dotNet na Linuxu

Zdravo svima.

Nisam siguran, da li je tema ovakvog naslova vec bila pokrenuta, pa se unaprijed izvinjavam ako trosim rijeci “zadzabe”. Naime, kako je nekima sigurno poznato, vec odredjeno vrijeme je u toku portiranje Microsoftove platforme .NET na slobodne operativne sisteme poput Linuxa i BSD-Unixa.

Pod imenom “mono” (http://www.mono-project.com/Main_Page) se krije jedan vrlo mocan i flesibilan tool, putem koga je moguce prebaciti originalne dotNet-aplikacije na npr. Linux.

Tako je moguce da uzmete neki windows-based source i kompilirate ga na Linuxu uz pomoc mono-a. :slight_smile:

I posto sam radim kao programer i s time sam “osudjen” da programiram na cistim M$-platformama, misljenja sam, da je Mono nesto najbolje sto se moglo desiti Linuxovcima u zadnjih nekoliko godina. Posto ce sama firma Microsoft zbog ulozenih milijardi dolara sve jace i jace forsirati .NET-platforumu je vrlo bitno da se i open-source-svijet pobrine o tome da sto brze i efikasnije adaptira ovu platforumu. Ne u smislu toga da se “kopira” Microsoft, nego da se shvati “sta se to tamo desava”.

Nisam bio u prilici da koristim Mono, ali mislim da je ideja dobra. Ako se nastavi razvijati dosadanjim tempom i pruzati podrsku za sve zivo, mogao bi ubrzo postati globalno prihvaceno izvrsno okruzenje.

Doduse, uvijek ostaje potencijalni problem u tome sto MS moze mijenjati specifikacije .NET platforme kako im bude drago, i samim time lagano nanijeti teske udarc projektima poput ovoga. Mada mislim da se to nece desavati, jer multiplatformnost njihovih aplikacija moze samo da im bude od koristi. Pogotovo kad neko drugi obavlja posao :slight_smile:

Koga briga za .NET??

Pa, evo da navedem sebe kao primjer:

Kada u firmi imas veliku Oracle-Databazu, nekoliko gigabytea podataka, jos uz to client-racunare s Excel-om i sve te podatke moras “nekako” normalizirati i ponekad zajedno spojiti i izraditi automatske reporte (naravno s lijepim grafikama itd.), sta bi ti uradio?

Uzeo mozda MySQL, php i OpenOffice i izazvao jedan lijepi tehnicki saobracajni sudar + bijes kod korisnika?

Naravno da ne bi. A ne zbog toga sto je Linux “los” (ionako nema losih sistema, nego samo losih programera), nego zato sto biznis ima neke svoje unutarnje zakone i tu se ne ceka da neko konacno programira nesto open-source, nego jednostavno nesto sto odgovara trenutacnom standardu.

Nisam ni ja ljubitelj M$-a, ali ipak, nisam ni protivnik realnosti. :wink:

I zato, sto vise se trudimo da spoznamo .NET i ostale tehnologije iz komercijalnog ugla, to bolje po open-source. Ne slijediti, ne kopirati, ali svakako razumijevati i implementirati.

Ja mislim da bilo kakav trud ili vrijeme treba uložiti u upoznavanje prije svega open source programa, tehnologija i rješenja a ne trčati prema onome što M$ proizvodi samo zato što “se puno koristi”.
Isti argument možeš koristiti i za operativni sistem, trenutno preko 90% desktop računara koristi Windows. To ne znači da mi sad treba da učimo kako da emuliramo windows u linuxu da bi imali lijep desktop i slikice?! nego upravo suprutno, kako još više unaprijediti linux desktop riješenja kako bi ona bila prihvatljivija korisnicima.
Nisam stručnjak za baze podataka tako da ne bih komentirao konkretno rješenje tvog problema, ali sam siguran da na forumu ima dovoljno ljudi koji koriste open source programe i za baze podataka pa ti vjerovatno mogu pomoci.

[quote=Amar]Ja mislim da bilo kakav trud ili vrijeme treba uložiti u upoznavanje prije svega open source programa, tehnologija i rješenja a ne trčati prema onome što M$ proizvodi samo zato što “se puno koristi”.
Isti argument možeš koristiti i za operativni sistem, trenutno preko 90% desktop računara koristi Windows. To ne znači da mi sad treba da učimo kako da emuliramo windows u linuxu da bi imali lijep desktop i slikice?! nego upravo suprutno, kako još više unaprijediti linux desktop riješenja kako bi ona bila prihvatljivija korisnicima.
Nisam stručnjak za baze podataka tako da ne bih komentirao konkretno rješenje tvog problema, ali sam siguran da na forumu ima dovoljno ljudi koji koriste open source programe i za baze podataka pa ti vjerovatno mogu pomoci.[/quote]
Nisam rekao “kopirajte” windows ili m$, nego sam rekao da se treba shvatiti ono sto nije u istom uglu gdje se i sami nalazimo.

