[quote]“Dolphin is a file manager for KDE focusing on usability.”
…
“Dolphin is not intended to be a competitor to Konqueror: Konqueror acts as universal viewer being able to show HTML pages, text documents, directories and a lot more, whereas Dolphin focuses on being only a file manager. This approach allows to optimize the user interface for the task of file management.”[/quote]
…znači dolphin nije web browser!
pošto ja inače koristim Firefox2 za web… koristim je uglavnom zbog toga što je Opera closed source i neke stranice mi ne otvara kako treba, a Konqueror je inferioran u odnosu na Firefox2 (što se tiče web stranica) mada se Konqueror u zadnje vrijeme malo popravio - gmail više ne javlja unsupported browser etc, jah FF ima pregršt dobrih plugina…
ja ne kažem da konqueror ne valja, naprotiv… ali…ako koristim firefox za web onda mi je dolphin bolji za FM nego konqueror (ako ništa za dvije nijanse hehe)
inače, ovo je Dolphin: 0.8.1, ne znam kakav je bio prije godinu dana… sad je prilično dobro, ima sve funkcije koje ima konqueror, samo je još bolje organizovano kada je u pitanju “file managererstvo”, mislim, može se sve uraditi i iz konquerora (može vala i iz konzole) ali ovdje ima nekoliko modernih načini “adresiranja/linkanja” (slično je na nautilusu urađeno - address bar itd)
još ovo… gledao sam koliko resursa zauzimaju ove dvije apps, kada su pojedinačno pokrenute, zajedno, pojedinačno pod GNOME okruženjem itd., i dolphin je “manje zahtjevan”, zato sam se i “iznenadio” kako brzo ide, dobro, nije sad neka brzina svjetlosti, ali je brže…
što se tiče shortcuta, skoru sve je isto kao i na konqueroru, to je sve “u pet deka”, a nije problem postaviti i “po želji”, ima configure shortcuts opcija
što će mi ovo? eto napisao sam… pa ko voli nek izvoli