a ako skinem debian 6 lxde
jel onda dobijem samo taj DE
il to samo znaci da taj DE(lxde) obvezno dolazi?
bas si duhovit…
debian 6 ima 70 jezika,imal naseg?
bas si duhovit…
debian 6 ima 70 jezika,imal naseg?
Skini DVD1. Ima LXDE i ima Bosanski jezik.
bas si duhovit…
debian 6 ima 70 jezika,imal naseg?[/quote]
Pa sta se primas, pitas sta je FTP mirror. http://www.debian.org/mirror/list
OK
thanks!
Evo link: http://cdimage.debian.org/debian-cd/6.0.7/i386/iso-dvd/
Skini prvi iso.
Druga stvar, lista paketa:
http://cdimage.debian.org/debian-cd/6.0.7/i386/list-dvd/
otvori prvu arhivu i u njoj imas obicni text dokument http://cdimage.debian.org/debian-cd/6.0.7/i386/list-dvd/debian-6.0.7-i386-DVD-1.list.gz
Neki od paketa:
wine-bin_1.0.1-3.1_i386.deb
wine-utils_1.0.1-3.1_i386.deb
xfce4_4.6.2_all.deb
lxde-core_0.5.0-4_all.deb
gnome-session_2.30.2-3_all.deb
kde-plasma-desktop_66_all.deb
gstreamer0.10-nice_0.0.12-1_i386.deb
Dakle, ima i vise nego sto ti treba, pluginovi, wine, svi DE-ovi poput onih “teskih” kao sto su gnome i kde i “laksih” poput lxde i xfce. Naravno, ne moras instalirati sve s dvd-a, mozes odabrati ono sto ces najvise koristiti, a ostalo po potrebi mozes doinstalirati nakon zavrsetka instalacije.
[quote=Reznor]Evo link: http://cdimage.debian.org/debian-cd/6.0.7/i386/iso-dvd/
Skini prvi iso.
Druga stvar, lista paketa:
http://cdimage.debian.org/debian-cd/6.0.7/i386/list-dvd/
otvori prvu arhivu i u njoj imas obicni text dokument http://cdimage.debian.org/debian-cd/6.0.7/i386/list-dvd/debian-6.0.7-i386-DVD-1.list.gz
Neki od paketa:
wine-bin_1.0.1-3.1_i386.deb
wine-utils_1.0.1-3.1_i386.deb
xfce4_4.6.2_all.deb
lxde-core_0.5.0-4_all.deb
gnome-session_2.30.2-3_all.deb
kde-plasma-desktop_66_all.deb
gstreamer0.10-nice_0.0.12-1_i386.deb
Dakle, ima i vise nego sto ti treba, pluginovi, wine, svi DE-ovi poput onih “teskih” kao sto su gnome i kde i “laksih” poput lxde i xfce. Naravno, ne moras instalirati sve s dvd-a, mozes odabrati ono sto ces najvise koristiti, a ostalo po potrebi mozes doinstalirati nakon zavrsetka instalacije.[/quote]
ok!
sad mi trenutno comp nije u vinklu…boot problemi.vadio sam ram,vjerovatno je u tome problem.
ako neko zna nesto o boot belajima vezanih za ram memory- HELP
(il ako ima vec otvorena tema o tome-paste link…
)
Ok, skontaj vise sta zelis s tim racunarom. Zasto si vadio ram? Jesi li ga vratio poslije toga? Je li uopce ima slike na monitoru? Koja je greska ispisana na ekranu?
kupio nove 3 pa proubo…
,jedna ima malo mb-ajta,druge dvi isto pasu al ih neprepoznaje…
nista,ja vratim stare.
onda
prvo mi ociita 260mb
a sad mi monitor ne prepoznaje compa…
dali samo stari compi imaju probleme sa ramom il toga ima i na novim?
Kao sto rekoh skontaj sta ces tim racunarom. Rekao sam ti da se u to ne isplati ulagati. Nisam ni ja u ovaj svoj laptop nista novo stavio. Zasto?
Cak i da nadogradis RAM dobices eventualno malo brzi boot, dok i dalje neces popraviti performanse u igrama, obradi videa i youtubeu recimo.
Procesor ti je slab za bilo kakav hw encoding/decoding poput, kao sto sam vec naveo, gledanja youtubea. Graficka ti svejedno ne moze gurati nove igre.
Drugo, kupio si ocito RAM koji ne odgovara. S obzirom da po ovome sto si napisao ne poznajes dobro svoju konfiguraciju, mogu samo pretpostaviti da imas stari SDRAM, koji je pri tom veoma spor, i vjerovatno si slucajno potrefio tip memorije, ali ne i brzinu. Problem je sto vjerovatno imas 133 MHz i 100 MHz module. Imam jednog onesposobljenog Compaqa za koji sam dobio 128 MB RAM, a u njemu je bilo jos toliko. Radilo je, ali isto tako dosta puta nije htio da upali jer je jedan modul PC100 a drugi PC133, tj. zbog nekompatibilnosti istih.