Uostalom, iskreno receno, mysql nema sanse protiv Oracle-a kad se radi o databazama ogromne velicine (znam, skacem s jedne firme na drugu, izvini). Performansa jednostavno nije zadovoljavajuca. Ali, to je tema za neke druge threade. Isto tako Linux nema sanse kod mainstream-korisnika posto nije toliko fiksiran na usability kao Windows. Sta ces, ljudi su takvi stvorovi da ne zele da misle svojom glavom ako ih ne tjeras na to. Billy Gates nam nije pokrao pare nego smo sami pohitili.

Naravno ima i windows-like Linuxa poput SuSE-a, ali taj sistem ja, recimo, ne bih koristio zato sto vec postoji jedan Windows i sto sad da imam neki dodatni.

Ima dosta razloga zbog cega je windows tamo gdje je a linux negdje drugdje. I arhitektura sistema, i novac, i ljudska ljenost pri upoznavanju neceg novog itd. itd.

I najopasnije je biti neka vrsta “misionara” za linux, samo zato sto postoji jedan uspjesniji sistem. To je samo druga strana iste medalje. Kad nemaju mainstream pretvaraju se u digitalne talibane. :wink:

Malo kritike naspram “presvete” linux community nije na odmet. Podsjeca me pomalo na ex-Yu i komunizam kada su svugdje i nigdje bili neprijatelji i subverzivni elementi :wink:

Sto ratovati protiv nekog kada mozes uciti od njega, pa taman se radilo i o tudjim greskama.

A dotNet sigurno nije greska.

“misljenja sam, da je Mono nesto najbolje sto se moglo desiti Linuxovcima u zadnjih nekoliko godina.”

Skroz se ne slažem. Mono je nešto što se desilo windowsašima jer linuksašima to nije potrebno. A za linuksaše je bilo mnogo ljepših stvari u “zadnjih nekoliko godina” …

Npr izašla je nova verzija pythona 2.4.3 :slight_smile:

stone, ne mogu izraziti koliko se ne slažem sa tvojim zadnjim postom.

Ma nema problema. I ja sam imao takvo misljenje do prije koju godinu. Za vrijeme studija sam bio i ljevicarski orijentiran i “against all odds” i za promjenu svijeta itd. itd.

Ali, sta raditi ako imas sve windows-cliente oko sebe, a valja ti zaradjivati za zivot. Lahko je sada prakticirati open-source u privatnom planu, kada tvoj rad i trud ne djeluju na tvoj dzep. Svakako se treba zalagati za open-source i ja to sam cinim. Sada necu da idem u detalje, ali svakako se trudim da sto vise doprinesem. Ipak, uvijek postoji i druga strana koju je najpogresnije ignorirati ili “ratovati protiv nje”.

Radije mi je da upoznam standarde, a .NET je (gledaj cuda) dat ECMA-i na standardizaciju kao i novi programski jezik C#, koji zaista ima mnogo prednosti nad C++.

I nema nista loseg, ako open-source-community dobije jedan programski jezik vise, jednu platformu vise i na koncu jedno iskustvo vise.

Nista se tu ne gubi, a moze se stosta dobiti.

Zato je tu Firebird: http://www.info.ba/tekst.aspx?id=5925

A za ovo se vidimo vrlo vrlo brzo :wink:

Ako misliš da je FOSS neka prolazna studentska ili učenička zaluđenost, to je tvoj stav i tvoje opredjeljenje… Neki od nas su davno završili studije i već godinama se vrlo uspješno i profitabilno bave FOSSom. Jednako kao što si mogao odabrati da budeš pravnik ili ekonomista (pa si izabrao informatiku), mogao si se odlučiti da zarađuješ od Linuxa pa si izabrao Windows. To je tvoja stvar. Ali nemoj pokušavati da to predstaviš kao jedini izbor.

