vedrane,legendo,niko te i netjera…
al stas na forumu ako nezelis max. pomoci?jos si i moderator…
a i kad napises nesto to je vise zagonetka nego
razumljiv tutorijal.i ne samo ti,vecina.
jesi ikad citao neki tutorial za android,sony,windows???
sve je tako prosto napisano da bi djete od 3 godine skontalo poentu!
to je veliki problem opcenito u linuxa:sve je previse strucno.
mislim da bi forumi poput ovog trebali da poprave tu losu osobinu!
ocito nemislimo svi jednako.
Objašnjenje je sasvim dobro i razumljivo, nema nikakvih zagonetki. Stvar koju hoćeš da uradiš je komplikovana i nema jednostavnijeg objašnjenja. Ako nisi zadovoljan - žao mi je…
Da se razumijemo, potrebno predznanje linuxa za ovaj zahvat na skali od 1 do 10 ja bih ocijenio sa 11.
Edit: pretjerao sam, ima puno komplikovanijih stvari, ali eto nije za početnike. Recimo nekome ko je instalirao Linux From Scratch ovo je bezveze.
Iskreno kako ja vidim iz ovih tvojih postova, ti bi najradije, da ja upalim auto, dodjem kod tebe i odradim ti to… Od nas ovdje se niko nije naucen rodio, a to sto ovi gore imaju volje pa da rove po google kako ti nesto da napravis i daju ti linkove to je njihova dobra volja… Sjedni, uzmi pa googlaj po dana, dok ne vidis da to nije 2 klika i gotovo… da treba da znas kako rade iso fajlovi, da treba da znas sta je mount, ukratko treba da znas barem osnove (prije malo advance linuxas koji je barem jednom iskompajlirao kernel ili instalirao GENTO) linux-a i linux sistema da bi znao kako da to sve podesis… Tako posto vidim da si lijen, i da ti je mrsko (jer ne zelis da naucis), cekaj onda taj internet i cd/dvd pa instaliraj tako…
to da je objasnjenje dobro-to ti mislis… .
sta ti znaci ovo:
“Npr. možeš koristiti ovakvu komandu:
mount -o loop nesto.iso /mnt
onda kopiraš sadržaj iz /mnt u root”
-jel znas ti sta se sve nalazi unutar /mnt foldera?
kako da kopiram zadrzaj svih mountiranih:particija ,usbeova cdova i ostalog u jednu lokaciju(particiju)???
imal ikakvog smisla to pokusavati uopste?
drugo u koji root folder?
ako si mislio na puppyev root on je ogranicen velicinom pup save fajla(ukupno 1.75gb).
kako da 7gb kopiram u 200 mb?
ojoj…
WTF did just read?!
Po FHSu ne bi se smjelo ništa nalaziti pod /mnt ali Puppy očito to radi pogrešno. U biti je totalno svejedno gdje ga montiraš, može i pod /kupus (naravno prethodno moraš napraviti direktorij /kupus). Onda ti se pod /kupus neće nalaziti USB stickovi i ostalo nego samo sadržaj .iso fajla. Pod root mislio sam na root te nove particije u koju kopiraš. Ali za početak fokusiraj se na jedan od dva metoda koji sam opisivao.
Da ovo konacno rijesimo.
- Idi kod tog rodje sto mu je crko komp i odnesi svoje kuciste i nakaci se na net i uradi sve to ko covjek preko neta.
- Obicni cd citac ces u nekoj boljoj prodavnici racunara dobiti dzabe.
P.S. Ako dodjes u Prnjavor ili u BL ja cu ti obezbjediti cd citac.
- da kopiram sadrzaj iso fajla u sda1 particiju u novi prazan folder npr /mnt/debian7/
- sta onda da ukucam u terminal,mozda:
mount -o loop debian-7.0.0-i386-CD-1.iso /mnt/debian7 - onda kopiram sve iz /sda1/mnt/debian7 u sda4/root
PROBLEM:nemam root foldera u sda4.kako da ga napravim?da napravim nov folder i dam mu ime:root ? jel tako??? - kad to zavrsim onda podesim grub…to nebi trebao bit problem,imam opciju u meniju:
system>grub - bootloader config - JEL TO TO???
Prvi problem: samo iz CD-a nećeš ništa instalirati, potreban ti je barem DVD iso.
Drugi problem: tačke 1 i 2-3 bi trebale da budu ista stvar, ne znam jesi li me uopšte shvatio tu. Da bi iskopirao sadržaj .iso fajla potrebno je da ga montiraš tom komandom koju si napisao, a onda kopiraš sadržaj direktorija /mnt/debian7 tamo gdje hoćeš/
Što se tiče ovog pitanja pod 3 - ne, potrebno je da napraviš još jednu particiju recimo sda5 onda ćeš kopirati sve iz /mnt/debian7 u /mnt/novaparticija.
4. Ako kažeš da podešavanje gruba ne bi trebao biti problem, zaključujem da si već ranije podešavao grub i da ti je format poznat. Koja verzija gruba je uopšte na tom puppy-ju? Ne znam šta ti znači ta opcija ali bezbeli da to nije to nego moraš ručno editovati neke datoteke.
Za ova dva mjeseca mogao je cuda napraviti da je uporedo malo sam istrazivao. Nema nijednog foruma na kojem ce se neko zezati mjesecima da bi mu objasnio kako formatirati disk.
Ja stvarno ne znam sta je tu komplikovano prebaciti ISO na racunar potom unetbootinom ili dd-om izraditi instalacijski stick. Potom moze bootati s njega ili ga montirati gdje god hoce.
