dotNet na Linuxu

Koliko sam shvatio ne treba se diskutovati o necemu ako raja to ne voli ? Hm samo imas problem definisati to sta navijaci ne vole. To je potpuno subjektivno i tesko bi se moglo u pravilo pretociti.[/quote]
Ne kontam, ti misliš da ja pričam o pravilima za moderiranje?? Ne ne, samo objašnjavam zašto priča o .NETu može da dobije neke negativne reakcije. A stone-ov attachment je obrisan zato što mislim da svojim dimenzijama (oko 1000x1000 pixela) i sadržajem (veliki logo Microsofta) predstavlja provokaciju.

Ne riječ je bila o plakatu prekopiranom sa MSDN i ubačenom ovdje u forum.

Ovo mi izgleda nepovezano sa dijelom iznad, a i slazem se s tim pa tako onda nema potrebe da komentarisem vise :)[/quote]
Citiram NM: "Na stranu sta je interesantnije, danas postoje samo dvije tehnologije koje na modernom IT trzistu nude isplativa rjesenja za ozbiljne projekte, a to su J2EE i .NET. Pogledas oglase u kojima se traze programeri i vidis da je tako :slight_smile: "

Eh pa sto mi ranije nisi rekao. Dzaba ispisao 2 ekrana :wink:

Do mene je :wink: Nisam pratio dovoljno redovno desavanja na ovoj temi …

Uopste ne vidim potrebu da se ponasam po pravilima koja namecu “IBM i MS partneri”. To su velike kompanije koje imaju armije programera i ostalih i oni nalaze nacin da sebe organizuju kako im je najbolje. S druge strane masa kompanija u BiH imaju 2-3 programera pa opet rade. Mislis li da bi se isto trebao ponasati IBM i npr. Hamo d.o.o. (ovo ime je izmisljeno) ?

Previse usko gledas informatiku. Ispade da se jedna informaticka firma moze baviti samo projektovanjem i implementacijom poslovnih informacionih sistema za neke druge firme. To je jedan model poslovanja, ali niko tebi ne brani da koristis neki drugi model - npr. napravis softver koji ce drugi koristiti u razvoju sistema i podrzavas ga ili radis samo jedan dio - napravis svoju linux distribuciju i prodajes podrsku za nju, pa onaj ko hcoe da pravi IS dodje do tebe i gradi IS na tvojoj platformi … Napravis MMORPG pa naplacujes igracima … itd. itd.
Uostalom kad i razvijas IS ne moras koristiti .NET ili j2ee :wink: Evo ja razvijam jedan mali IS u RoR-u na Linuxu … ovo sto radi za sad radi hvala Bogu dobro … nikakvih problema nemam - u kodu se mogu fino snaci, dodavanje novih stvari ide brzo itd. itd. Eh sad to sto nas uce na fakultetima da treba tim analiticara, tim dizajnera, tim programera 'vako, 'nako - u vecinskoj bosanskoj praksi su to 1 ili 2 covjeka :slight_smile: Od kojih svi rade sve …
Ne bi me bilo strah koristiti RoR i na vecem sistemu ako bih imao dovoljno ljudi koji programiraju u njemu. (opet napominjem: RoR je samo primjer … koristio bih i bilo koju drugu tehnologiju ako bi bila prikladna).

Sto se tice mog komentara o zaposljavanju, oglasima i dominantnim tehnologijama, to je bio cisto kratki osvrt na ono sto je bono napisala, bez ikakvih pretenzija za promoviranje nekih uber-tehnologija. Naravno da svi imaju mogucnosti izbora alata koji najvise odgovara prakticnim potrebama.
Sa druge strane, po mojoj slobodnoj procjeni 4/5 profesionalnih developera radi na razvoju nekog oblika informacionih sistema. Dosadno? Da, ali milsim da je svejedno u pitanju vrijedno iskustvo. Poenta je bila da se u ovom domenu, nakon odredjenog stepena kompeksnosti projekta uglavnom koriste pomenute platforme. Sto samo po sebi ne znaci da se one uvijek trebaju koristiti, ali dovodjenje njihovog “kvaliteta” u pitanje (na ciljanom podrucju primjene) je apsurdno.

Pa niko nije dovodio kvalitet .NETa ili j2ee-a u pitanje (tj. rekao da su losi), ali zasto neka nova tehnologija koja dodje ne bi mogla biti bolja od j2eea ili .NETa ? Zato sto je IBM nije prihvatio? To je bezveze … i .NET je dosao nekad i bio nekad nova tehnologija a tad su 4/5 programera radili na nekim drugim platformama. Mora se ici naprijed … a naprijed ne mora znaciti j3ee :wink:

Btw. a vec su neki IBMovi radnici pisali tutoriale za RoR ili samo za Ruby …

.GNU

DotGNU - Keeping You from Getting Tangled in a Net!

:mrgreen:

@nedexus: http://www.kde-apps.org/content/show.php?content=32547