nije problem samo u puppyu, nevezano za ovu temu, nisam je uopšte čitao niti čitam u zadnje vrijeme teme, preletim pomalo… ali mi je ovo VELIKIM SLOVIMA upalo u oči… mislim može biti i do novog člana (pošto nisam čitao sve postove), ali ja sam svjedok već nekoliko godina (v|n)ašeg načina “objašnjavanja” i “podučavanja” - čast izuzecima.
ne bih sad da razlačim temu… ima jedna rečenica u engleskom
[quote=nidla]nije problem samo u puppyu, nevezano za ovu temu, nisam je uopšte čitao niti čitam u zadnje vrijeme teme, preletim pomalo… ali mi je ovo VELIKIM SLOVIMA upalo u oči… mislim može biti i do novog člana (pošto nisam čitao sve postove), ali ja sam svjedok već nekoliko godina (v|n)ašeg načina “objašnjavanja” i “podučavanja” - čast izuzecima.
ne bih sad da razlačim temu… ima jedna rečenica u engleskom[/quote]
Pa ja bih da razvlačim temu jer ne mogu da prihvatim da mi neko kaže da je crno=bijelo i onda neće da diskutuje o tome.
Kakvog načina objašnjavanja i podučavanja molim te? Šta fali u tom načinu, i možeš li dati konkretne primjere gdje nešto nije bilo u redu objašnjeno? Znam ti bi da se sve nacrta, ali 1. nemaju svi vremena za to, 2. nekad se i pogriješi, ljudski je griješiti, 3. “nemoj dati gladnom čovjeku ribu, nauči ga da peca”, 4. što kaže nedim uštedićeš i sebi i nama vremena da prvo pročitaš taj fini priručnik a ne da pitaš svaki put nešto što piše već u sljedećoj rečenici. Tipa ovaj koji me napade da je tutorijal dobar samo ako imaš konekciju, a odmah ispod piše kako se radi bez konekcije.
A hoće da instalira distro iz ISOa a ne zna šta je mount point !?
I još jedna stvar: tačno je da nemam pojma o mnogo čemu, ako znam nešto onda objasnim. Problem je što neko očekuje da ako npr. znam voziti auto da automatski znam voziti i kamion, autobus, tramvaj itd. - to nije tačno, ja odgovorim najbolje što znam, ako to nije dovoljno dobro - žao mi je, ja ne znam bolje… šteta je što nema više ljudi koji bi znali, ali to je zajednica koju treba graditi…
Apsolutno se slažem sa Vedranom, pogotovo sa zadnjom rečenicom. Mada za neke stvari nidla ima pravo, ja odavno ovdje nisam bio aktivan, zbog kasnije kada sam naučio, banalnih problema, a ovdje se otegne post na 3 stranice… Ali ja sada da imenujem, niti se sjećam niti mi se čačka po forumu. Meni je žao samo projekta, i zajednice, koja kao da se raspada…
Vedrane slazem se s tobom u svakom postu.
Ja sam prvi zainteresovan za ozivljavanje naslovne, pisanje sadrzaja wikija i slicno. Zelio bih na barem neki nacin da doprinesem, ako naravno ima zelje za tim od strane administracije i drugih clanova.
Prijedlog je na naslovnu staviti link na wiki, forum, a sa strane staviti jedan plugin za zadnje poruke s foruma i top distribucije na distrowatchu.
Bar cemo izbjeci pocetnicka pitanja tipa “A gdje vam je ta stranica s upustvima?”.
Forum ne sluzi da pises nekom dokumentaciju, vec da pomognes oko objasnjavanja pojedinih dijelova iste. Zaista bi trebalo dosta vremena da se napise jedan detaljan vodic korak-po-korak. Sto je najgore, ta ce tema vremenom potonuti i naici ce nakon godinu neko novi i pitati kako da snimi Linux iz Windowsa i opet ista prica.
Vecina nas je ovakve stvari nekom objasnjavala mali milion puta pa je i dosadilo ponavljati stalno jedno te isto, ali eto srecom postoje sada razni vodici u obliku video tutorijala, wikija itd i mislim da je vecina solidno objasnjena. Ako neko nece makar slike ili video pogledati, onda je to Sizifov posao, kao sto je ovdje bio slucaj.
Da ne pricam da je vrijeme novac. Neka odnese nekome da to uradi za njega ili da ga poduci kako to uraditi, pa nek javi koliko bi mu naplatio taj posao.