To se moze desiti i sa novijim modulima i novijim konfiguracijama, ali je i BIOS kod takvih ploca daleko napredniji tako da se automatski onaj drugi modul postavi na brzinu sporijeg modula. Sto znaci, cak i da ti lijepo radi, radice sporije. Bolje ti je da sve to prodas pa uganjas na PIK-u neku bolju koristenu konfiguraciju tipa Athlon64 soc939 (nemoj soc754). Pentium4 nije los, ali je odredjena serija imala problem sa vrucim jezgrama, stoga, raspitaj se da ne dobijes Prescott jezgru. Ima na piku do 100 KM finih konfiguracija, koje opet nisu toliko nove, ali su dosta bolje od tvoje trenutne.
U svakom slucaju, taj racunar ima odredjene granice preko kojih ne mozes preci koliko god ga nadogradjivao. A kad stavis na papir koliko ces potrositi na nadogradnju istog vidjeces da (jos malo) mozes i bolji uzeti za svu tu lovu.
Dakle, ono sto mozes uraditi je da prodas te module ako vec nijedan ne radi i stavis Debian 6 s LXDE, instaliras CS 1.6 preko winea i to je to.
Govorim iz licnog iskustva sa hardverom koji je odavno trebao biti poslan na reciklazu.
to mi jasno,
uradicu tako …
al ako uspijem vratiti stvari na normalu sa svojom starom RAM memorijom
(da radi i da ocitava svu prisutnu memoriju)
veceras cu probati…
upalio
pise
cheching nvram
pa stade na
~260000mb
(ja imam 385mb rama)
nakon toga na slijedecem ekranu:
AMIBIOS System Configuration,
pa podaci tipa:vrsta procesora,display mode…blabla
na kraju stoji:
Plug and Play ISA Devices :
_
i tu stane!
ja reset-opet isto
Imas li jos ram slotova? Probaj premjestiti na drugi slot.
Izvadi kartice prvo, zatim hddove pa vidi oce li proci POST. Najbolje jedno po jedno da utvrdis zbog cega stane. Probaj sa samo 128 MB RAM ili 256 MB, mozda je u memoriji problem.
izvadi sav taj ram, popisi kako se zove (ako nema naljepnica na sebi, napisi one brojeve sa chipova) + vidi koja ti je maticna ploca u kompu… i postavi te informacije ovdje.
po tvojoj ovoj prici cini mi se da si kupio ne kompatibilne plocice ram-a.
kakve dodatne kartice imas u kompu osim graficke ?
[quote=maher_]izvadi sav taj ram, popisi kako se zove (ako nema naljepnica na sebi, napisi one brojeve sa chipova) + vidi koja ti je maticna ploca u kompu… i postavi te informacije ovdje.
po tvojoj ovoj prici cini mi se da si kupio ne kompatibilne plocice ram-a.
kakve dodatne kartice imas u kompu osim graficke ?[/quote]
ja sam novi ram vratio,pokusavam sa starim kojeg sam koristio dugo vremena…
ja ima 3ram slota:dimm1,dimm2 i dimm3
a ram cipovi su mi nejednake velicine najmanji je bio u dimm1 a najveci u dimm2.
sad sam obrno najveci i srednji(dimm2 i dimm3)…idalje ocitava samo 250mb.
dali cipovi trebaje biti drukcije rasporedjeni?
-najmanji cip(dimm1):
PC-133 MS3828UPP -T68A3Q 01C1
-srednji cip(bio u dimm3 sad u dimm2):
16*64 PC133 19-2267 -00
-najveci cip(bio u dimm2 sad u dimm3)
SAMSUNG 0138 KOREA PC133U-333-542 M366S1623ETO-C75
[quote=adnan.jusic3]-najmanji cip(dimm1):
PC-133 MS3828UPP -T68A3Q 01C1
-srednji cip(bio u dimm3 sad u dimm2):
16*64 PC133 19-2267 -00
-najveci cip(bio u dimm2 sad u dimm3)
SAMSUNG 0138 KOREA PC133U-333-542 M366S1623ETO-C75[/quote]
taj tvoj “najmanji cip” ima 128MB
srednji: 128 MB
najveci: 64MB
(ako si mi ovo gore dobro napiso)
izbaci sad taj “najveci” cip i upali komp i vidi sta ce se desit. osim toga napisi koja ti je maticna ploca da mogu provjerit sta tacno podrzava.
ispremjestao sam cipove:
najveci u DIMM1
srednji u DIMM2
najmanji u DIMM3
I
SAD SVE RADI!
svih 385MB
SAD SAMO FALI DEBIAN 6!
ma ti si neki zesci troll
mater ti je ‘troll’ !