Vila_new: to sto ste ponudili finansijski nije pomoc nego poslovni aranzman. To je samo nacin marketinga koji vise pomaze vama nego ULK-u. “Finansijska pomoc” u ovom slucaju bi bila donacija bez ikakvih uslova.
Puno bi se vise isplatilo “ljudima koji zele da pomognu ULK-u” da shared hosting kupe negdje gdje im odgovara, a da posebno uplate novca koliko mogu direktno na ULK-ov racun. Ne vidim zasto komplicirati pa placati vama da vi onda 30% uplatite ULK-u.
Ako bi to sto predlazete bila “finansijska pomoc”, ULK bi mogao “finansijsku pomoc” dobiti i od googlea - tako sto stavi reklame na site, pa ko god klikne - jedan procenat ce ici ULK-u.
@hyp3R: Naravno da se ne pitamo, vec treba da se pita upravni odbor a koji je vodjen smarnicama clanova udruzenja.
@vedran: Jel to SSL ili VPN kanal, koji? Ili je to jos jedna stvar koja je zatvorena za javnost… Zvucite poput nasih politicara koji se dogovaraju iza “zatvorenih vrata”
@testni_hamo2:
Jako dobro primjeceno da ponuda ima oblik poslovnog aranzmana… upravo to i jeste bit zajednice - pomozite nam kako bi vam pomogli.
Ja sam poslovan covjek koji zaradjuje zahvaljujuci unix-oidu, koji zeli opstati u moru kiddies-hosting “kompanija”, a istovremeno zelim pomoci ljudima koji se trude da urade nesto u BiH na tom polju na nacin i onoliko koliko sam u mogucnosti.
Pogresno ste procjenili da ponuda ima vise koristi za nas nego za ULK - pokusajte sami… ili vam je mozda draze da, s obzirom da nas poredite sa google-om, placamo reklamu ULK-u i tako prikupimo vise korisnika, a ponudimo jednokratnu pomoc?
Prvo ja nisam ULK - ovo su moji stavovi.
Pomoc je pomoc, bezuslovna - dakle bez reklame.
A i pored toga indirektno vi imate koristi jer zivi ulk znaci promociju unixoida na vasem ciljanom trzistu sto ce rezultirati vecom potraznjom za takvim hostingom …
@Vila_new, hypeR: Da se bilo gdje bilo šta promijeni morate lobirati, price po forumima o teorijama zavjere ne pale … Postoji mailing lista koju citaju svi clanovi upravnog odbora pa probajte tamo pokrenuti argumentovanu raspravu (sa validnim argumentima) kako biste vi pomogli (razmislite da li fakat pomazete ili smetate, cilj je transparentnost, ne diktatura).
Telefon bilo koga od članova (neću ga objaviti na forumu iz očiglednih razloga)
Email bilo koga od članova dostupan je s lijeve strane svakog forum posta.
Takođe i privatna forum poruka (PP).
Šta fali dobroj staroj pošti? Stara adresa je Zagrebačka 67, 71000 Sarajevo a nova je Elektrotehnički fakultet, Zmaja od Bosne bb, Sarajevo
Kontakt uživo - pojedinačno ili u dogovorenom terminu sastanka
Tu su i mailing liste mada je i to donekle javan medij (arhive pojedinih listi su javno dostupne i indeksirane na Googlu npr.)
Svi ovi podaci bili su dostupni na našem sajtu dakle nisu tajna, sajt je pao ali može mu se pristupiti preko www.archive.org
Stvarno cinizam je totalno nepotreban. Volio bih vidjeti tu firmu ili organizaciju koja bi ozbiljno shvatila “poslovnu ponudu” objavljenu na nekom forumu. Ovakav agresivan i ciničan nastup zato što kompleksna poslovna ponuda koja itekako ima loših strana (Vila_new zaboravlja da su naši trenutni sponzori takođe hosting kompanije kojima se možda ne bi svidjelo što sklapamo poslovne aranžmane sa konkurencijom) nije evaluirana u roku od 7 dana i na nju odgovoreno na javnom forumu pokazuje odsustvo bilo kakvog razumijevanja ili dobre namjere.
Nadam se da će osoba koja se predstavlja kao Vila_new imati uspjeha u poslovnoj karijeri i kontaktima. Ne planiram dalje učestvovati u iznuđenoj diskusiji i smatram da je off topic jer se ova tema bavi donacijama a ne propagandnim dilovima.
pozdrav svima…
po meni, kupovina ‘‘novog servera’’ je potpuno besmilena i bespotrebna…
za jednu organizaciju, udruzenje ili kako god to zelite nazvati, koja nema vlastite izvore finansiranja to je propala (bespotrebna) investicija.
ne vidim ni jedan razlog zasto ne uzeti hosting negdje, pa nije ULK obavjestajna sluzba pa da ima toliko bitnih stvari koje ne smijes postavljati na shared host (ili mozda jest :D)…
jako puno organizacija, firmi, pa i fakulteta i univerziteta svoje sajtove pohranjuju na tudjim hostinzima, pa moze i ULK…
elem, bilo kako bilo, zao mi je sto se gasite…
Neise, pitanje servera je riješeno (donacijom servera, detalji uskoro), neko će provjerit stanje na računu, pa ćemo te pare utrošiti u nešto korisno za novi server.
Neise, pitanje servera je riješeno (donacijom servera, detalji uskoro), neko će provjerit stanje na računu, pa ćemo te pare utrošiti u nešto korisno za novi server.[/quote]
ah vidio sam pocetnu stranicu i procitao prvih par postova
ssad je jasnije… super ako ste uspjeli… svaka cast
ULK je do sada nudio jedan broj servisa koji se vrlo rijetko mogu naći na shared hostingu:
Shell za članove ULKa - ali pravi shell, ne neko restriktovano čudo koje nema 90% komandi
Mailing liste - ali prave liste, ne forwarder/bouncer nego listu sa web arhivom, subscribe/unsubscribe putem weba i maila, header rewriting, bounce processing… jednom rječju mailman
Negdje 30ak poddomena od kojih neke nisu poddomene nego prave domene
Najnoviji PHP, Perl, Apache, Python, Mysql, istog trena kada izađu i bude dostupan paket, možda čak i više verzija paralelno instaliranih (to je bilo potrebno kad je izašao Python 2.5)
Ubuduće možda Postgresql, RoR ili bilo koja nova zavrzlama koja nekom linuxašu padne na pamet
Masu nestandardnih modula i biblioteka, da ne nabrajam
Da se management svega toga može raditi na normalan način - skriptama, a ne preko nekog kljakavog web interfejsa.
Jedan od ciljeva udruženja je da omogući ljudima koji to žele da se bave interesantnim novim stvarima, ukratko nas ne interesuje ono što se može naći na svakom hostingu, nego baš ono što niko drugi nema jer mu se ne isplati.
ne vidim ni jedan razlog zasto ne uzeti hosting negdje, pa nije ULK obavjestajna sluzba pa da ima toliko bitnih stvari koje ne smijes postavljati na shared host (ili mozda jest )…
jako puno organizacija, firmi, pa i fakulteta i univerziteta svoje sajtove pohranjuju na tudjim hostinzima, pa moze i ULK…
Obzirom da je Vedran par sekundi napisao odgovor pije mene :P, ja bi dodao samo sljedece: traziti od hosting provajdera cak i (za nase uslove nestandrdno, ali ne i svjetske) neke sitnice poput python-a ili ruby-ja je poprilicna peglancija a da ne govorim o stvarima poput nestandardnih biblioteka za iste i sl. Cak i na starom R.I.P. serveru je bila procedura da se instalira nesto nestandardno, iako se to rjesavalo poslije duzih rasprava.
Da skratim pricu; niti jedan provajder nece biti toliko velikodusan da dopusti apsolutnu slobodu instaliranja/deinstaliranje/update-a masine, narocito za 2-3-4 covjeka. Ako postoji takav, onda sam za prihvatanje takve donacije.
Zasto opce razmisljati o shared hostingu kada vec postoji mogucnost da se nastavi iskoristavati ono sto smo imali?
Besmisleno je vise ista pisati na ovu temu, jer je cijela stvar vec gotovo rijesena.
Zahvaljujemo svima koji su donirali novac za ULK server! Obavještavam sve zainteresovane da je obezbijeđen novi server za ULK te da više nije potrebno uplaćivati novac. Do sada je prikupljeno 120 KM koje će biti utrošene za administrativne takse u preregistraciji udruženja na državnom nivou, koja bi trebala biti gotova tokom februara. Svima koji su uplatili novac biće priznato članstvo u novom udruženju čim se preregistracija završi, a u znak zahvalnosti biće vam i uručen/poslan set aktuelnih Linux distribucija uz člansku karticu.
Napomena: molimo da daljnje uplate ne vršite na žiro-račun udruženja koji je objavljen ovdje i na sajtu jer taj račun mora biti ugašen zbog preregistracije.