I prije M$ je bilo raÄ unara koji su radili realne zadatke a koji % damaÅ¡njih WinBlows-a vrti neÅ¡to ozbiljnije, zaista neznam niti želim da se pouzdam raznim SUMNJIVIM izvorima. ÄŒinjenica da velikii % vrti to sve ILEGALNO barem na naÅ¡im prostorima Å¡to se sigurno treba podvesti pod kriminalne radnje…protiv Ä ega se i Billy normalno bori i polako ipak uspijeva i u ovoj naÅ¡oj pravno/ekonomskoj džungli …

Slazem sa stone-om. MS ako je ista dobro uradio, onda je to sto se opametio i sto neke dobre stvari uci iz linuxa. Kad spoznate pravu moc NET-a tesko da je se odricenete, jedini je problem sto kompletan .NET nije ECMA standarizovan nego samo dio. I dalje je problem sa windowsforms na linuxu, koje zahtjevaju wine (koliko mi je poznato). PHP jeste mocan jezik, ali mi se cini da je mnogo vise potrebno vremena da bi se nesto napravilo nego ASP.NET. Takodje brzina da se nesto napravi u C++ i C# je velika. + za .NET jer je portabilan, ne bas kao java ali priblizno. Python, dobra portabilnost ali ne ko .NET.

Svaka cast za mono.

Uostalom, uporedite PHP nuke i DotNetNuke.

Hej ljudi, dosta ovoga! Stvarno, što se tiče mono’a - to Microsoftovo kopile, nek ide u tri redmonske, jel valja?

Mono za linux nema nikakav značaj. Linux ima svoje alate. Ako ti klijent aplikacije moraju imati Windows - radi u C# - server napravi na linuxu i u pythonu. Odlična stvar se može napraviti bez po muke spomoću Python+Postgres+TwistedMatrix kombinacije za jako malo vremena i nula $$$ sa mnogo većim šmekom nego da radite u bilo čemu drugom.

Što se tiče izjave da je ASP lakši od php’a - takođe mislim sve najsuprotnije.

Konačno izjava ima puno, ali oprostimo to pridošlicama sa winblowsa na njihovoj neučtivosti i nadajmo se da će vremenom preći u naše redove :wink: blabla

Ima nešto moćno u vezi .NET’a, ali svaki pravi linuksaš će u njemu instinktivno vidjeti trojanskog konja.

Ako misliš da je FOSS neka prolazna studentska ili učenička zaluđenost, to je tvoj stav i tvoje opredjeljenje…[/quote]
Nigdje to nisam rekao. Samo sam naveo da ljudi kroz zivot imaju odredjene stavove i iste ili nadogradjuju ili odbacuju. A ja nisam odbacio tezu o produktivnosti FOSS-a.

Samo, ne odbacujem ni realnost, posto se samo tako, po mom misljenju, moze i efikasno boriti protiv cinjenice da jedan vrlo nestabilan operativni sistem fura na preko 90% masina.

Neces nista dobiti s time ako zatvoris oci i kazes “ma hebe mi se za budale, ja sam vlasnik istine i slobodan sam kroz free-software”.

Meni je radije, barem kao administratoru/programeru, da dobro upoznam sisteme koje koriste moje kolege, pa im tako efikasnije pomognem pri problemima i onda ih, polahko vremenom, mic po mic pridobijam za neke nove ideje, nove horizonte.

Ne ide naglo, a ne ide ni zatvaranjem ociju pred realnoscu.

Hm, govorim skoro kao da sam u filmu “the matrix” … welcome to the real world :wink:

Sorry, mala sala, ali mislim da sam sada pojasnio moje misljenje, tako da svi izlivi emocionalnosti s druge strane zaista nisu potrebni. A pogotovo ne onda kada proklamiras nesto novo, bolje.

Super. I ja to cinim. Evo bas pregledavam razlicite distribucije (o.k. priznajem, nema nista kontra debijana) posto cu migrirati jedan od nasih win-servera na linux. Uz to treba i samba, i apache i ovo i ono.

Samo, ne znam sta ti je bila intencija pri navodjenju ovog podatka, da ima uspjesnih ljudi u FOSS-u?

O tome nisam nista kazao.

Hehe, nisam informaticar … moj studij se zvao Computational Linguistics with Germanistic Linguistics & Information Sciences. Ali, to je nebitno … ne igra ulogu ovdje.

Pravi programeri/admini ne biraju sisteme, nego donose odgovarajuca rjesenja za korisnike.

To je, po meni, moja obaveza. Da donesem najbolje za one koji mi poklanjaju povjerenje. Pa taman koristio cekic i motiku.

