Fedora Core 6

Fedora Core 6, kodnog imena “Zod”, je službeno izdata danas. Sadrži Compiz window manager, GNOME 2.16 i KDE 3.5.3, novu “DNA” grafičku temu, GnuCash 2.0, i mnoga druga poboljšanja. Cijela vijest se može pročitati ovdje.
DVD ISO zauzima oko 4 GB, a može se skinuti i na brojnim torrent-ima.

Koristi li iko u udruzenju Fedoru aktivno?
Ovo cisto onako informativno.

Koliko ja znam, niko aktivno. Nekad je exorcista koristio Fedoru, al’ sad je na Ubuntu (ne sad, odavno).

Hm… ja koristim Fedoru :slight_smile: dao sam je i nekim drugovima kojima nista drugo nije htjelo raditi zbog nekih komponenti a Fedora radi :slight_smile: Eh sad ima li sanse da se nova fedora nadje na FTPu na Free Zoni ?? molim odgovor da znam jel da cekam/nadam se, il prodam dushu bihnetu, iovako sam 300 Mb u minusu :frowning:

konto sam ja probati ovu fedoru na laptopu, ako se pokaže moglo bi se nešto i radit na njoj, jedan jaran me ložio na RH pa da vidimo…

Fedora mi je uvijek bila veoma usminkan distro.
Volio bih vidjeti da lici na nesto, ali dok god je RedHat pokorava sebi …
Znam da mi je radila sa vanilla kernelom i clean paketima sa GNU.org.

bice za dva sata.

H V A L A
H V A L A
H V A L A

:slight_smile:

A kamo “minimalno pet ljudi” ?

A zasto ne bismo mogli imati Debian mirror? Barem unstable main arhivu. To bi bilo vrlo dobro za dalji rad i razvoj na Debianu. Sigurno ima dosta ljudi (barem 10 u pocetku dok se ne rasiri) koji bi koristili ovaj mirror. Smatraj ovo molbom ako ikako moze. Hvala! :smiley:

Sada je osnovni problem kada covjek dadne prst vi bi ruku.
Zar nije najbolje ostaviti ovo sta ima i napraviti anketu pa da se vidi sta se najvise koristi i to i postaviti. Za ostale virtuozne zelje imate DistroCentar!

A zasto ne bismo mogli imati Debian mirror? Barem unstable main arhivu. To bi bilo vrlo dobro za dalji rad i razvoj na Debianu. Sigurno ima dosta ljudi (barem 10 u pocetku dok se ne rasiri) koji bi koristili ovaj mirror. Smatraj ovo molbom ako ikako moze. Hvala! :D[/quote]
BIHnet je prije nekoliko mjeseci izdvojio server i dovoljno prostora da se u saradnji sa ULK-om naprave oficijelni bosanski mirrori za sve popularnije distrbucije. Na sastancima ULK-a mozete raspraviti zasto od ovoga nije bilo nista. Prostor je u medjuvremenu iskoristen za druge namjene i upitno je kada ce BIHnet ponovo izdvojiti resurse za ovakvo nesto. U medjuvremenu jedini oficijelni mirror koji sam napravio je Gentoo Linux jer je to distribucija koja se najvise koristi u BH Telecomu. Za ostale distribucije se snalazim kako mogu tako da mozete barem downloadati ISO image sa free zone. Slijedeci oficijeli mirrori na bihnetu ce vjerovatno biti Ubuntu i Debian, ali o tom po tom.

Ideja o glasanju je jako dobra i distribucije koje dobiju najvise glasova ce sigurno biti u free zoni.

Poz.

A zasto ne bismo mogli imati Debian mirror? Barem unstable main arhivu. To bi bilo vrlo dobro za dalji rad i razvoj na Debianu. Sigurno ima dosta ljudi (barem 10 u pocetku dok se ne rasiri) koji bi koristili ovaj mirror. Smatraj ovo molbom ako ikako moze. Hvala! :D[/quote]
BIHnet je prije nekoliko mjeseci izdvojio server i dovoljno prostora da se u saradnji sa ULK-om naprave oficijelni bosanski mirrori za sve popularnije distrbucije. Na sastancima ULK-a mozete raspraviti zasto od ovoga nije bilo nista. Prostor je u medjuvremenu iskoristen za druge namjene i upitno je kada ce BIHnet ponovo izdvojiti resurse za ovakvo nesto. U medjuvremenu jedini oficijelni mirror koji sam napravio je Gentoo Linux jer je to distribucija koja se najvise koristi u BH Telecomu. Za ostale distribucije se snalazim kako mogu tako da mozete barem downloadati ISO image sa free zone. Slijedeci oficijeli mirrori na bihnetu ce vjerovatno biti Ubuntu i Debian, ali o tom po tom.

Ideja o glasanju je jako dobra i distribucije koje dobiju najvise glasova ce sigurno biti u free zoni.

