tada nisi više sreo osobu koja te je uspjela zainteresovati dovoljno da bi pomislio samo ‘MOŽDA je to to’? samo, ove tvoje riječi ‘kada te napusti’ navode me na pomisao da ti i ne vjeruješ baš previše u ljubav, kao da je neminovno da budeš napušten, svi mi. bez uvrede. to je samo moje zapažanje.

bio sam spreman ostaviti prave prijatelje zbog ljubavi i onda me je ta ista djevojak ¨savjetovala¨ kako pravi prijatelji se rijetko sticu a djevojka se ´da ponovo naci´. poslije toga sam tu djevojku jos vise zavolio - i sacuvao prijatelje. :slight_smile:

zamisli (kontra) situaciju gdje ces poslije posla kojeg ne volis i kojeg mrzis ici kuci nervozan i razje**** zeni/muskarcu kojeg volis. i tako nervozan/nevozna neces ni primjetiti tu osobu koju volis?

kakva je to ljubav ako partner ne razumije tvoje potrebe i ne podrzava te? jer je to i njegova/njena ulaznica za bolju buducnost.

po dolasku u ameriku, dvije godine sam radio sve i svasta samo da mogu raditi ovo sto radim sada, da mogu biti ovo sto sam sada. imao sam 100% podrsku svoje supruge. patila se poprilicno, sto kroz trudnocu, sto sa beboom u Bronxu dok sam ja ¨gradio karijeu¨. ali nam je sada super. zato je volim.

zrtvovati porodicu zbog karijere? ne.

Heh, zanimljiva tema.

To ostavit ljubav radi karijere i takva uopste razmisljanja su mi totalno kapitalistickog karaktera. Mi smo jos ba bosancerosi pravi, emocijalni ljudi, drustveni, naivni al znamo da volimo hah :mrgreen:

Je, kazu ono bogati nisu srecni ovo ono itd…ma moze se nac sreca i kad si bogat, bmw XP SP2, slusas Sinana, samo regal pijuckas ovo ono. Sjedi mala u kafani pijucka, pusi drinu, radi ko krojacica kod muse, pitas je mala mala cija si mala. Kaze ona ne pitaj me cija sam vodi me kuci tvoja sam. Mala ti se daje, fake-a orgazme samo da joj kupis nove "Dior"cvike kojim prekrije po glave ovo ono. I tako.

Vec kad si ti siromah, nema srece nema cigara, al zato naucis ti kako je zivit bez tih cigara, bez tog materijalnog, bijah profuro mnoge avanture, al neke od najacih su bas bile kad se bilo bez kesa i bez iceg. Tad ces vidit dal te i tvoja draga, i jarani uistinu gotive il je nesto drugo po srijedi. I na kraju krajeva sta god se radi za ljubav radnja se odvija daleko od dobra i zla. Sokolovi vodu piju bogati kradu!

Rece jednom jedan pametan lik (Nietzsche) “Covjek je najokrutnija zivotinja. U tragedijama, najkrvavijim borbama i razapecima on je daleko najbolji ispo na zemlji. I kad je izmislio pakao za samog sebe, pogeldaj! To je bio njegov istinski raj”

Treba manje nekad razmisljat, i profurat furku, sutra je ipak novi dan nova nafaka. Opet rece Nietzsche “Razmisljanja su sjenke nasih osjecaja. Uvijek tamnija, praznija, i jednostavnija”

Il da te prosvjetlim svojom zen zen cheng filozofijom, idi za ljubavlju, kad osjetis zadah na ustima, zadah koji se zove glad, a pak usne od kojih se hranis, to je ljubav. A ako opet se sve s1383, kazes zivot ide, zivot leti, sa srecom mu bilo. Ko je 1383 nikad nije moja ni bila.

Opet nisam spavo, puca me kriza svjesti

[quote=AbsintheSyringe]Rece jednom jedan pametan lik (Nietzsche) "Covjek je najokrutnija zivotinja. U tragedijama, najkrvavijim borbama i razapecima on je daleko najbolji ispo na zemlji. I kad je izmislio pakao za samog sebe, pogeldaj! To je bio njegov istinski raj"
http://abshost.net/pix/dreadybanana.gif[/quote]
imamo mi i nasih pametnih ljudi :roll:
"Covjek je najveci hajvan na svijetu. I ovo malo duse sto ima, Bog mu je dao da mu bude teze. " (vjerovatno parafraziram :mrgreen: )

Vjerujem ich u ljubav (vjeruuuj u ljubaaav i na na na naaa) samo što ono pravo istinsko voljenje dvoje ljudi smatram rijetkim slučajevima. Pogotovo ovih dana (kako je to Absynthe lijepo opisao :D). Mene danas užasno živcira ova moja generacija koja zamišlja ljubav kao “ono” u spotovima Nellyja i raja kojoj je Romeo bio “dobar ševac” :wink: no idem dalje s tim i nadam se naletit na nekog ko ima neki “kernel” u životu :D, drugim riječima neko nestandardan (ako uzmemo prosječnu osobu u bh kao standard) i interesantan.

A moja karijera je nešto varijabilno jer danas mogu biti dimnjačar a sutra predsjednik Googlea, da li se ljubav miješa tu? DA! Ako vjeruješ osobi sa kojom si (ja polazim od toga da vjeruješ).

I za kraj evo jedan citat:
“Ljudi su zla djeca. Zla po činu, djeca po pameti.”

Pozz,
adioe3 :wink:

problem je u tome što sam ja već žrtvovala ljubav zbog karijere i sada trebam da mi neko kaže da je to u redu da bih se osjećala manje jadno.njegov život i budućnost su u Njemačkoj, a moj život i budućnost su u Bosni.ja previše gubim ako sve ostavim zbog njega a isto tako i on ako sve ostavi zbog mene.s početka smo se zezali,oboje smo bili svjesni da to neće ići,ali postajalo je sve zanimljivije i ozbiljnije.i onda sam se ja prestrašila jačine i brzine osjećaja koji su navirali pa sam jednostavno sve prekinula.nisam htjela dovoditi u pitanje sebi,davno postavljene,ciljeve. materijalista,ha?? stvarno se osjećam grozno. ne znaš ili je teže nikako ne upoznati onog/onu pravu, ili je teže upoznati (mogućeg) pravog/pravu a ne moći ga/je imati!!! sad mi se čini da je teže ovo drugo jer znam šta gubim. u prvom slučaju bar nemam pojma! al’ ja vas davim, je l’ da? SORRY!

izvinjavam se, ali ti si tipicno zensko… :oops:

pa nisi me baš uvjerila ali hajde, bolje išta nego ništa,duboko i široko se zahvaljujem. u pravu si, žensko k’o žensko. uvijek krivimo muške za sve, mi smo k’o fol svetice- iskrene, zaljubljive, naivne, nekoristoljubive,… a kad treba napraviti nešto što bi sve to potvrdilo, e, onda belaj! poslije toga: ‘aaj pomagajte, nisam ja kriva. pomozite mi u nastojanju da slažem samu sebe kako bih i dalje mogla da živim u uvjerenju da sam divna,krasna… bla bla, a drugi loši’.

Čini se da je afan našao sveticu. to je dobro. bar se neko iskreno voli. iskrene čestitke afane!!!

Hej, a zasto ne bi moglo oboje. Ipak ne treba gubiti nadu da se oboje moze imati u isto vrijeme…
Ljubav je samo skup propustenih i iskoristenih prilika…

Više sreće drugi put …

“Mi smo jos ba bosancerosi pravi, emocijalni ljudi, drustveni, naivni al znamo da volimo” , nažalost, prošla su vremena kada su Bosanci bili smatrani "emocijalnim, društvenim i naivnim ". To mi stari reče. Kaže da je pravi musliman upravo ono što ti reče - društven, emocionalan i pomalo meke duše - da ne kažem naivan. Kako nas je Amerika sve porobila svojim trendovima (znači - gradovi, BL, SA …), ljudi više ne znaju ništa i tako dalje i tako bliže ode sve u pm … Eeeeeee Dostojevski, Dostojevski … a napadao sam ga kada smo ga radili u školi :frowning: a opet, ostao sam čvrsti ateista. OT. Ali i nije. Sve je to povezano !

Nisi nikog zadavila pričom ba budi cool (k’o ja 8)) …
Ovo ti je koliko-toliko poznata pričica. Ali očito da nisi našla pravog tipa dok je on u Njemačkoj. Da je on taj pravi, snašao bi rješenje jer i dan danas smještaj i hrana se koliko-toliko stavljaju u kategoriju muških obaveza u braku (mada ja obožavam samostalne žene koje ovo pitanje rješavaju same :D). Tako i tako, osnovna i donja linija je da nadu nikad ne gubiš niti blijedi. Jer čim upoznaš nekog novog, svježeg, punog ideja, neko ko ti se čini idealan nada skače i skače visoko … pa ako padne opet, ne očajavaj nije smak svijeta. Po mojoj nekoj filozofiji, ne postoje “kompatibilne” osobe (tj. neke srodne duše) - postoje samo ljudi koji “se nađu” i “ne nađu” oko pravih mjesta u pravo vrijeme. Zato nađi neku finu knjigu - komediju (samo ne božansku niti Adisovu) i čitaj, ismij se dobro (može i film … :D) i uzmi raditi ono što najviše voliš (samo nemoj reć’ da najviše voliš voljeti :D). Mislim, ovo je tema za neke knjige a vjerujem da ih ima dovoljno da bih ja počeo sa pisanjem jedne na ovom forumu, zato - keep it cool sister, 'cause you are 8)

Pozz,
adioe3 8)

HEY RO! nikad nemoj sumnjati u svoje odluke koje si vec pretvorila u djela. Ako si postavila karijeru kao glavni prioritet, onda nemoj da ti nesto drugo stane na put! Istina - kad su osjecaji u pitanju, onda je tesko iste staviti na drugo mjesto! Ako oboje niste u stanju da budete zajedno unatoc razlicitim ciljevima, onda jednostavno trazi drugu kompatibilnu osobu… adioe3 misli da nema takvih, ali takve osobe se ipak nadju… i sad se digni i nastavi svojim zivotnim putem… muskaraca ima dovoljno na ovom svijetu… :wink:

Pozdrav

Ice

PS: stay cool :smiley:

That’s kinda what I’ve said but anyway … :smiley:

SUE ME :smiley: nemas kopirajt :smiley:

Pozdrav

Ice

[quote=ro]pa nisi me baš uvjerila ali hajde, bolje išta nego ništa,duboko i široko se zahvaljujem. u pravu si, žensko k’o žensko. uvijek krivimo muške za sve, mi smo k’o fol svetice- iskrene, zaljubljive, naivne, nekoristoljubive,… a kad treba napraviti nešto što bi sve to potvrdilo, e, onda belaj! poslije toga: ‘aaj pomagajte, nisam ja kriva. pomozite mi u nastojanju da slažem samu sebe kako bih i dalje mogla da živim u uvjerenju da sam divna,krasna… bla bla, a drugi loši’.

Čini se da je afan našao sveticu. to je dobro. bar se neko iskreno voli. iskrene čestitke afane!!![/quote]

Ma, nije Afan nasao sveticu. Obicna zena sa manama vrlinama. Kao sto smi i ja i ti i svi drugi.
Ja sam imao srece (a bogami se i dugo trazilo, mada nenamjerno) pa nadjoh sebi partnera kojeg voim, koji me voli i ciji nacin zivota se doooobro poklapa sa mojim.

Vjeruj mi, bio sam zaljubljivan i prije. sa svakim prekidom sam mislio da se svijet rusi, gotovo je, nema vise, takva veza vise nece postojati. I tako sam mislio - do sljedece veze :smiley:
Nema da brines, sresces ti “sljedeceg”, pa mozda i sljedeceg. Sudbina radi svoje.Ne brini previse o time stvarim a- life is so short!
:wink: