Error ChosePixelFormat failed

[quote=Maverick123][quote=adnan.jusic3]reznor,preporucio si mi pogresan link sa stranice:
puppylinux.org/wikka/ATIdriver
umene je kernel -2.6.25.16 a to znaci da trebam ici na 4. link a ne 3.[/quote]

Updateaj taj linux pod hitno, skoro sve distre su presle na kernel 3.x[/quote]

nemam internet!
a i neznam za novije verzije puppya sta zahtjevaju od konfiguracije…
znam da linux mint 13 trazi min:600mhz,512mb rama i 5gb hdd

Odakle si instalirao taj puppy imas driver. Npr na cd imas folder packages
Kako nemas internet? Je li samo nemas na tom racunaru ili?
Ne znam za petove ne koristim Puppy. Na laptopu imam instaliran Arch i graficka je stari radeon 200m s opensource driverom tj xf86-video-ati i preko wine sam igrao dune2000.
Na tu masinu mozes staviti debian 6 lxde. Trosi oko 64 MB RAM i zauzima oko 1GB prostora na disku.

Mozes probati ovaj novi Puppy Slacko.

Adnane bez uvrede ali čisto sumnjam da će ti neko pomoći. Koristiš prethistorijsku distribuciju na nekoj olupini od računara, kojem očito nije ni sav hardver ispravan, i to Puppy linux koji je ionako sav uhakovan i relativno malo ga ljudi koristi, nemaš interneta, problem čas imaš čas nemaš… čak i kad je sve ostalo idealno probleme sa Wine-om teško je uganjati. Riješi barem 2-3 od ovih stvari koje sam nabrojao i imaćeš nekih šansi da zaigraš CS.

Odes negdje gdje ima internet i skines neki distro. Snimis na usb i odes kuci pa snimis na cd. Ako vec ne mozes snimati tamo gdje ga skines. U kom si gradu? Mozda ti moze pomoci neko od clanova, licno.

to da mogu uzet centralnu od 2000€ i instalirati mint 14. vec znam.
onda vjerovatno nebi bilo igrice koju nebi mogao igrat(ako ne s wineom onda u virtualbox-u)!
al dotad …
vrijedi pokusati…

[quote=Reznor]Odakle si instalirao taj puppy imas driver. Npr na cd imas folder packages
Kako nemas internet? Je li samo nemas na tom racunaru ili?
Ne znam za petove ne koristim Puppy. Na laptopu imam instaliran Arch i graficka je stari radeon 200m s opensource driverom tj xf86-video-ati i preko wine sam igrao dune2000.
Na tu masinu mozes staviti debian 6 lxde. Trosi oko 64 MB RAM i zauzima oko 1GB prostora na disku.

Mozes probati ovaj novi Puppy Slacko.[/quote]

sa obicnog cd-a
nemam net nikako…

dali neko zna ista o dual boot-u ?

Vecina nas zna sve o dual bootu…

kako da na postojeci linux dodam recimo win xp sp2?..pa da kad palim comp mogu birati koji mi sistem treba?
sta sve treba da uradim,osim da nabavim cd-sa xp-om?

bolje ti je da nadogradis taj puppy, jer neces puno s trenutnim postici. ili skini neku drugu distru na dvdu i instaliraj sve sto ti treba. mozda ima neki internet klub koji przi dvdove pa vec ima nesto gotovo. ja se sjecam da je ovdje u Tuzli u jednom internet klubu bila opcija da ti nesto skinu s interneta po narudzbi i stave na cd/dvd. tako sam uzeo SUSE 9 na 5 cd-a dok sam jos imao dialup, koji sam slabo koristio. dakle, ima nacina. tad nisam znao ni za kakve ircove i forume.