Poz.[/quote]
Mislim da bi trebao da ima i debian mirror, slozili se ili ne, ipak je to mainstream distribucija koja u svijetu linuxa nesta znaci. Naravno bilo bi fino kada bi bilo i vise mogucnosti pa da se naprave i jos neki mirrori ,kao npr meni je narocito dragi i moj licni favorit sto se tice distibucija http://www.pentoo.ch/-PENTOO-.html ali kada se ne moze sta da se radi, ali ima gentoo mirror pa se nekako tijesim.

Nadamo se da ce da bude i za ostale distre mjesta, a narocite ove koje imaju veci broj korisnika u Bosni.

Pozdrav svima

Nije došlo zato što BiHnet nije nikad odgovorio na naše poslane rsync skripte.

otišlo se u offtopic predlažem otvaranje nove teme tipa bihnet & mirrors

ps:
što se mene tiče nemam adsl, ali mislim da bi ubuntu miror bio najviše korišten… nije ovo navijanje nego fakat trenutnu u BiH se najviše koristi ubuntu

pps:

ako hoćete napravićemo anketu:

koju distro koristite (možda je bilo), pa da saberemo glasove

APEL lol, ako neko skine ovo (FC6) do četvrtka (ovog sad) neka ponese u NDC (ako je problem možemo se naći negdje)

Nije došlo zato što BiHnet nije nikad odgovorio na naše poslane rsync skripte.[/quote]
Da se razumijemo, projekat bosanskih linux mirrora nije realizovan jer si ti zajebao. Sedmicama nakon naseg sastanka od tebe nije bilo ni traga ni glasa a od rsync skripti jos manje. Tek kad sam ja Amili javio da je projekt obustavljen, vjerovatno dva mjeseca nakon sto je sve trebalo biti zavrseno, ona je poslala dvije skripte.

Par rijeci za ostatak ULK-a.

Vedran je dosao sa projektnom dokumentacijom u kojoj trazi oko 200GB prostora za pravljenje oficijelnih linux mirrora (suludo jer sam gentoo mirror je npr na 100GB. Projekat se povlacio sigurno pola godine, dok se na moju inicijativu nije izdvojio potreban prostor i dvoprocesorski xeon. Na sastanak smo pozvali Vedrana, Amilu i jos jednog clana ULK-a. Tu je dogovreno da cu ja na sebe preuzeti instalaciju odrzavanje tog servera, dok ce ULK procjeniti koje distribucije da se mirroruju i da ce napisati/kopirati sa interneta rsync skripte za te distribucije. Rok za zavrsetag svega i aktivitanje servera je bio 7-10 dana.

Nakon sto se vedran nije javljao sedmicama, ja sam morao obrazlagati zasto mirror nije napravljen i ako odustajemo od toga zasto odustajemo. Moja greska je bila sto sam se uopste uzdao u Vedrana i pokusao nesto takvo realizovati sa tadasnjom postavom ULK-a. Kao sto vjerujem vecina ovdje zna, pravljenje mirrora za vecinu distribucija je jako dobro dokumentovano, a BIHnet partnera u ULK-u trazi iskljucivo jer se oko ULK-a okuplja vecina ljudi koji bi te mirrore koristila.

Ukoliko ULK sada ima volontere koji su sposobni realizovati ovaj projekat, moze ga ponovo predati BIHnetu, a ako ne, mi cemo samostalno postaviti mirrore kada budemo imali dovoljno prostora za to.

Nadam se da je sada situacija oko mirrora nesto jasnija.

Mislim da su tenzije oko mirrora stvar predrasuda. Moram reći da je saradnja sa Avdijom, dakle ne spominjem BiHnet, uvijek bila korektna, što se mene tiče. U “projekat” sam se uključila kada sam vidjela da stvari iz bezveze razloga ne funkcionišu, a znam da se brzo mogu riješiti i na kraju, stalo mi je da imamo mirror, zbog promovisanja Linuxa u BiH. Sjela sam i napisala dvije, tri rsync skripte i poslala i tu je bio kraj mog slobodnog vremena. Tačno je da nije bilo odgovora od strane BiHneta, ali tu krivim stvari koje su se dešavale prije i shvatam da je bilo razočarenja. Lično sam doživjela ovaj projekat kao Vedranov projekat, a ne kao projekat ULKa, zato sam se kasnije i uključila, kad sam vidjela da se i ULK pojavljuje u raspravama. Osjećam ili bolje reći osjećala sam veliku odgovornost kada je ULK u pitanju, no nažalost u zadnje vrijeme stvari ne izgledaju nikako dobro, tako da su se i moje aktivnosti svele na minimum.

