ovako…
koristim linux puppy 4.21
imam instaliran wine 1.3.2
(instalacija u .pet formatu;tokom instaliranja winea pojavi se opcija da naknadno instaliram gecko package,ja odbijem jer nemam internet…
na kraju instaliranja pise da je wine instaliran al da: dependencies… ,library… are missing)
svejedno,ja
instaliram cs 1.6 bez problema al kad podesim video mode na openGL pojavi se :
error ChosePixelFormat failed
ja enter a onda pise:
the specified video mode is not suported.
the game will now run in software mode.
mora prebaciti na openGL jer D3D video mode neradi nikako,a software mode ubi i ono malo rama sto imam…
u cemu je problem?imal rjesenje???
Koristis li nvidia/ati drivere, ako ne probaj sa njima, obicno to popravi puno problema[/quote]
ma googlao sam ja i previse…inace slabo kontam engleski ,zato sam se registririrao na ovaj stranici,a i google translate mi ide na nerve.
kako mislis da probam drivere?kako se to radi,i kako da vidim koje trenutno imam?
nikad nisam stim baratao pa mi nije jasno.
ovako: otvori terminal i ukucaj kao su (mora ti biti na kraju #)
lspci
dmesg
to sto ti izbaci iskopiraj na stranicu pastebin.com (posebno za svaki output, otvori dva taba s pastebinom) i onda submit i dobiveni link stavi na forum.
tako cemo najbolje znati koji hardveraj imas i kako ti mozemo pomoci.
[quote=Reznor]ovako: otvori terminal i ukucaj kao su (mora ti biti na kraju #)
lspci
dmesg
to sto ti izbaci iskopiraj na stranicu pastebin.com (posebno za svaki output, otvori dva taba s pastebinom) i onda submit i dobiveni link stavi na forum.
tako cemo najbolje znati koji hardveraj imas i kako ti mozemo pomoci.[/quote]
Kako ne znaš koja ti je konfiguracija tog računara? Koja grafička kartica?
Da saznaš grafičku karticu koristi komandu lshw pošto lspci ne radi u toj verziji puppyja.
Drugo, verzija 4.2.1 Puppy linuxa je prilično stara cca. 2008. godina. Pretpostavljam da je i wine iz te godine. Preporučujem da prvo instaliraš noviji OS.
[quote=vedran]Kako ne znaš koja ti je konfiguracija tog računara? Koja grafička kartica?
Da saznaš grafičku karticu koristi komandu lshw pošto lspci ne radi u toj verziji puppyja.
Drugo, verzija 4.2.1 Puppy linuxa je prilično stara cca. 2008. godina. Pretpostavljam da je i wine iz te godine. Preporučujem da prvo instaliraš noviji OS.[/quote]
ko je reko da neznam.
-cpu amd athlon 6.2.1-k75 n 555mhz,cache 512kb,fpu
-ram 125mb virtual memory 1gb
-graficka 128 mb
a komanda lshw neradi…
inace instaliro bi ja najradije kubuntu 12.01 al nemogu…
Moguce je da je i u kartici problem.
Ali pretpostavimo da nije. Probaj ovu soluciju, instaliraj driver s 3.linka: http://puppylinux.org/wikka/ATIdriver
Probaj i lsmod. Nadam se da si ove komande pokusavao pokrenuti kao root.
Sto se tice toga sta moze na tu konfiguraciju, mogao bi se staviti Arch ili Debian. Npr Debian+LXDE trose ispod 64 MB RAM
[quote=Reznor]Moguce je da je i u kartici problem.
Ali pretpostavimo da nije. Probaj ovu soluciju, instaliraj driver s 3.linka: http://puppylinux.org/wikka/ATIdriver
Sto se tice toga sta moze na tu konfiguraciju, mogao bi se staviti Arch ili Debian. Npr Debian+LXDE trose ispod 64 MB RAM[/quote]
skino sam driver s 3.linka ,u pet je formatu.kako se instalira?jel kao i svi .pet fajlovi il preko terminala?
jos jedno pitanje:jucer izvadio ram čipove i vatio ih nazad.jadva se upalio…peoblemi sa checking nvram… nakon toga
pokazuje 385mb rama!
zar je moguce da comp 2 godine neprepoznaje svu ram memoriju,???
a…sve komande pokrecem tako sto otvorim rxvt i kucam text pa lupim enter.
(# se pojavi samo ispred svake komande)…
[quote=adnan.jusic3][quote=Reznor]Moguce je da je i u kartici problem.
Sto se tice toga sta moze na tu konfiguraciju, mogao bi se staviti Arch ili Debian. Npr Debian+LXDE trose ispod 64 MB RAM[/quote]
skino sam driver s 3.linka ,u pet je formatu.kako se instalira?jel kao i svi .pet fajlovi il preko terminala?
jos jedno pitanje:jucer izvadio ram čipove i vatio ih nazad.jadva se upalio…peoblemi sa checking nvram… nakon toga
pokazuje 385mb rama!
zar je moguce da comp 2 godine neprepoznaje svu ram memoriju,???
a…sve komande pokrecem tako sto otvorim rxvt i kucam text pa lupim enter.
(# se pojavi samo ispred svake komande)…[/quote]
A da izduvas taj komp kompresorom ili usisivacem? Pocupaj sve iz njega pa tek onda. Pazi na ventilatore. Ako ne znas kako, odnesi nekome.
pa dobro reznor jel ti pomazes il odmazes???instalirao sam fajl sa ovog linka: http://distro.ibiblio.org/pub/linux/
distributions/quirky/pet_packages-quirky/
xf86-video-ati-6.13.0-q1.pet
-pomocu petGET programa i uradio reboot
i PAZI SAD:
counter neradi nikako-pojave se nekakve boje na monitoru i nemogu da iziđem,2 puta moram gasiti sa reset!
a i desktop mi poludio,jedna ikona 5 cm,ko u win 95,i sve ostalo duplo vece…
sto je najgore ja izbrisem taj program al problem opet ostaje…
reznor,preporucio si mi pogresan link sa stranice: puppylinux.org/wikka/ATIdriver
umene je kernel -2.6.25.16 a to znaci da trebam ici na 4. link a ne 3.
[quote=adnan.jusic3]reznor,preporucio si mi pogresan link sa stranice: puppylinux.org/wikka/ATIdriver
umene je kernel -2.6.25.16 a to znaci da trebam ici na 4. link a ne 3.[/quote]
Updateaj taj linux pod hitno, skoro sve distre su presle na kernel 3.x