a da ti treba racunar od 2000$ i sl cifre je potpuno pogresno. Linux/UNIX mozes instalirati i na mikrovalnu. doduse malo teze za izvesti. Ali za neke manje zahtjevne potrebe mozes uzeti i neki malo stariji racunar koji je za nijansu bolji od tvog do 100 KM na piku npr. http://www.pik.ba/artikal/5566229/racunar-amd-athlon/#detaljno

od dvd izdanja imas opensuse, debian, fedora, linux mint, slackware itd. ne znam da li wine dolazi ali trebao bi. instaliras neki laksi DE npr xfce ili lxde, izaberes samo one pakete koji ti trebaju i imas sve spremno. za dualboot moras prvo instalirati xp pa onda Linux, zbog razlicitih bootloadera. XP ce prepisati Linuxov bootloader na MBR-u, a onda Linuxov bootloader moras popraviti preko cd-a ili dvd-a za instalaciju
Primjer: otvoris tty konzolu ctrl + alt +F1 i kucas
#fdisk -l - cita diskove instalirane na racunaru
#mkdir /mnt/sda - pravi folder sda u folderu mnt
#mount /dev/sda1 /mnt/sda - montira particiju /dev/sda1 (u slucaju da je tvoj disk /dev/sda, a vjerovatno jest)
ovdje idu neke dodatne komande npr chroot i sl, ali o tome ako budes se odlucio na ovaj korak
.
.
.
#grub-install /dev/sda - instalira grub bootloader na disk /dev/sda

neko je spomenuo debian 6 i ja sam malo googlao,solidan os a zahtjeva manje od mojih 555mhz i 385mb rama(inace trazim jos cip od 512 mb da nadogradim,750mb rama je sasvim solidno…)
dali je to pametno i ima li linux debian neke mane?
dali ima wine za debian?
imali programa na netu al u package formatu,a za debijan ; il igrica…tipa urban terror i sl?
jer ako mognem igrati cs 1.6 u opengl video modu i jos poneku igricu na debianu 6 onda mi dual boot nije potreban.

Govorio sam ja stranicu prije ali stvarno mi se ne da vise. Jos jednom, nabavi dvd, izaberi sta zelis instalirati i promijeni taj puppy. Odakle sad pises ne znam, ali ako imas kad, skini recimo Debian dvd i instaliraj ili dogovori s nekim da ti skine i sprzi na DVD. Svaki Linux moze biti minimalan onako kako ga ti nastimas. Ako ga natovaris zahtjevnim aplikacijama (npr gtk ili qt baziranim) logicno da ce trositi resurse u velikoj mjeri. Za Slitaz znam da su izbacili dosta stvari da bi bio sto minimalniji, vjerovatno je i kod Puppyja slicno, zato ne ocekuj cuda od njega. Debian je kompletna distra i uz to stabilna. Ta konfiguracija bi mogla pokretati CS, pod uslovom da je graficka ispravna.

jarane sve ja to cijenim,al ja prije 6mjeseci nisam znao sta je linux…a i danas znam jako malo,
tako da nekuzim hakersku spiku.
ovo pisem sa moba a imam rodjaka koji ima adsl i kuzi se u computere(radi kao prof.informatike,a o linuxu nezna puno)
tako da instalacija nije problem,sve sto trebam je prazan dvd…on skine sprzi i sve ostalo…
al nisam siguran dali je debian idealan za moje potrebe i KONFIGURACIJU…
koje su mane debijana 6
i dali su npr opensuse ili puppy linux 5.3 il fedora bolji izbor;Ako jesu,zasto?
a ako je debian bolji onda mi treba preporuka za link za download,pa da sprzim na dvd

Skini debian i to je to. Pa cemo onda dalje. Kakve mane ti trazis? Svaki OS ima mane. Debian vjerovatno najmanje.

pitam za mane jer sam cuo da neke distre nemogu ni mp3 otvarati,jer se podrska za mp3 mora naknadno skidat(zbog nekih softwerskih patenata i sl.),sto je glupost a i zahtjeva internet konekciju…
a uglavnom kad skidas instalaciju nekog linux sistema na netu imas desetine raznih download stranica i jos vise kombinacija: kernela,windows managera,raznog sistemskog softvera,multimedijalnih programa i podrski za razne stvari poput vec spomenutog mp3-a , adobea i sl.

