Dolphin rocks!

Pored yakuake, ovu KDE/Qt app morate imati, fakat “prejako” sve tako brzo ide, na dohvat ruke… lokacija/hidden lokacija, ftp, smb

slika:

evo kako izgleda u akciji (slika):

ps:
koristi li možda iko od vas ovaj dolphin? btw moglo bi se još nekih stvari dodati ali inače dobar je pravo

pps:
nalazi se u reposima za k/ubuntu v7.04, za ostale distro ne znam… inače košta samo 1.3MB
'sudo apt-get install dolphin ’
(-rw-r–r-- 1 root root 1.3M 2007-04-06 20:03 /var/cache/apt/archives/dolphin_0.8.1-0ubuntu2_i386.deb)

evo ima i link na “home site”

http://enzosworld.gmxhome.de/
http://enzosworld.gmxhome.de/screenshots.html #KDE4

Hm … sta ce mi to pored konquerora …

probo prije godinu dana, i nije me bas toliko odusevio…dobra app, ali sto hamo rece, pored konquia mi netreba ni´ta…ni firefox ni ni´ta…

Može li se ovaj dolphin naštimati da izgleda kao Konqueror? i rade li svi keyboard shurtcuti? :slight_smile:

P.S. Kad bi moglo opet je pitanje zašto da koristim različitu aplikaciju za web i lokalne fajlove?

[quote]“Dolphin is a file manager for KDE focusing on usability.”

“Dolphin is not intended to be a competitor to Konqueror: Konqueror acts as universal viewer being able to show HTML pages, text documents, directories and a lot more, whereas Dolphin focuses on being only a file manager. This approach allows to optimize the user interface for the task of file management.”[/quote]
…znači dolphin nije web browser!

pošto ja inače koristim Firefox2 za web… koristim je uglavnom zbog toga što je Opera closed source i neke stranice mi ne otvara kako treba, a Konqueror je inferioran u odnosu na Firefox2 (što se tiče web stranica) mada se Konqueror u zadnje vrijeme malo popravio - gmail više ne javlja unsupported browser etc, jah FF ima pregršt dobrih plugina…

ja ne kažem da konqueror ne valja, naprotiv… ali…ako koristim firefox za web onda mi je dolphin bolji za FM nego konqueror (ako ništa za dvije nijanse hehe)

inače, ovo je Dolphin: 0.8.1, ne znam kakav je bio prije godinu dana… sad je prilično dobro, ima sve funkcije koje ima konqueror, samo je još bolje organizovano kada je u pitanju “file managererstvo”, mislim, može se sve uraditi i iz konquerora (može vala i iz konzole) ali ovdje ima nekoliko modernih načini “adresiranja/linkanja” (slično je na nautilusu urađeno - address bar itd)

još ovo… gledao sam koliko resursa zauzimaju ove dvije apps, kada su pojedinačno pokrenute, zajedno, pojedinačno pod GNOME okruženjem itd., i dolphin je “manje zahtjevan”, zato sam se i “iznenadio” kako brzo ide, dobro, nije sad neka brzina svjetlosti, ali je brže…

što se tiče shortcuta, skoru sve je isto kao i na konqueroru, to je sve “u pet deka”, a nije problem postaviti i “po želji”, ima configure shortcuts opcija

što će mi ovo? eto napisao sam… pa ko voli nek izvoli

nekome je konsole dosta i reći će šta će mi yakuake pored konzole (ala konqueror & dolphin)…

ps:
upravo sam skinuo yakuake-2.8-beta1.tar.bz2 baš radi nekih sitnica kojih nema kod konsole… btw. kad već spominjem yakuake; pravo je dobar ovaj novi, za razliku od v2.7 ovaj ima: split, full screen, skinovi itd…
evo link (meni odlično radi - još ni jedan crash)
yakuake-2.8-BETA

vidimo se… u KDE4

[quote]Highlights of KDE 4.0 Alpha1 are:
A new visual appearance through Oxygen
New frameworks to build applications with, providing vastly improved hardware and multimedia integration (through Solid and Phonon, spelling and grammar checking, to name just a few)
New applications that focus on a smooth user experience, such as Dolphin, the file manager, and Okular, the document viewer[/quote]
http://www.kde.org/announcements/visualguide-4.0-alpha1.php

Znate sta je meni najcudnije od svega toga. Nestajanje address bara o_O Nemogu sad bubnut ko je to uveo u “promet”, i sad je to in?

Pa to je totalna katastrofa, address bar mi je ono … jos malo pa zamislite web browsere bez standardnih address bar-ova vec nesto ono … svasta.

ma imas opciju da se prikaze adress bar i mozes to stavit kao default…

ali meni se nesvidja sto jos uvijek nema dovoljno opcija za prilagodjavanje pojedincu…
meni recimo fali dosta toga…

a da ne govorim o tome da je konqui, univerzalan…znaci mogu i surfat snjim i dokumente gledat, ftp, ssh…samo reci sta ti treba…

neznam kako ce biti dok kde4 izadje, ali sada kako je meni fali u Dolphin.u jos dosta toga…

osvajac do daljnjeg … ideja delfina nije losa, mada je jos nedovoljno razvijena :smiley:

[quote=vedran]Može li se ovaj dolphin naštimati da izgleda kao Konqueror? i rade li svi keyboard shurtcuti? :slight_smile:

P.S. Kad bi moglo opet je pitanje zašto da koristim različitu aplikaciju za web i lokalne fajlove?[/quote]
Zato što si možda bivši windows user, pa ti je krajnje neortodoksno imati sve na jednom mjestu :slight_smile: Iskreno ne znam
šta fali Konqueror-u pa ga moraju mijenjati nekim poluproizvodu. No to je izgleda KDE-ova politika o privlačenju ex
Windows i OS-X usera. Možda se Konqueror sad napokon odvoji od onih silnih KDE biblioteka pa postane samostalan
proizvod. Onda još napravi neki nativni plugin sistem tipa Firefox i rahat… :slight_smile:

Na žalost izgleda da su KDEom ovladali nekakvi ex-Gnomovci sa njihovom politikom izbacivanja opcija u ime “upotrebljivosti” :frowning:

savjet: upotrebljivost ne znači manje opcija nego manje potrebe da se čeprka po opcijama (logičnije default vrijednosti koje su zasnovane na testiranju sa normalnim ljudima a ne geekovima) kao i logičnija organizacija opcija (ne po nekakvim internim modulima nego po kategorijama upotrebe)

Hmm, kompleksnost interfejsa raste sa brojem (nepotrebnih) opcija. Meni lično je uvijek smetalo što npr. u konqueroru na context meniju (desna tipka miša) stoji dva miliona opcija, od onih extract here, extract really here, extract really relly here or somewhere else …

Inače, ne bih očajavao, koliko i ja pratim, trenutno su samo spremne KDE4 biblioteke, GUI kod se još dorađuje tako da će kranji KDE izgledati značajno drugačije (ljepše). Možda samo malo ispipavaju puls ljudima, toplo-hladno, pa dok ne pogode.

To je apsolutno tačno ali zar se mora redizajnirati aplikacija from scratch da bi se promijenio context menu? I pri tome izbaciti tonu stvari koje neki ljudi smatraju korisnim?

ima kod ovog gui design-a nesto lijepo
ustvari jedna osoba

zove se Jeff Raskin

http://jef.raskincenter.org/home/index.html

( PAPA OF THE APPLE FOREVER )

jednostavnost to je put :slight_smile:

@canci
osx -ovci imaju npr jedan frontend ( HD Utility)

http://img47.imageshack.us/img47/6205/bild21ah.png

ovdje u jednom prozoru formatiras hd-ove, djelis na particije, popravljas pokvarene sektore (fsck) kopiras cd ili dvd-ove, pravis image file-ove od svega gore navedenog…

i to je jednostavnost.

konqueror meni nije komplikovan.

ali treba uvijek nesto probati. bolje delfin nego
kit

Change, nisi mi be skonto. Zasto ne napraviti address bar, koji se moze zamjenit tim shitom, (koji i sad mozes uklonit). I sta si dobio sto si ALO address bar mako i ubacio neko granje? Dobio si na ljepoti a ubio si funkcionalnost. O tome sam prico.

Upravo tako, ako se ovo nije desilo sta se desilo? Jok, vrijeme je da se ubaci u KDE team i probat nesto uradit ili … Moze se rec sad da ja puno zanovjetam sa address barom, al cito sam dosta blogova KDE developera, i KDE je dobar, al ide se ipak malo previse u neku ljepotu nego u funkcionalnost.

ti u svakom momentu možeš pritisnuti ctrl+L (switchuješ) i imaćeš adres bar (kao na konqueroru, što ja inače i radim kad mi treba neka nova lokacija), ako te toliko nervira onda u opcijama staviš da ti bude default, i zdravo đaci…

a btw, prednost ovoga “non-standard-adresiranja” je ta što, ako imaš recimo:

1. /home/user/download/iso/linux # treba se vratiti u ‘download’ folder

kada je ovo u adress baru ti bi morao ili up, up, ili ući u adress bar pa brisati sve do download pa pritsnuti enter (da ne govorimo ako je “dublje”)

a kod dolphina ili nautilusa (btw kad se ovo teko pojavilo na nautilusu “čupao sam kosu” od muke jer sam naviko na “old school” i mislio kako je glupo, al kad sam skonto poentu hehe)

2. [home][user][download][iso][linux] # treba se vratiti u ‘download’ folder

ti samo klikneš na ‘download’ button (folder) i odmah si unutra… ne da se ovim načinom gubi na funkcionalnosti, čak šta više, dobija se… AFAIK

kad si u adress modu i ne primjeti se dolphin, kontaš da si u konqueroru, check it out (slika):

[quote=nidla]1. /home/user/download/iso/linux # treba se vratiti u ‘download’ folder

kada je ovo u adress baru ti bi morao ili up, up, ili ući u adress bar pa brisati sve do download pa pritsnuti enter (da ne govorimo ako je “dublje”)[/quote]
A šta kad moraš iz /home/user/download/iso/linux/ u /home/user/documents ?

Kod ovog nautilastog načina moraš kliknuti na [user] pa onda tražiti ikonu za documents na spisku ispod.
Kod normalnog načina selektuješ “wnload/iso/linux/”, kucaš “cuments” i pritisneš enter. Milijardu puta brže. BTW dva klika na dugme Up po meni su brža od klikanja na dugme [download] jer se dugme Up uvijek nalazi na istom mjestu tako da instinktivno možeš navigirati na njega, a dvoklik je inače brza operacija.

A najbrže je naći direktorij u stablu s lijeve strane koje predstavlja najprirodniji način organizacije podataka.

[quote=vedran][quote=nidla]1. /home/user/download/iso/linux # treba se vratiti u ‘download’ folder

kada je ovo u adress baru ti bi morao ili up, up, ili ući u adress bar pa brisati sve do download pa pritsnuti enter (da ne govorimo ako je “dublje”)[/quote]
A šta kad moraš iz /home/user/download/iso/linux/ u /home/user/documents ?[/quote]
kao što rekoh pritisneš ctrl+L i uradiš dalje kao što si naveo (selektuješ, dopuniš)… isto kao u konqueroru?! btw. pa ja u firefoxu non-stop koristim ctrl+L da bih dobio “kucanje” za novu adresu…

ps:
što se tiče “stabla” to je implementirano na dolphinkde4 pogledaj screenshot (mada meni “stablo” ponekad smeta)

http://www.kde.org/announcements/visual_guide_images-4.0-alpha1/desktop.png