Zbilja to nisam cinio. Jasno se vidi po mom pisanju. Ne znam odakle ti ovaj izliv emocionalnosti, ali o.k. Mozda sam to samo tako shvatio a tvoje intencije nesto sasvim drugo bile.

Sve u svemu, posto sam ovdje jos novajlija, ne zelim puno da talasam.

Dao sam svoje misljenje i o.k.

Just my 2ct.

Ma dobro ljudi - tema je o mono-u. Generalno ako bih isao na portabilno rjesenje, koristio bih Javu - sve dok ne naprave ruby kompajler za .NET, a prema rijecima Miguela de Icaze Microsoft sponzorira open source ruby kompajler za .NET. Ako to urade i bude zadovoljavajuce - presao bih na Mono za neke desktop aplikacije …

A mono nije samo kopija .NET-a, nego projekat koji ima dodataka koji ne postoje u ms-ovom .NETu …
Za sad je dobra opcija za prebacivanje postojecih aplikacija u .NET-u na Linux… (preko Winea, podrzava Windows.Forms … )
Vec recimo ASP.NET radi, a ako zavrse podrsku za VB, neke kompanije su vec izrazile mogucnost da ce prenijeti development ASP.NET web aplikacija na linux … a to je opet bolje nego da rade na windowsu. Mono je cisti open source projekat, te ne vidim cemu takav otpor.

dooođiiii najdražiiiii

[quote=stone]Nigdje to nisam rekao. Samo sam naveo da ljudi kroz zivot imaju odredjene stavove i iste ili nadogradjuju ili odbacuju. A ja nisam odbacio tezu o produktivnosti FOSS-a.

Samo, ne odbacujem ni realnost, posto se samo tako, po mom misljenju, moze i efikasno boriti protiv cinjenice da jedan vrlo nestabilan operativni sistem fura na preko 90% masina.[/quote]
Opet postavljaš lažnu dihotomiju gdje FOSS po nečemu isključuje realnost ili obrnuto. Zašto? To je uzrok moje “emotivne” (?) reakcije. Stvarno ne vidim zašto neko mora koristiti MS da bi se uspješno bavio računarima.

Ne vidim gdje sam to rekao.

Pomaganjem (posebno besplatnim) ljudima sa MS proizvodima ti im omogućuješ da ostanu na tim proizvodima umjesto da pređu na nešto bolje. Zašto bih ja volontirao za Microsoft? Besplatnom podrškom korisnicima Windowsa direktno im pravim profit. S druge strane, podrška za FOSS je u opštem interesu.

Kojom realnošću?

Super. I ja to cinim. Evo bas pregledavam razlicite distribucije (o.k. priznajem, nema nista kontra debijana) posto cu migrirati jedan od nasih win-servera na linux. Uz to treba i samba, i apache i ovo i ono.

Samo, ne znam sta ti je bila intencija pri navodjenju ovog podatka, da ima uspjesnih ljudi u FOSS-u?[/quote]
To je bio odgovor na tvoje pitanje: šta raditi ako su Windowsi svuda oko tebe?

Ako je tvoj klijent neko ko zna koji mu sistem treba, izabraće nekog ko je ekspert za taj sistem. Znači ako vrši migraciju na Linux ili administrira Linux server, zvaće Linux experta, a ne čovjeka koji se čitav život bavi Windowsom (“silom prilika”) a iskustvo sa Linuxom mu se svodi na eksperimentisanje kod kuće.

A ako klijent ne zna koji mu sistem treba, ponudi mu FOSS :slight_smile: postoje situacije kada to nije praktično, ali su one toliko rijetke da ih čovjek može izbjeći bez većih problema.

Ako ne misliš da je FOSS najbolje rješenje, drži se Windowsa.

Zbilja to nisam cinio. Jasno se vidi po mom pisanju. Ne znam odakle ti ovaj izliv emocionalnosti, ali o.k. Mozda sam to samo tako shvatio a tvoje intencije nesto sasvim drugo bile.[/quote]
Ne mislim da je komentar bio previše emotivan. Najmanje pet puta si napravio tu dilemu u stilu “Linux je dobar ali Windows je realnost”. Jednom i u ovom postu. To je ono na šta reagujem, tvrdiš da je čovjek ponekad prinuđen da se bavi MSom, ja tvrdim da nije i da je to stvar izbora kao što je i sam izbor profesije. Moraćeš da se potrudiš pa da me uvjeriš u suprotno.

Cini mi se da nikad necemo usaglasiti stavove pa je besmisleno trositi rijeci. Ko prezivi pricace.

Svakako dokle god ima vise ideologije no izvornog koda :wink: