[quote=hyp3R]Pre svega, besplatni serveri su : Nestabilni, nesigurni, naravno nemaju nikakvu vrstu suporta, spori, imaju ogranicen broj baza koje mozes koristiti, ogranicen broj mail account-a i pretezno se ne mogu rediktovati ka nekom domenu, u ovom slucaju linux.org.ba.
Drugo, i kada bi zeleli ovakav hosting uzeli bi verovatno neki paid 2$ mesecno, sto dodje nekih 24$ godisnje, sa vise prostora i sa svim gore navedenim stvarima… Zatim, svaki free host dolazi sa milion advertisement-a (reklama)… Zatim cisto sumnjam da ovaj gore navedeni host podrzava php5 i nisam siguran koje verzije mysql-a rade na njemu. Smesno je i pomisliti da se ULK prebaci na free host… ne bi imalo smisla …
Sve najbolje !
hyp3R[/quote]
Hvala na odgovoru.
Što se tiče gore navedenog hostinga, evo malo više informacija (ovo sam kopirao s mog naloga):
Apache version 2.2.6 (Unix)
PHP version 5.2.4
MySQL version 4.1.22-standard-log
Disk Space Usage 33.15/250.00 MB
Monthly Bandwidth Transfer 0.00/100000.00 MB
Email Accounts 1/5
Subdomains 0/5
Ftp Accounts 0/5
SQL Databases 2/5
Između ostalog ima i preusmjeravanje domena i mnoštvo ostalih stvari. Bez ijedne jedine reklame. Server je 99% vremena online (ustvari njihove com domene, imam isti taj webhost ali je na info domeni i tu već ima zastoja…)
Evo i nekih PHP opcija (tu ima malo ograničenja):
Language Options asp_tags Off
File Uploads file_uploads On
Resource Limits max_execution_time 15
Resource Limits max_input_time 10
Resource Limits memory_limit 16M
Data Handling register_globals On
Language Options safe_mode Off
File Uploads upload_max_filesize 2M
main zend_optimizer.version 3.2.8
Jarane… gledaj na to ovako. Imas svoju mesnicu a ides u drugu kupovati meso. Ili prvak si u Formuli 1 a vozas se trolejbusom. Drugim rjecima institucija kao sto je Linux udruzenje gradjana sebi ne smije dopustiti da joj neko drugi posjeduje i podesava server . Sad ista jasnije ?
paypal.com radi i sa BiH sto se placanja tice, (barem se moze sad registrovat kartica iz BiH), rad sa bankom je kako ja znam samo moguce iz US (dodavaje novca na paypal acc.) eh sad je problem jedino isplata!
Nije ti poredenje uredu jarane. ULK-ova mesnica je ocigledno izgorjela. Sada je pitanje dali mesar treba izgraditi novu mesnicu da bi tamo nabavljao meso samo za svoje svrhe ili mu je ekonomski isplativije ici u neku drugu mesnicu i tamo nabavljati meso.
Ni Formula 1 nije bas prakticna - znas, potrosnja je velika, mali prtljaznik, nemoze se voziti po mraku jer nema svjetala, bucan, tvrdo sjediste… Trola je zasigurno mnogo udobnija u usporedbi.
Eh sad ako se server treba nabaviti za potrebe prakticne obuke linuxasa to je sasvim druga stvar jer i toga naravno treba.
Nema potrebe za poredjenjima ili bilo cim drugim :). Demon je imao dobre najmere u svakom slucaju i treba da mu zahvalimo na ponudjenoj pomoci… Koristiti taj ili bilo koji free host kao " Personal use" je ok, koliko toliko, u ovom slucaju mislim da postoje bolja rjesenja.
Ja sam zakasnio sa uplatom… Obecah prosle nedelje ali nikako da odem u banku, pa sam tek danas uplatio…
Nadam se da nas ima jos spremih dati lovu “za ideju”
Vedrane, ako sam te dobro skontao to bi bila ova masina:
2 X Intel Quad XEON 5320 1.86GHz 8MB
INTEL Server Board S5000VSASATA
STT DDR2-667 4GB FB ECC
2 X 500GB SATA2 RAID 10 Hot Swap
DVD ROM 16X
INTEL Server Chassis SC2599E 550W
Cijena: 3.890,00
Znam da se uzima na dugi rok i za disto centar ali mozda ipak sta manje?
Ista stvar kod mene. Preko moje internetbanke se nemoze vrstiti transakcija ninajednu banku u Bosni (a ni u Hercegovini ) a nikako da stignem otici u neku od banaka gdje je to moguce uraditi. Steta sto paypal nevrsi transakcije sa BiH.
Willsoft je voljan ponuditi sponzorisani shared i DNS hosting sa pristupom vlastitom WHM-u gdje ce admin imati koliku-toliku kontrolu nad citavim serverom, ako nista mogucnost da restartuje zaglavljen servis i management DNS servisa.
Naravno, pod “kontrola” podrazumjeva se fer koristenje, bez nekih egzibicija na stetu drugih korisnika servera.
Takodjer i prostor i bandwidth su na osnovu fer koristenja, tj. sve dok ne steti drugim korisnicima sistema.
U funkciji su dva DNS servera u trust relaciji(po cPanel terminologiji u clusteru) sa ukupno 4 IP adrese od kojih su po dvije na razlicitim C klasama.
Serveri su locirani u Equinox data centru, Chicago, USA.
Backup se vrsi na Amazon storage web services privremeno.
Znaci na raspolaganju su generalno 2 servera, pa mozemo izvesti neki fail-over za svaki slucaj.
Jos uvijek gradimo servis koji ce biti funkcionalan i stabilan pa ne promovisemo nasu uslugu, te iz tog razloga vjerovatno su rijetki culi za nas iako smo u hosting poslu vise od 4 godine.
Oni koji zele da pomognu ULK-u, mogu uzeti shared hosting kod nas uz naznaku reference na ULK, te ce od placenog iznosa ULK dobiti 30%.
Svakako se slazem da od postojece ponude ne trebate odustati bez obzira koliko nasa bila dobra jer bi to bilo nezahvalno prema trenutnom provideru.
Sto se tice prikupljanja novca za server, moja ponuda od 30% za nase nove korisnike shared hostinga koji se referenciraju na ULK i dalje stoji bez obzira na to sto niste zainteresovani za sponzorstvo u vidu shared hostinga.
Molim vas da mi odgovorite da li ovakav vid sponzorstva vama odgovara.
Bilo bi dobro da se navede koliko novca je u cilju (poput Wikipedije), i koliko je sakupljeno do sada (running total)? Takodjer, sta se planira sa serverom (ima li hosting gdje)?
[quote=Vila_new]Svakako se slazem da od postojece ponude ne trebate odustati bez obzira koliko nasa bila dobra jer bi to bilo nezahvalno prema trenutnom provideru.
Sto se tice prikupljanja novca za server, moja ponuda od 30% za nase nove korisnike shared hostinga koji se referenciraju na ULK i dalje stoji bez obzira na to sto niste zainteresovani za sponzorstvo u vidu shared hostinga.
Molim vas da mi odgovorite da li ovakav vid sponzorstva vama odgovara.
Lijep pozdrav,
Ahmed Vila
Willsoft[/quote]
Ocigledno nema ozbiljnih ljudi koji mogu da se udostoje odgovoriti na ponudu u NJIHOVU korist (misli se na predstavnike ULK-a ispred udruge) koja ipak nije tako mala uzimajuci u obzir do sada donirani iznos od strane clanova ULK-a.
Ovdje je ocigledno rijec o guru-aliziranoj grupici linux korisnika koja sebi daje za pravo da bude “ja sam najbolji i najvise zalozen za ULK, a koji iz mase si ti Vila?”
Prilikom spomena rijeci “guru” odmah se sjetim mog bivseg direktora Ernada…
I cemu se onda uopste truditi i pokusati pomoci ovo malo jada zajednice…
Moliću bez nepromišljenih ispada, niko ne priča po svom ćejfu, i niko ne izigrava gurua (mada ih ma, onih pravih).
Već par puta jasno je rečeno da i ako bude shared hosting mora biti u BiH. Zar ne bi bilo glupo da udruženje koje promoviše Free Software u BIH ganja hosting negdje vani, pa makar plaćali lokalnoj firmi. (kupujmo/koristimo domaće)
Nema razloga za nervozu, hvala svima na prijedlozima, hvala na ponudama, malo sabura do konačnog rješenja problema.
[quote=Adis]Moliću bez nepromišljenih ispada, niko ne priča po svom ćejfu, i niko ne izigrava gurua (mada ih ma, onih pravih).
Već par puta jasno je rečeno da i ako bude shared hosting mora biti u BiH. Zar ne bi bilo glupo da udruženje koje promoviše Free Software u BIH ganja hosting negdje vani, pa makar plaćali lokalnoj firmi. (kupujmo/koristimo domaće)
Nema razloga za nervozu, hvala svima na prijedlozima, hvala na ponudama, malo sabura do konačnog rješenja problema.[/quote]
Nervira me to sto se pokusavam zaloziti za zajednicu, a niko me “ni za suhu sljivu” iz razloga sto se o svim stvarima vezanim za ULK razgovara na kafi uvijek iste grupice ljudi. Zasto je ta grupica ljudi bolja od drugih - zato sto dodje na tu kafu?
Po mom vidjenju pojam “guru” me asocira na japanskog ucitelja (poput onoga u filmu Kill Bill).
Kao sto sam vec rekao, postujem vasu odluku da hosting mora biti u BiH i da nemate namjeru odlaziti od dosadasnjeg ponudjaca.
Medjutim, ponudio sam novcanu pomoc sto ocigledno nije uoceno.
Ja bi volio da imam mogucnosti/isplativosti podici data centar u BiH jer mi je administracija linux-a gust, ali u tome me sprijecavaju upravo korisnici unix-oida - sami ISP-ovi.
@Vila_new - Sto se mene tice tvoja ponuda je vise nego primamljiva ali ja kao i mnogi drugi korisnici se ne pitamo sto se tice toga, tako da nase misljenje i ne igra neku ulogu …
Postoje zvanični kanali pomoću kojih se komunicira o takvim stvarima, a forum nije jedan od njih, niti smo ja ili Adis ovlašteni da dajemo u javnost zvaničan stav ULK o takvim pitanjima.
BTW pitanje hostinga je riješeno i trenutno čekamo još jedan razgovor da se opredijelimo između dvije opcije.