About KDE-> Report Bugs or Wishes
[quote=nidla]About KDE-> Report Bugs or Wishes
[/quote]
propustas poentu rasprave…
necu ja nista bolje od konwuerora…
samo necu nista GORE od njega…
[quote=change][quote=nidla]About KDE-> Report Bugs or Wishes
[/quote]
samo necu nista GORE od njega…[/quote]
nisi me razumio, htio sam reći da wishlist uglavnom “diktira” izgled KDE/GNOME-a itd. valjda su raja “zaželila”… demokratija (50%+1)…
ps:
ako je tebi gore ne mora značiti da je nekome drugom gore (možda je bolje)… relativnost
npr. meni je “split” pod “must have”
[quote=change][quote=nidla]About KDE-> Report Bugs or Wishes
[/quote]
samo necu nista GORE od njega…[/quote]
Dolphin is not intended to be a competitor to Konqueror, the default KDE file manager: Konqueror acts as universal viewer being able toshow HTML pages, text documents, directories and a lot more, whereas Dolphin focuses on being only a file manager. This approach allows to optimize the user interface for the task of file management.
Sta se uzbudjujes onda? I ispade ovoliki topic u vezi bezze nekog tamo file managera. Ima njih, sta se uzbudjujete?
Ja sam ga dans probo, zadivilo me je da je bio 1.2mb, sto niije bas slucaj danas, drugo jest brz je. Bezze. Ok, al samo nekontam sta je citava ovoliko buka oko ovakog neceg …
hajde ljudi sta se raspravljate, dobar je file manager, mal i brz … kraj price
Zvaničan stav o Dolphin and Konqueror: http://dot.kde.org/1172721427/
Ukratko, Konqueror ostaje ali primarno kao web browser - što u prijevodu znači da će file management raditi ali kad prijaviš bug moći ćeš fino čekati na rješenje jedno 5 godina uz cinične komentare da trebaš koristiti Dolphin kao sav ostali svijet, pa šta, treba ti samo sat vremena čeprkanja po naopako složenim opcijama (u ime “jednostavnosti” možda i editovanja fajlova) pa da dobiješ nekih 90% funkcionalnosti Konquerora. Ne smeta meni default zato što ga je teško promijeniti, nego što je default ujedno i most debugged set opcija. U međuvremenu će Dolphin postati jednako komplikovan i “spor” (Konqueror mi je jedna od bržih aplikacija) jer su sve to opcije koje ljudima fakat TREBAJU.
super i hvala bogu ne koristim ni jedan ni drugi…
After reviewing the comments … cini mi se da je ovdje ponajvise Vedran u pravu. Dobro znamo da je KHTML divna alternativa Firefoxu i da developerima KDEa nisu dali permisije da FF prepisu u Qt. U neku ruku mi je ovo mac s dvije ostrice - ako konqui ostaje kao browser, vise ce se radit na browseru, ergo bit ce brzi (sto naravno ne mora znacit) a imat cu i brzi file manager. To mi je pozitivna strana. Mada ne znam da li je to tako dobra ideja da se razdvaja nesto sto se kroz dugu praksu pokazalo veeeeeeoma kvalitetnom aplikacijom.
Nista, nadajmo se da ima jos zagrizenih za konqui kao Vedran u KDEu pa ce nastavit sa radom na konquiju…
fakat jedina stvar što je falila KDE-u je dobar (ustvari odličan) web browser… dobro imamo operu (vrlo dobra v9.2) ali je proprietary… uvijek sam se pitao, pa ako je FF pod GPLom zašto ne pođone kod? adioe3 imaš li link na site gdje piše (objašnjenje) ovo što si rekao da im FF nije dala da je prepišu, i jeli to bilo zbog imena ili nešto drugo (ja samo te skontao da su ovi htjeli da se zove firefox ali da ima GTK&Qt verziju GUI-a, am i right?)
btw ja bi je nazvao ‘kfirefox’ odraditi GUI u Qt-u a kod pođoniti (mada se garant nisam prvi sjetio ovoga, al et hehe)
ps:
sjećam se kad je bila samo mozilla-browser (čak i epiphany) i konqueror, tada su bili bare-bare… ali kad je Firefox krenula… možda su raja iz KDE-a osjetila da je konqueror skroz low što se tiče site statistika (browser identification), i da je vrijeme da se nešto uradi, pa sad planiraju odvajanjem HTTP od File managera popraviti ovo trenutno stanje… btw trenutno više koristim KDE od GNOME-a ali za surfanje mi služi FF, rado bih “kfirefox” ali nema…
realno, previše je stvari ukomponovano u konqueror (prije je češće crashirao nego što je to danas situacija - dok se nisu svarile neke stvari), ipak, valja to sve održavati iz verzije u verziju, a da bude stabilno (i Web i FM)
Kasnije sam na mailing listama i slično našao objašenjenje za prelazak na Dolphin: jednostavno nemaju ljudstva za rad na Konqueroru, postoje neki bugovi koji nisu ispravljeni već godinama (neke sam i ja prijavio ), niko ne može da se snađe u kodu, našli su ovaj projekat koji se vrlo aktivno održava i to je to. Osnovna ideja Konquerora je da je to shell (okvir) za pozivanje kparts i kio_slaves, sad Dolphin preuzima kio’s, a kpartviewer ostaje nekakav okljaštreni Konqueror ili tako nešto.
Ima projekt na aKademy portanja Geckoa pod imenom Kecko: http://dot.kde.org/1094924433/
Za tu citavu raspravo oko CVSa za FF port proguglaj malo, mrsko mi sad trazit.