Dolphin rocks!

Lakše je mišem jer se ujedno pozicioniraš na tekst polje i selektuješ dio koji se briše. U tom tvom slučaju između ctrl+L i kucanja imaš dio sa Shift + lijevo + lijevo + lijevo…

[quote=nidla]ps:
što se tiče “stabla” to je implementirano na dolphinkde4 pogledaj screenshot (mada meni “stablo” ponekad smeta)[/quote]
Kao što rekoh: vjerovatno se može naštimati taj dolphin da bude sličniji Konqueroru ali zašto koristiti kopiju kad imaš original (a nema ni dugme za “gore”…)

Vedrane, mislim da nisi shvatio osnovnu premisu. U Nautilusu/Dolphinu/Thunaru ako želiš možeš koristiti address bar (kao u Konqueroru) zajedno sa svim prednostima koje spominjes, a imaš dostupan i NEXT like interfejs (aka “pathbar”), sa drugačijim prednostima/manama. Zar ta fleksibilnost nije privlačna vama KDE korisnicima :stuck_out_tongue:

[quote=vedran]Na žalost izgleda da su KDEom ovladali nekakvi ex-Gnomovci sa njihovom politikom izbacivanja opcija u ime “upotrebljivosti” :frowning:

savjet: upotrebljivost ne znači manje opcija nego manje potrebe da se čeprka po opcijama (logičnije default vrijednosti koje su zasnovane na testiranju sa normalnim ljudima a ne geekovima) kao i logičnija organizacija opcija (ne po nekakvim internim modulima nego po kategorijama upotrebe)[/quote]
Malo je pretenciozno da definiraš upotrebljivost, to je relativno! Znam dosta ljudi kojima je Konq. neupotrebljiv,
jer je prekompleksan. Moj post je samo bio u znaku protesta, jer neki ljudi žele nametnuti Dolphin kao standard
u KDE-u (bolje bi bilo da me neko pita kad instaliram KDE da li želim, ali i to je najmanji problem - Linux je
jako modularan, kao i KDE :wink: ), no općenito ne tvrdim da postoji jedan apsolutan pogled na to šta je upotrebljivost.
Za mene je prženje u Windows Exploreru ili Nautilusu neupotrebljivo, ali moj frend tvrdi da nema ništa bolje od
toga, te su za nj Nero i k3b neupotrebljivi. To je nešto kao i omiljeno jelo ili izbori partnera - pointless discussion.

No ipak me živcira to što Dolphin uvode kao standard. Još ako bude dependency to ispada kao što je Internet
Explorer na Windowsu - ne moraš ga koristiti, al’ ga ne možeš maknuti :frowning:
Al’ zato i koristim Fluxbox… :smiley:

Adise, biće da ti nisi shvatio osnovnu premisu jer ne pratiš diskusiju od početka. Konqueror ima puno više opcija od Dolphina i to niko ne spori, npr. dugme Gore. Dolphin s druge strane ima svega par opcija koje nema Konqueror, a jedna od njih je taj “pathbar” ili kako se zove. Moj stav je bio da ta jedna opcija nije vrijedna truda.
Konqueror ima samo jednu svrhu i jednu ciljnu publiku a to je “KDE file manager”, ako se prihvati odluka da Dolphin bude default svima će biti puna usta priče kako se Konqueror nastavlja razvijati i blabla, ali praktično to znači smrt Konquerora i gubitak mase opcija bez kojih neki ne mogu živjeti. Interesuje me kakvo je to “pathbar” opravdanje za ukidanje tih opcija? Šta to revolucionarno nudi što će mi omogućiti da napustim Konqueror? a da treba biti više fleksibilnosti, to se slažem :slight_smile:

Izvinjavam se, neprecizno sam se izrazio, nije mi ni bio cilj da dam sveobuhvatnu definiciju nego jedan lični stav o tome šta po mom mišljenju jeste odnosno nije upotrebljivo, dakle ono “upotrebljivost znači…” čitaj kao “upotrebljivost za mene podrazumijeva i…”.

evo dugme “Up/Gore” (slika-dolphin), ako ti je stalo do “up”-a samo ga dodaš u toolbar, btw “up” je nepotrebno u so called pathbar sistemu… IMHO

btw ovi bookmarksi sa lijeve strane “zlata vrijede”, bar su meni kao “četa odabrana”… baš bih volio da ih imam na konqueroru (u ovom stilu)

možda je nekima višak “opcija” kao RECIMO amarok u konqueroru (slika-konqueror), IMHO dibidus višak… ako je file manager ne mora biti i “iPod”

btw ako možeš probaj/instaliraj dolphin (ako već nisi) pa onda iz prve ruke (a ne sa screenshotova) reci šta ti konkretno fali/smeta na dolphinu i možda da javiš autoru (baš sam mu slao “request” za “sort files by type” opciju, i čovjek se ljubazno javio i posao završen, biće ali u KDE4 verziji pošto se dolphin vKDE3.5 više ne “održava”)

da se razuijemo meni se i dalje sviđa konqueror, ali i dolphin je veoma veoma dobar, na početku topica sam rekao da mi fali možda neka opcija, ali takođe mi je drago što su neke stvari urađene kako su urađene…

tebi ako taj plugin ne treba nemoj ga ni gledat…isto ko i ja…
up opcija je korisnija od back ako mene pitas…jer meni ona znaci puno i naviko sam na nju!

ali da ja nemogu kliknut na sliku i reci “set as background” … da nemogu kliknut desnim na file i reci “delete”…

neznam kako ce to igledat u kde4 ali sad za sad opet kazem nije to to!

Ma znam, desi se svakome :slight_smile: I ja se često uhvatim za glavu kad dobijem film spržen, a ono Thumbs.db na CD-u.
GRRRRR! Al’ onda kužim i to su ljudi.

@nidla: Sve stoji što reče u toj usporedbi, no ipak, meni više paše kad u jednom programu mogu ekstrahirati
source code, pogledati README (koji zna nekad biti i u HTML - npr. MPlayer) i istovremeno pustiti Mike-a Oldfield-a
da se smirim i ne udarim centralnu jer compiling nije uspio.
Naravno, može se to uraditi i sa 40 posebnih prozora, ali meni je to preglednije.

Bilo bi fino da Konqueror, sad kad nije više default browser, oslobode od DCOP servera, i naprave mu više
neke zasebne plug-ine.

Ja sebi još nisam našao dobru zamjenu za Konqueror - Nautilus mi je prespor, Thunar mi ne sjeda, ROX je
jadan, Xfe je cool ali ružan (da ga samo prebace GTK1 bio bih zadovoljan)… :frowning:
Two-pane menager-e ne volim…

ja nisam ni spomenuo “back”, btw govorio sam da je up u ovoj “path” situaciji nepotrebno (slika-dolphin) kada hoću iz foldera “apt” da se popnem za jednu stepenicu umjesto “up” samo kliknem na folder “cache”, i automatski sam “up” jedan nivo, tako da je “up” button višak

fakat nema right click “set as wallpaper”… ali zato ima ona opcija da "povučeš sliku na desktop i onda te pita: copy/move/link/set as wallpaper, kao što sam rekao nije mi bilo “sort by type” pa sam “prijavio” maintaineru…

a za “delete”, ima zato “move to trash”, a ako hoćeš delete onda selektuješ file(s) pa “shift+delete”…

ma ovaj dolphin kde3 je nedovršen, AFAIK… čim je napušten development (since v0.8), jer se prešlo na kde4)

[quote=canci]Bilo bi fino da Konqueror, sad kad nije više default browser, oslobode od DCOP servera, i naprave mu više
neke zasebne plug-ine.[/quote]
AFAIK dolphin nije default… yet… ali će možda biti (uzimajući u obzir one screenshotove, announcmente i ovo http://www.kdedevelopers.org/node/2810 )

ps:
mene je dolphin (v0.8) “kupio” sa ovim left side bookmarksima (mogu dodavati), “pathbarom” (u kombinaciji sa adressbarom CTRL+L & CTRL+B), iconview/detailedview ikonice (na konqueroru moram zadržati klik da mi se pojavi detailed view, što je kod dolphina “explozivnije” - brže hehe), i ovom split ikonicom/opcijom (može se dodati i na konqueroru - ali vazda sam koristio CTRL+SHIFT+L, jer je nije bilo u toolbaru tek sam sad vidio da se mogla dodati…), jah i jednostavnošću (keep it simple) i malom potrošnom (resources)

prvo neznam dali citas ti ovo sve ovdje, ali ja sam protiv tog path bar.a…zato koristim adressbar i onda mi fali up…ali moze se dodati to je ok samo sto nevalja ti izjava da je bezpotrebe!!!

drugo te drag and drop mi nisu bas simple…i sta ako mi je screen popunjen prozorima??? prvo sklonij sve pa onda vuci…mani toga…

move to trash nije isto sto i delete…za kratice na keyboard.u znam nemoj me pravit budalom…govorio sam nema je na meniju, sto je za mene lose…

eeeh da i zaboravio sam reci da nema Tab.ova!!!..mislim…ma bjaaaaaaaaziiiii…

ok, čitam šta pišeš/te, i btw ja nisam stavio naslov dolphin vs konqueror?.. zato no hard feelings, ja realno govorim šta mi se svidjelo kod dolphina… daleko da je idealan…

ma rekao sam ako koristiš pathbar onda nije potreban “up”, jer je up button folder u koji se penješ…

a adress bar je priča za sebe (onda dodaj up dugme i završena priča)

ako mijenjaš wallpaper svakih 30 sekundi onda je problem “spuštati” ostale prozore…

tabovi? pa ovo nije internet browser? (mada sam i ja to primjetio, vjerovao ili ne hehe)

u svakom slučaju sačekaćemo KDE4 pa ćemo vidjeti final, mi sad “raspravljamo/poredimo” v0.8 (isto ko kad bi govorili o ubuntu 4.10 koji se više ne održava)

ps:
nepisano pravilo: o ukusima se ne raspravlja

In Soviet Russia, taste discusses YOU!

Nisam mogao izdržati :wink:

[quote=Adis]In Soviet Russia, taste discusses YOU!

Nisam mogao izdržati ;-)[/quote]
:lol:

Prokopaj malo bolje po opcijama, mozes nastimat da tih divota nema (opcija nesto ala Quick Copy/Move u Settingsima).

Mene jedino zanima kakva je benchmarking razlika izmedju konquija i delfina? Je li delfin brzi, jer kako sam citao negdje na kdeovoj stranici, cilj delfina je da bude puno brzi i da olaksa posao konqueroru kao web browseru (ergo stranice bi se mozda brze ucitavale? hope so). Nisam jos probao Dolphina ali raja u KDEu mi zvuci presretna s njim.

Ako sam dobro procitao (negdje na kdeovoj stranici) nit ce prestat se sa razvojom konquerora (istina, mozda ce se vise posvetit razvijanju KHTMLa) nego ce samo dodat Dolphin pored Konquija …

[quote=nidla]ako mijenjaš wallpaper svakih 30 sekundi onda je problem “spuštati” ostale prozore…

tabovi? pa ovo nije internet browser? (mada sam i ja to primjetio, vjerovao ili ne hehe)[/quote]
ne mjenjam svakih 30 sekundi, ali mi je uvijek puno prozora skoro, tako da mi je stvarno lakse kliknut “set as wall”…
a tabove koristim i u file browsingu jer mi je lakse tako nego da otvaram 10 prozora kad premjestam, kopiram, sortriram itd…

ni ja ne pokusavam “ratovat” samo upucujem na ono sto ti mislis da je nepotrebno, pokusavam reci da je mnogima potrebno…

Ako KDE4 ispadne na ono na sto sad lici … hvala za sve pruzene godine, al stvarno ste me zazocarali. Presli ste na nesto sto je Kubuntu/Suse korisiniku dobro. Tako da u slucaju KDE 4.0 gold izgleda ovako, NT (no thanks).

Il ostajem pri KDE 3.x, il idem na drugi DE.

brži, bezbeli da je brži (probao MEM/CPU usage)

slažem se, ali eto čovjek tako napravio… u ovoj v0.8

rijetko kad mi zatreba novi tab u file browsingu (jer ima split), ali nisu loši ni tabovi ponekad (mada je to uglavnom “internet stuff”)

dobro pa nekome je potreban recimo left bookmark ili pathbar, a na konqueroru ga nema, ja sam “upućivao” na to, poenta: nije ni konqueror baš idealan, i meni fale neke stvari (“moderne”), btw a i vrijeme je da se i na konqueroru nešta promijeni (na bolje), otkad je vala onaj dizajn… al ako ništa bar ne crashuje koliko je prije hehe (ustabilio se ko debian stable)

@adioe3, Neovisno o aplikaciji, sve je brze radi qt4 za 30% Kolko ce dalje % bit brze nego je sad, to zavisi do samog tima.

ako pita za ovaj dolphin v.08 on je na qt3-u… i brži je bio od konquerora, uh znači qt4 će da rastura

[quote=nidla]slažem se, ali eto čovjek tako napravio… u ovoj v0.8

rijetko kad mi zatreba novi tab u file browsingu (jer ima split), ali nisu loši ni tabovi ponekad (mada je to uglavnom “internet stuff”)

dobro pa nekome je potreban recimo left bookmark ili pathbar, a na konqueroru ga nema, ja sam “upućivao” na to, poenta: nije ni konqueror baš idealan, i meni fale neke stvari (“moderne”), btw a i vrijeme je da se i na konqueroru nešta promijeni (na bolje), otkad je vala onaj dizajn… al ako ništa bar ne crashuje koliko je prije hehe (ustabilio se ko debian stable)[/quote]
pathbar ima, samo ga trebas namjestit sebi, ja ga koristim, jedino mozda ne izgleda kao u nautilus.u, ali zato postoji mogucnost pravljenja thema…(govorim o metha bar.u)

hehhehehehe “slažem se, ali eto čovjek tako napravio… u ovoj v0.8”…pa o tome se i radi NIJE DOBRO NAPRAVIO!!!

tabove ti koristis za net, ja ih koristim za sve, svaki put kad mi treba novi prozor uklucim sebi tab…
split screen mi je bezze, a postoji i u konqi.u ako se sjecam dobro…

a o tome da je vrijeme da se u konqueroru nesto promjeni se slazem, ali se neslazem da ga treba ZAMJENIT!!!
umjesto da se zaj**** sa Dolphinom, bolje je da su re-dizajnirali konqui…lakse i brze i bolje…

sve u svemu, nemoze se tu nista, ako bude dolphin neka ga, ja cu i dalje konqueror koristiti, ali ce mi biti zao, zato sto ce jednog dana da “izumre” radi ovakih stvari…