Mislim, možemo kriviti jedni druge za nastale probleme, ali na kraju nije postojala dobra volja, s bilo čije strane, da se projekat uspješno okonča. Lakše je kriviti apatiju i letargično stanje našeg društva (manje ili vece)!

note: ova tema će ostati “sakrivena” u FC6 topicu

[quote=Avdija]Da se razumijemo, projekat bosanskih linux mirrora nije realizovan jer si ti zajebao. Sedmicama nakon naseg sastanka od tebe nije bilo ni traga ni glasa a od rsync skripti jos manje. Tek kad sam ja Amili javio da je projekt obustavljen, vjerovatno dva mjeseca nakon sto je sve trebalo biti zavrseno, ona je poslala dvije skripte.

Par rijeci za ostatak ULK-a.

Vedran je dosao sa projektnom dokumentacijom u kojoj trazi oko 200GB prostora za pravljenje oficijelnih linux mirrora (suludo jer sam gentoo mirror je npr na 100GB. Projekat se povlacio sigurno pola godine, dok se na moju inicijativu nije izdvojio potreban prostor i dvoprocesorski xeon. Na sastanak smo pozvali Vedrana, Amilu i jos jednog clana ULK-a. Tu je dogovreno da cu ja na sebe preuzeti instalaciju odrzavanje tog servera, dok ce ULK procjeniti koje distribucije da se mirroruju i da ce napisati/kopirati sa interneta rsync skripte za te distribucije. Rok za zavrsetag svega i aktivitanje servera je bio 7-10 dana.

Nakon sto se vedran nije javljao sedmicama, ja sam morao obrazlagati zasto mirror nije napravljen i ako odustajemo od toga zasto odustajemo. Moja greska je bila sto sam se uopste uzdao u Vedrana i pokusao nesto takvo realizovati sa tadasnjom postavom ULK-a. Kao sto vjerujem vecina ovdje zna, pravljenje mirrora za vecinu distribucija je jako dobro dokumentovano, a BIHnet partnera u ULK-u trazi iskljucivo jer se oko ULK-a okuplja vecina ljudi koji bi te mirrore koristila.

Ukoliko ULK sada ima volontere koji su sposobni realizovati ovaj projekat, moze ga ponovo predati BIHnetu, a ako ne, mi cemo samostalno postaviti mirrore kada budemo imali dovoljno prostora za to.

Nadam se da je sada situacija oko mirrora nesto jasnija.[/quote]
Ovo je bezočna laž.

1. Nikada nije dogovoren nikakav rok! To za 7-10 dana si izmislio.
  2. Tri člana ULK su preuzeli da će napisati po 2 rsync skripte (od čega sam ja iz razloga više sile uspio uraditi samo jednu). Ako je problem bio nedostatak skripti - za koje si ti nekoliko puta naglasio da možeš sam da ih napraviš - onda definitivno nisam ja jedini krivac.
  3. Cijelo vrijeme si komunicirao isključivo sa Amilom a ne sa mnom, i u dogovoru sastanka i poslije. Tvoja tvrdnja da se “vedran nije javljao sedmicama” veze sa životom nema.
  4. To što ti ne znaš napraviti mirror u 200 GB i smatraš to suludim je čisto tvoj problem.
  5. Da si htio mogao si poslati mail prije isteka roka, ili poslije, ili napisati “ako ne pošaljete skripte za 15 minuta ništa od mirrora” i sve bi bilo u redu. Mogao si podići taj server i na njega prebaciti svoj Gentoo mirror i ISO imidže i nadređenim reći da je ostalo u pripremi. Mogao si nam dati shell access da testiramo skripte kako treba a ne preko dialup konekcije. Da si htio. Ali ti si cijelo vrijeme samo htio da miniraš taj projekat radi kompromitovanja ULKa i mene lično iz nekih samo tebi poznatih razloga.
    Ja od tebe ništa u inboxu nemam tokom cijelog ovog perioda. Outbox sam izgubio, ali sam oko 1. 4. poslao jednu rsync skriptu Amili i rekao da ću drugu probati ako stignem (sastanak je bio 6. 3. ) Znam zato što je u skripti bila neka greška pa imam odgovor od Amile 4. 4. sa njenim skriptama i savjetom da koristim --dry-run. To jeste više od tvojih imaginarnih 7-10 dana ali je definitivno manje od 2 mjeseca.
  6. Pravi razlog zašto projekat nije prošao je što nismo prihvatili cinične zahtjeve BiHneta, kao što je ugrađivanje Bihnet propagande u BHLD i raskidanje svih drugih sponzorskih ugovora (radi dobijanja mirrora!!), mada sam ja u spomenutom projektu vrlo egzaktno obrazložio zašto je takav mirror u interesu Bihneta!

I još nešto, prema ovome ispadoh ja krivac što sam uopšte išta tražio. Kao što reče Amila, projekat je propao zbog toga što nije bilo prave volje da se on završi, pa ni na našoj strani (da je bilo, javilo bi se 10 ljudi da pišu rsync skripte - kao da je to komplikovano!) Izgleda da u ovom Udruženju (i državi) najgore prolaze oni što nešto rade, ko ne radi taj ne može ni da pogriješi, jel.