[quote=adnan.jusic3]pitam za mane jer sam cuo da neke distre nemogu ni mp3 otvarati,jer se podrska za mp3 mora naknadno skidat(zbog nekih softwerskih patenata i sl.),sto je glupost a i zahtjeva internet konekciju…
a uglavnom kad skidas instalaciju nekog linux sistema na netu imas desetine raznih download stranica i jos vise kombinacija: kernela,windows managera,raznog sistemskog softvera,multimedijalnih programa i podrski za razne stvari poput vec spomenutog mp3-a , adobea i sl.[/quote]

Uvijek ces ti morati naknadno skidati stvari, nema tu mozda… Na vecini distroa po defaultu nema wine, na nekim ima wine ali nece raditi bez odredjenih paketa, uvijek je tako i bit ce…

wine nije bitan…i nije bitno koliko instalacija zauzima 3,4 gb-svejedno.
osnove su slusanje muzike i neki dobar media player za filmove(npr.u puppyu dolazi gxine koji nista nevalja,nepodrzava .flv datoteke) …i internet(npr.firefox).
koji int.browseri dolaze u debianu 6?
EDIT:
Iceweasel and Epiphany dolaze kao default.
…kad instaliram javim se ako bude nekih problema…

[quote=adnan.jusic3]neko je spomenuo debian 6 i ja sam malo googlao,solidan os a zahtjeva manje od mojih 555mhz i 385mb rama(inace trazim jos cip od 512 mb da nadogradim,750mb rama je sasvim solidno…)
dali je to pametno i ima li linux debian neke mane?
dali ima wine za debian?
imali programa na netu al u package formatu,a za debijan ; il igrica…tipa urban terror i sl?
jer ako mognem igrati cs 1.6 u opengl video modu i jos poneku igricu na debianu 6 onda mi dual boot nije potreban.[/quote]

Debian nema mana :smiley:

Bez zezancije, mislim da ce ti za taj hardware debian najbolje pasati. Uz neki lagani DE, tipa LXDE.

Ali kao i uvijek, koliko para - toliko muzike. Ne ocekuj cuda.

Ne znam sta trazi cs 1.6 ali ja na toj konfiguraciji ne bih nista jace od tetrisa igrao.

EDIT:

.mp3 prica je slicna na gotovo svakoj distribuciji. Postoje laksi ili nesto manje laksi nacini kako nastimati sve da radi. Za pocetak ce ti u svakom slucaju trebati internet konekcija. Sve se da nastimati, na bilo kojoj distribuciji. Kernel sam po sebi je manje-vise identican na mnogim distribucijama, sta ces ti jos dodatno natovariti ce se uvelilko odraziti na performansama. Kao sto rekoh gore, treba ti neki lightweight DE, moja preporuka je LXDE koji u kombinaciji sa debian base installom super funkcionise.
Od browsera ima Iceweasel sto je rebrandirani Firefox, doduse malo stariji. S obzirom da ti na svakom koraku moras misliti na optimizaciju jer sa 385 MB RAM-a ne mozes bas predaleko dobaciti, preporucio bih ti i neki lightweight browser, tipa Midori.

Imas dosta linkova kako optimizovati sistem, sta instalirati a sta ne, pocevsi od kernela, pa preko X-Servera, DE i aplikacija. Google is your friend.

ako ja skinem instalaciju na dvd(4.4gb)jel dobijam sve DE(lxde,xfce,gnome,kde) il samo jedan a ostale moram naknadno traziti?

i sta je zapravo mirror?:
’‘Sluzbeni Debian mirror za Bosnu i
Hercegovinu’’

forum.linux.org.ba/viewtopic.php?id=5053

Mislim da dobijes bar 2 DE, a mirror je ftp server koji je “ogledalo” glavnog ftp servera, tj. preslikan. Samo ce ti svi programi biti “naopacke” posto se i u ogledalu “izvrce” slika. :smiley: Salim se!