Jos mu stavio link kako to uraditi, nece da ga procita, a ima svega 5-10 min citanja, sva tri moze procitati za pola sata a mislim da toliko vremena moze izdvojiti, da ne kazem sto je na hrvatskom. Svaka cast svima koji imaju strpljenja, ali ako neko ne zeli da nauci, nema tog tutorijala koji bi mu pomogao.
ja svaki link procitam ne jednom vec 5 puta.
ako je na engleskom nepoznate rijeci prevedem sa google translate.
al ako meni tutorial kaze:npr nadji fajl grub.cfg a taj fajl uopste nepostoji na mom compu sta da ja radim tad???a kad to javim ovdje na forumu,nikakve fajde,neznate dje je problem a i nezelite da znate,vec samo postate linkove koje su pisali il totalni hakeri il totalni kreteni!il nisu pisani za linux puppy!
sta bi bilo da sam pitao za osnove programiranja i slicne teme???niko mi nebi ni odgovorio.
generalno POJMA VI NEMATE!
da nebude zabune,ja od linuxa odustat necu,naprotiv!
a ako nedje zapne imam strane forume i google translate.
adnane, neke ljude i lično znam sa ovog foruma, i neki rade i za zajednicu/ili su radili, nekima je posao da rade slične stvari, tako da nije uredu da kritikuješ ljude, pomažu ti za sve što pitaš. Znam da neki globaliziraju odgovore, ali ovdje je sa TOBOM najveći problem, svađaš se, druže. Vedranu se možeš zahvaliti što ti i nakon kritika ipak čovjek učtivo odgovara, a on ti sigurno zna pomoći, ako sebi pomogneš u razriješavanju problema sam sa sobom. S druge strane te razumijem da si u problemu zbog interneta, računar je sve više neupotrebljivi bez njega, jer su takvi zahtjevi, ali bar kod nekog možeš otić i skinuti distribuciju te prebacit na stick. Sretno.
Ja bih dosad taj cdrom nabavio. Neki ga i besplatno daju samo da im ne stoji.
[quote=adnan.jusic3]ja svaki link procitam ne jednom vec 5 puta.
ako je na engleskom nepoznate rijeci prevedem sa google translate.
al ako meni tutorial kaze:npr nadji fajl grub.cfg a taj fajl uopste nepostoji na mom compu sta da ja radim tad???a kad to javim ovdje na forumu,nikakve fajde,neznate dje je problem a i nezelite da znate,vec samo postate linkove koje su pisali il totalni hakeri il totalni kreteni!il nisu pisani za linux puppy!
sta bi bilo da sam pitao za osnove programiranja i slicne teme???niko mi nebi ni odgovorio.
generalno POJMA VI NEMATE!
da nebude zabune,ja od linuxa odustat necu,naprotiv!
a ako nedje zapne imam strane forume i google translate.[/quote]
ovaj forum je prevaziđen, uči engleski i traži selameta na googleu
p.s.
imaju pojma nego ne znaju objasniti
[quote=nidla]
ovaj forum je prevaziđen, uči engleski i traži selameta na googleu
p.s.
imaju pojma nego ne znaju objasniti[/quote]
Meni je i žao što se ovaj forum srozao. U regionu niču novi forumi podrške i stranice za distribucije, a ovaj je bio jedan od prvih u region. Sada je postao haman pa prevaziđen, šteta… I nikad više čini mi se nije se pričalo o linuxu nego na “našim jezicima”. Jedan od sjajnih primjera je i časopis libre, te par mladih stranica u regionu (neću reklamirat). Jasno bez engleskog ništa, ali i sa nekom našom linux zajednicom pa ma šta to zvučalo. Nadati se boljem!
Ja ne znam sto tema nije zatvorena i lik banovan jos nakon ovog http://forum.linux.org.ba/viewtopic.php?pid=57975#p57975
@adnan.jusic već ti je rečeno, to je zato što Puppy linux niko živi ne koristi, a nije slična distribucija drugima, osim toga je i stara verzija. Puppy očito ne koristi Grub 2 nego Grub 1 čija je konfiguracija pod /boot/grub/menu.lst
@nidla pa nađi mi neki noviji post gdje neko nije dobio adekvatnu pomoć.
Glavni problem sa ovim forumom je što je na njemu previše trollova a premalo volontera koji su spremni da ulože malo više vremena i truda da recimo napišu neki post, članak ili nešto slično. Realno Linux je postao toliko jednostavan za upotrebu da vrlo malo ima ljudi sa pitanjima, većina pitanja u zadnjih godinu dana se vrti oko programiranja što nema neke veze s Linuxom. Ako ima drugih foruma gdje je drugačije - drago mi je, da bilo ko od tih ljudi dođe ovdje dobio bi kvalitetan odgovor.
Od početka ove teme mislim da je ovaj “adnan jusić” troll, pokušava izazvati ljude da ga pošalju u … jer nema nikakvog znanja ni volje da uči a pokušava uraditi nešto što je najblaže rečeno apsurdno (igrati CS na mašini staroj >10 godina bez optičkog uređaja ni interneta). Ne treba to uraditi nego treba dati čovjeku što je moguće bolji odgovor, pa ko prvi odustane. Ja nažalost nemam vremena za takvu igru. Hajde sad nidla đe su ti tvoje virtuelne mašine, zavrti ovaj prethistorijski puppy i nađi kako se u njemu šta konfiguriše, ja nit sam kada koristio puppy niti znam šta je šta.
Ta mašina je starija od nekih forumaša